Zrizeni obcerstveni

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod radim33 19. 8. 2007 10:26

Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ?
radim33
Diskutér

Odeslat příspěvekod r98r98 19. 8. 2007 10:53

KubaPa píše:Problém se živnosťákem bude v tom, že ten, kterej bys potřeboval nedostaneš, protože je to řemeslná živnost a ty nemáš potřebné vzdělání ani praxi abys ho dostal a odpovědnýho zástupce, kterej by podmínky splňoval taky nemáš...

Zavratné částky to opravdu nebudou, ale problém je v tom že podle tvých výpočtů a toho kolik věcí jsi nezapočítal (původně třeba ani odvody zaměstnavatele ze mzdy) bych to osobně tipoval ve výsledku daleko spíš na ztrátu než na malej zisk. Na tom, že člověk začne jen s malým ziskem nic špatnýho nevidím, jde jen o tu pravděpodobnost že bude nulovej nebo dokonce zápornej...

Odkud jsi třeba vzal odhad toho, kolik by se prodalo zboží a za jakou cenu? Je to jen tvůj odhad, radil ses s bývalým majitelem? Proč vlastně to občerstvení skončilo, když tam už bylo? Máš někoho na záskok, pokud babička dostane třeba chřipku, nebo bude muset k zubaři a ty budeš muset být ve škole? Nebo v takový situaci třeba na 14 dní zavřeš krám? (a přitom budeš stále platit nájem, elektriku, budou se ti kazit zásoby atd.).e/quote]


Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Odhad zisku je muj, samozrejme, ze se bude asi lisit, ale kvuli rezerve jsem ho jeste o neco snizil.Pokud bych byl ve ztrate, nic mi nebrani tomu, abych v urcite dobe zavrel.Mozna bych prisel o nejake penize, ale bude to zkusenost, ktera se muze vzdycky hodit.Jde mi o to se odhodlat a zkusit to ;-) Se zaskoky neni problem, na to jsem myslel.Dekuju za snahu
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 19. 8. 2007 11:05

radim33 píše:Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ? /quote]


Vim, ze je to zvlastni otevrit provozovnu podobneho smeru a na stejnem miste, jako jedna nedavno skoncila, ale problem je podle meho nazoru jednak v tom, ze obdobne zbozi (gyros,hamburger, parek v rohliku) se prodava na kazdem rohu ve meste, dale to muze byt o neco vyssimi cenami a ne prilis vlidnou obsluhou.Pokud bych prodaval zbozi stejneho druhu jako predchozi provozovatel, nevidel bych moc sanci na uspech.Ja se ale chystam nabizet zbozi, ktere se ve meste jeste neprodavam a v tom si myslim, ze by mohla byt moje sance.Od pronajimatele jeste zjistim jesli nebyl problem s hygienou a jestli provozovna splnuje, to co by mela.Konkurence v podobe supermarketu se nebojim, protoze zbozi nenabizi.Co by mi naopak delalo starosti je to, kdyby nekdo za par mesicu nabizel to same jako ja, ale s tim se bohuzel neda asi nic delat...Diky za reakce
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 8. 2007 12:25

r98r98 píše:Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Obchodní škola tady nepomůže, tady by podle mě byla potřeba hotelovka.

A taky počítej s tím, že pokud budeš úspěšnej, tak tvůj sortiment možná přestane bejt ve městě ojedinělej (-:
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod WonDrak 19. 8. 2007 13:53

tohle by bylo lepší rešit rekvalifikací, protože škola ani praxe nepřipadá z časových důvodů možná.
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 19. 8. 2007 20:16

Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod WonDrak 19. 8. 2007 23:32

Tak mě napadá (při myšlence, že by si to občerstvení otevřel načerno) jak kdokoli zjistí, (konkrétně úřady Fin + Živ), že to má načerno a nemá to tam co dělat? Přece nechoděj po ulici a nekontolujou obchod po obchodě, ne ?
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 20. 8. 2007 01:05

Načerno se dá doma potají programovat web ... ale urcite ne veřejné občerstvení ... český člověk je totiž svině obecná ... ta práskne kohokoliv .... nebo si snad myslíš že by němci u nás bez českých udavačů vydrželi celých 6 let? :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radim33 20. 8. 2007 08:50

Jestli nebude lepší, když už chcete prodávat, začít tím, že nějaký měsíc, půl roku v nějakém takovém občersvení pracovat. Ono spousta věcí vypadá lákavě, když se na ně člověk dívá zvenčí, jenomže jak se do toho ponoří, najednou je nutné překonat problémy, které by toho zvenčí jaktěživ nenapadly. Dneska pořád ještě není problém něco výdělečného rozběhnout a začít podnikat, to umí i dneska s prominutím každý blbec. Ale málokdo už umí potom z toho podnikání se ctí a s minimální ztrátou odejít, když zjistí, že se mu nevede. A dneska už jsou věci jako vymáhání dluhů, exekuce a takové věci docela zaběhnuté a nikdo se před nimi neschová. Aspoň ne tady v republice, pokud chcete normálně žít. Provozovna občerstvení je na rozběh dost velké sousto.
radim33
Diskutér

Odeslat příspěvekod WonDrak 20. 8. 2007 11:54

Možná by nebylo na škodu 1) získat někde praxi viz. příspěvek výše a za 2) dohodnout se s nějakým již fungujícím občerstvením, že by ti s tím pomohl a naoplátku mu dát část zisku, za tu jistotu by to stálo.
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 20:18

Jak uz jsem psal, jsem student, takze to, ze bych pul roku pracoval nekde v obcerstveni pro me nepripada v uvahu..Verim, ze bych tam pochytil plno zkusenosti a zjistil veci o kterych nevim, ale urcite se to da zvladnout i bez praxe.Dalsi problem je ten, ze nemuzu spolehat na to, ze za pul roku bude provozovna stale nabizena k pronajmu.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 20:27

Rop píše:Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll::/quote]


Ja vim, ze to asi vidim jak hurvinek valku, ale jsem jeste mladej a blbej :D ,ale zatim se nebojim riskovat.Penize na zrizeni provozovny jsem si vydelal a usetril a radsi o ne prijdu tak, ze mi zkrachuje provozovna (poucim se z chyb a rozjedou neco noveho) nez abych je propil, nebo si koupil nejakou zbytecnost.A nechci je nechat lezet jen tak na uctu, nebo investovat napr. do podilovych fondu nebo do zlata :?

Prosim o vysvetleni 2. bodu, nejak jsem nepochopil jak to myslite.Diky
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 8. 2007 20:33

Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 20:44

Rop píše:Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....b/quote]


Aha, myslite, ze kazdy stanek treba s gyrosem toto vsechno splnuje?S takouvou by pomalu nemohl nikdo provozovat nic, aniz by neporusil jedinne hygienicke pravidlo.

Zrizeni provozovny by me vyslo podle puvodnich planu asi do 70 000 vcetne najmu na pul roku dopredu 39000 (6x6500).Pokud bych musel dokupovat dalsi voloviny abych vsechno splnil, tak uz se dostanem do uplne jinych relaci... :(
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Peshi 20. 8. 2007 20:59

Ja byt tebou, tak bych od toho dal ruce pryc a radsi bych si dodelal stredni skolu. Pokud nemas v tomto oboru zadnou praxi, nerozumis moc ekonomii, radeji se na to vykasli. Akorat prijdes o penize a volny cas a kdyby se ti nahodou darilo, tak o kamarady. Nezapominej, ze zijes v Cesku - kolibce zavisti a neprejicnosti.
Peshi
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků