Změna dodavatele plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 12. 2012 07:10

Samoodečet? Nic?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 18. 12. 2012 08:19

Asi tak, tak si samoodecti vic a mas vyreseno.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 18. 12. 2012 09:20

To mne také napadlo, že by to mohlo jít provést samoodečtem. Komu ale ten stav plynoměru nahlásit, dodavatelovi plynu (3-e) kterému za ten plyn budu platit a nebo distributorovi (RWE) kterému patří plynoměr a který mi do potrubí plyn pouští? Prozatím mne nikdo k samoodečtu stavu plynoměru nevyzval a asi ani nevyzve. Co kdybych ten samoodečet neprovedl a stav plynoměru nikomu nenahlásil?
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 18. 12. 2012 09:39

Faktury ti posílá 3-e i RWE? Samoodečet provést nemusíš, vezmou to podle tabulek s Pyšvejcovým koeficientem, a podle mých zkušeností ty tabulky v 80% vycházejí v jejich prospěch.

Třeba Pražské plynárenské vyšlo, že za období duben-září mám stejnou spotřebu jako za říjen-březen, i když plynem topím.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 28. 12. 2012 09:27

Tak jsem trochu komunikoval e-mailem s 3-e ohledně toho odečtu stavu plynoměru v souvislosti se změnou ceníku od 1.1.2013. Komunikace s ními ohledně toho je ale dost problematická. Na moje dotazy se mi snaží odpovídat něco jiného než na co se jich dotazuji. Mám dojem jako by se asi záměrně vyhýbali mi něco konkrétního odpovědět. Tvrdí mi, že
vyúčtování se vždy provádí na základě informací, které nám sdělí Váš distributor pravidelně jednou ročně. Z důvodu změny ceníku se tedy mimořádné vyúčtování provádět nebude. Zálohy budou započítávány klasickým způsobem, s tím, že rozdíl bude v ročním vyúčtování zohledněn.
nebo, že
Naše společnost dostává všechny tyto informace od distributora, který sám provádí odečty. Ty se dělají jednou za rok, vždy ve stejný termín. Od něho tedy dostaneme informace o Vaší spotřebě na základě jíž budeme vyhotovovat vyúčtování. S tím, že se rozliší, jaká byla spotřeba do konce roku a jaká podle nového ceníku. Nelze proto říci, že by někdo pracoval na základě výhodnějšího termínu.
Předpokládám, že distributor plynu RWE asi nebude 31.12.2012 nebo 1.1.2013 provádět u mne odečet stavu plynoměru a to pouze proto, že nějaká firma 3-e která mi dodává plyn mění od 1.1.2013 ceník a aby jim to mohli kvůli tomu nahlásit. Vůbec proto netuším jak nebo podle čeho chtějí při vyúčtování rozlišit moji spotřebu do konce 2012 roku a od 1.1.2013. To se podle mne dá rozlišit pouze na základě odečtu plynoměru. Jinak to můžou rozlišít pouze na základě nějakých propočtů nebo odhadu a to nemusí být nebo spíše nebude příliš přesné a dá se předpokládat, že by takto byla spotřeba určená v jejích prospěch a neprospěch zákazníků což se mi příliš nelíbí.
Nakonec jsem od nich vymáčknul to, že
Pokud si chcete udělat samoodečet, můžete tyto informace nahlásit nám i Vašemu distributorovi.
Takto to i udělám a jsem zvědavý zda to budou akceptovat a nebo si to nakonec stejně udělají odhadem nebo na základě nějakých kdo ví jakých propočtů. To se ale dovím až když mi zašlou vyúčtování asi někdy v druhé polovině roku 2013 a to ještě za předpokladu, že to jejích vyúčtování bude dostatečně přehledné a dá se v tom vyznat.

Zajímalo by mne jaký máte kdo na to názor a jestli to nějak řešíte když váš dodavatel plynu mění ceník a nebo na to kašlete ať si dodavatel určí spotřebu plynu a podle toho i cenu jak chce.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod misaan 28. 12. 2012 10:01

Ano, řešíme právě samoodečtem. Odčeho asi je.. Mám s ním u ČEZ a SMP dobré zkušenosti. (nenapadlo mě, že na takovou kravinu, dokáže člověk vymyslet takový dlouhý příspěvěk :-D )
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 28. 12. 2012 10:21

misaan:
Pro tebe to možná kravina je, protože tobě asi příliš nebo vůbec nezáleží na tom jak a podle čeho ti dodavatel určuje cenu za spotřebovaný plyn a je ti to jedno. Mne to jedno není a tak se tím zajímám jak to můj nový dodavatel plynu 3-e řeší. Mnozí dodavatelé plynu při změně ceníku asi bez problémů akceptují samoodečty které jim zákazníci nahlási. Podle komunikace s 3-e mám ale dojem, že tato firma asi není příliš nakloněná pro samoodečty a nebo to možná i přímo odmítají a radějí by si spotřebu určili sami podle kdo ví čeho což se mi příliš nelíbí.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod misaan 28. 12. 2012 10:30

Vždyť ti odepsali "Pokud si chcete udělat samoodečet, můžete tyto informace nahlásit nám i Vašemu distributorovi." Nejsi teda paranoidní? Z té věty mi nepřijde, že by "nebyla příliš nakloněná pro samoodečty".

Jinak samoodečty hlasím distributorovi, pro mě teda ČEZ a SMP,byť mám prodejce jiného..

Jinak způsob stanovení spotřeby máš ve VOP. Určitě tam bude metodika pro stanovení odhadu a taky zmínka o samoodeečtech. Kdy se už lidí naučí číst co podepisují..
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 28. 12. 2012 10:38

vlazy píše:Podle komunikace s 3-e mám ale dojem, že tato firma asi není příliš nakloněná pro samoodečty a nebo to možná i přímo odmítají a radějí by si spotřebu určili sami podle kdo ví čeho což se mi příliš nelíbí.

Njn, takže sis zároveň sám odpověděl na to, proč některé firmy mohou být (až podezřele) levné... Jiné náklady asi bude mít firma o 5 lidech, komunikující se zákazníky přes maily (nebo ještě lépe po telefonu) a jiné firma, která provozuje něco jako Virtuální obchodní kancelář, kde je možnost zadání samoodečtu hračka...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 28. 12. 2012 10:43

2Tomáš Marný: Investice do "virtuální obchodní kanceláře" bude mít vyšší jednorázové náklady, ale zvládne takovou databázi napragramovat téměř každý schopnější student VŠ(a když mu to zadáš jako DP) máš to i zadarmo. Dufám, že to teď low-cost prdejci čtou a budou se inspirovat :-)

Postupem času ale na ní ušetříš, protože nebudeš muset platit telefonistky. A i ty faktury by mohl takový systém genervat sám. Jinak nechápu co děláte za scény, co je složitého na tom napsat email, že jsi k datu tomu a tomu provedl samoodečet..
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 28. 12. 2012 11:15

Aha, a abys nemusel platit telefonistky, tak budeš zákazníkům platit internet a těm starším zaplatíš kurzy práce s PC? Pořád říkám, že lidstvo vyhyne na vlastní blbost...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 28. 12. 2012 11:21

TM: a proc bys to delal? eBanka se ve sve dobe taky soustredila pouze na ty "schopne", i kdyz byli v mensine.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 28. 12. 2012 12:23

2TM: Zajímalo by mě, nutí snad někdo starší lidi nebo lidi bez internetu přecházet k low-cost prodejci elektřiny? Já si nevšiml..

Já milerád, ušetřím na tom, že nemusím platit telefonistky pro důchodce. Stejně tak jsem nepotřeboval super benefit ČEZu, časopis Šťáva.. Ostatně jak si poznamenal, byl bych blbec, kdyby dobrovolně připlácel za servis, který nevyužívám. Na to ale nejseš dostatečně na výši aby si to pochopil. Třeba časem dospěješ.
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 28. 12. 2012 13:38

Tomáš Marný píše:Njn, takže sis zároveň sám odpověděl na to, proč některé firmy mohou být (až podezřele) levné...
Já bych firmu 3-e jen tak prozatím neodsuzoval pouze proto, že jsem se s ními dostal do nedorozumění ohledně těch odečtů plynoměrů a určování spotřeby plynu. To podle mne ještě jednoznačně nesvědčí o tom, že by kvůli tomu byli podezřele levní.
Tomáš Marný píše:Jiné náklady asi bude mít firma o 5 lidech, komunikující se zákazníky přes maily (nebo ještě lépe po telefonu) a jiné firma, která provozuje něco jako Virtuální obchodní kancelář, kde je možnost zadání samoodečtu hračka...
Vidím, že firmu 3-e asi téměř vůbec neznáš a vyjadřuješ se o ni podle nějakých tvých dojmů. 3-e není firmou o 5 lidéch a něco jako virtuální obchodní kancelář (Zákaznický portál) také mají i když zadání samoodečtu jsem tam nikde nenašel. Jinak co je na tom, že některá firma komunikuje se zákazníky přes maily nebo po telefonu když jsou to v souřasné době běžné komunikační prostředky?

S474N píše:eBanka se ve sve dobe taky soustredila pouze na ty "schopne", i kdyz byli v mensine.
Pokud se nepletu tak eBance se to soustředění pouze na ty "schopné" příliš nepovedlo a kdyby se nespojila s Raiffeisenbank tak by nyní už asi byla pouze součástí dějin.

misaan píše:nutí snad někdo starší lidi nebo lidi bez internetu přecházet k low-cost prodejci elektřiny? Já si nevšiml..
Nutit asi přímo nenutí, ale zájem i o ně asi mají.

Tak moje komunikace s 3-e pokračuje. Před chvíli mi ohledně toho odečtu plynoměru zaslali další e-mail ve kterém mj. píšou
Tady jde o to, že naše společnost dostává všechny údaje o odběrech za každý měsíc. Tam jsou rozepsána reálná čísla Vaší spotřeby. Není tedy možné, že by se celková spotřeba nějakým způsobem zprůměrovala v něčí prospěch. Víme tedy přesně, kolik z celkové spotřeby se započítává s minulou cenou a cenou současnou.
Nechápu jak ale takto můžou přesně vědět jakou spotřebu plynu mi mají zaúčtovat podle starého ceníku a jakou podle nového když odečet plyoměru mi asi nyní nikdo neprovede. Připadá mi to dost nezodpovědné a odvážné tvrdit, že ví přesně jakou spotřebu mi mají započítat když odečet plynoměru provedený nebude. Nevím, ale možná by to mohlo být i na stížnost nebo podnět k prošetření nekalých praktik u ERÚ.
Naposledy upravil vlazy dne 28. 12. 2012 15:23, celkově upraveno 1
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod misaan 28. 12. 2012 14:16

Taky by mě to jejich přesně zajímalo.. klasická odrbávačka Zřejmě čekají, že na to naletiš a dáš jim pokoj. Prostě jim pošli email se samoodečtem k 1.1. Pro svůk klid si třeba budík vyfoť s cedulkou 1.1.2013 a pak až ti pošlou závěrečné vyúčtování zkontroluj si to dle odeslaných emailů.

Na faktuře by měl být uveden způsob stanovení odběru "Samoodečet" a potom konečné(roční) ti udělá distributor.
misaan
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků