Dotal ohledně investování.

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xmilik 9. 1. 2014 19:31

Dobrý večer, v současné době hledám možnost investování častky v řadu několika set tisíců korun českých. Považuji se za konzervativního investora a můj finanční poradce mě doporučil jako možnou vhodnou investici investovat do firmy Farma Polabí nebo do jejich připravovaných dluhopisů. Chtěl jsem se zeptat o váš případný názor, nebo o případnou zkušenost s touto investicí
Milan
xmilik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vit.spinka 9. 1. 2014 20:07

Koukám, že už vydali dluhopis
http://akcie-cz.kurzy.cz/emise/CZ0003508301/
(2012-2027, 8% p.a.)

Odpověď je NE. Korporátní dluhopis s.r.o. firmy bez ratingu, neobchodovaný na burze - to je riziková investice, nevhodná pro konzervativního investora. I pro odvážlivce by měla bát jen malým zlomkem portfolia.

(Ještě mě na tom stávajícím dluhopisu překvapil nízký objem emise - jen 5mio. Ale třeba si to jen chtěli vyzkoušet... Ale já bych se bál investovat statisíce do firmy, která si půjčuje 5 mega. Resp. bych pak nebyl v pozici anonymního investora, ale významného věřitele a podle toho si tu firmu proklepl, osobně.)
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmilik 9. 1. 2014 20:15

Omlouvám se za nepřesnost, firma bude nabízet investování formou připravovaného podílovího fondu investujícího do pozemku v oblasti Polabí. Zeptám se zda to mění něco na Vašem doporučení. Popřípadě na vhodnou konzervativní investici v horizontu 3let?
xmilik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vit.spinka 9. 1. 2014 20:29

No, moc se asi nezmění. Ale chtělo by to vidět status fondu.
Oddělení majetku fondu od hospodaření společnosti je samozřejmě dobře. Ale zakládání fondem s.r.očkem...
Ale i kdyby to byl fond vydaný někým renomovaným a se slušnou historií, pořád to není vhodná investice pro konzervativního invesora, kam dát většinu úspor.

Co třeba ClearDeal od J&T (termínovaný vklad, 3% p.a. na 2 roky)?

A základní otázky - co myslíte "konzervativním investorem"? Kolik procent ztráty jste ochoten akceptovat? A kolik % zisku chcete za toto riziko?
O jaké části Vašeho majetku se bavíme? Jsou to všechny úspory, nebo jen pár drobných kapesného?
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmilik 9. 1. 2014 20:44

No ClearDeal byla moje původní úvaha než jsem se sešel z finančním poradcem, který mě navrhl zmiňovovanou investici. Celkově mohu investovat častku cca 1,25 mil Kč. Představoval bych si výnos kolem 5%, ale vím, že v dnešní době při konzervativní strategii je asi težko dosažitelný. Uvažuji i o investici do menšího bytu na pronájem, ale protože už jeden byt na pronájem mám přikláněl bych se k jiné investici z důvodu rozložení rizika.
xmilik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vit.spinka 9. 1. 2014 21:20

Vidím, že na mou otázku jste neodpověděl (a ani se nedivím, většina lidí ji přeskočí): Kolik procent ztráty jste ochoten akceptovat?
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmilik 9. 1. 2014 21:29

Při požadovanem výnosu 5 % jsem ochoten akceptovat častečné kolísání hodnoty investice do 20%
xmilik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radecekh 10. 1. 2014 07:15

xmilik píše:No ClearDeal byla moje původní úvaha než jsem se sešel z finančním poradcem, který mě navrhl zmiňovovanou investici. Celkově mohu investovat častku cca 1,25 mil Kč. Představoval bych si výnos kolem 5%, ale vím, že v dnešní době při konzervativní strategii je asi težko dosažitelný. Uvažuji i o investici do menšího bytu na pronájem, ale protože už jeden byt na pronájem mám přikláněl bych se k jiné investici z důvodu rozložení rizika.

Při požadovanem výnosu 5 % jsem ochoten akceptovat častečné kolísání hodnoty investice do 20%


Myslím, že jste ideální kandidát na to, nechat se od finančního poradce oškubat. Pokud bych věděl o možnosti 5% zhodnocení bez rizika, vzal bych si hypotéku a vrazil půjčené peníze tam, a stejně je to z pohledu toho poradce.
8% dluhopis nějakého s.r.o. je úplně zcestná forma investování a už jen tím, že by mi to poradce navrhl, by letěl i s prokopnutou pr...í.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Fantucci 10. 1. 2014 07:57

pro dosažení výnosu 5% p.a. je potřeba zapomenout na konzervativní investování.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 10. 1. 2014 09:32

Kombinace konzervativní investor, 5% výnos p.a. a 3 letý horizont je v současných podmínkách neslučitelné. Volil bych terminovaný vklad.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vit.spinka 10. 1. 2014 09:46

Opravdu se při akceptovaném poklesu o 20% považujete za konzervativního investora?

Ad původní investice: co víte o emitentovi? Pro mne je to neznámá firma, takže bych do ní neinvestoval. A kdybych znal, nedal bych tam 100% peněz.
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmilik 10. 1. 2014 18:10

Všem děkuji za názory, začínam se přiklanět k názoru, že rozložím častku na roční a dvouletý termínovaný vklad a mezi tím uvidím jak se budou vyvíjet urokové sazby, popřípadě príležitosti možných investic. Je faktem, že investice do fondu farmy polabí nebude konzervativní investici už jen z důvodu toho, že s ní nemá nikdo zkušenost třeba z tohoto fora a nemůže poskytnout případnou referenci.
xmilik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fantucci 10. 1. 2014 18:30

Parametrem rizikovosti investice není to, jestli jí na tomto fóru někdo zná...
Nicméně dle ostatních informací se opravdu nejedná o konzervativní investici
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 10. 1. 2014 18:35

Pokud by jsi měl spolehlivé info o té farmě, mohla by to být dobrá investice, ale......Ono je třeba si taky dobře uvědomit kdy a na co ty peníze mají být.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 10. 1. 2014 19:09

Inev píše:Pokud by jsi měl spolehlivé info o té farmě, mohla by to být dobrá investice, ale......Ono je třeba si taky dobře uvědomit kdy a na co ty peníze mají být.


Tak to bych neřekl. Dobrá investice to nemůže být nikdy a to z toho důvodu, že ten úrok je moc vysoký. Pokud by to byla solidní firma s nějakým majetkem, dostanou od banky menší úrok než těch 8 %. A proč by tedy měli vydávat dluhopisy?
Tedy ve skutečnosti ta firma nic nemá (mimo možného dobrého nápadu), proto jí banka nepůjčí a ona musí s kůží na trh. Jenže pokud by ten nápad byl fakt dobrej, tak je škoda jít s kůží na trh, když můžu ty peníze inkasovat sám. Tedy majitelé zastaví své nemovitosti a vrazí do toho své peníze, protože při současných hypotéčních úrokových sazbách se jim to musí vyplatit. Prostě nevidím nikde prostor pro variantu, že je to seriózní skoro bezriziková firma.
Tipnul bych to na dvě varianty:
a) Buď to plánují vytunelovat.
b) Nebo tomu nevěří natolik, aby do toho dali vše.
A za b) mi přijde ještě horší varianta, než za a).
radecekh
Diskutér

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků