Jaký zvolit bankovní účet před odjezdem na Zéland?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Willma22 30. 8. 2013 12:18

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, který účet by jste mi doporučili před odjezdem na nový Zéland. Momentálně mám účet KB u které zůstat nechci, takže bych ráda zvolila banku, která bude více vhodná. Zajímá mě u které banky budu mít výhodné výběry mimo EU (včetně relativně dobrého kurzu) a zároveň relativně výhodné zahraniční platby (pro méně časté převody větších sum peněz). Jde o to, že většinou budu vybírat, případně platit v jiných měnách než EUR a USD, takže s účtem v jiné měně si nepomohu. Jelikož budu mít po cestě pár zastávek i v zemích, kde není EUR ani USD (AUD mi pokryje platební karta z NZ), tak potřebuji vybrat banku, která bude mít vyhodný výběr z bankomatu v dané zemi. (Nebo je lepší peníze předem směnit v čr-hotově do dané měny dané země např. SAE-Dubaj)

Zároveň po pročtení Vašich diskuzí zvažuji převod větších částek přes devizovou společnost (nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, musím si to vše ještě pročíst). Budeme totiž s přítelem posílat každý cca 60 tis. na NZ účet.

Po příjezdu na NZ si u nich založím účet a budu tam potřebovat přeposlat pravděpodobně jednorázově (tam i zpět z ČR) vyšší částku. Přičemž si zároveň potřebuji ponechat účet v ČR pro drobné platby a případné krizové situace. V zahraničí plánuji být nejdelší možnou dobu, takže bych volila nejraději účet bez poplatků, příp. splněním nějaké drobné podmínky (příjem do 10.000 Kč apod.). Pročetla jsem snad všechny Vaše diskuze a zajímavě se jeví bankovní účet Equa bank, zajímalo by mě např. s porovnáním mbank, fio, airbank. Jsem ochotna mít v Čr i dva účty, abych měla dvě různé karty (Visa, Mastercard) .

Výběr vhodného účtu řeším již téměř 3 týdny a zjistila jsem, že se v různých poplatcích, kurzech apod. už ztrácím.

Děkuji za pomoc
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lopousek 30. 8. 2013 12:25

Co se týče českého účtu, mrkněte na EQUA Bank. Podle mého by vám mohla vyhovovat.
lopousek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 30. 8. 2013 12:37

Také doporučuji účet od Equabank, protože má výběry z ATM za 9,- a přepočítává vcelku slušným kurzem (v případě plateb v jiných měnách než je Euro, jsou platby v jiných měnách převedeny na měnu Euro kurzem společnosti Mastercard a následně z Euro na české koruny).. Ale s jednou kartou bych rozhodně nevyjel..může se stát co mě: karta nebude fungovat ve všech bankomatech, bankomat může mít na sobě skimmovací zařízení a kartu ti zablokujou apod..Takže co doporučit za banku druhé volby? Nejspíše ZUNO a variantu plus.. Má Visu což se také hodí, karta jiné asociace a výběry jsou zdarma.. A pokud založíš do zítřka, dostaneš bonus 300,- http://www.zuno.cz/landing/300kc/ ( tento bonus ti pokryje poplatky na 4 a půl měsíce :-D )


z výběru bych vyřadil:
Airbank - výběry mimo EU za 100,-
mBank - nejhorší kurzy na našem trhu podtržené 2% přirážkou dále ke kurzu
Fio - drahé výběry v zahraničí srovnatelné s kteroukoliv velkou bankou
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lopousek 30. 8. 2013 12:53

Ano, EQUA a ZUNO je asi nejlepší dvojice. K Zuno se váže ještě tato akce http://www.slevomat.cz/sleva/276563-nab ... -dostanete, je na vás, která by vám víc vyhovovala. K Equa byly také akce, ale aktuálně jsou asi passé...
lopousek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 30. 8. 2013 13:06

Slevomat jsem myslel, že už není..Tak to je jistě výhodnější akce.. pokryje náklady plus verze na 11 měsíců..
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Willma22 30. 8. 2013 13:07

Děkuju moc za radu. Jestli budu mít tu EQUA Bank, tak nechci další banku, kde bych platila poplatek, nebo musela případně řešit nějaké další přeposílání peněz pro splnění podmínky příjmu do nějaké částky. Když už tak bych šla do té základní verze toho ZUNA, sice teda mají šílený jednorázový poplatek, ale jak jste už psali několikrát víc záleží na kurzu než na poplatku.

Ve starších diskuzích jsem našla toto:
NZ umí SEPA platby v TARGET2, tj. "Europlatby". Pokud tedy stačí poslat místo místo NZ dolarů Eura, tak lze použít rady platné pro Evropu. (Např. FIO s velmi levnými Europlatbami.)
Ověřeno, chodí mi takhle platby z NZ do Fio.
(ale bohužel tomu moc nerozumím)

Zároveň jsem zapomněla napsat, že aspoň u jedné karty potřebuji napárovaný Paypal a platby přes internet.
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 30. 8. 2013 13:46

U Zuna si typ účtu základní/Plus můžeš přepínat přímo v bankovnictví, nevolí se tudíž již při zakládání. Doporučil bych ho, abys měla i debetní kartu VISA (tu vydává pak i mBank, ale tam je i horší kurz).

Jako celkem zajímavou variantu bych viděl získání kreditní karty Cetelem, kterou lze přednabít a u níž je poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí 1 % (min. 100 Kč). Navíc letos byly i zákazníkům nabídnuty zvláštní bonusy, mezi nimiž byla i možnost bezplatných výběrů v zahraničí (ale bonusy jsou údajně udělovány pouze individuálně) - jelikož u této karty je uplatňován poplatek za vedení pouze v měsících, kdy je využívána, byla by to to zajímavá varianta.

-- 30. 8. 2013 14:48 --

Willma22 píše:Ve starších diskuzích jsem našla toto:
NZ umí SEPA platby v TARGET2, tj. "Europlatby". Pokud tedy stačí poslat místo místo NZ dolarů Eura, tak lze použít rady platné pro Evropu. (Např. FIO s velmi levnými Europlatbami.)
Ověřeno, chodí mi takhle platby z NZ do Fio.
(ale bohužel tomu moc nerozumím)

Možnost využití SEPA plateb ti akorát přidává problém dvojité konverze, což bude nejspíš pro tebe celkem nevýhodné.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod lopousek 30. 8. 2013 13:49

Tím pádem možná raději Zuno (akcí se vám zaplatí poplatky) s Visou, klidně plus verze, přičemž MasterCard dostanete bez podmínek a zadarmo třeba u FIO.

PayPal umí snad každá banka...
lopousek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2013 13:53

Na jak dlouho tam jedeš?
Večer se trochu rozepíšu, ale teď alespoň to základní - v žádném případě nejezdi jen s jednou kartou! Já si na kratší cesty beru minimálně dvě a na delší minimálně čtyři karty.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 30. 8. 2013 14:01

Vzhledem k osobní zkušenosti, kdy Equa trvalo více než 2 měsíce zprovoznit kartu (až u 2. se to podařilo) po více než 10 telefonátech, a vzhledem ke zkušenostem ze zahraničí, kdy karta mimo Evropu spíš nefungovala než fungovala, bych si ji vzal tak asi jako pátou. Jako hlavní rozhodně ne.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Willma22 30. 8. 2013 14:05

To jsem nevěděla, že to jde u té ZUNO přepnout na potřebnou dobu, což by bylo perfektní.

Takže teď nevím jestli zvolit verzi EQUA a ZUNO nebo ZUNO a FIO. Účty nebudu využívat moc aktivně, jelikož budu využívat hlavně ten NZ. Jde spíš o jejich využití pro přeposlání peněz z ČR na NZ účet v případě potřeby a zpět na ČR v případě vypršení víza a návratu do ČR. Karty budu používat zřídka pro výběr z bankomatu v jiných zemích než NZ a Austrálii (kde využiji opět NZ kartu), kde se budu vyskytovat většinu času.

Když bych zvolila variantu ZUNO a FIO, tak který z nich by byl výhodnější pro výběry a který pro mezinárodní platby.

U Equa jediné co mi vadí, že musím přelívat peníze mezi účty, abych splnila podmínku 10.000, takže to znamená každý měsíc na to myslet (ale zároveň se mi tam líbí ten výběr za 9 Kč s relativně dobrým kurzem).

Jedu minimálně na rok, a to jak dlouho zůstanu záleží na imigračním. Ale ráda bych minimálně na 3 roky spíš déle. Do odjezdu mám 3 měsíce.
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lopousek 30. 8. 2013 14:51

V tom případě ZUNO a FIO.

Zuno jako hlavní český účet a FIO spíš jen jako jakýsi záchranný účet v případě potřeby.

A až si uděláte na NZ účet, peníze si můžete nechat zkonvertovat a poslat přes devizovku, kde budete mít nejlepší kurz. Třeba přes SAB. Ale jsou i další. Viz články Patrika aspol. (O europlatbách do NZ opravdu nevím. :) )

Kombinace: Zuno (visa), Fio (mastercard) a místní účet je dle mého naprosto dostačující.
lopousek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 30. 8. 2013 15:39

Proč to Fio? Výběry z ATM má předražené!! Kurzy žádná výhra.. :-) Peníze na účet na NZ bych zasílal přes devizovku.. Žádné europlatby bych ve Fio neřešil.. Kombinace Equabank a Zuno je nejlepší ;-) Každopádně jestli tu tyto 2 banky budou i za 3 roky ti nikdo nezaručí :-D.. A koukal jsem na podmínky..první měsíc je plus účet zcela zdarma, bez podmínek.. bonus na dalších 11 měsíců je příjemný..a nebo taky může mít účet klasik a v případě potřeby ho přepne... Tu podmínku 10.000,- klidně můžeš nastavit jako TP mezi Zunem a Equa :-D ... Mimochodem na rozdíl od Fio banky lze v těch dvou zmiňovaných řešit vše online na netu a telefonicky..pokud se nemýlím u Fio banky musím s každým prdem na pobočku :-(
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Willma22 30. 8. 2013 16:59

Jedu tam s přítelem, tak ten poplatek, bychom mohli vyřešit trvalým příkazem, kdy on mi pošle z jeho equy na moji 10.000, z té to já přepošlu na fio a z fia následně zpět na můj equa účet. Budou tam figurovat jina jmena, tak by s tim snad nemusel byt problem (doufám, že berou příjem z jiného účtu se stejným jménem jako přijatou platbu, hodila bych tam 5 denní prodlevu, aby se vše včas propsalo na TP), ale to by se hodilo spíš na jinou diskuzi, ten poplatek by se určo nějak vyřešit dal.
Já se samozřejmě budu všude jinde než na NZ (kde budu mít účet) kde nebudou AUD platit kartou, ale ne všude se kartou platit dá, z toho důvodu chci aspoň trochu výhodný výběr (just in case).
Jinak jste úplně úžasní už jsem Vás dnes několikrát chválila do nebe, moc Vám děkuji, že tu jste a máte tyto skvělé diskuze. Moc si toho vážím a určitě nejsem sama.
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lopousek 30. 8. 2013 17:55

dr._lukas píše:Proč to Fio? Výběry z ATM má předražené!!


Vycházel jsem z tazatelčina předchozího příspěvku, že nechce dva "práci/poplatky vyžadující" účty. A FIO jako záložní účet se neztratí. V jiném případě samozřejmě viz mé dřívější příspěvky, resp. ty tvé. :)

Jsem zvědav, co přihodí Patrik. :-))
lopousek
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků