Skutečně účinné investice do tepelných úspor

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod SocPredator 31. 1. 2013 12:05

No myslím, že v jeho případě nejde ani o cenu za kWh, ale o efektivitu toho čerpadla. Náklady na něj se netroufám odhadovat, už to jde delší dobu mimo mě. Určitě nezlevňují tak, jak bych si přál...
Každopádně 300m2 a platba 33tis. ročně je hodně luxusní, jakože dobré, energeticky A nebo B
:-)
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 12:20

Tak ono efektivita je v pripade vrtu nejvyssi, tedy zeme-voda, nejnizsi je u systemu vzduch-voda. Jinak to TC taky nelze pouzit vsude. Pokud ma nekdo klasickou otopnou radiatorovou soustavu, tak je nesmysl tam cpat TC. Tudiz TC se hodi pouze do nizkoteplotnich spadu. Me osobne se na TC mimo jine libi i ten polovicni provoz (cenove za elektrinu), ale dost to zabiji investicni naklady. Doufam, ze se misaaan vic rozepise.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sniper76 31. 1. 2013 13:15

S474N píše:Kondenzace vody na oknech je z 99% zpusobena nedostatecnym vetranim.

Pokud někdo špatně větrá se starými okny, neočekávám, že se to zlepší s těmi plastovými. No a ke kondenzaci pak dojde kde? Částečně po obvodu skla, ve styku rám - sklo a zbytek na stěnách.
Která varianta je lepší nevím.

-- 31. 1. 2013 13:22 --

misaan píše:Popravdě mám tepelné čerpadlo s 2 vrty po 95 metrech a je to v podstatě 2 generační barák(300m2). Spotřeba vody tam je celkem vysoká a celkové roční náklady na elektriku(nemám plyn) jsou 30-33tisíc.

Můžeš uvést prosím typ, popř. cenovou návratnost vyšší pořizovací ceny oproti vzducháči? Jaké jsou TZ objektu, kolik lidí v něm žije, na kolik topíš, jaký je topný faktor při 2°C, 35°C topné vody?

-- 31. 1. 2013 13:36 --

Proč se ptám? Jelikož mám dům o 215m2 a vzduchové TČ. Spotřebu přikládám.
spořeba2.PNG
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 31. 1. 2013 16:10

sniper76: ano, jenze pricina je prave v tom vetrani. Lidi nechapou, ze barak vic utesni a vlhkost jim jde uvnitr rapidne nahoru. A potom to svadi na ty "novy blby plastovy okna".

Pokud mas vzduch-voda, tak se nediv, ze to nemas tak ucinne jako zeme-voda.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 31. 1. 2013 16:25

Já z těch spotřeb "vyčetl" že to má velmi efektivní (ne-li lepší než misaan), pokud má vše v elektrice samozřejmě. Ale tam budou prostě hrát roli i další faktory. Poloha stavby, někde se topí míň, různý počet lidí potažmo vody, někdo přitápí krbem atd.
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 31. 1. 2013 21:26

Mno jen nevím jak to pomůže Fíně, která se chystá investovat 110 do malýho baráčku, hodně OT...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 31. 1. 2013 23:45

2sniper76: Topný faktor při 0°C/35°C je 4,6 při výkonu 9,1kW. V roce 2008 se ještě neuváděl při 2°C/35°C, to se rozmohlo až poslední dobou. Asi ať na oko vypadají srovnatelně vzducháče. Vzducháč je samozřejmě levnější a tedy i lepší návratnost. Soused hned vedle má vzducháč, a nestěžuje si. Je opravdu tichý a jen zimy jako byly minulý týden si přitápěl v krbu. Topný faktor u mě bude ale zkreslený, protože i minulý týden sem z vrtu minimálně čerpal 4,9°C (měřeno při provozu), když neběží kompresor je tam 9-12°C. Čili čerpám ze země asi 4-12°C a do podlahy mi jde aktuálně 25°C(minulý týden až 39°C). Mám ale dřevěné parkety, a to je dost izolant, mít plovoučky z lamina bylo by to lepší..

Tepelné ztráty sem měl v projektu spočteny, dohledám a zítra doplním editem. Barák mám postaveny z porothermu 44 Si, 10cm vaty po obvodu a na tom fasádu z cihel novabrik izolační. Nad krokevní izolace z XPS 15cm(tady se už bohužel šetřilo..). Předminulý rok, jsem chtěl zateplit půdu. Rošt + foukaná kamenná vata a zakrýt OSB deskami. Ale necenili si to na 70tisíc a kdybych ušetřil 30% nákladů na vytápění jak mi tvrdili(můj odhad byl do 10%), návratnost by byla cca 10 let(Počítám ,že 25 tis jde na vytápění). Nakonec jsem jen v místnostech pod střechou mezi krokve dal 150mm vaty + provedl parotěsnou izolaci Dape typ ABA (prý vydá až za 70mm polystyrenu). A to spíš jen kvůli tomu, ať se barák utlumí od větru z návětrné strany. Taky se snížilo prohřívání baráku v létě(mám černé tašky). Absolutní nevýhodou parotěsné izolace z hliníku je, že si už z baráku pohodlně nezavolám a wifi routr už nemůžu mít pod střechou.. uvidím kolik ušetřím kWh..

Líbí se mi, že si v létě můžu přes fancoily vychladit barák na až 17 °C. Klimatizace je energeticky náročnější, mě běží jen 150W čerpadlo a fancoily. Navíc regeneruji vrty.

Co jsem koukal na tvou spotřebu předpokládám, že doma asi moc lidí nebude, protože ve VT máš do 200kWh. Já mám VT/NT okolo 1000/9500kWh. 5 lidí. Denně se vaří obědy + jak jsem zmiňoval 400l bojler který ohřívám na 48°C. Víc lidí větší lednička, víc se pere..atd to nejde jen tak srovnávat.

A investiční náklady? Mám 2 vrty, protože jsem plánoval vytápět bazén. Na samotný barák stačil jeden. Nejdražší jsou vrty(metr stál cca 1500Kč, celkem v tom zahučelo lehce přes 300tis + vyvrtal jsem i studnu na užitkovou vodu na WC a bazén). Cena čerpadla(včetně zásobníku na TUV) byla v roce 2008 kolem 350tis. Vše je teda přibližná konečná cena i s prací a dopravou. Podlahy se stejně museli dělat, a radiatory jsou jen v garáži a technické místnosti. Řekl bych že to je šulnul a paradoxne je svépomoci jednodušší udělat podlahové vytápění! Teda až na anhydrit. Všechno šlo ale strašně dolů.. nedávno jsem byl na infothermě v Ostravě a čerpadlo IVT HE E9 bylo srovnatelné s mým modelem a stálo 50%!!!

S474N píše:Doufam, ze se misaaan vic rozepise.

jako v současné době by sme investovali asi do země-voda ale kolektory umístil metr pod zem, s tím, že by se neohříval bazén. Návratnost by to posunulo hned jinde.

Návratnost nevím vůči čemu srovnat, nevím jakou mám spotřebu tepla v GJ. Nevím jaké by byly náklady na přípojku plynu - táhnout potrubí kilometr. Jasně soused má zásobník zakopaný v zemi a musí mu jej 1x za rok plnit. Taky řešení.. Nebo čerpadlo vzduch-voda, ale mít u baráku nevzhlednou skříň ,která může hučet.Taky kdybych neizoloval barák(onehdy stačilo postavit dle normy barák jen z porothermu 40 Si) tak bych čerpadlem ušetřil mnohem více, protože bych musel bych topit více. Navíc jsem využil projektu zelená úsporám - dotace byla onehdy 90tisíc)

Tak snad je to dostatečně komplexní..
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 1. 2. 2013 07:52

misaan: tak pokud je plocha, tak zemni registr si myslim, ze vyjde o dost levneji, nez vrty. Jinak TCO nejakych 700k je dost brutalni, na jak dlouho mas napocitanou navratnost? Nejak sis to prece teoreticky pocitat musel ne, kdyz ses rozhodoval, jestli do toho skocit. Tedy tepelnou ztratu domu a z toho +- urcit naklady na vytapeni jednotlivymi systemy.

Jinak si rikam, jestli neni lepsi bazen nahrivat klasicky FTE, coz mi prijde, ze je nasobne levnejsi.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SocPredator 1. 2. 2013 08:40

DrumSession: Dovolím si nesouhlasit. Tyto údaje pomohou každému pro srovnání, a jsou pro následnou investici v rámci úspor zásadní. A jestli to Fíňa přečetla, tak myslím, že má jasno.

Mě osobně ta debata přinesla slušné poznatky, alespoň v tom, že mám ještě energetické rezervy a taky to, že v mém případě se určité investice (ne)vyplatí. Doposud tu byly zveřejněny pouze spotřeby asketů, bydlících v bytě, se kterými se prostě srovnávat nemohu. A byť samozřejmě nejsou energetické ztráty lineární, nelze přímo použít nějaký koeficient na vytápěnou plochu, určitý obrázek to člověku dá.
;-]
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod misaan 1. 2. 2013 08:53

Jo, plocha by byla. Navíc stejně po stavbě potřebuješ dát pozemek do latě - srovnat, vykopat bazén..atd. Udělalo by se to vše při jednom navíc značně levněji. Kdyby se spotřebovalo 200m výkopu za 300Kč/m + kolektor jsi na max 100tis. Tepelné čerpadlo dnes za 250tis. včetně montáže. Dotace zelená úsporám jsem dostal 90tis = levné vytápění za 260tis. Návratnost vůči plynu bude v řádu jednotek let. Tipuji do 9.

Ano, návratnost jsem počítal. Plyn je tady kilometr daleko, musel by se táhnut přes soukrmé pozemky. Drahé a neprůchozí. Mít zásobník plynu na zahradě taky blbost(heh, rovnou bych auta předělal na LPG :-) ). Realizovatelné řešení byly vrty, kolektory po pozemku a vzuch-voda, topit dřevem nebo uhlím. Jenže toto není substitut jako platba v bance. Musíš zahrnout více faktorů.

Ve zratce, čerpadlo vzduch-voda, které dokáže ohřívat TUV a vydří 15 let(cca 40tis hodin, to je téměř scifi i dnes..) je téměř cenově srovnatelné s kolektory táhnutými po pozemku. Onehdy byla větší dotace na země-voda než vzduch-voda. V případě vrtu zaplatíš 300tis. Provoz byl dražší na vytápění o minimálně 5000 Kč. Návratnost tedy 60let. Ale to byly teoretické propočty, Dnes když vidím, že z vrtu nikdy nejde 0°C ale zmiňvaných 4-12°C si troufnu tvrdit, že to bude o fous lepší. Pokud to srovnám s plynem tak návratnst bude do 10-15 let. No a dřevem a uhlím by to bylo nejlevnější, tam návratnst není :-)

Navíc máš ale levnou klimatizaci, ohřeješ si bazén(fototermika ti jej neohřeje už v září natož říjnu), 20 dní v roce si nemusíš přitápět, menší životnost systému vzduch-voda, nevzhledná krabice u baráku, možnost vyšší hlučnosti. Z tohoto pohledu se návratnost v řádu 45-50 let vůči řešení vzduch-voda jeví dobře. Nehodlám se již stěhovat.

A když tu někdo zmínil byt. Máme cca 90m2, bydleli jsme tam 4(dnes bydlíme v baráku v 5). Elektrika 1,2MWh(cca 11-12tis), plyn(TUV+kuchyň) za 8tis, Teplo(centrální vytápění městem) cca 15tis. Náklady na byt byly 35tis při 90m2. Teď 30-33tis při 300m2. Nemluvím fondu oprav..
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 1. 2. 2013 09:41

misaan: jenom takova technicka - prekvapuje me, ze vsechno pocitas v metrech. Ja kuprikladu mam k dispozici UNC i bagr naopak za hodinovku. A za tu hodinu tech metru vykope podstatne vice a ve finale tedy levneji. Nicmene dle meho nazoru je prave podzemni kolektor asi nejlepsi varianta, pokud bychom uz resili porovnani vzduch/voda nebo zeme/voda (a zde kolektor ci vrt).

Jinak to co pises je mozne u novostavby, protoze oklikou se dostavame k rekonstrukci a topnemu systemu - pokud jsou klasickej radiatory, tak tam je TC naprosto neekonomicke.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 1. 2. 2013 09:47

U té ceny vrtu jsem zaplacenu cenu jednoduše vydělil metry. To víš, že se tam platila doprava, hodiny, materiál kolektoru, výztuže a nevím co všechno! Proto mi přijde logičtější úvádět na kolik mě vyšel metr.. Koneckonců lidé se mě neptají na kolik hodin vyšel ten vrt, ale ptají se mě obvykle na celkovou částku. A tak jim to říkám v Kč/m si to tak lépe propočtou na své podmínky.
Naposledy upravil misaan dne 1. 2. 2013 09:54, celkově upraveno 2
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 1. 2. 2013 09:51

Jasne, u vrtu to chapu, ale ted jsme se bavili o kolektoru. A tam asi zadne vyztuze ani jine viceprace nebudou. Navic jak si sam zminil, podstatou vyhodou je, ze stejne clovek chce srovnat teren a tak to udela rovnou.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod misaan 1. 2. 2013 09:54

Ano, dnes by jsme šli cestou zemního registru. Protože stejně pak chceš srovnat terén.. Ale to jsou zkušenosti, které nabyde člověk časem. Ostatně krom veřejných hal, škol a bytovek dnes vrty nikdo nedělá ani už kvuli tomu bazénu..

//edit pro Snipera: No slíbil jsem ,že zjistím TZ, ale nemůžu dohledat projekt. Ale když mám čerpadlo s výkonem 9,1kW s dotopem to dělá 12kW bude to okolo těchto hodnot na 300m2. 5 lidí. A spotřebuji jak jsem uvedl cca 1.000kWh VT a 9.500kWh NT

Jak si na tom ty? kolik lidí? Soudím dle té luxusní spotřeby ve VT, že vás asi moc nebude..
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Modrooky Miki 1. 2. 2013 12:29

to Misaan: "Kdyby se spotřebovalo 200m výkopu za 300Kč/m + kolektor jsi na max 100tis" to je brutalne prestrelene. Ja mam kolektor 350m hadic 1m hluboko, a stalo me to vc. prace bagru 20tis. Kc
Docela by me zajimalo, jestli jsi sel na bansky urad kvuli vrtu :) ... nevim to presne, ale myslim,ze bez povoleni se muze kopat/vrtat jen do 30m... je otazka, kolik lidi s TC - vrt slo zadat na BU o schvaleni :).
ad Navratnost - ja mam TC od 2009 v provozu, a pri tehdejsich cenach plynu a el. jsem si navratnost spocital na 6,5 roku.
Modrooky Miki
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků