Skutečně účinné investice do tepelných úspor

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 30. 1. 2013 23:44

aaischa: ja osobne zastavam nazor, ze 40cm je lepsi. Obvod okolo idealne 15cm polystyrenu. Ale je to minimalne o tech teoretickych propoctech, viz. vyse.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 1. 2013 09:09

Potřebuješ komplexní řešení, co postupně dělat a do čeho se nepouštět.

Nejdůležitější je na začátku rozmyslet, jak u staršího RD bude odstraněna vlhkost ?
(podřezat, nastřelit nerez desky, natlačit PU, elektricky, obkopáním základů a vysypání oblázky, vzduchové kanálky apod.)
Dále můžeš postupovat např.:
1) zateplení prostoru mezi trámy (20 cm) na půdě minerální vlnou + OSB desky (250 Kč/m2), to je nejúčinnější a nejlevnější řešení a lze to provést vlastními silami. To platí i kdyby se do budoucna půda obydlela.
2) nový plynový kotel (nejlépe s průtokáčem na TUV) + kvalitní regulace teploty v domku, pokud jsou stará okna málo těsná, topit raději na nižší teplotu (18 °C) a více se doma oblékat. A připravit si taky místo a komín na krbová kamna.
3) výměna oken a vstupních dveří, odhadem 4+1 ?

Zateplení obálky RD, čím větší plocha tím větší náklady a tím je pozdější návratnost. Dům stojí samostatně nebo je přilepen k sousedovi ? Ale je dobré to skloubit s plánem na obnovu fasády, ta bude za 5, 10 let ? Po celou dobu je potřeba mít na zřeteli možnost výskytu problému s vlhkostí, staré domy by se neměly úplně a neprodyšně utěsnit…
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sniper76 31. 1. 2013 09:17

Nechci někomu brát iluze.... . Barák prodat, jít do nájmu do dvoupokojového bytu. Koupit pozemek a pak si postavit v nízkoenergetickém standartu bungalov.
Takto rozsáhlé rekonstrukce většinou končí mnoha kompromisy, ještě větším množstvím utracených kaček a člověk pořád bydlí ve starém a nutných investiv neubývá ale přibývá.
U takového maličkého domu s 11kW ztrátou bude rekonstrukce stát více než novostavba.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 09:56

DrumSession: dovolim si te trosicku opravit:
1) jak jsem zminoval vyse, dle meho je idealnich 40cm, do krize pokladanou.
2) prutok je nesmysl z duvodu nutnosti vyssiho vykonu, lepsi je "nabijet" zasobnik vody. Nehlede na fakt, ze kdyz to bude zateplenej "krcalek", tak vykon pro prutokove ohrivani by byl nasobne vyssi, nez pro vytapeni -> tedy v pripade topeni by nesmyslne cykloval, coz je to nejhorsi mozne.
3) s vymenou oken/dveri souhlasim, ale prvne bych se zameril na tu pudu (navic vyhoda je ta, ze se to da udelat svepomoci).

Neprodysne utesnit by se nemely zadne domy, vzdy je treba dodrzovat minimalni vetrani - tedy nejakych 25m3/osobu v dome KAZDOU hodinu.

sniper76: dovolim si nesouhlasit. Neznas porizovaci naklady na tu nemovitost/pozemek, takze se to neda takto pausalne zhodnotit. Za 2mio muzes postavit nejaky nizkoenergeticky bungalov, ale bude naprosto bez jakychkoliv technologii (FVE, FTE, rizene vetrani/rekuperace, apod.). Ovsem uz v te cene se nevlezes ani s pozemkem a dost veci se budes muset i sam pricinit.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 31. 1. 2013 10:11

Je to malý barák, určitě půdu využívájí jako skladiště a na vatu nic nepoloží. Asi bych vyrobil lešení a vyřešil to foukanou vatou. Případně servisní průchod na střechu, anténu a jiný HW.. nebo pokud je střecha v dobrém stavu tak nastříkal izolační pěnou mezi krokve
Naposledy upravil misaan dne 31. 1. 2013 10:14, celkově upraveno 1
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SocPredator 31. 1. 2013 10:13

sniper76: To mě taky napadlo, resp. navrhl bych demolici a výstavbu nízkoenergetické budovy, ale pak jsem si vzpomněl na to, že už není DPH na bydlení 10% a daň z převodu je 4%. Takže to se prodraží fest. Dále je v tom návrhu hrozně moc úředničiny a nezohledňuje ani vztah k místu. Jinak řečeno, tenhle dům nebude žádné prodejní terno a stavba nového bude určitě na dluh.
A stěhování (v tvém návrhu dokonce dvojité) je taky zážitek a nemusí být akceptovatelný pro každého :-)
Naposledy upravil SocPredator dne 31. 1. 2013 10:15, celkově upraveno 1
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod sniper76 31. 1. 2013 10:15

to satan: Nechci se pouštět do spekulací co lze za kolik udělat a neudělat, nicméně 11kW na takouvoto špeluňku je hrozivé číslo a do mé mysli se vkrádá otázka, zda-li si majitel/ka ten dům řádně prošel/a? Někdo radí zaizolovat strop? Víme ale v jakém stavu je střecha? Nebudou to vyhozené peníze, když za pár let budeme muset překopat střechu, protože je v ní dřevomorka a vata se ve stropu tak možná poškodí? O stavu vodorovné izolace taky víme kulový. Pokud je izolace dobrá, jaká je vlkost obvodových stěn? Naplácat tam polyš nebo udělat odvětrávanou izolaci? Okna. Další armagedon! Vyměníme je za plastáky a vlivem tepelných mostů ve zdivech můžeme mít plíseň na stěnách v místnostech hned na podzim.
To nemluvím o rizicích, že o dům mohu přijít špatným komínem přes který "náhodou" vede trám od střechy, nevyhovující elektroinstalací z dob france josefa na kterou je možná "pověšený" přetížený el .kotel? Problém který má tazatel/ka je stejný nebo podobný jako stovky dalších na netu. Úspěšných konců ale mnoho není.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 10:29

misaan: foukanou bych rozhodne nedoporucoval. Navic neni problem udelat z OSB desek rost, polozit zatepleni a udelat zaklop na tom rostu. Izolacni pena je super reseni, ale cenove uplne mimo.

sniper76: hrozive cislo? Ty mas konkretni rozmery a vis skladbu zdi, stropu atd.? Vzdyt to klidne muze realne byt barak o rozmeru 10x9 metru se zdi 45cm cihla palena a klasickym tramovym stropem s hornim a spodnim zaklopem.

Mimochodem, k tepelnym mostum u novych plastovych oken bych si tedy rad neco blizsiho dozvedel, doporucis mi neco konkretniho k dostudovani?

Jinak jak si napsal to s tim, ze vime kulovy, tak to vime (respektive nevime) o celem baraku, pouze tu vsichni spekulujeme.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 1. 2013 10:40

Foukaná izolace je nerozebiratelný systém narozdíl od minerální vaty. Navíce se zde platí především za drahou práci při použití speciální technologie a použije se levný materiál, s kterým si ale normální člověk neporadí, nezpracuje ho. U vlny je materiál drahý a pokládkové práce zvládne sám nebo je řemeslník provede vcelku rychle a levně. Pozdější případné rekonstrukce spojené např s pozednicí nebo zásah do obv. stěn budou problematické. Výsledené tep. izol. vlastnost jsou velmi podobné.

Mno používám kotel s průtokáčem, který má regulovatelný výkon 12-24 kW (Protherm model Panther). Topení lze nastavit vcelku úsporně a na sprchu si lze nastavit výstupní teplotu vody (35-40 °C), aby se teplá (drahá) nemusela ředit studenou…
Navíc mi při rozhodování o systému přišlo výhodnější řešení, že je lepší „skladovat“ plyn v trubkách, což nestojí nic, než stále doohřívat TUV např. přes wíkend na vyšší teplotu v nějaké veliký nádobě a pak „kachny“ předem nikdy neodhadneš. Takže TUV je k dispozici neomezeně na počet lidí, třeba když se vrátí spocení z hor nebo z kola. Instalace a náklady na skladování TUV mi přišly nákladnější než průtokáč – v mém případě. Dnes už to nepočítám, je to jednoduše komfort, otočíš kohoutkem a stále teče teplá…

V malém RD třeba nemusí být místo na veliký zasobník TUV a místo něj postavíš třeba pračku, ale především když při sprchování dojde teplá, tak je to k *****…
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 31. 1. 2013 10:47

No, me osobne zase prijde jednodussi do toho rostu nastrikat foukanou a zaklopit to.. Je to rychlejsi, dostane se to vsude a je to mene pracne. Navíc na stejný tepelný odpor staci min mm=větší skladová plocha. Kazdopadne bych predtim ponatahoval parotesnou izolaci. Dobre zkusenosti mám s DAPE reflexní typ ABA. Kdyz uz tak komplexne tu celou cast.

Ale zalezi v jakem stavu je strecha a zbytek. Je to opravdu nerozebiratelne reseni.

2DrumSession: nj, ale to máš tak na sprchování.. vanu si tím nenapustíš. A už vůbec ne velkou vanu pro 2. Takové kompromisní řešeni, ušetříš ale poznáš to na komfortu. V tom jsem trochu extrém a mám bojler na 400l. Samozřejmě, třeba se jen sprchujete, to pak jo..

//btw jak tu nekdo zminil komin, tak topi elektrinou, treba ho nemaji
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 11:03

DrumSession: jenze to zalezi na mnoho aspektech. Mas kotel s modulaci do 24kW, to by v tomto pripade byl uplny nesmysl, kdyz maji TZ nejakych 11 kW. Naopak zde by po zatepleni bylo idealni zvolit nejaky kotel s modulaci od treba 2-12 kW, ktery zase ovsem nebude "stihat" prutokove ohrivani, ovsem diky nizsimu vykonu nebude muset cyklovat pri vytapeni. Tyto veci se musi posuzovat komplexne z hlediska celeho domu a ne rict "ja mam A a proto je A nejlepsi pro vsechny". Navic pokud clovek rovnou mysli do budoucna, tak si zvoli treba bivalentni zasobnik a potom ho muze napojit i na ty solary. Jinak kdyz se to dobre spocita, tak ti tepla opravdu nikdy realne nema sanci dojit.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sniper76 31. 1. 2013 11:06

S474N píše:sniper76: hrozive cislo? Ty mas konkretni rozmery a vis skladbu zdi, stropu atd.?

No pokud bylo uvedeno dvě místnosti, sklep a půda, tak ano, je to speluňka a hrozivá taky ano.
S474N píše:Mimochodem, k tepelnym mostum u novych plastovych oken bych si tedy rad neco blizsiho dozvedel, doporucis mi neco konkretniho k dostudovani?

Tepelný most u oken možná je, ale já zmíňoval možné tepelné mosty obvodového zdiva. Třeba takový železobetonový věnec nebo okenní překlad tokážou být pěknými vodiči tepla. No a pokud vyměním staré okna, které až do svého konce netěsnila a byla z 90% v zimě krásně orosená, tak kde asi bude kondenzovat ta vlkost po výměně za plastáky?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 1. 2013 11:15

Prutokáčem si napustíš i vanu pro 2 osoby, i se vysprchuje celá rodina, případně i sousedi... Teplotu vody si nastavíš v rozmezí 30-80 °C pootočením knoflíku, a když dojdeš do koupelny, tak voda teče dle nastavených požadavků. Omezený jsem jen max. průtokem kohoutku/sprchy. Rozumný/ekonomický je nastavit si výstupní teplotu kolem 37°C.

Pokud nespotřebuješ těch 400 L každý den a během celého roku, tak TUV skladuješ zbytečně tj.draze. Třeba když v létě všichni odjedou na několik dní pryč nebo se jen "zaskočí" vyspat.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 31. 1. 2013 11:20

Popravdě mám tepelné čerpadlo s 2 vrty po 95 metrech a je to v podstatě 2 generační barák(300m2). Spotřeba vody tam je celkem vysoká a celkové roční náklady na elektriku(nemám plyn) jsou 30-33tisíc. S tím, že nedohřívám vodu do bazenu zatím.

Jinak dovolené se řeší na tepelném čerpadlu režimem dovolená. Jen 1x za 3 tydny se provede sanitace vody, kdy se spali teplem bakterie. Ale popravdě pracuji nonstop 7dni v týdnu a 365 dní v roce a dovolenou neznáme.

Možná mám jen zbytečné předsudky z bytu, kde sem průtokáčem nenapustil 100l vanu tak, aby byla teplá.
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 11:52

sniper76: a kde beres jistotu, ze kazdy pokoj nema treba 30-40 m2?

Kondenzace vody na oknech je z 99% zpusobena nedostatecnym vetranim.

DrumSession: precti si pozorne, co jsem psal. Prutok je naprosto nesmyslny a nevhodny do domu, co ma TZ 11 kW. Pokud vsichni odjedou pryc, tak je logicke, ze si to snad nastavis, ne?

misaan: a investicni naklady? Jinak spotreba elektriny pekna, ale jeste aby nebyla, kdyz ji mas za 50%.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků