Dobrý podnájemník

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Daffid 21. 10. 2013 16:49

Dobrý den,

chystám se výhledově pronajímat byt a tak si dávám do kupy předem nějaké informace, které by se mi mohly hodit. V první řadě bych chtěl slušného podnájemníka, který se bude k vybavení chovat jako ke svému. Což je ale nereálné a proto mám zatím tento seznam:

1) Nekuřák
2) Ne trvalé bydliště (špatné zkušenosti)
3) Žádná zvířata (možná rybičky)
4) Min. 3 kauce dopředu (měl jsem podnájemníky, co mi dlužili hodně za elekřinu a teplou vodu a prostě jednoho dnes řekli, že mají něco lepšího a odstěhovali se. A honit je po soudech by se nevyplatilo.
5) Všechno nafotit a nechat podepsat stav.
6) Stanovení pokut za poškození - prasklé dlaždičky, něco propáleného a podobně (není běžné opotřebení).

Bohužel nemohu byt pronajímat bez vybavení, nemám ho kám dát. Myslíte, že je reálné dodržet tyhle podmínky a přesto někoho najít? U kauce chápu, že to někoho odradí, ale jinak mi to přijde rozumné a každý slušný člověk by to měl akceptovat. Nebo jsem idealista a je to nesmysl?
Daffid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 21. 10. 2013 17:09

No řekl bych, že podmínka 2 ti slušné nájemníky spíše odradí.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 10. 2013 17:48

Hlavně tomu, aby si tam někdo přihlásil trvalé bydliště jednoduše nezabráníš - stačí, když přijde s nájemní smlouvou na úřad oni mu tam trvalé bydliště napíší. Ty se to ani nemusíš dozvědět.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Noxik 21. 10. 2013 17:50

1. Docela by me zajimalo, jak chces toho kuraka presne poznat a definovat ve smlouve.

Ta elektrina se pry take dela tak, ze se prepise na najemniky. Ale sam jse nikdy nic nepronajimal, takze nemam zkusenost. Dalsi problem by mohl byt, pokud by na najemniky byla vydana exekuce. Jedinou moznosti je pry mit od vseho v byte uctenky se jmenem.

Jestli nekoho najdes nebo nenajdes, je sazka do loterie. Nekdo ma v byte najemnika nekolik let bez problemu, jinemu se stridaji po roce a volny cas travi tim, ze po nich uhani penize. Mit staleho najemnika nekolik let, tak bych se ho drzel, i za cenu nizsiho najmu.

Zbytek uz radeji necham na lidech s osobnimy zkusenosti, preci jen jsem jen teoretik.

PatrikChrz: Ale muze si to na urade alespon zjistit ne? Coz v praxi znamena treba 1x mesicne jit na urad a mit ve smlouve, ze je to duvod k okamzitemu zruseni najemni smlouvy a pokuta, nebo tak neco.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod x-bat 21. 10. 2013 18:06

Považuji se za slušného člověka v podnájmu už nějaký ten pátek bydlím. A můžu říct, že za těchto podmínek bych k tobě nešel :)
Bod 2 beru jako vtip, protože s tím prostě jako pronajímatel nic neuděláš. Stačí, když přijdu na úřad s platnou smlouvou o podnájmu. Každopádně majiteli bytu jsem sdělil, že si tam budu zřizovat trvalé bydliště.
Bod 3 - od nového roku si můžeš psát co chceš, dle nových zákonů můžu teoreticky mít v bytě i koně :-D
Bod 5 ani náhodou, protože bych si tím osobně zavařil. Spolu s vysokou kaucí v tom vidím úmysl pronajímatele (po ukončení smlouvy) hledat kdejaký škrábanec, který by si nechal proplatit z kauce.
Bod 6 - a to, že dlaždičky praskají běžným opotřebením mám platit já? Minulý týden praskla jedna na podlaze v koupelně jen proto, že není podlaha udělaná dobře. Podobně slezla i omítka kolem oken jen proto, že to bylo špatně uděláno. Majitel vše bez řečí nechal opravit a zaplatil.

S majitelem máme výborný vztah - informuji ho o všem, co se v bytě pokazí, drobnosti klidně zaplatím sám, on platí (logicky) každoroční servis kotle a většinu oprav apod.

Je třeba si uvědomit, že podnájemník má v dnešní době z čeho vybírat, takže když nasadíš nesmyslné podmínky, tak se ti na to slušní lidé vykašlou. Očekávají totiž slušnost i na druhé straně :) Hodně štěstí.

EDIT: Ještě mám jednu zkušenost jako podnájemník. V minulém podnájmu majitel bytu vůbec netušil, jak se věci mají - zálohy na služby platil on, takže jsem každý měsíc posílal dohodnutou sumu a po roce většinou zaplatil nedoplatky. Jenže majitel tak nějak netušil, že nemá právo mít v sumě za služby započítané i náklady do fondu oprav. A tak mi jednoho dne přišlo vyúčtování na doplatek cca. 15tis., který byl způsoben samozřejmě tím, že vzrostly náklady do fondu oprav. Chvíli mu trvalo, než pochopil, že tu sumu ode mě neuvidí. Takže na to taky bacha :-)
x-bat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SocPredator 21. 10. 2013 18:49

Neuvěřitelné, už chybí jen kolik na tom oslovi chceš trhnout :-)
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 21. 10. 2013 19:02

X-bat : však tam nemusíš bydlet. Vždycky je to domluva dvou stran, z nichž jedna chce kauci a druhá ji třeba nechce, jedna si chce nafotit a druhá ne,... tak se prostě rozloučíte, popřejete si dobrý den a hledáte dál :-))
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod Daffid 21. 10. 2013 20:52

Nechci na tom rýžovat ani netvrdím, že tam tyhle všechny podmínky budu mít. Zatím sonduji terén.
Mám prostě rok nově zařízený být a mám o něj strach, to je celé.
Daffid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 21. 10. 2013 21:48

Hlavně by bylo dobré si ujasnit, jestli Daffid hledá nájemníka nebo podnájemníka, podle toho lze zvolit přístup k dotyčnému. Pokud je majitel bytu, tak hledá nájemníka. Pokud je družstevník, tak podnájemníka, v takovém případě nezapomenout na souhlas družstva.

Dále bych podotkl, že se tady pronajímá byt a ne hotel. Takže zakazovat nájemníkovi nahlášení trvalého bydliště na této adrese působí poněkud kuriózně (navíc i nesmyslně, jak upozorňují diskutující přede mnou). Majitel bytu si musí prostě uvědomit, že byt se stane nájemníkovou domácností, kde bude bydlet, nebude tam chodit jen přenocovat. Žádný normální a solventní nájemník na toto nepřistoupí. S takovým přístupem se nelze divit, že máte smůlu jen na zoufalce, co vám budou ničit byt a neplatit nájem.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod S474N 21. 10. 2013 22:06

astrapa: asi tak.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 10. 2013 07:44

což mi připomíná že výhledově (během několika měsíců) se budu stěhovat a hledám nový nájem v Praze. Ideálně na východ od vltavy, 2+kk. Takže sbírám tipy
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 10. 2013 08:42

Mně teda zarazil ten protiklad hledání "slušného nájemníka" a o pár řádků níže Daffid stanovuje podmínky, které jeho nalezení fakticky znemožňuje.

Ale abych odpověděl:
1 + 3) Nejsem moc přesvědčený, zda lze ve smlouvě zakázat zvířata a kouření v bytě, ale určitě lze do smlouvy zanést, že nájemník před opuštěním bytu vymaluje.
2) už jsme diskutovali, i přes případný výslovný zákaz nebude obecní úřad při ohlášení trvalého pobytu k tomuto zákazu přihlížet
4) To je dobrý nápad, od 1. ledna bude možná kauce ve výši 6 nájmů, upřímně ale netuším, kdo je schopen vysolit tolik peněz naráz. Je samozřemě možné kauci splácet.
5) Ano, to je dobrý nápad, fotky + podepsat předávací protokol obsahující detailní seznam majitelových věcí v bytě a jejich stav.
6) To je myslím zbytečné, s náhradou za poškození počítá zákon.

mikicz: Já jsem si oblíbil Letnou/Holešovice, a přístup na východ Prahy je díky tramvaji velmi dobrý.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Daffid 22. 10. 2013 09:02

astrapa: V dřívějším pronájmu (v tuhle není podstatný rozdíl podnájemník a nájemník, ale i tak děkuji za připomínku) se mi vystřídali dva lidi (skupiny osob). S oběma byl problém - prvnímu jsem trvalé bydliště musel zrušit na základě svědectví sousedů (hodně času na zařizování apod.) a ti druzí zase ke konci skoro nekomunikovali.

Kdybychom nežili v zemi plné socek, co řeší jeden úvěr úvěrem dalším, nic bych proti trvalému bydlišti neměl. Účtenky ode všeho také mám. Prostě, když už na tom nevydělám (jde mi jen o neházení peněz pánubohu do oken) tak si představuji hladký průběh podnájmu a ne nějaké lítání po úřadech a dokazování, že to vybavení bytu je opravdu moje.

A mimochodem, pokud byt pronajmu s vybavením, tak mi je úplně na nic nové vymalování, když mi bude po kuřácích zapáchat třeba gauč.
Daffid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 10. 2013 10:05

Můžeš si od zájemce o pronájem vyžádat nahlédnout do pracovní smlouvy a výpisu ze Solusu/BRKI/NRKI. V Německu je to při sjednávání nájmu běžná podmínka.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 10. 2013 13:20

astrapa: já zatím bydlel v uhříněvsi a na Proseku. Prosek je fajn z hlediska dopravy, ale vadí mi sousedi a vykradači aut...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků