Změna dodavatele plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 2. 12. 2012 13:44

SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dave67 2. 12. 2012 15:17

Tak vzhledem k tomu, že tu vlazy pár dní nic nenapsal a měl od prvního fungovat přes novýho dodavatele, tak buď a) je vše v pořádku a plyn od 3-e fičí jak má nebo b) lítá a shání nějakej plyn, aby měl teplo. Já mám smlouvu podepsanou v obálce a zatím váhám, zda ji odeslat.

Trocha konspirace - to varování může být i pošpinění od konkurence - byť to tak nevypadá. Leckoho to může odradit, což by splnilo účel. Pokud nejde o ojedinělou záležitost (nevím kde bere pisatel jistotu, že se to pravděpodobně týká velké části zákazníků), tak se to po internetu bude šířit hodně rychle (a nejen z jednoho zdroje).
dave67
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Havers 2. 12. 2012 17:07

Tomáš Marný píše:Mne třeba vytáčí praktiky á la ČEZ - naslibujem cenu, nejdřív jsme o 10% levnější než RWE, za pár měsíců už jen o 5%, a ejhle, nakonec slibujem, že budem o 1% levnější než RWE...


Tak těch 5 % ČEZ drží dál i po 1. lednu 2013 (produktová řada eTarif, distribuční území RWE GasNet, s.r.o.).


Tomáš Marný píše:Na 1% vám sere Bílej Tesák, holt se poohlédnem jinde.


Zůstáváš u ČEZu?
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 2. 12. 2012 18:20

dave67:
a) Jestli je vše v pořádku nevím, ale plyn prozatím fičí jak má a snad i bude nadále. Jestli je to plyn od 3-e nebo ještě od RWE případně někoho jiného nevím, protože to se asi nijak poznat nedá. Ono asi všichni mají ten plyn stejný. Já předpokládám, že je to už od včera plyn od 3-e.
b) prozatím nemám důvod lítat a shánět nějakej plyn. Pokud by něco takového nastalo (snad nenastane) tak mám v záloze ještě kotel na tuhá paliva abych mohl mít teplo i v případě problému s plynem a také občas i něco ušetřit na spotřebě plynu.
Včera v poledne jsem telefonicky RWE nahlásil stav plynoměru a paní se kterou jsem mluvil mi potvrdila, že evidují u mne změnu dodavatele plynu a o tom, že by něco nebylo v pořádku mi nic nemluvila tak snad to i v pořádku bude.
Souhlasím, že to varování může být i pošpinění od konkurence, ale připadá mi to jako málo pravděpodobné. Spíše si myslím, že se může jednat o nějaké zanedbání nebo pochybení ze strany některého zaměstnance který je za to odpovědný. Ono asi všude v každé firmě se najdou zaměstnanci kteří svojí práci nevěnují dostatečnou pozornost a nikdo nejsme natolik dokonali abychom nemohli občas v něčem pochybit. Pokud vše nakonec pro zákazníka dopadne dobře a nebo se něco takového nestává běžně v mnoha případech tak snad se nemusí jednat o nic dramatického i když pro postižené zákazníky to asi příjemné nebude.

Ohledně plné moci která je součástí smlouvy mám uvedené toto:
Plná moc:
Zákazník tímto uděluje Dodavateli plnou moc ke všem úkonům souvisejícím se změnou dodavatele plynu, a to k:
- ukončeni smluvního vztahu se stávajícím dodavatelem plynu pro výše uvedené odběrné místo,
- uzavření smlouvy o připojení výše uvedeného odběrného místa s provozovatelem distribuční síti,
- uzavření smlouvy o distribuci plynu s provozovatelem distribuční sítě,
- zastupování Zákazníka při registraci u Operátora trhu s plynem.
V této souvislosti mne napadá zda by mi 3-e neměli zaslat třeba alespoň kopií dokumentů (ukončeni smluvního vztahu, uzavřené smluv) abych měl nějaký doklad, že to vše bylo provedené (ukončené, a uzavřené smlouvy) pro případ nějakého sporu nebo potřeby doložit, že to všechno mám ukončené a uzavřené. Oni to vše přece provedli (snad) za mne na základě plné moci kterou jsem jim k tomu dal a tak by mi snad mohli nebo měli zaslat tyto dokumenty které za mne ukončili a uzavřeli.
Příliš nechápu proč chtěli po mne plnou moc na uzavření smlouvy o připojení výše uvedeného odběrného místa s provozovatelem distribuční síti když já SMLOUVU O PŘIPOJENÍ K DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ s provozovatelem distribuční soustavy (SMP Net, s. r. o.) uzavřenou mám.
Vše je tak hodně zkomplikované a nepřehledné, že se v tom asi jen málokdo pořádně vyzná.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 2. 12. 2012 19:22

To Havers:
Zkus se poohlédnout lépe... Ty ceníky jsou dva, eTarif A a eTarif B, přičemž tvrdí, že po roce od převodu smlouvy převedou zákazníka na ono "B". Přitom v době, kdy lákali klienta na přechod od konkurence, o nějakých 2 cenících v 1 tarifu nebylo ani potuchy.

Dost nas*aně jsem jim psal, kdy mne převedli na "B", odpověděli, že mám stále "A". Tak nevím, jestli si jsou v tomto ohledu vědomi slabostí v kramflecích...

Zatím u ČEZu zůstávám, protože je to smlouva na dobu určitou, a nehodlám se s někým dohadovat, jestli jsem ji kvůli změně ceny mohl předčasně vypovědět nebo ne a jestli mám vracet pětikilo bonusu nebo ne. Ale momentálně jsem rozhodnutej ji vypovědět, až mně skončí, a jít jinam.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Havers 2. 12. 2012 19:58

To Tomáš Marný:

Díky za info!
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 3. 12. 2012 09:46

Do současnosti (list-12) přešlo v České republice k alternativním dodavatelům okolo
1 100 000 zákazníků. Ukazuje se tak, že aktivita dodavatelů i zájem zákazníků o úsporu díky změně dodavatele i nadále trvají. I přesto je procento domácností, které v Česku změnily svého dodavatele, v porovnání se západní Evropou nízké. Například ve Velké Británii každoročně změní dodavatele 20 - 30 % všech odběratelů.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 3. 12. 2012 23:15

Tak jsem se díval na nové ceníky, u stávajícího dodavatele pohyby v řádu +/-3 až 4 procenta, takže více méně setrvalý stav, větší vliv bude mít asi změna DPH. Škoda že v těch srovnávačích se to asi projeví mnohem později, protože porovnávat to ručně je dost porod.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 4. 12. 2012 09:51

xls píše:větší vliv bude mít asi změna DPH. Škoda že v těch srovnávačích se to asi projeví mnohem později, protože porovnávat to ručně je dost porod.
Změna DPH bude snad mít stejný vliv na všechny dodavatelé energií (plyn, elektřina). Pokud se zvýší DPH tak se snad zvýší všem stejně a všichni budou dražší o tolik % o kolik % se zvýší DPH. Pokud to chápu dobře tak pokud některý dodavatel je nyní levnější nebo dražší tak to tak zůstane i po změně DPH za předpokladu, že někteří nezmění ceny bez DPH.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dave67 4. 12. 2012 10:14

Na srovnávači http://www.energiejenda.cz/ jsou už ceny s novým DPH a u některých dodavatelů i nové ceníky.
dave67
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 12. 2012 10:38

Na tom srovnávači mají křišťálovou kouli? Nebo jak ví, jaká DPH od 1.1.2013 bude?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 4. 12. 2012 10:48

Tak podle toho srovnávače na http://www.energiejenda.cz u mne vychází 3-e na třetím místě a ne tak jak to bývalo na prvním. Za nějaký čas to ale může být úplně jinak. 3-e by měla být ale stále s plynem o hodně levnější než RWE a to je pro mne to hlavní.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 4. 12. 2012 10:52

Než RWE je levnější kdekdo...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dave67 4. 12. 2012 12:48

DPH počítají 21%, což je nejpravděpodobnější varianta. Ale procento sem, procento tam, DPH platí pro všechny stejně.
dave67
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 4. 12. 2012 14:16

vlazy píše:Tak podle toho srovnávače na http://www.energiejenda.cz u mne vychází 3-e na třetím místě a ne tak jak to bývalo na prvním. Za nějaký čas to ale může být úplně jinak. 3-e by měla být ale stále s plynem o hodně levnější než RWE a to je pro mne to hlavní.

Jo, to vypadá zajímavě, jám mám před sebou dokonce 3 nabídky. Problém trochu je, že ten tarif prémium (tj. bez pevné platby za místo) platí až pro 2. a další odběrné místo, tedy pro většinu lidí o ničem (i když já 2 místa mám, takže tam by to pár stovek ročně hodilo). No a ty další 2 lepší tarify se liší od desetikoruny ročně - a v tomhle případě se přechod už nevyplatí. Kromě toho hrozí, že se za pár měsíců můžou ty ceníky trochu hnout a v březnu může vypadat situace jinak.
Další, co není zohledněno, je věrnostní program, který ten rozdíl smaže úplně.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků