Výpověď starého stavebního spoření z strany České spořitelny

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 8. 2013 08:58

To Vlaju: Super rozbor, mám podobný (laický) pocit, že výsledek případného soudního sporu s ČS-ST nedá jednoznačně určit, přesto bych viděl šance uspět mírně větší na straně klienta, pokud bude soud postupovat pragmaticky a držet se striktně účelovosti produktu stavebního spoření, kdy přepoření či nepřijetí návrhu na úvěr NENÍ smluvním ani jino-zákonným důvodem výpovědi. Pokud naopak vyfasuje soud, který připustí variabilní výklad blíže nespecifikovaných pojmů výpovědních podmínek a začně je poněkud široce interpretovat podle jiných zákonů, je to 50:50 jak se vyspí soudce (příp. jak bude peněžně či nepeněžně motivován ze strany Buřinky) nebo jak kvalitní obhájce si obě strany zajistí.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlaju, a jak se díváte na mé šance postupem "pasivního odporu" t.j. formou nepřevzetí zásilky s výpovědí vs. mé VOP, Doručování písemností (mám však jinou formulaci než Uziv v o jednu generaci starších VOP účinných od 15.9.1995:
Citace: Podání stavební spořitelny jsou vůči účastníku - fyzické osobě, účinná dnem jejich doručení na adresu účastníka posledně známou stavební spořitelně.
Obsah pojmu doručení není definován, jen podle násl. v témž bodu pro právnickou osobu "Nepodaří-li se doručit právnické osobě......považuje se třetí den od vrácení nedoručené zásilky za den doručení" si dovolím logicky dovodit, že doručením se myslí kompletní doručení s převzetím adresátem. Pro fyzickou osobu totiž není dán postup, co v případě, nepodaří-li se doručit.....

Proto se domnívám, že mi nebudou moct ukončit smlouvu, neb nebyla doručena výpověď. Slabé pozice v těchto VOP pro doručování si SS byla evidentně vědoma, protože v násl. generaci VOP byla formulace čl. o Doručování písemností změněna a za doručení považováno již ODESLÁNÍ písemnosti na adresu účastníka...!!!
Naposledy upravil tom brava dne 1. 8. 2013 14:39, celkově upraveno 3
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod uziv 1. 8. 2013 12:09

Takže můj právník říká, že případ není zcela jednoznačný, nicméně má za to, že smlouva o stavebním spoření je smlouvou na dobu neurčitou uzavřenou dle ustanovení občanského zákoníku, kdy v takovém případě zákon umožňuje smlouvu vypovědět bez udání důvodu s výpovědní dobou 3 měsíce, tak jak bylo spořitelnou provedeno. Proto spíše nedoporučuje jít do sporu.
uziv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlaju 1. 8. 2013 12:51

to tom brava:
Vypadá to sice zajímavě, ale myslím si, že obecně ve smlouvách a různých podmínkách bývá velmi často opisováno něco, co stejně vyplývá z jiných zákonů a nemuselo by se to psát. Je to jen jaksi pro solidní informovanost smluvních stran. Zatím jsem to nikde nehledal, ale řekl bych, že doručování zásilek je někde řešeno obecně a je jedno, jestli to je ve VOP uvedeno nebo ne. Ostatně ve VOP není psáno, že by podání byla účinná "pouze" dnem doručení, ostatní možnosti prostě vyplývají z jiné platné normy a myslím, že by se našla. Přece bychom nechtěli, abychom nemohli vypovědět např. smlouvu s tel.operátorem jen proto, že si naši výpověď nepřevezme. Ačkoliv to nemáme ve smlouvě nijak ošetřené (kdo by na klienta myslel), naběhneme na něj s doručenkou z pošty a soud uzná, že zasláním na jeho sídlo jsme udělali maximum.
Pokud chcete hledat konkrétní úpravu, podrobně je doručování řešeno např. v této diplomové práci(možná až příliš podrobně):http://is.muni.cz/th/134643/pravf_m_b1/Diplomovapracefinale.pdf
zajímavý článek o fikci doručení:http://www.appo-online.cz/novinky/fikce-doruceni-se-muze-obratit-proti-vam
Možná to není až tak jednoznačné, třeba v případě vašich VOP, kde není fikce doručení výslovně stanovena, byste se mohl u soudu bránit. Výhoda vašich VOP je možná v tom, že pokud byste dokázal, že jste si písemnost opravdu nemohl převzít, byla by výpověď neplatná. Pokud se ale spíš ukáže, že se jen výpovědi vyhýbáte, asi těžko pochodíte. Tolik můj názor, můžete dál pátrat v normách nebo se zeptat právníka, který toto řeší denně.
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 8. 2013 14:31

Vlaju, díky za rozbor...no schválně nechám se překvapit jakou politiku zaujme Buřinka a budu průběžně informovat zde. Dnes je definitvně poslední den lhůty k převzetí zásilky.

Jak jsem již řekl, nejde mi o těch pár šušňáků ale o princip, jakým k tomu ultimativně přistoupili >:-( ...kdyby to bývala Buřinka pojala jako dohodu =formou nabídky - na ukončení doprovázenou výhodami, tak bych jim paradoxně nedělal problémy a kývl na to, poněvadž nová smlouva na dalších 6 let bez vstupního poplatku s 2%p.a. a státním příspěvkem se hodí jako doplněk portfolia vždycky... 8-P
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod uziv 1. 8. 2013 19:00

...kdyby to bývala Buřinka pojala jako dohodu =formou nabídky - na ukončení doprovázenou výhodami, tak bych jim paradoxně nedělal problémy a kývl na to, poněvadž nová smlouva na dalších 6 let bez vstupního poplatku s 2%p.a. a státním příspěvkem se hodí jako doplněk portfolia vždycky...


Tak mě to teda nabídli...

Ukončení smlouvy o stavebním spoření:
http://ulozto.cz/xrHvPW6z/ukonceni-smlouvy-o-stavebnim-sporeni-pdf
uziv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 8. 2013 19:26

...jo oni vám (stejná textace by zřejmě došla i mi, kdybych si to převzal) svévolně ukončí starou smlouvu bez diskuzí a k tomu "přidají" velkorysou nabídku, tomu tedy říkám zvláštní "prozákaznický" přístup.

Pokud jsi nepochopil můj postoj k šiditelně (ke které jsme byl vždycky dost vyhraněný, ale dovedl jsem i ocenit a to veřejně i zde na foru že se mění časem k lepšímu, tak tentokrát to u mě definitivně zabili !!!!!!!!!Jestli se mi nepodaří donutit je stáhnout se a chovat se ke mně jako zákazníkovi férově, tak už z principu NIKDY nic více s šiditelnou, kdyby hory doly ...!!!!!!!!!!!!!!!
Prostě nechápu, jak můžete uvažovat o novém smluvním vztahu s protistranou, která s vámi s prominutím taklhle vy**be...
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlaju 1. 8. 2013 19:33

to tom brava:
Jestli jste dostal výše uvedený dopis, tak to je výpověď - vracím se k vašim prvním úvahám. Kromě toho, jak jste se vlastně dostal k obsahu dopisu, když jste jej nechal ležet na poště? Tomu úplně nerozumím.
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom brava 1. 8. 2013 19:44

rád zodpovím: o 2 dny dříve obdržela stejný líbesbríf doporučeně jedna moje osoba blízká na jiné adrese, o které vím, že jsme stavspořko zakládali společně, ta mi dala avízo, takže nebylo až tak těžké se dovtípit, co se skrývá za výzvou pošty do mé schránky, a zároveň jsem měl možnost seznámit se podrobně s textem....stačí? Další můj postup ve věci znáte....mimochodem typické v čezku - místo aby se řešilo jádro pudla, slídí se okolo...

Nejste Vlaju náhodou z marketingu (PR odd) Buřinky a nenápadně usměrňujete diskuzi, co???
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 1. 8. 2013 21:26

vlaju píše:2) o jaký půjde výkon rozhodnutí? V předchozím textu se sice mluví o soudním rozhodnutí, zde ale toto slovo vypadlo a co je psáno, to je dáno. Třeba právě prožíváte "výkon rozhodnutí" vaší milé spořitelny. Pravděpodobně by se mohlo přihlédnout k tomu, že půjde o zjevný omyl ve formulaci.


V tomto slovickareni ses uplne mimo, protoze vykon rozhodnuti neni rozhodnuti stavebni sporitelny, ale exekuce.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod uziv 2. 8. 2013 16:40

Tak mi přišla odpověď na moje odmítnutí výpovědi, což mě překvapilo, protože jsem myslel, že budou dělat mrtvého brouka. Text odpovědi bude asi prefabrikovaný a připravený pro tento případ, nicméně podpis se zdá být originální. Když jim to stojí za ruční podpis, tak nás odmítačů asi mnoho nebude.

Ve vysvětlení argumentují obchodním a občanským zákoníkem, nicméně ve druhé polovině dopisu rekapitulují již nabídnuté možnosti přechodu na další spoření a přidávají i možnost dalšího ústupku.

Na to, abych se nechal přesvědčit, je to stále málo, ale ještě si to nechám projít hlavou. Protože jsem si stejně chtěl koncem roku založit další stavebko (tedu u jiné spořitelny), začíná to být zajímavé.
uziv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 2. 8. 2013 20:43

To Uziv: Klidně se pochlubte, co že přidali jako 4. BENEFIT? (Pokud si tedy speciálně nějak nevymínila Buřinka ten bonusový benefit podmínkou, že to zůstane neveřejné, ohrozit váš postup ve věci nijak nechci, nebo jestli to nebude ptákovina typu batoh a ručník k tomu, tak pak chápu , že se ani raději podrobně nezmiňujete....)

Jinak ten dopis Buřinky "Ukončení smlouvy..." je celý postavený na hlavu - oni nás/vás seknou přes prsty a jednostranně (prakticky nelegálně) ukončí stávající smluvní vztah, ale zároveň nás/vás lákají do nového smluvního vztahu - tak nevím, je to jen provokace nebo to myslí vážně? :-[
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod uziv 2. 8. 2013 23:49

Klidně se pochlubte, co že přidali jako 4. BENEFIT? (Pokud si tedy speciálně nějak nevymínila Buřinka ten bonusový benefit podmínkou, že to zůstane neveřejné, ohrozit váš postup ve věci nijak nechci, nebo jestli to nebude ptákovina typu batoh a ručník k tomu, tak pak chápu , že se ani raději podrobně nezmiňujete....)

Jinak ten dopis Buřinky "Ukončení smlouvy..." je celý postavený na hlavu - oni nás/vás seknou přes prsty a jednostranně (prakticky nelegálně) ukončí stávající smluvní vztah, ale zároveň nás/vás lákají do nového smluvního vztahu - tak nevím, je to jen provokace nebo to myslí vážně?


Ne, žádná podmínka o nezveřejňování tam není, původně jsem to chtěl naskenovat.

Jenže já jsem tady na fóru uváděl svoje poznatky s tím, že se taky třeba něco dozvím. A zatím se tady o tom bavíme tři. Jeden teoretik, jeden pasivní rezistent a já.
S rozborem použití obchodního a občanského zákoníku a s rozborem VOP, které provedl vlaju, se příliš neztotožnuji, nicméně souhlasím se závěrem, že výsledek případné želoby nelze předem odhadnout.
Pasivní rezistence je v tomhle případě na prd, tohle není dopravní přestupek, který se po roce promlčí. A je jedno, jestli to budu řešit teď, nebo za rok. Nějaké osobní averze k jednání toho či onoho člověka nebo instituce jenom brání v dosažení vlastního cíle.

Já mám za cíl využít stavebko jak jen to jde, vymačkat ze státu co největší příspěvek a ze spořitelny co největší úrok po co nejdelší dobu. Nicméně taky umím posoudit rizika a zvážit, jestli není lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. A podle toho se zařídím. Když mně Buřinka nabídne nejlepší podmínky pro další spoření, tak je využiju a nemám s tím žádný problém.

A tim se vracím na začátek. Bohužel jsem se tady nic nového nedozvěděl a jediné přesné a ověřené informace jsou ty, co jsem přidal já. Těch starých smluv o stavebním jsou tisíce, ale nikdo to neřeší, nikdo nic nezkusil, nikdo s žádnou spořitelnou nejednal. A já to mám vytrhnout?

Takže od teď každý za svoje.
uziv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 3. 8. 2013 22:01

Uziv: Přeji štastné zítřky v budoucím bussinesu s Buřinkou....Já bych podruhé do stejné řeky, kde žije žralok, nevstupoval...to vím jistě, ale je to Vaše volba.

Já rozhodně nelituji, mě i ta minidiskuze z minulých dní v úzkém kolečku nás "tří" docela pomohla ujasnit si postup!!!! Věřte, že jsem váhal do poslední chvíle zda převzít zásilku nebo ne....Zvažoval jsem, že bych převzal a postupoval v 1. kroku podle vás, ale vyhodnotil jsem to PRAGMATICKY jako nejistou věc, resp. netto výnosy ze staré smlouvy cca. 2,8p.a. by mi prostě nestály za náklady spojené s případnou soudní pří, která není vyloučena, jelikož výpověď Buřinky, tak i Vaše neakceptace výpovědi, nemají 100% oporu ve smluvních ujednáních/obecných zákonech. Takže druhá možnost byla zkusit znepříjemnit Buřince život nepřevzetím výpovědi. tento postup vidím jako zcela LEGÁLNÍ a PLNOHODNOTNOU možnost obrany a uvidím jak se to vyvine, slíbil jsem zde později informovat a to dodržím. To o tom, že Buřinka Vím "povýšila" nabídku, je informace už pro mne s informační hodnotou nula (bohužel mě den předem vypršela lhůta k převzetí zásilky), teda vlastně nula úplně ne>>>překládám si tento krok Buřinky jako potvrzení nejednoznačnosti oprávněnosti výpovědi a tak, že mají snahu předejít "šíření nákazy" odmítačů výpovědi).

Teď trošku odpočím na osobní notu: Co ale nechápu, je Vaše náhlé probdění a pohrdání jedním z nejlepších finančních for na českém netu. Holt někdo musí být první a prošlapat cestu, a tentokrát jste to byl zrovna VY. Určitě to není naposled, co řešíte nějaký v tomto případě finanční problém, a příště zase Vy využijete informací druhých, a abyste mohl čerpat, někdo jiný musí přispět, o tom jsou fora. A pokud s tím neumíte žít, tak sorry, neodpustím si to: maločecháčství se zase jednou projevilo naplno.
Naposledy upravil tom brava dne 4. 8. 2013 15:12, celkově upraveno 2
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod 12sx 4. 8. 2013 08:44

Chtěl bych poděkovat zúčastněným za příspěvky. Stali jsme se také adresáty dopisu, otec. Naivní mail na Vedoucí odporu, uvedenou v podpisu dopisu, nevyšel. Bez odpovědi. Ale ptal jsem se písemně na pobočce a ejhle - prý je možné podle uvedeného dopisu navýšit CC s tím, že se zpětně nepřeúročí zústatek na účtu (to nám kdysi nabízeli). Takže v tomto případě to při stávajícím stavu úrokových měr není až tak nejhorší. Také sníží na další období roční poplatek z našich původních 470 Kč na 310 Kč.

Nechci tímto schalovat postup Spořky, jen z toho z toho negativa vybrat nějaké plus....Nekamenujte mě.
12sx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 4. 8. 2013 08:57

Ja se obavam, ze ti kecali.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků