Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod kamey 17. 4. 2013 14:04

Franklin píše:Penzijní fondy až doteď rozdělovaly pouze 85% zisku, 15% si nechaly. Bylo to chytře vymyšlené, protože těch 15% se nikde moc neuvádělo, ani na výpisu, takže to nikoho moc nepálilo. Těmto 15 procentům pravděpodobně odpovídá nový poplatek "Úplata za zhodnocení majetku 15%". Když tak mě opravte.

Navíc přibude nový poplatek 0,6%, takže penzijní fondy si nahrabou víc než v minulosti.


Tak celých 15 jako zisk si nenechaly, ale zrovna zjišťuji, jak to bude s transformovanými v budoucnu, protože o poplatku za správu a zhodnocení v penzijních plánech jaksi nic není a stále jsou platné.
Pokud by měly hospodařit podle původních pravidel + navíc účtovat poplatky, tak v tom případě bych asi řekla, že někdo hodně zaloboval ve prospěch II. pilíře a DPS, aby ze stávajících PF klienti raději utekli sami.
kamey
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 4. 2013 14:06

Postcd: vybirat produkty jen na zaklade toho, ze je na ne statni prospevek je podobne, jako kupovat veci, ktere nepotrebujes jen proto, ze je na ne sleva. Statni popora dnes je, zitra byt nemusi (nebo v uplne jine vysi).
Spise si to chce nejakou komplexni spravu financi, tedy vyresit pripadne dluhy (jestli jsou nebo jsou ocekavane - napr. Hypoteka) a zhodnotit ruzne alternativy dle tveho vztahu k riziku.
Pokud bude vybrany produkt statem nejak podporovan, je to vyznamne plus, ale urcite by to nemel byt jediny duvod.
Danis: penzijni fondy obvykle drzi vysoky podil statnich dluhopisu, pokud investuji dynamicteji, tak jen velmi malou cast portfolia
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 17. 4. 2013 14:38

Ještě, že jsem se o téhle zlodějně včas dozvěděl. Jestli je to pravda, tak těch 15 % odpovídá zdanění vkladů, těch 0,6 % skoro vymaže státní příspěvek. Takže zůstanou peníze zablokovaný na velice dlouhý období + k tomu pravidelné znehodnocení ze strany fondu. Nepočítám rizika znárodnění, rozkradení, zdanění,... Děkuji, tohle opravdu nechci. Jsem schopný si peníze zhodnotit líp a bez blokování na 10+ let. Tohle mi až nápadně připomíná zlodějinu se stavebním spořením, kde se taky stavební spořitelny pakovaly na úkor státní podpory a klientů.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Franklin 17. 4. 2013 14:49

Právě koukám do sazebníku ČSOB Penzijní společnosti. Zajímavé je porovnání:

Transformovaný fond (III. pilíř uzavřený podle starých podmínek)
15% Úplata za zhodnocení
0,60% Úplata za obhospodařování majetku

Účastnický povinný konzervativní fond (nový III. pilíř)
10% Úplata za zhodnocení
0,40% Úplata za obhospodařování majetku

Z toho plynou dva zajímavé závěry:

1) Je snaha donutit lidi ukončit původní III. pilíř, protože je pro lidi příliš výhodný:
- možnost jednorázového vyrovnání
- výsluhové penze
- u starých penzijních plánů je nárok na penzi už v 50 letech.
Tohle přece penzijní fond nemůže dopustit!
Očekávám stejné nátlakové a podpásové akce jako aktuálně u stavebních spořitelen.

2) Je snaha maximálně oškubat lidi s původním III. pilířem, kteří mají původní výhodné podmínky popsané výše. Tito lidé těžko půjdou jinam, protože by o ty výhodné podmínky přišli. Čili jsou ideální cílovou skupinou k oškubání.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 17. 4. 2013 16:21

No tak odejít někdo může, někdo třeba spoří jen krátce, někdo má naopak právo to ukončit. Každopádně je to věc, která hodně *****í. Už ale vloni s tím masovým zakládáním jsem tenhle vývoj čekal, finanční fondy prostě nejsou motivováni k ničemu jinému než stávající klienty okrást.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 4. 2013 16:38

...jo jo, žádná "dlouhodobá spolupráce s klientem", ale pěkně nabouchat nějakou smlouvu (a je jedno jestli stavebko, penzijko nebo co) a pak udělat vše proto, aby ji klient zrušil :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kamey 17. 4. 2013 16:53

Podmínky jsou dané zákonem 427/2011 a jsou to maximální stropy - a jak jsem zjistila, všechny fondy využily maximální výši poplatků
kamey
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Barbora18 17. 4. 2013 20:01

xtonda píše:Další produkt se státní podporu ve formě přímých příspěvků si teď nevybavím, ale u penzijního připojištění/doplňkového penzijního spoření si lze vlastní měsíční příspěvek nad 1 000 Kč až do celkové výše 2 000 Kč odečíst ze základu daně (tj. za rok si lze ze základu daně odčíst až 12 000 Kč). Také se ze základu daně dají odečíst úroky z hypotečního úvěru. A to ŽP jak píše Fantucci.

-- 17. 4. 2013 11:02 --

Pokud penzijní ještě nemáš, bude se již jednat o produkt doplňkové penzijní spoření, pozor, oproti staršímu PP zde není zaručeno nezáporné zhodnocení, tj. fond může ztrácet hodnotu.

Od ledna si můžeš o maximálně 12 tisíc korun snížit svůj daňový základ. Ovšem zároveň musíš i víc spořit. Pro využití maximální daňové slevy budete musíš na penzijní připojištění nebo doplňkový důchodový spoření uložit alespoň 24 tisíc korun ročně, tedy dva tisíce korun měsíčně (úspora na dani pak bude 1800 ročně). Ne jak píšeš od 1000 do 2000. Začít odečítat z daní můžeš až u úložky 1500 korun (roční úspora na dani 900 kč).
Barbora18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 17. 4. 2013 20:46

Ne, je to jak píšu, viz.: http://www.pfcp.cz/doplnkove-penzijni-s ... oreni.html

Přesahuje-li roční naspořená částka klienta 12000 Kč, představují prostředky zaplacené nad tuto částku položku odečitatelnou ze základu daně z příjmu fyzické osoby. Maximálně však do výše 12000 Kč ročně. Prakticky to znamená, že při ročním spoření 24000 Kč získá klient na prvních 12000 Kč státní příspěvek a na dalších 12000 Kč daňovou úlevu. Pro plné využití všech výhod doplňkového penzijního spoření je tedy třeba spořit měsíčně částku 2000 Kč.


Když budu platit měsíčně 1 001 Kč, za rok si od základu daně odečtu 12 Kč.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod zdenuz 17. 4. 2013 22:36

Nicméně jednu příjemnou výhodu DPS má - lze ho dříve beztrestně zrušit, a to už po 2 letech a navíc bez poplatku. U PP je při výběru do 5 let poplatek 800 Kč. A už se na to chystám, za 3 a půl roku mi tam zaměstnavatel něco naspořil, takže převedu PP na DPS a vyberu bez poplatku. Do důchodu daleko a rozhodně se vyplatí vše vybrat a investovat líp...

Jinak PFČP má od 1.2. nový sazebník
https://www.klientskyportal.cz/Download ... 06%20I.pdf
II. a III. pilíř nulové poplatky v roce 2013
transformovaný zůstal na 0,6% + 15% ze zisku

takže další tlačenka ke změně na DPS
zdenuz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 18. 4. 2013 12:32

Jo, nas..t! Zase by se všichni pakovali, jen klienti by utřeli.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod joachym1 18. 4. 2013 17:26

xls píše:... Tohle mi až nápadně připomíná zlodějinu se stavebním spořením, kde se taky stavební spořitelny pakovaly na úkor státní podpory a klientů.

A presto se to spouste klientum vyplatilo a nekteri to spokojene vyuzivaji poposud. ;-)
joachym1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Fueller 18. 4. 2013 19:15

Úplata za obhospodařování majetku u transformovaného fondu je 0,60 %
Úplata za obhospodařování majetku se počítá z průměrné roční hodnoty bilanční sumy v transformovaném fondu.

Co je to bilanční suma?
Kolik korun zhruba tedy bude činit tento poplatek?
Fueller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Franklin 18. 4. 2013 19:51

Bilanční suma je celkový majetek fondu, tj. hodnota "aktiva celkem" (hotovost + pohledávky + cenné papíry + hmotný a nehmotný majetek + ...) a samozřejmě také "pasiva celkem" z rozvahy. Transformovaný penzijní fond bude postupovat tak, že vezme zisk za dané období, od něj odečte 15% (úplata za zhodnocení), dále od toho odečte 0,6% z celkového majetku fondu (úplatek za obhospodařování) a teprve výsledek rozdělí mezi lidi.

Transformovaný fond si nesmí srážet žádné další náklady než těch 15% zisku a 0,6% majetku.

Ještě poznámka. AXA PF ve svých propagačních materiálech tvrdí, že za rok 2010 si penzijní fondy účtovaly náklady (např. správní náklady, poplatky, provize) v průměrné výši 1,4% z bilanční sumy, a tak nová výše 0,6% z bilanční sumy je prý velmi výhodná pro účastníky fondu.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dannis 19. 4. 2013 07:11

PatrikChrz píše:Danis: penzijni fondy obvykle drzi vysoky podil statnich dluhopisu, pokud investuji dynamicteji, tak jen velmi malou cast portfolia


já nevim Patriku jestli jsme se pochopili, všechny penzijní fondy (dnes zvané transformované) mají ve svém portfoliu skoro výhradně české státní dluhopisy a tyto dluhopisy vydelali za lonsky rok cca 10%. Presto penzijni fondy pripsali zhodnocení za uvedené období jenom zhruba 2%, to se na tom bud napakovali nebo mi neco ušlo....
Dannis
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků