Platební karta s měsíčním limitem 100 Kč pro dítě

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod astrapa 10. 1. 2016 12:12

Existuje k nějakému účtu platební karta, u které jde nastavit měsíční limit pro platby u obchodníků na 100 Kč a pro internet a bankomat na 0 ?

Vím, že ČSOB vydává právě takovou dětskou platební kartu, ale jen pro vlastní děti. Já to potřebuji pro cizí dítě k mému účtu. Nebo to vymyslet jinak, ale nejde formálně o moje dítě.

Kartu by dostalo 7 leté dítě, které by s ní platilo a ušetřený zůstatek do 100 Kč by se mu převedlo na spořící účet, kolik ušetří, tolik tam bude mít a 4x ročně bude moct našetřené peníze použít, nebo je tam nechat a šetřit dál.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod meme1255 10. 1. 2016 13:11

Cool karta, ale s těmi převody to je problém :(
meme1255
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rafael58 10. 1. 2016 13:18

ad převody - co tak zůstatek převádět dobíjením na druhou Cool kartu, kterou 4x ročně dostane do ruky? :D
rafael58
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2016 13:48

Převody by byl menší problém - prostě by mu nabil zase do 100,- a přebytek by poslal na SÚ ze svého účtu. Na coolkartě ale jsou limity do výše zůstatku všechny: "Denní, týdenní nebo měsíční limity pro platby u Obchodníka, na internetu nebo pro výběr z Bankomatu nejsou stanoveny." viz tabulka limitů.

Nejde mu založit (zákonný zástupce) nějaké dětské konto? Ale nevím, jak je to tam s možností nastavit limity takto nízko (100,-).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Michall01 10. 1. 2016 14:06

Hlavní překážkou bude asi měsíční limit, který skoro žádná banka neuplatňuje. Pokud se nepletu, tak tuto možnost má v ČR pouze ZUNO a mBank. ZUNO dodatkovou kartu nevydává a u mBank jsem to nezjišťoval. V ostatních případech jsou to limity denní nebo týdenní. Pokud by nevadil týdenní limit, pak by nemusela být špatná AirBank, která dodatkovou kartu vydá zdarma.
Michall01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2016 14:36

Pokud se nepletu, ČSOB má k dětskému kontu měsíční limit ("Limit na kartě 100 až 6 000 Kč – určíte, kolik může dítě měsíčně utratit"; https://www.csob.cz/portal/lide/produkt ... onto-slune)., "Karta neumožňuje internetové platby", "Platby v obchodech - Povolujeme na žádost rodičů; vždy s PINem (karta není bezkontaktní)".

Problém je:
- karta až od 8 let;
- nevím, zda jde zakázat výběry z atm, ale to je možná jedno, 4 výběry z atm ČSOB jsou zdarma, a pokud mu účet dobiješ jen 99,99, tak to nevybere. :-) Jedná se o dítě neposlušné? Nedá se mu to prostě jen zakázat?
- kromě placení kartou/výběrů se s tím nedá rozumně (buď vůbec nebo kvůli poplatku) disponovat. Ale v astrapově případě (v kombinaci s SÚ v jiné bance) by tam viselo jen max 100,-, což se dá přežít.

I u dětského konta GE je limit měsíční, ale tam nejsou možné platby u obchodníků - jen výběry a dobíjení mobilu (asi v bankomatu).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 10. 1. 2016 15:19

Pokud nejde u banky nastavit měsíční limit, akceptuji i týdenní limit.

Pokud by se jednalo o samostatný účet, poslal bych tam 1x měsíčně na radu drkarel jen 99,99 Kč, tím bych vyřešil limit kapesného 100 Kč měsíčně. A i kdyby dítě chtělo vybrat z bankomatu, nevybralo by. Tím vůbec zamezím možnost vybrat z bankomatu, čili bankomat je také vyřešen.

Teď ještě vyřešit zákaz plateb na internetu, dítě už má přístup k počítači a bůhví, na jaké stránky mimo dozor dospělého leze.

Jen je tam ještě ta podmínka, že se nejedná o mé dítě, ale karta musí být vázaná k mému účtu, resp. by stačila i ta předplacená karta, ale abych to já řídil. ČSOB umí dětské konto, ale je nutná součinnost zákonného zástupce.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Michall01 10. 1. 2016 16:02

Původně jsem doporučoval Air Bank, ale zjistil jsem, že ta vydá kartu až od 15 let. Snad by šlo využít GE (denní limit, internetové transakce a MO/TO lze zakázat). Asi by bylo ideální Maestro, které není bezkontaktní.
Michall01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 10. 1. 2016 17:16

Naopak karta ať je bezkontaktní, nevím, jestli 7 leté dítě dosáhne na terminál, aby zadalo PIN, kdyby byl výš. Vlastně jsem se nezabýval otázkou, jestli vůbec obchodník umožní dítěti zaplatit kartou. Běžně si děti kupují v obchodech třeba sladkosti nebo jídlo, ale platí v hotovosti. Viděl někdy někdo platit dítě kartou?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2016 17:34

Vydá vůbec nějaká banka 7letému dítěti kartu? Zatím jsem narazil jen na spodní hranici 8 let, níže ne.

Coolkarta zjevně nejde použít - nejdou ovlivnit limity ... tedy vlastně, problém je teď už jen v netu, ne? Co je důvod? Zneužití? Nevyřešila by to nemožnost projít 3D secure, když telefon bude Tvůj?

-- 10. 1. 2016 17:37 --

U karty http://www.biip.cz píšou:

Dá se s ní vybírat z bankomatu? ano, ale můžete to jednoduše vypnout ano
Dá se s ní platit v obchodě? ano
Dá se s ní platit na webu? ano, ale můžete to jednoduše vypnout

Ovšem tam by se mi nelíbily poplatky.

Obávám se, že k účtu vydat kartu s požadovanými parametry nepůjde.

-- 10. 1. 2016 17:42 --

Stejný problém (poplatky) http://penezenka.blesk.cz/
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 10. 1. 2016 17:46

Teď nad věkovým omezením právě přemýšlím. I kdybych to vyřešil anonymní kartou bez jména na kartě, akceptuje prodavač dítěti platbu kartou? Hotovost klidně vezme, ale kartu nemusí.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Michall01 10. 1. 2016 17:46

V tom případě má GE i bezkontaktní MC Debit. Maestro jsem doporučil proto, aby nedošlo k nepovolenému debetu při offline transakci. Ale je pravda, že asi karty vydávají taky až od 8 let. Pokud jde o možnost placení, jistě tu na to budou větší odborníci a snad se k tomu i vyjádří, ale podle mne to zákon nezakazuje. Vycházel bych z předpokladu, že v dnešní době půjde o věc, která je svou povahou přiměřená rozumové a volní vyspělosti nezletilého tohoto věku (§ 31 NOZ).
Michall01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2016 18:00

Z toho, co jsem prošel, mi přijde, že kartu pro disponující osobu dostane jen osoba starší 15 let (či někde (Raiffka) 12 let). Osoby mladší (od 8/10) zřejmě jen ke svému účtu - dětskému kontu.

Pak už mne napadá jen dát mu svou platební nálepku s příslušným omezeným limitem (což asi není úplně košer). Platební nálepka Cetelem má týdenní limit a asi ji jde dát k použití komukoliv.

-- 10. 1. 2016 18:02 --

Řekl bych, že prodavač to nebude řešit. Ani by neměl, bude-li to coolkarta a bude-li tam podpis dítěte, nemá co řešit.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xtonda 10. 1. 2016 18:09

Biip je na tom s poplatky ještě fajn, kromě pořízení karty je vše podstatné zdarma, jen se karta musí používat. Pokud dítě neutratí celou stovku, tak mu jen dorovnáš do stovky a co zbude mu zaeviduješ bokem jako uspořené, byť mi to přijde překomplikované.

Ale fakt sem jedinej, komu přijde dávat takto nízké kapesné takto malému dítěti formou platební karty jako nesmysl? Co a kde si tak asi bude kupovat? Budou tam akceptovat platby nízkých částek či karty vůbec?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2016 18:15

Sorry, přehlédnul jsem, že biip lze dobít převodem zdarma. Pak je to taky možnost. Já jako podstatné považuji možnost dobití jinou PK.

Jako nesmysl úplně ne, ale nedělal bych to. Ona mi vůbec dneska chybí pro spoření dětí motivace v podobě kloudného úroku (ano, neřešíme jen spoření, ale i ovládání účtu/karty).
drkarel
Inventář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků