od SAS DETMAR 10. 9. 2013 12:36
Zdravím všechny diskutující.
Naše rodina, resp. moje obě děti (již dospělé) již výpověď dostali. Jedná se o smlouvy z roku 1999. Dcera s výpovědí do 31.8. a syn do konce října. Důvod - překročení cílové částky (podotýkám, že k tomu došlo pouze připisování úroků, nikoliv vkladem) a samozřejmě s využití paragrafů obchodního zákoníku vztahující se k běžnému resp. vkladovému účtu. Se spořitelnou jme si vyměnili celkem 3 dopisy (na každé straně), kdy jsem jim snášel nové a nové argumenty, že jejich výpověď je neplatná. Nejdříve jsem však oslovil ČNB, aby se mi k tomu vyjádřila, jelikož stavební spořitelny spadají pod bankovní dohled. Samozřejmě mi odpověděli, že nemohou vstupovat do sporu a dávat závazné stanovisko a že to musí řešit soud. Dále jsem psal na finančního arbitra, zda by se případně spor řešil u nich, což nevyloučili, ani nepotvrdili, ale dostal jsem od nich docela zajímavou informaci, že účet u stavebního spoření nemůže být účtem vkladový, natož běžným, protože se neřídí a ani nemůže řídit zákonem o platební styku, což je jedním z charakteristických rysů běžných nebo vkladových účtů. Samozřejmě jsem i odmítl zástupný důvod výpovědi = překročení cílové částky/naplnění účelu smlouvy a to hned z několika důvodů:
a) překročení není důvodem ani ze smlouvy, ani z VOP
b) VOP na překročení pamatují a pokud se tak stane, je to řešeno ve VOP při ukončení smlouvy formou doplatku 1% z částky překročení
c) jelikož ani dcera, ani syn zatím nevyužili možnosti čerpání úvěru ze stavebního spoření, nemůže být v žádném případě naplněn účel smlouvy, protože ani klient a hlavně spořitelna nemusí vědět, zda bude klient úvěr v budoucnu čerpat nebo ne.
Pak jsem samozřejmě argumentoval i tím, že na smlouvy se nevztahuje OZ, ale jen občanský zákoník atd.
Ze strany spořitelny byly zasílány neustále stejné odpovědi, že jejich postup je právně v pořádku a že mi, resp. dětem nabízí navýšení až do 1 mil Kč bez poplatku, úvěr se sazbou 2,9%, kompenzaci poplatků za vedení účtu na dalších 6 let (no ty už mají děti předplacené na několik let dopředu, protože u těchto smluv byly poplatky prakticky dvojnásobné).
Samozřejmě neopomněli vždy zdůraznit, jak si nás váží a děkuji za přízeň.......blé,blé,blé.
Takže poslední dopis došel 23.8.2013. Následně dceři došel dopis datovaný 3.9.2013, že dnem 2.9. ruší "účet" stavebního spoření a že zůstatek posílají dle "jejího přání" poštovní poukázkou na adresu a jméno. Současně přiložili výpis od 1.1. do 31.8.2013, připsali úroky, odečetli daně z úroků a samozřejmě nezapomněli odečíst celý roční poplatek Kč 550,- za vedení účtu.
Takže takto probíhá výplata, pokud odmítáte výpověď, jak se někdo na fóru ptal.
Peníze dcera samozřejmě nepřevzala a ani nehodlá převzít.
Ještě hodláme udělat poslední, závěrečný pokus o smírné řešení dopisem a po jejich reakci, kterou přepokládáme negativní, budeme vážně uvažovat o zrušení výpovědi soudní cestou. Pokud máte někdo tip na vhodného právního zástupce, tak sem s ním. Zdravím