Metropolitní spořitelní družstvo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Matrix33 28. 5. 2013 05:12

To: Ikárie XB1

Ale to přece vůbec není záměrem, aby lidi spořili ... naopak zadlužený a půjčkami se šibeničními úroky zdecimovaný dav se lépe ovládá!

PS. Pardon, přesněji .... nízkými úroky na papíře 3%, ale celkovým RPSN 30% ve skrytých poplatcích. :-D


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To: tom brava

Že ty jsi taky .... ten jeden "orgán"? viď? :-D :-D
Matrix33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 5. 2013 06:27

vpe píše:no je fakt ze unibon vlakno je podstatne méně hutne :-) v unibonu byly problémy v lednu a vyplácelo se 23. července :-)

Chce to jen lepsi prasky na nervy

Unibon po odebrání licence fungoval ještě několik týdnů, takže ti, kdo potřebovali, měli dostatek času na to si peníze vybrat.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod filip893 28. 5. 2013 06:29

A navíc, než došlo k odebrání licence trvalo to cca dva měsíce co se vědělo o problémech Unibonu.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 5. 2013 06:30

tom brava píše:
Zájmem obyčejného družstevníka je momentálně, aby družstvo co nejrychleji vyhlásilo insolvenci.


KDes na to přišel? PRávěže drtivé většině vůbec nevadí, že je to natahováno - mají uzavřené nadprůměrné úročení na TV (započitatelné pro případné plnění z FPV), které dnes nikde jinde neseženou...


Přesně tak :). Ideálně kdyby to vydrželo ještě tak rok a půl :)

-- 28. 5. 2013 07:38 --

vpe píše:tak potřetí se ptát nebudu, kdo z vás chodil na VH, ale opět dopor. zachovat alespoň prozatím klid, co si kde chceš hlídat?

a svolat VH může snad určitý podíl vkladů a to se obávám pokud je jich 500 milionů, děleno 100 Kč tak bys k sobě potřeboval tak 2 miliony družstevníků na to, abys mohl cokoliv hlasovat (aneb karty drží jako všude majitelé) :-D

Souhlas. Navíc, co bychom si asi tak mohli odhlasovat - i kdybychom tu sílu hlasů měli? Maximálně tak znovu otevření poboček, aby bylo kam (komu) chodit nadávat, to je asi tak vše. Peníze MSD na účtech jsou stejně blokovány, takže nějaké odhlasování výplat vkladů by nic neřešilo.
Jedině úmyslně poslat MSD do likvidace (dříve, než je nezbytně nutné a bez znalosti její skutečné hospodářské situace) a čekat na náhradu z FPV.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod filip893 28. 5. 2013 06:52

MSD má 15 000 členů, členský vklad je 100 Kč, to je 1,5 mil. Kč. Výše splaceného základního kapitálu je přes 1 mld. Kč. Tak co by řadoví členové byli asi schopni tak odhlasovat? Nic.

Celý koncept družstevních záložen tak jak dnes funguje je založen na tom, že vložíte minimální členský vklad od 1 Kč max do 1000 Kč. Tento členský vklad vás opravňuje využívat výhody družstva (vklady nebo půjčky), ale možnost nějakým způsobem se podílet na chodu družstva je naprosto fiktivní. Takže i člen záložny je vlastně ve stejném postavení jako klient banky.

To není ale problém družstevníků, ti jen využili fungující systém, ale ČNB, která tento stav DZ převlečených za banky dlouho tolerovala a teď dělá vysloveně kroky, jak to těmto členům co nejvíce znechutit.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod joachym1 28. 5. 2013 06:55

Ikárie XB1 píše:...toho podivuhodného postupu ČNB+VSZ si nutně musí všimnout každý..A že to může být na dlouho se postupně nebude líbit nikomu...Obrana každého jedince za sebe je podat TO, ale bohužel ne každý na to má žaludek...

Ten postup CNB a statniho zastupce neni nijak koordinovany, kazdy urad konal sam za sebe a nezavisle na tom druhem. Kazdy z nich k tomu ma jine zakonne zmocneni a jiny duvod. To ze treba zrusi opatreni jeden z nich, neznamena, ze ho zrusi i druhy.
joachym1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod michalh 28. 5. 2013 07:22

Ten postup CNB a statniho zastupce neni nijak koordinovany, kazdy urad konal sam za sebe a nezavisle na tom druhem. Kazdy z nich k tomu ma jine zakonne zmocneni a jiny duvod. To ze treba zrusi opatreni jeden z nich, neznamena, ze ho zrusi i druhy.


To mate samozrejme pravdu. Dle meho nazoru je zde ale otazka, jestli ma CNB konat, pokud druzstvo neplni sve zavazky = nevyplaci vklady splatne na pozadani (do doby nez VSZ zajistilo prostredky druzstva tak plnilo).
michalh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gogospk 28. 5. 2013 08:15

michalh píše:
Ten postup CNB a statniho zastupce neni nijak koordinovany, kazdy urad konal sam za sebe a nezavisle na tom druhem. Kazdy z nich k tomu ma jine zakonne zmocneni a jiny duvod. To ze treba zrusi opatreni jeden z nich, neznamena, ze ho zrusi i druhy.


To mate samozrejme pravdu. Dle meho nazoru je zde ale otazka, jestli ma CNB konat, pokud druzstvo neplni sve zavazky = nevyplaci vklady splatne na pozadani (do doby nez VSZ zajistilo prostredky druzstva tak plnilo).


Je zajímavé, že tu každý mává trestním oznámením na kde koho, na ČNB, na státního zástupce, na hajzbábu z MF ..... ale o tom, že by jej někdo podal na pravděpodobně hlavní původce tohoto maléru,
tedy na vaše spoludružstevníky, o tom tu není vůbec řeč. Mimochodem, už jste si někdo důkladně přečetl stanovy toho vašeho slavného družstva, jehož jste členy? Znáte vůbec detailně vaše práva a povinnosti vůči své vlastní záložně?
Naposledy upravil gogospk dne 28. 5. 2013 09:03, celkově upraveno 2
gogospk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kingvulture 28. 5. 2013 08:24

Podal jsem minulý týden "TO" na neznámého pachatele - protože pachatele opravdu, ale opravdu neznám....tak asi tak.
Kingvulture
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Hanysek1980 28. 5. 2013 08:33

Lidi, nechci Vám brát iluze, ale věc se má s tou ČNB a VSZ asi takhle:

§ 41d zákona o bankách

(1) Náhrada za pojištěnou pohledávku z vkladu se oprávněné osobě z Fondu poskytne poté, co Fond obdrží písemné oznámení České národní banky nebo, jedná-li se o pobočku zahraniční banky podle § 5a, připojištěnou podle § 41m, orgánu bankovního dohledu domovského státu o neschopnosti banky dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek. Takové oznámení musí být vydáno nejpozději do 5 pracovních dní ode dne zjištění rozhodné skutečnosti a bance nebo bývalé bance musí být písemně sděleno. Den, kdy Fond toto oznámení obdrží, se považuje za rozhodný den. Česká národní banka uveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup informaci o tom, kdy rozhodný den nastal.

I když řada z nás má pocit, že MSD opravdu není aktuálně schopno "dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek", ČNB to písemné oznámení Fondu zatím neučinila, neboť ta neschopnost MSD dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek nastala v důsledku zásahu, možná koordinovaného, ze strany VSZ - blokace a zajištění všech disponibilních finančních prostředků.

Takže nikdo z nás, vyjma páru zasvěcených lidí z MSD, není schopno říct, jak by se situace vyvíjela, nebýt blokace a zajištění ze strany VSZ.

Druhá otázka je, co dělali osoby z MSD oprávněné nakládat z našimi svěřenými prostředky, že k té blokaci a plošnému zajištění muselo dojít.

Závěr je podle mě takový, že ČNB čeká, co vyšetří VSZ. Tak jako tak se v MSD dělo něco nekalého a odpovědnost jde za nimi, nikoliv za ČNB, která nekoná, protože se může vymluvit na VSZ.

A vzhledem ke zkušenostem z minulých kauz, kde figurovali jako odpovědné osoby představitelé záložen a kampeliček, zůstane pojem náhrada škody jen virtuální institut, který nebude možné vůči komu uplatnit, protože tam nic nezbylo/nezbude....

-- 28. 5. 2013 09:43 --

Tím předchozím příspěvkem nechci zpochybňovat to, že vklady jsou pojištěny a náhrada z FPV bude nakonec vyplacena. Jen náhrada škody za nemožnost disponovat s penězi, tu už asi bude těžké po odpovědných uplatnit a taky se jí úspěšně domoci.

Jinak s MSD to obecně po finanční stránce nevypadá tak katastrofálně. 2,7 mld je zajištěno- to asi byly peníze na výplatu vypovězených spořáků, termíňáků, provoz a část úvěrových prostředků na tunel pro ready made společnosti a zbytek do bilanční sumy 15 mld takže nějakých 12,3 mld je rozpůjčován na úvěrech, které se snad řádně splácejí, alespoň podle zveřejňovaných hospodářských výsledků. I kdyby byly "ony 4 mld prověřovaných úvěrů ze strany MSD" nakonec zcela ztrátové, což si nemyslím- to by byl megatunel---tak Fond o zase zase tak moc nepřijde.....minimálně 2,7 + (12,3-4) = 11 mld nějak z MSD dostane :) :-)
Hanysek1980
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xtonda 28. 5. 2013 08:53

Jak se zákon o bankách týká družstevní záložny?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ikárie XB1 28. 5. 2013 09:12

TO: tom brava

...to si vyprošuju, nejsem žádnej orgán ani s nikým z nich nemám nic společného !!! Možná by ses divil, třeba mi jde o ty obyčejný lidi, kteří na to nakonec doplatí...Nemají peněz nazbyt, natož na právníka, nemají zkušenosti a stane se z nich zdecimovaný dav, jak trefně napsal matrix33...Něco už na tomto poli mám za sebou a vím, že nedá jít hlavou proti zdi, ani nemá cenu nadávat, ale čekat s rukama v klíně se mnohým taky nechce...Na tom osobním poli člověk může vyhrát bitvu, ale ne válku...

TO: Matrix 33
To je mi jasné, že není záměrem, aby lidi spořili, nezbývá jim, než čekat jak to dopadne a vůbec ..co se obyčejní lidé dozví...Nic moc....Rozhodně tady někteří mohou načerpat alespoň nějaké info, zkusit se zorientovat..Rozbor toho co by se dalo dělat je na dlouho a těžko se všichni shodnou... Většina tu má uzavřené nadprůměrné úročení na TV (započitatelné pro případné plnění z FPV), které dnes nikde jinde neseženou..., takže je nic "netlačí..." Ty které to tlačí mají teď jiné starosti a možná ani o této diskusi neví, nebo na ni nemají čas, protože se starají jak přežít...
Díky za všechny, kterým tu poradíte...
Ikárie XB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod michalh 28. 5. 2013 09:12

Jak se zákon o bankách týká družstevní záložny?


Zákon o spořitelních a úvěrních družstvech

Pojištění vkladů členů
§ 14
(1) Družstevní záložny jsou povinny účastnit se systému pojištění pohledávek z vkladů podle části třinácté zákona o bankách17). Ustanovení zákona o bankách, která upravují práva a povinnosti bank vyplývající z účasti v systému pojištění pohledávek z vkladů, jakož i ustanovení upravující povinnosti likvidátorů, správců, insolvenčních správců a Fondu pojištění vkladů při uplatňování tohoto systému se vztahují na družstevní záložny, likvidátory a insolvenční správce obdobně, a to včetně ustanovení o odpovědnosti za jejich porušení a uplatňování příslušných sankcí. Osoba, které svědčí pojištěná pohledávka z vkladu vedeného u družstevní záložny, je oprávněnou osobou ve smyslu části třinácté zákona o bankách.
michalh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 5. 2013 09:51

Zdravím,
přeji hezký den. Chci se zeptat, zda vítě nějaké bližší informace o blokaci vkladů u Metropolitního spořitelního družstva?
Vítě někdo, jak dlouho podle zákona může VSZ blokovat vklady družstva?

Uvidíme zda se situace pohne během následujícího týdne či měsíce června.
anonymni

Odeslat příspěvekod melolontha 28. 5. 2013 10:42

Podle mého velmi hrubého odhadu, úroky z vkladů v MSD činí cca 1 mil denně. Ani FPV nebude mít zájem o protahování celé kauzy.

Navrhuji uzavírat sázky, kdo přispěje nejvíc k vyřešení situace. :D
Vsázím na ČNB, VSZ je bohužel na případy táhnoucí se 10 let a více a pak končící šikovnou amnestii zvyklé...
melolontha
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků