Bankovní tajemství NEEXISTUJE

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod midkingking 2. 10. 2016 18:40

Máme informace o tom, že v ČR chtějí vybudovat systém, kde by byly k dispozici všechny informace o účtech, které klient má (zatím bez zůstatku). Ale že už chtějí mít systém ze všech bank ideálně po celém světě včetně zůstatků, tak to už je opravdu alarmující. Spousta z Vás si řekne, ale co, já nemám co schovávat. Ale měli byste být také znepokojeni! Uvědomte si, že když dojde k úniku informací z banky (což se téměř nestává), tak maximálně bude poškozena část klientů dané banky, která bude muset celou situaci řešit. Jakmile ale dáte všechny tyto informace k dispozici na centralizované místo, ke kterému mají přístup lidé, i když nemají, máte problém. Teď si představte až tam bude nějakej jouda, co ty informace ukradne a všechny na internetu zveřejní, ideálně třeba na deep webu, který je dostupný ze sítě Tor. Najednou budou mít cizí lidé k dispozici Vaše jméno, příjmení, adresu trvalého bydliště, korespondenční adresu, rodné číslo, číslo občanského průkazu, všechny čísla účtů a v jakých bankách je máte, kolik na nich máte peněz. No není to nádhera? :-) Osobně bych se vsadil, že k úniku informace z těchto systémů rozhodně dojde a rozhodně je to proti ústavní, ale pod záštitkou "boje proti terorismu", "praní špinavých peněz" se skryje pravý důvod, proč tento systém chtějí zřídit. To se pak najednou po takovém úniku budou nádherně vytipovávat lidi, který půjde vydírat a okrást, když už budou znát jeho adresu včetně jména. :) Zajímalo by mě, jak to najednou bude s bankovním tajemstvím. Banky se ho tím tedy zříkají. Protože pokud dojde k úniku informací, banka řekne: "TO MY NE, TO ONI! ŽÁDNÉ ODŠKODNĚNÍ NEBUDE. TO NÁM PŘIKLÁDÁ ZÁKON, MY INFORMACE VEŘEJNĚ NEVYDALI, OBRAŤTE SE NA STÁT". Osobně si fakt neumím představit, co nastane, až k tomu úniku informací dojde a jak už jsme poučeni z minulosti, tak k tomu rozhodně dojde.

http://archiv.ihned.cz/c1-65458550-kone ... position-3
midkingking
Návštěvník

Odeslat příspěvekod osobne2 2. 10. 2016 18:47

To jsou zase keci. :-))
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod mikicz 2. 10. 2016 19:03

Většinu těch informací včetně obratu a zisku, hotovosti a zůstatku na účtech mých firem ví z obchodního rejstříku už dávno, včetně podpisového vzoru... takže co už může být horšího?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 2. 10. 2016 19:51

Tyhle veřejné databáze mě neskutečně se.ou :-) Chodím docela aktivně na schůze svj. V jednom jsem rozporoval nezákonost stanov a navrhl, aby se odložily a přepracovaly. Část lidí se ke mně připojilo a vypadalo to, že mi dají za pravdu, ale najednou začal předseda vykřikovat, že chci v jejich domě skoupit byty (což je nesmysl, držím se zásady mít v jednom domě jen jeden byt) a začal mávat nějakými výtisky z googlu a z justice, docela si mě prolustroval. Vlastně ten pán šířil poplašnou zprávu :-) A to jen na základě nesmyslných konstrukcí vyrobených pospojováním nesouvisejících informací z veřejných zdrojů.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mrusnok 2. 10. 2016 20:37

No samozřejmě, že jsem znepokojen!
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ripper6 5. 10. 2016 09:17

midkingking píše:Teď si představte až tam bude nějakej jouda, co ty informace ukradne a všechny na internetu zveřejní, ideálně třeba na deep webu, který je dostupný ze sítě Tor. Najednou budou mít cizí lidé k dispozici Vaše jméno, příjmení, adresu trvalého bydliště, korespondenční adresu, rodné číslo, číslo občanského průkazu,

Tyto udaje zrejme uz davno muze ziskat kde kdo. Vsak se podivej, kde vsude ti jen foti/ kopci OP-ID card? Jdu do banky, chci pujcku a sup OP kopcej, chci kreditku, sup prijede kuryr a foti do nejakyho mobilu moji OP! Jdu na postu resit certifikacni autoritu v ramci prace, sup fotej me PAS a OP, jdu do prace kopcej me OP a nejlip jeste abych ji predem zaslal mailem!
Tudiz uvadene udaje uz ani nevim kde kdo ma, mozna maj i moji fotku vcetne celej OP.
Jiste muzu je poslat nekam, jenze to ti pak zrejme nedaj tu pujcku/kreditku a jinde nevim jak to potom by dopadlo.

Ten ucet, to je trochu blby hlavne pro lidi, ktery tam skutecne maj nejaky prachy a treba by museli jit nekde na socialku, danove priznani a ted tam nechtej z pochopitelnych duvodu to neco (co nasetreli) primo priznat jelikoz by nedostali to a to.
Resenim je proste, nespolihat dnes na banky a mit klasicky i nejaky penize tzv v polstari :D
Nakonec to ukazuje realita, kdyz clovek v 17h boucha na banku, ze bude Sobota, nemuze vybrat penize (nefunguje karta) a on chudak bude tez bez penez a nevi co si pocne. Banka suse povi, at jde zkusit pobocku jinde, snad to stihne.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 10. 2016 10:48

Nejde jen o úvěry. ČSOB požaduje kopii občanky při sjednávání každého produktu. Potřeboval jsem se 31.12. pojistit a ČSOB pojišťovna už byla zavřená, tak jsem naběhl na pobočku ČSOB. Chtěli kopii občanky.

Ve stejný den jsem žádal o jejich kreditku World, znovu si dělali kopii, byť obojí vyřizovala stejná ženská.

Následně jsem se přišel zanést do systému jako člen statutárního orgánu, abych měl dispoziční práva k účtům SVJ - ačkoli nejsem přímo majitelem účtu, ale jen disponent, musel jsem svolit s kopií občanky (na stejné pobočce).

O den později jsem byl požádat o úvěr na bydlení a opět kopie občanky.

Vysvětlovali mi, že každý úkon řeší jiný tým a podklady jsou archivované na různých místech, ale v každé složce musí být kopie mé občanky.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod paty07 5. 10. 2016 16:19

To je jako komedie, že do ERSTE se nepropíší údaje ze "socka segmentu." Pěkná komedie, že bába v ERSTE musí opisovat údaje z OP do kompu a nepodívá se do druhého systému. Hlavně, že měla prolustrované moje pohyby a za co mi chodí prachy na účet :D
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 11. 10. 2016 15:49

A to jim jako ty obcanky dobrovolne na kopirovani davate?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne2 11. 10. 2016 17:13

Ja tedy jo, ale me to nevadi.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod paty07 11. 10. 2016 18:12

S474N píše:A to jim jako ty obcanky dobrovolne na kopirovani davate?

Ne kopírovat, jenom si opisovala údaje z OP
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod dinkylinky 11. 10. 2016 22:19

Ono i na základě opisu údajů z tvé občanky lze vytvořit falešnou občanku. A na ní si pak brát /přes net/ úvěr. Je to sice mnohem složitější než mít rovnou ofocený doklad, ale přes PC se ten doklad dá udělat. Samozřejmě udělat falešnou občanku do ruky je už záležitost pro hodně "vysokou ligu".
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod paty07 11. 10. 2016 22:49

Bez OP ti ale nikde neotevřou BÚ.
paty07
Diskutér


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků