od Rad68 15. 1. 2021 08:04
Podle mě to není ani tak o stáří (nevim teda, kolik je libolovi), ale o celkové ochotě/lenosti/pečlivosti si furt hlídat plnění podmínek a změny. Já třeba poměrně dost vyzobávám bonusy za založení apod. (byť vůči většině tady na fóru to nestojí za řeč), ale i tak mám přes 10 bank a představa furt hlídat jestli jsem provedl v téhle bance 3 a v jiné 5 plateb kartou a ještě dosáhl nějaké výše obratu a nevim co mě vůbec neláká. Možná bych o tom uvažoval, kdybych věděl, že se podmínky aspoň pár let nezmění - jenže už několikrát se mi změnili pár měsíců po založení. Takže to není jen o tom jednou si nastavit počet plateb, ale furt sledovat, jestli z toho nějaké transakce nevyloučí, nezmění počet/částku, atd.
Tím pádem se účtu "zdarma" s plněním podmínek vyhýbám odjakživa, pokud z toho není opravdu velká výhoda (2 vyjímky: kdysi jsem takto měl KB kvůli pojištění v ceně, teď mám stavebko, kde je vedení za 300, ale celkové výhody to převáží). Takže i když mám ve Sberu spořák (prázdnej, z doby kdy byl úrok 1,6), tak mě neláká založit běžnej a každej měsíc zkoumat, jestli mi opravdu vrátí poplatek a jestli jsem zaplatil 4x nebo víckrát nebo co tam vůbec chcou). A jsem si skoro jistej, že kdybych měl takových účtů víc, tak mi občas změna na nějakým uteče a ve výsledku na tom ještě prodělám.
Jiná věc je, když dávají odměnu za nějakých podmínek a v nejhorším se dostanou na nulu (takže kdyby 1234 dávali k účtu, kterej je opravdu zdarma, tak budu zvažovat, jestli ty podmínky nezvládnu jakš takš plnit a buď dostanu 1234 nebo budu na 0). Ale 1234 nebo mínus (nevim kolik je poplatek při nesplnění) už mě odrazuje. Anebo ať dávaj 12345 a pak si to teda pohlídám.