Programování vs autorský zákon - změna v daních?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jirin_cz 22. 1. 2014 16:53

Díky za upřesnění, tak to že dosud nemusel strhávat těch 15%, tak to vysvětluje, proč se to přes odběratele ke mně dostalo...

A ještě (snad poslední) otázka, jak to je v případě, kdy má programátor nějaký redakční systém, přijde za ním člověk, že chce internetové stránky, on mu dá ten redakční systém (v podstatě tedy prodá licenci), a pak chce ještě nějaký vlastní požadavky, jiný design, něco nekde jinak doprogramovat apod. To by podle Tvého vysvětlení mělo být autorské dílo, je to na žádost a na míru klienta. Ale nedalo by se to taky vztáhnout pod tu implementaci sw (čímž by to spadlo do živnosti)? Je to přeci jen už nějaký implementační detail.

Jinak u mě u předchozích let to tak zásadně nevadí, i kdybych měl paušál 40% tenkrát, tak bych stejně měl nulovou daň byl jsem student ještě a pár korun jsem vydělal...
jirin_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 1. 2014 17:32

To je přesně ono, není to zase tak jednoduché. Vytvořím aplikaci (eshop, redakční systém...) a v zásadě s ním mohu nakládat dvěma způsoby:
1) provozovat ho jako službu a vybírat měsíční poplatky (SaaS)
2) hromadu kódu nainstalovat klientovi na server a provést k němu úpravy na míru

Aplikaci nevytvářím sám, ale podílí se naní řada jiných oborů - analytik, UX/UI návrhář, grafik, kodér, programátor, bezpečnostní poradce... Navíc komplikováno tím, že v kódu použiju cizí knihovny, frameworky, prostě kusy cizího kódu, které bývají open source (se kterým si české autorské právo příliš neví rady).

Pokud ale za mnou přijde klient se svou analýzou a svou specifikací a dostávám od něj pokyny, co mám udělat, tak jsem prakticky na úrovni toho kopáče, kterýmu řekneš kopej ocamcaď pocamcaď, a on kope. Zadavatel je spoluautor, ne-li dokonce autor.

A poslední věc - existují hotové systémy, např. Prestashop, Wordpress apod., které zákazníkovi jen nastavím a moje invence je zde nulová, tohle je přece typická živnostenská činnost, žádné autorské dílo nevznikne.

Celá záležitost není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Nelze paušálně říct, že každý programátor je vždy autorem.

-- 22. 1. 2014 17:36 --

To bychom pak mohli říct, že každý překladatel je autor, nebo že každý truhlář je autor, což prostě není pravda. A můžeme zrušit živnostenský zákon :-)
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Pizzaman5 22. 1. 2014 19:05

Aplikaci nevytvářím sám, ale podílí se naní řada jiných oborů
Pak se jedná buď o zaměstnanecké dílo, pokud program vytváří zaměstnanci, případně dílo hromadné - v obou případech pak každý programátor má samozřejmě autorská práva, to že majetková autorská práva za něj vykonává zaměstnavatel/objednatel je věc jiná

Pokud ale za mnou přijde klient se svou analýzou a svou specifikací a dostávám od něj pokyny, co mám udělat, tak jsem prakticky na úrovni toho kopáče, kterýmu řekneš kopej ocamcaď pocamcaď, a on kope. Zadavatel je spoluautor, ne-li dokonce autor.
Ne, jedná se o dílo vytvořené na objednávku

které zákazníkovi jen nastavím a moje invence je zde nulová

Tak jasně, vždycky je třeba se ptát zda se jedná o autorské dílo ve smyslu § 2

To bychom pak mohli říct, že každý překladatel je autor


Překladatel je vždycky autor, to že jeho autorské dílo (překlad) vzniklo zpracováním jiného aut. díla neznamená, že není autorem.

Doporučil bych prostudovat autorský zákon
Pizzaman5
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 1. 2014 20:06

Tak právě o tom píšu - s tímto výkladem bychom mohli zrušit živnostenský zákon.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 1. 2014 21:13

přečti si autorský zákon. Do té doby šoupej nohama.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 1. 2014 21:25

Co? Ty jsi sem přišel s tezí, že pomalu vše je autorská činnost. Já říkám, že není a kupříkladu u překladů jde typově o shodný problém, jako u programování. U překladů - nechápu, jak jste došli k tomu, že vždy vznikne autorské dílo, zadá-li si u tebe Mladá fronta překlad popisků zde na fóru, tak tu žádné autorské dílo nevznikne, i kdyby sis autorský zákon vytetoval na ruku, dále máme (soudní) tlumočníky podle zvláštního zákona, a to už jsme zase v jiném režimu.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 1. 2014 21:27

Už jsi autorský zákon přečetl?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 1. 2014 21:51

Píše se tam o soudních tlumočnících, nebo čím je ten zákon tak zajímavý ve vztahu k otázce řešené v tomto vláknu?

My se tu snažíme dobrat rozumného výsledku, aby běžný freelancer (zde tedy programátor/webdesignér, já ještě teď přidal překladatele ), nebyl konfrontován s povinností, která vyplývá z daňových předpisů, protože to prostě nikdo dělat nebude (tak jako to málkokdo dělal doposud u novinářů na volné noze, kdy vydolovat z vydavatelství potvrzení o vyplacených honorářích byl nadlidský úkol, natož po nich chtít, aby odváděli srážkovou daň).

Já jsem si vědom, že "počítačový program" je zákonem považován za autorské dílo, ale jak už jsem výše popisoval (a to jsi asi speciálně přehlédl, abys nemusel reagovat, protože tam tu tvoji tezi rozbíjím), ne vždy "programátor" "programuje".

-- 22. 1. 2014 22:00 --

Teď jsem si vzpomněl, že o té neostré hranici jsme zde diskutovali už loni a sám jsi uznal, že je v tom bordel :-) Což nepochybně je.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Pizzaman5 22. 1. 2014 23:43

U překladů - nechápu, jak jste došli k tomu, že vždy vznikne autorské dílo, zadá-li si u tebe Mladá fronta překlad popisků zde na fóru, tak tu žádné autorské dílo nevznikne, i kdyby sis autorský zákon vytetoval na ruku


Hele tohle fakt nemá cenu...
§ 2 odst. 2
Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo")...


odst. 4
Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného, včetně překladu díla do jiného jazyka. Tím není dotčeno právo autora zpracovaného nebo přeloženého díla.


Naplňuje překlad podmínky díla dle odst. 2? Nejen to, on je výslovně v odst. 4 zmíněn.
A je jedno, jestli překlad dělá pro zaměstnavatele, na objednávku pro Mladou Frontu, nebo třeba pro Marťany.

Ale něco mi říká, že tohle vůbec nemá smysl....
Pizzaman5
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 23. 1. 2014 10:14

Ty jsi komik :-D Ještě jednou si přečti § 2, který tu sám cituješ :oboze
A pak se zkus znovu zamyslet nad tím, co jsem psal výše o překladech.

-- 23. 1. 2014 10:16 --

A ještě doporučuji ke studiu § 3 AutZ a zamyslet se nad těmi soudními tlumočníky.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod jirin_cz 23. 1. 2014 12:44

astrapa: já bych řekl u překladů je to celkem jasný. Tys tu psal "To bychom pak mohli říct, že každý překladatel je autor, nebo že každý truhlář je autor, což prostě není pravda. "

Překladem vzníká další autorské dílo, překladatel často nepřekládá jako opice slovo od slova a dva různí překladatelé přeloží stejný text různě.

Samozřejmě extrém je třeba, když si někdo dá přeložit názvy kategoriíí, což jsou v podstatě slovíčka. Ale pokud jde o nějaký souvislý text, tak je dle mě jasné autorské dílo.

Ale třeba s těmi truhláři, já bych je osobně bral stejně jako ty programátory. Před několika lety ,jsem chtěl poličku na tiskárnu a nějaká blbosit. Udělal mi to s několika přepážkami, vymyslel to sám vytvořil to sám. Podle mě vytvořil "autorské dílo", stejné jako když přijde někdo ke mně a řekně chci webovky pro tuhle firmu a neřekne nic konkrétního. či-li ten programátor pak řeší grafiku, rozložení, samotné programování atd.

Na druhé straně, chtěli jsme ted u truhláře zase plot, řekli jsme mu rozměry, jak to chceme vyřezat a on to pouze provedl. Srovnání s programátorem, přijde klient, dá mi několik A4 co a jak mám udělat a já ot ouze převedu do řeči počítačů, kdy většina je jen vložení do databáze, vyspání z ní. Nevymýšlím nic nového,žádný nový algoritmus. Samozřejmě, dkyž to dostane jiný programátor, tak to nenapíše stejně, protože může zase využít jiné technologie (frameworky etc). Ale prostě v tomhle případě to není "jedinečný výsledek tvůrčí práce"
jirin_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 23. 1. 2014 13:51

To je jasné, o tomto se zde spor nevede, pokud překlad naplňuje definici autorského díla dle AutZ. Já tu narážím na problém, že u překladatelské činnosti je občas ta hranice neostrá, podobně jako je neostrá u programování. A podobně jako u "programování" (jak o několik příspěvku výše uvádí xtonda) je překladatelská činnost jedním z oborů volné živnosti. V praxi se u překladatelů můžeme setkat se třemi režimi:
1) soudní tlumočník dle zákona o znalcích
2) komerční překladatel dle živn. z. (typicky členové Jednoty tlumočníků a překladatelů)
3) překladatel dle autor. z. (typicky členové Obce překladatelů ČR)
Pokud dostanu objednávku od zamilované studentky na překlad milostného dopisu do italštiny, pak patrně původní dopis bude splňovat podmínky, jimiž je autorské dílo definováno, a pak i překlad asi bude autorským dílem. Pokud ale dostanu objednávku na překlad jídelního lístku, nájemní smlouvy, příbalového letáku, lékařského nálezu nebo technických popisků, tak tyto překlady spadají pod živnost (nebo pod zákon o znalcích, pokud na ně chci kulaté razítko).
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 23. 1. 2014 17:43

Jak třeba chápat § 38c ZDP definující plátce daně? Je plátcem daně jen subjekt, který vykonává ekonomickou činnost, nebo kdokoli?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 23. 1. 2014 18:01

Máš tam něco o ekonomické činnosti? Nemáš.
Navíc ekonomická činnost je pojem z DPH a ne z daně z příjmů :lol:
Ty si normálně do těch zákonů domýšlíš svoje slova ... to je pak složitý.
S tebou je vůbec sranda (tedy pokud tě někdo nebere vážně) :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 23. 1. 2014 18:11

Ty se zase často vyhýbáš přímým odpovědím. Odpověď tedy zní kdokoli?
astrapa
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků