Platba kartou - jaké poplatky platí obchodník?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wojta 27. 10. 2006 10:28

Dnes ráno jsem platil kartou výměnu baterií v hodinkách v jednom hodinářství v Praze Dejvicích. Ta paní mi nepříliš vlídným tónem oznámila, že příště až budu platit takhle malou částku kartou (89Kč), že mi do toho započítají nějaké poplatky.
Zajímalo by mě tedy, jak velké poplatky tedy ty obchodníci platí a proč?

Snažím se platit kartou, kde to jde a jakkoliv velkou částku. Tady v Praze to jde ve spoustě obchodů, ale mohlo by to být rozšířenější. Co tomu brání?

Jinak jsem podobnou částku platil v obchodě v Německu a nikdo se tam nad tím neofrňoval. Navíc jim tam terminály pracují naprosto bleskově (než vyndá kartu z čtečky, tak už je vytištěná stvrzenka) a ne jako tady, kde to trvá skoro minutu. Už mě nebaví platit těmi směšnými barevnými papírky a kovovými plýšky.
wojta
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 27. 10. 2006 10:40

Být tou paní, pošlu Vás rovnou do míst, kde záda ztrácejí své slušné jméno (a to platím kartou hodně často, ale ani by mne nenapadlo platit částku nižší než nějaké 3 stovky). Obchodník platí jednak poplatek bance (a to podle logiky "čím menší obrat, tím větší poplatky"), jednak má malý obchodník velice pravděpodobně připojení na autorizační centrum přes vytáčenou linku od Telecomunistů, takže nějakou korunku vysolí jen za ověření transakce...
Stručně řečeno, je pro něj placení takovéto malé částky kartou ztrátové.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 27. 10. 2006 11:14

wojta píše:Dnes ráno jsem platil kartou výměnu baterií v hodinkách v jednom hodinářství v Praze Dejvicích. Ta paní mi nepříliš vlídným tónem oznámila, že příště až budu platit takhle malou částku kartou (89Kč), že mi do toho započítají nějaké poplatky.
Zajímalo by mě tedy, jak velké poplatky tedy ty obchodníci platí a proč?k/quote]


Musím se vás zastat. Jako držitel karty máte právo transakci provést bez ohledu na výši částky. Je chybou obchodníka, pokud se tomu brání (byť to člověk lidsky chápe), protože obchodník nemůže vědět, že za měsíc třeba už nepůjdete jen vyměnit baterii, ale koupíte si u něj třeba kvalitní hodinky, čímž mu uděláte obrat. Tolik teorie.

Realita je samozřejmě jiná. Teoreticky vám obchodník může naúčtovat poplatky spojené s karetní trasakcí (fax, telefon, poplatek bance apod.), ale jen u karet vydávaných asociací MasterCard. U jiných karet to v ČR nesmí udělat. A navíc na to musí předem upozornit, ne až při platbě.

Já preferuji obchodníky, kteří mi kartu vezmou bez reptání, a poté u nich nakupuji často, zpravidla i zboží za vyšší cenu. Jsem pak vůči nim loajální, ikdyž by vedlejší konkurence měla zboží o trochu levnější.

V Německu mám stejnou zkušenost. Než bych vůbec vylovil a spočítal eura, už jsem měl stvrzenku z karty na stole. Celá transakce trvala max. 5 vteřin. Prodavačka vzala kartu, projela, vyjel lístek a bylo to. Paráda. Hodně záleží i na způsobu připojení terminálu k bance, v našich končinách jsou terminály POS často připojeny přes klasické vytáčené připojení, to pak trvá věčnost a obchodník po vás řve, že ho to stojí peníze. Tak ať karty nebere a vy příště můžete jít jinam. Tak jsem to udělal v Praze u jednoho hodinářství, Chtěl jsem koupit jako dárek dětské hodinky, stály 490 Kč. Obchodník měl napsáno, že přijímá karty až od 500 Kč a že si mám koupit aspoň jednu tužkovou baterii (alkalická, po 17 Kč). To jsem odmítl a protože jsme se nedomluvili, přestože používáme oba češtinu, nechal jsem ho tam i s vypsaným záručním listem a hodinky jsem si koupil vedle v Tescu. (Stalo se cca před půl rokem.)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod wojta 27. 10. 2006 13:48

Mám kartu Visa.

Je jasné, že po takovém jednání, tam ani nepáchnu (a přitom jsem tam měl už vyhlédnutý pěkný radiobudík :mrgreen:). Když už tam placení kartou podporují, tak to má být bez výhrad. Je to naprosto nesolidní jednání, kdyby to tam aspoň měli napsané, ale i tak je to docela drzost.
wojta
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod speedy 29. 10. 2006 10:35

[quote="Tomáš Marný"oObchodník platí jednak poplatek bance (a to podle logiky "čím menší obrat, tím větší poplatky"), jednak má malý obchodník velice pravděpodobně připojení na autorizační centrum přes vytáčenou linku od Telecomunistů, takže nějakou korunku vysolí jen za ověření transakce...
Stručně řečeno, je pro něj placení takovéto malé částky kartou ztrátové.k/quote]

Souhlasím již s dvěma diskutujícími pány zde. Tak proc tedy obchodnik ty platby kartou vubec prijima. Copak si to neumi spocitat? Ze by to bylo jen kvuli tomu, ze se mu libi barevna samolepka na dverich a chce byt IN?
speedy
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pajda 5. 1. 2007 17:06

Po několika letech akceptování karet mám dnes smlouvu s jednou bankou a ta mi strhává 2,9 % u běžných a 3,9 % u exotických karet. (ty jsou tak 2x za rok) Navíc se opravdu platí za vytáčené připojení a občas v krizových časech se terminál dovolá až na 3. pokus. Takže pak se transakce u malých částek dost prodraží.
Ještě před asi rokem pracoval terminál u malých částek asi do 1000,- Kč u embosovaných karet off-line. Takže transakce byla taky za 5 vteřin, jenže teď se to po nějaké aktualizaci SW všechno ověřuje on-line a je to děsně pomalé.
Faktem je, že dnes jsou peníze připsané na účtu druhý den, pokud uzávěrku odešlu ručně večer a nenechám jí odeslat automaticky až po půlnoci.
Na počátku akceptování karet si banky braly i 5% a ještě se to muselo nosit na pobočku nebo posílat poštou.

Ještě jedna rada - hlídejte si operace s kartama na výpisech. Už se mi 2x stalo, že mi banka svou chybou připsala peníze v jednom dni 2x. Pak stačil telefon a dalo se to dopořádku, ale přesto radím hlídat si výpis.
Pokud se vám doma válí stará nepotřebná SPZ, tak bych pro ní měl místo ve své sbírce.
Pajda
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod btw 5. 1. 2007 20:32

Malé částky platím v bankomatu, ten nikdy neremcá :D

Obrázek
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bojler 8. 3. 2008 14:16

Muzu se zeptat jestli je u tech 2,9% nejakej limit? Je docela drsny, ze si clovek koupi za 35000 kozenou sedacku a 1000 schlamstne banka :(
bojler
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bojler 8. 3. 2008 14:17

Jenom dodam, ze ted se mne stala "nehoda", kdy jsem byl nucen platit kartou castku 10,90 a banka to porad po vic jak tydnu nestrhla. Stalo se Vam neco podobnyho?
bojler
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 3. 2008 15:45

bojler píše:Muzu se zeptat jestli je u tech 2,9% nejakej limit? Je docela drsny, ze si clovek koupi za 35000 kozenou sedacku a 1000 schlamstne banka :(

Ne, žádný limit není. Z větších částek se dotují malé platby, které mohou být i pro banku nevýhodné (nebo aspoň méně výhodné).
Pokuze pokud má obchodník velký obrat, je % sníženo, může to být i méně než 1 %.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod btw 8. 3. 2008 17:54

bojler píše:Jenom dodam, ze ted se mne stala "nehoda", kdy jsem byl nucen platit kartou castku 10,90 a banka to porad po vic jak tydnu nestrhla. Stalo se Vam neco podobnyho?


Jako platit takovou malou částku, nebo že to po tom týdnu ještě nestrhla? Někteří obchodníci nespěchají, může to být zaúčtováno i později, já mám rekord 25 dní, ale to byla spíš vyjímka, jinak to toho týdne, +-.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bojler 10. 3. 2008 10:50

Zajimavy, ze to nemam ani v blokacich, mozna to ani Albert uctovat nebude kvuli tomu, ze by zaplatil x Kc na prichozi polozce nebo ja nevim na cem moznym.
bojler
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riso1 11. 3. 2008 07:59

platil jsem virtualni kartou neco pres 400 Kc, a banka na to zapomela, nestrhla si je. To se hodi.
riso1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 11. 3. 2008 08:04

riso1: ja bych tam doplnil jeste jedno slovo - "zatim" :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dalich 13. 3. 2008 07:33

Platil jsem 0,01 Kč a strhly se :-)
dalich
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků