úvěr 30k až 40k CZK na 6 měsíců, student

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 29. 1. 2013 18:26

Ahoj, jsem prezenční VŠ student a potřeboval bych si vzít úvěr na cca 30k až 40k. Peníze potřebuji na zaplacení letenky a nějakých počátečních výdajů v cizině, tzn. k vypůjčení by došlo kolem března/dubna (nákup letenky na léto) a úvěr by byl splacen do půl roku dvěma splátkami (první z výplaty na začátku srpna, a druhá závěrečná, významnější, na začátku září).

Nějaký tip na nízká procentíčka a fér business? Imho nejlepší by byl někdo známej, 10 % p.a. směnka (výhodné i pro protistranu, řekl bych - velmi slušné úročení + potenciální právní síla směnky), ale nikoho takovýho nemám/neznám. U úvěrových institucí očekávám okolo 20 % p.a. - úročit se to bude zřejmě měsíčně, co? Tzn. nějaké složené měsíční úročení dvanáctiny roční sazby?

Mám studentské konto u ČSOB (na netu jsem našel max. povolené čerpání 20k s tím, že podle sazebníku je úrok 17,90 % p.a. + za prodlení repo + 7 % p.a. - to se mně předpokládám moc nevyplatí, co? Raději tedy asi nějaký účelový úvěr). Dále mám obyč konto od ZUNA, spořící AXU.

Díky za rady.


edit: teď se dívám na úvěr Gaudeamus. Zatím jsem nepřišel na možnost úvěru se splacením "na viděnou", tj. kdykoliv a v jakékoliv výši během předem stanovené doby. Jenom nějaké konstantní splátky. Jinak RPSN poměrně příjemné, na 12 měsíců cca 12 %. Účelovost bych jinak na letenku a náklady na živobytí neukecal, co? :-)
anonymní až na IP
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 1. 2013 18:54

Jako studentovi bez pravidelných příjmů ti stejně nikdo nepůjčí, takže ten kontokorent ke studentskému účtu je to nejlepší, co bys mohl dostat.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod vit.spinka 29. 1. 2013 19:01

Jednak nemáš příjmy, jednak nechceš měsíční splátky. To jsou velmi omezující podmínky.
Takže zbývají známí/rodina (jak to popisuješ, jde o celkem rozumný účel půjčky) a nebo kontokorent.
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 29. 1. 2013 19:34

anonymní až na IP píše:(výhodné i pro protistranu, řekl bych - velmi slušné úročení + potenciální právní síla směnky)

Napsal si to spravne, potencialni. Hlavne, kde nic neni, tam je ti smenka k nicemu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 29. 1. 2013 20:13

fremantle: takže cca 24,95 % p.a. (=17,90 + 7,00 + 0,05)? Navíc tam je jenom těch max 20k. Hmm :(

vit.spinka: já nevím, ono 40k je celkem pakatel a závazek splacení do 6 měsíců by měl být k dobru. Bohužel rodina nepřipadá v úvahu a nějací známí jsou, ale ne takový, aby mně půjčili 40k na směnku, viz úvodní příspěvek. S kontokorentem se podle mě taky dostanu na těch 20+%, ne-li spíše více.

Edit: ještě mně napadá nepěkná myšlenka si vzít úvěr o trochu větší než 40k, třeba 60k a z dané rezervy uměle měsíčně splácet. To by při 12 % p.a. u KB mohlo být lepší než kontokorent.

Edit2: a propos, kdysi jsem někde četl, že by měli mít klienti úvěrových služeb, snad od 1. 1. 2012, právo kdykoliv splatit úvěr, i když jsou splátky naplánované na x let s tím, že si příslušná úvěrová instituce může naúčtovat maximálně 1 % nebo 1,5 % za dané urychlení splacení nad sjednaný měsíční úrok. Nebo tak nějak. Nevíte něco o tom?
anonymní až na IP
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vit.spinka 29. 1. 2013 20:34

Jak jsi došel k těm 24,95%? Nepočítej do toho nepovolený debet, budeš platit jen za kontokorent.
V sazebníku vidím "povolený nezajištěný debet - pro G2.2, G2 a Konto Gaudeamus": 12%p.a. (a to je velmi dobrá nabíka).

40k pakatel není, to je (tipuju) víc než je průměrná výše spotřebitelského úvěru. Ale hlavně - splacení najednou po 6 měsících, to není klasický úvěr pro občany.

Zkusil bych se podívat do dalších bank, jestli nemají pro studenty něco jako ten 20k kontokorent KB. Ještě by šlo (s velkým skřípěním zubů a za dvojnásobnou sazbou) použít kreditku, ale bez příjmů to asi zase bude jen nějaká studentská. A jestli banka dává kreditku, bude mít i kontokorent.

Úvěr by taky šel, ale banka bude chtít ručení. A jestli seženeš ručitele - to už si rovnou může půjčit sám a pak peníze půjčit tobě. (A ano, "úvěr Gaudeamus lze částečně nebo zcela kdykoli bez sankcí předčasně splatit".)

[Koukám na http://kb.cz/cs/lide/mladez-a-studenti/ ... ndex.shtml ]
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 1. 2013 21:39

Přesně tak, platná je úvěrová sazba pro kontokorent, nevím co chceš přesně vypočítat, ale předpokládám, že RPSN bude kolem 20 %, jak je u tohoto prodktu běžné. Kreditku bych ale nedoporučoval, protože jednak nemá význam (u ČSOB a KB je podle jejich webů maximální půjčovaná částka 20.000 Kč, přičemž celkově je společná pro KK a kontokorent - lze pravděpodobně libovolně rozdělit) a úroky jsou skutečně podstatně horší. Jedině to poskládat ze dvou kontokorentů u jiných bank, ale je velmi nepravděpodobné, že ti půjčí ve druhé bance, když si budeš žádat o úvěr jinde, obzvlášť takto najednou.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod DNSTUFF 29. 1. 2013 22:00

kdyz jses student bez prijmu tak ti banka neda ani kreditni kartu, ano ani GE ti ji neda.
DNSTUFF
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 30. 1. 2013 08:26

No nenapsal jsi nejpodstatnejsi cast, z ceho planujes splatit pujcku ? Do zahr. jedes studovat, pracovat nebo cestovat ? A na jak dlouho ?
At uz tam jedes za jakymkoliv ucelem, tak bych se snazil si pujcit radeji co nejmene -prvnich 10-15 v rodine, druhych 10-15 bych se snazil do te doby vydelat na brigadach pripadne prodejem nepotrebnych veci a setrit, a zbytek bych nechal eventualne na kkorent. Pokud budes mit v zahr. stipendium, tak vez, ze "padne" na zivot na miste diky vyssim cenam nez zde. Na letenku za 10 tKc koupenou s dostatecnym predstihem se da doletet uz daleko. Navic by to asi chtelo vybrat vhodnou banku na transakce v zahr. mene. Snadno se pujcuje (jednani trva asi 1h), ale tezko (nerado) se vraci (do 1/2 roku? jake budou tve prijmy?).

http://www.vysokeskoly.cz/clanek/studen ... tsich-bank
http://finance.idnes.cz/chcete-si-levne ... 3_uver_bab
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukke 31. 1. 2013 19:07

Rodina, známí, brigáda... 40 tisíc se dá přeci sehnat i bez půjčky.
autorevue.cz: BMW 330i E90, 190 kW + BMW 525d F11, 150 kW
zive.cz: Intel Core i9-7980XE, 2x Radeon RX 480, 64 GB RAM, SSD Intel 720, Samsung MD230X6
mobilmania: Galaxy S9+
Lukke
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 1. 2013 21:33

No pro studenta to je docela RÁNA !
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků