Jaký zvolit bankovní účet před odjezdem na Zéland?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dr._lukas 1. 9. 2013 22:07

Fio bude pro oba z Vas naprosto zbytecne..Vybery z atm ma drahe,kurzy prumerne a ty zahranicni platby vyresis pres devizovky..mBank je opravdu zbytecna banka..a navic Visu dostanete oba od Zuno banky ;-) .. Pokud neduverujes Equabank nebo mas obavy...tak zaloz Airbank..Je asi v nejlepsi pozici ze vsech tech novych bank, ma silne zazemi a oproti zavedene Fio bance funguje naprosto online pres web ci telefon ;-)
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 9. 2013 07:06

FIO má tu výhodu, že u ní má účet několik devizovek, takže to zrychlí převody.
Tu Equa si zřiď, ale nespoléhej na ni, prostě stát se může cokoliv (banka zavře, karta nebude fungovat).
Jak jsem psal, já jsem pro zřízení více účtů. Je pravda, že díky mému cestování a cestování mých kamarádů na to mám jiný náhled, ale opravdu platí, že co se může po..., to se taky po... a někdy i čtyři účty a 4 karty jsou málo, zvláště při tak dlouhé době.
Nejméně jednu kartu si nech doma u důvěryhodné osoby, protože řešit ze zahraničí zaslání nové karty při ztrátě je
1. Problém - jak uvádějí praktické zkušenosti banky to neumí i když mají tuto službu v nabídce
http://www.mesec.cz/clanky/na-pomoc-od- ... polehejte/
2. Drahé
Zdarma to umí snad jen mBank. Navíc za zřízení účtu u mBank přes doporučitele (určitě se někdo rád nabídne, kdyžtak jsem přes soukromou zprávu k dispozici, ideální je, když si přes někoho zřídíš jeden - tedy dostaneš 500 a pak doporučíš přítele a dostaneš dalších 500 a on taky, celkem tedy 1500 Kč, při splnění podmínek)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Willma22 2. 9. 2013 08:14

No když ta EQUA není moc spolehlivá a ještě tam musím řešit přeposílání peněz, abych ji měla zadarmo, tak se mi do ní moc nechce. NO nevím. AIR Bank se mi líbí z důvodu, že tam můžeme vložit peníze, přes ten jejich bankomat (přítel dostává peníze od zákazníků hotově, takže je musí přes něco vložit) a vydají až dvě platební karty (jednu bych mohla nechat doma).

Patriku, jak jsi psal o té ztrátě té karty a vydání duplikátu, nemyslím, že by to byl takový problém. Novou kartu mi pošlou na trvalé bydliště, tam bydlí rodiče, přičemž mamka má už několik let kartu, že za mě může přebírat zásilky (nevím jestli karta není do vlastních rukou). A to mi pak přepošle případně na Zéland.
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod franko_cz 2. 9. 2013 08:32

Já myslím že ta kombinace Zuno (visa), AirBank (mastercard) + devizovky bude dobrá. Sice taky do zahraničí vozím 5 karet + hotovost, ale myslím, že je to až příliš opatrnické.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 9. 2013 09:11

Willma22: raději si zjisti, jak to banka případně posílá
A tu rámcovku si také vyřiď u více devizovek.
Franko: No jo no, čím je člověk informovanější a zkušenější, tím je více opatrný (= paranoidní :) ). Byly doby, kdy jsem kartu neměl vůbec (ani jsem neměl účet a výplatu jsem si nechával posílat na vkladní knížku u Agrobanky, následně GE) a taky jsem jezdil do zahraničí.

Zkrátka vše, co se může stát se buď stalo mně nebo mým kamarádům, tak na to mám trochu jiný náhled.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dr._lukas 2. 9. 2013 20:00

Willma22: pokud máš obavy o tu spolehlivost (což ze své vlastní zkušenosti zatím mám, ale doposud jsem trpělivý pro cenu výběrů), tak se na Equabank vyprdni..s verzí Plus u Zuno budeš mít vlastně výběry z ATM zdarma všude na světě.. A založ si tu Airbank..karty dostanete 2 zdarma, běžný účet úročí stejně, jako spořicí (do 100 tisíc a při splnění podmínky 5x zaplatit kartou v daném měsíci)..A přítel, ať si založí pro jistotku to Fio..každý budete mít jednu stejnou banku a druhou rozdílnou..sebou karty tří bank a to Vám bohatě stačí..Kreditky na tak dlouhou dobu neřeš..kdyžtak si pořídíš nějakou výhodnou na NZ :-) mBank je taky zbytečná.. nic zvláštního nenabízí, kurzy mají zlodějské!!!

-- 2. 9. 2013 21:06 --

uvádím i nový ceník Zuno banky od 1.11.2013 http://www.zuno.cz/global/documents/zun ... 112013.pdf
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Willma22 3. 9. 2013 09:29

No mě se původně equa bank líbila nejvíc, ale vy jste tu psali, že mimo EU s ní bývají problémy. Napadlo mě též, že bychom mohli mít stejný jeden účet (v našem případě ZUNO) a pak každý jiný, nebyla by tedy lepší kombinace oba ZUNO, jeden EQUA, jeden AIRBANK.

Zajímalo by mě, jak na tom jsou banky (pořadí od nejlepší po nejhorší ) např. u výběrů (nebo plateb) nad 5.000 Kč vzhledem k poplatku a kurzu (u bank ZUNO, EQUA, AIRBANK,FIO), podle toho bych volila. Myslím, že tyto bankovní transakce nebudu využívat, zas tak často, ale proč nevyužít nejvýhodnější možnosti.

A v případě, že by to bylo takhle a vše fungovalo jak má, kterou bych měla využívat jako hlavní, tím myslím přeposlat na ní peníze a vybrat přes ní např. v bankomatu a v nejhorším případě (kdyby nebyl čas na devizovku - nějaká kritická situace, kdy budu potřebovat peníze zaslané od rodiny) bankovní převod.

Už těď se netěším, až budu řešit výběr devizovek a informace o tom, jak to funguje.
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 9. 2013 09:46

Tu Equa si zřiď. Když bude fungovat, těžko najdeš lepší pro výběry z bankomatů v zahraničí. Ale chce to ještě něco k tomu, když fungovat nebude.

ZUNO PLUS účet je určitě zajímavá volba - myslím, že těch 69 Kč za vedení se v tomto případě vyplatí. U Air Bank nevidím pro tvoje použití žádnou přednost - kurzy špatné, poplatky za vyběr z bankomatu v zahraničí vysoké.

Takže Equa + Zuno (plus účet) a máš jednu kartu MC a jednu VISA. Pak bych přidal ještě do zálohy jednu VISA (z bezplatných připadá v úvahu jen mBank, všechny ostatní mají MC) a jednu MC (buď Air Bank nebo FIO).
Obě - Air Bank i FIO nemají zajímavé kurzy a mají vysoké poplatky za výběr v zahraničí, mBank má kurzy opravdu špatné, takže snad jen na výběr z bankomatu těsně nad hranicí 2500 Kč když selze Equa i Zuno. FIO má výhodu v tom, že u nich mají účty i devizovky (minimálně Akcenta a Zuno).

Co se devizovek týče, probíhá to tak, že nejdříve uzavřeš rámcovku. Na základě té pak zadáváš příkazy - dohodneš se jakou částku chceš směnit (jeslti NZD-CZK nebo obráceně) a do určité doby (zpravidla 3 dny) musí tato částka dojít na účet devizovky (což v praxi znamená podat příkaz okamžitě). Až peníze dostanou, tak je předem dohodnutým kurzem smění a přepošlou.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Willma22 3. 9. 2013 12:29

Možná bude můj dotaz znít hrozně hloupě, ale co se stane, když by jedna z těch bank skončila. Přijdu o peníze, nebo mají všechny pojištěné vklady a přepošlou mi je na jiný účet.

Jinak tedy zvolím asi kombinaci - Já (ZUNO-VISA+EQUA-MC+FIO-MC(kvůli devizovkám) Přítel (ZUNO-VISA+AIRBANK-MC) (přítel potřebuje alespoň jednu banku, kde může vložit hotovost dokud jsme v čr). Líbí se mi, že AIRBANK vydává ty dvě karty (jednu bych nechala v čr a jednu vzala s sebou, ale přijde mi bláznivé mít čtyři účty).
Willma22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 9. 2013 12:46

Záleží na tom, jakým způsobem skončí. Pokud "dobrovolně" - zkrátka se rozhodnou "zavřít krám", tak se nic moc neděje, budeš mít několik měsíců na převod peněz do jiné banky.
Pokud by zkrachovala, tak je to složitější, ze zahraničí by se to vyřizovalo blbě (ale možná to jde), standardně se to dělá tak, že ČNB vybere jinou banku, která bude vyplácet náhrady, tam dojdeš a požádáš o převod do jiné banky. Na výplatu náhrad je limit, tuším, 3 roky (tedy do té doby tam musíš přijít, jinak nárok na náhradu zaniká)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků