Posílení koruny (ČNB) a cena zlata?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod nobo.dy 11. 5. 2019 15:10

My mame vlastni menu, nejsme nijak navazani na Euro, tedy krom toho, ze CNB intervenuje proti korune, kdyz vidi, ze intervenuje ECB proti euru. CNB ***** co mohla.
nobo.dy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 5. 2019 16:38

nobo.dy:
My nejsme nijak vázáni na euro, jen jsme vloni do EU vyvezli zboží za 3701 miliard korun a dovezli odtamtud zboží za 2578 miliard korun. Obchodní výměna s EU tedy dělá víc jak čtyřnásobek našeho státního rozpočtu. A kupodivu s EU se nejčastěji obchoduje v eurech.

Já vás jednodušší lidi celkem chápu. Myslíte si, že kdyby kurz koruny byl někde jinde a koruna byla výrazně silnější, vy byste se měli výrazně lépe, protože byste si za své koruny mohli koupit více zboží z ciziny. Zároveň si myslíte, že by se nic jiného nezměnilo. Jenže to jste na omylu. Mzdy, platy, důchody i jiné sociální dávky jsou vypláceny z toho, co ekonomika vydělá (a trochu z toho, co si stát půjčí). A jelikož jsme exportní ekonomika, tedy největší příjmy nám plynou z exportu, bylo by množství peněz, které je možno rozdělit mezi lidi výrazně menší. Tedy klidně by mohlo být euro za dvacku. Ale kdyby euro za dvacku bylo, nerostly by mzdy a platy tak jak rostou, ale výrazně méně, nerostly by důchody, protože by na ně nebylo, a hlavně nezaměstnanost by nebyla na rekordních minimech, ale někde úplně jinde, čímž by mimo jiné opět bylo méně peněz, protože by musely růst výdaje na podporu v nezaměstnanosti.

Vy pořád útočíte na tu ČNB, ale stále jsem od vás neslyšel, proč ti Poláci a Maďaři dopadli za těch 6 let s kurzem ještě hůře, když jejich centrální banky do kurzu nezasahovaly.
Jinak proti kurzu své měny v minulosti intervenovala nejen ČNB a ECB, ale i americký FED, švýcarská BNS, čínská centrální banka, novozélandská centrální banka a většina dalších. Jediné centrální banky, které proti své měně nikdy neintervenují, jsou z těch států, jejichž měna se propadá sama o sobě i bez intervencí, jako je Rusko, Kuba či Venezuela.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 11. 5. 2019 17:02

Domnívám se, že přece jen ekonomika ČR a Maďarska (Polska) je trochu někde jinde. Proto se dá očekávat i jiný vývoj kurzu.

Ohledně kroků ČNB: pokud už chtěli interventovat (jako že dle mého názoru neměli), tak z toho měli alespoň včas vystoupit (a ne nechat napakovat každého lenivého spekulanta). Tuhle chybu si nejen zaplatíme, ale bude náš tížit i spoustu dalších let, protože to naprosto rozhodilo jakž-takž vytvořenou rovnováhu. Teď ČNB zvyšuje úroky - a zase tím jen sponzoruje spekulanty a návrat na reálnější hodnotu koruny v nedohlednu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 11. 5. 2019 17:45

Jak sponzoruje spekulanty?
Do 03/2017 nakoupili zahraniční investoři (ti údajní spekulanti) spoustu krátkých CZ dluhopisů se záporným nebo nulovým výnosem. Doteď je někteří obrací do kratších a částečně i delších dluhopisů hlavně fixů, minimálně pak floaterů. Výnosy na krátkých bondech jsou kolem 1,5 % p.a. Discount margin stále hluboce záporný (bondy nejsou zas tak moc 'levné'). Takže na našich bondech se moc nenapakují. A měna?

CZK ne a ne posilovat pod 25,5/EUR, přestože ČNB už 8x zvedla sazbu. Všichni přitom tvrdili jak bude koruna výrazně posilovat, pomalu jak stlačená pružina.

Nevidím stále to schéma jak se 'spekulanti' pakují pomocí naší centrální banky. :roll:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 5. 2019 18:49

xls:
Ano, ekonomika Maďarska a Polska je jinde. A jedním z důvodů je to, že naše centrální banka i v minulosti dělala lépe svoji práci. Vzpomeňte si, jaké problémy těmto státům vytvořil fakt, že si lidé i firmy půjčovali místo ve vlastní měně v cizí, protože viděli jen ty nižší úroky a ignorovali kurzové riziko. A to u nás nebylo. A byla to zásluha ČNB a její politiky.
Vy se tváříte, jako by devizové rezervy byly něco špatného. Přitom je to přesně naopak. Je to rezerva na horší časy a hlavně je to stabilizační faktor. A tu vaši rovnováhu, o které si myslíte, že byla narušena, to naopak posiluje. Už skoro dva roky se kurz koruny hýbe maximálně o padesátník. Před intervencemi byly ty výkyvy výrazně větší. A čím větší výkyvy, tím hůře se podnikům plánuje. Tedy stabilita měny má příznivý ekonomický přínos.
O vydělávání spekulantů vám už napsal saabik, a já s ním souhlasím. Jen doplním, že nejde o to, jestli někdo vydělá nebo ne. Většinou vydělají ti, kdo mají nejlepší odhad. A tady se ti investoři do koruny celkem přepočítali. Kdyby euroví investoři místo do koruny investovali začátkem roku 2017 do dolaru, tak během necelého roku mají zhodnocení větší jak 10 % a ani se nemusí bát, že při zpětné směně pohnou kurzem výrazně ve svůj neprospěch.
Ti, co investovali do koruny, něco vydělali, tak už to u investic bývá. Na druhou stranu si myslím, že oni mají pocit, že vydělali málo, zatímco my můžeme mít oprávněný pocit, že se to vyplatilo.
Současné zvyšování úroků ČNB taky moc nechápu, ale bránil bych se ho kritizovat. Ono je dost možné, že kdyby ČNB ty úroky nezvedala, nastal by masivní odliv těch investovaných peněz, což by poslalo korunu přesně opačným směrem, než vy čekáte.
A čekáte dle mého názoru zbytečně. Žádná reálnější hodnota koruny neexistuje. Reálná je ta současná.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod nobo.dy 11. 5. 2019 19:47

To je demagogie. Realna hodnota koruny by byla samozrejme uplne nekde jinde, kdyby nebyla umele znehodnocena intervencemi.
nobo.dy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 11. 5. 2019 19:59

To je v pořádku. Jednodušší lidé dělají jednoduché závěry.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nobo.dy 11. 5. 2019 20:03

Koruna bude na sve hodnote teprve tehdy, az CNB zase nakoupi koruny za ty devizove rezervy, ktere intervencnim prodejem korun ziskala. To jsou opravdu jednoduche pocty, zadna demagogie a slozite odvadeni od meritu veci. Dokud k tomu nedojde, tak bude stale umele znehodnocena.
nobo.dy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 5. 2019 20:48

nobo.dy:
Vy evidentně nechápete, k čemu devizové rezervy slouží. Jsou to rezervy v jiné, než vlastní měně, což je pojistka proti nepříznivým okolnostem, které mohou s vlastní měnou nastat. Když byly na Rusko uvaleny v roce 2014 sankce, byly to právě jejich devizové rezervy, které zajistily, že se ekonomika nezhroutila a kurz rublu klesl jen na necelou polovinu své původní hodnoty a nezhroutil se úplně.
My jsme na tom s devizovými rezervami byli počátkem 90. let dost špatně. Tak špatně, že jsme zpočátku ani nemohli mít volnou směnitelnost koruny, protože zájem o cizí měnu byl vyšší, než ochota celého světa kupovat naši měnu. A každá velká transakce hnula výrazně s kurzem. Tedy spekulanti měli pré. Věděli, že jakýkoliv velký prodej koruny způsobí její oslabení a centrální banka s tím nemůže udělat vůbec nic, protože nemá tu cizí měnu, aby mohla tlačit kurz opačným směrem.
Na konci ledna 1993 tvořilo devizové rezervy jen 15,6 miliardy korun (půl miliardy dolarů), dneska jsme na 3268 miliardách korun (143 miliard dolarů) a tyhle starosti už nám odpadly. Spekulanti, kteří by spekulovali proti koruně, mají proti sobě ty obrovské devizové rezervy, takže prakticky nehrozí, že by mohli nějak výrazně oslabit korunu. A to je výhoda.
Vy si myslíte, že ČNB začne devizové rezervy prodávat, ale to není na pořadu dne. Jako správné rezervy nepřijdou na řadu v ideálním případě nikdy, a jestli ano, tak v okamžiku, kdy na nás padne nějaká velká krize, která bude tlačit korunu hodně nízko.
Vykládat o demagogii samozřejmě můžete, ale když se podíváte na kurz koruny k euru:
https://www.kurzy.cz/kurzy-men/grafy/CZK-EUR/ (dejte si tam ten nejdelší interval)
vidíte, že koruna k euru lítala výrazně celou dobu, a dokonce uvidíte, že v okamžiku zahájení intervencí měla spíše oslabující, než posilující tendenci. Tedy to, jaký by byl kurz bez intervencí, se dá dost blbě odhadnout, a to, že vy si myslíte, že výrazně lepší, než dneska, je jen věštění z křišťálové koule.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 11. 5. 2019 21:20

nobo.dy píše:Koruna bude na sve hodnote teprve tehdy, az CNB zase nakoupi koruny za ty devizove rezervy, ktere intervencnim prodejem korun ziskala.
Je to překvapivé, ale v takhle velkých situacích na objemu peněz vlastně vůbec nezáleží - záleží na jejich ceně, tj. na úrokové sazbě.

(Na objemu záleží, jen když se někomu nevěří, že může snadno splatit půjčené peníze - jako bylo Řecko a jeho banky před pár lety, kdy peníze zkrátka došly… nebo jako většina z nás, co si asi může půjčit, ale bude platit citelnou rizikovou přirážku. Devizové rezervy se hodí právě pro takové situace.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 11. 5. 2019 21:22

Jen doplním. Vývoj devizových rezerv je dlouhodobě rostoucí, nebyl ani před intervencemi konstantní.
https://www.cnb.cz/cnb/STAT.ARADY_PKG.P ... &p_lang=CS
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 11. 5. 2019 22:10

radecekh,
radecekh píše:jednadva:
Aha, vy myslíte ten "reálný" kurz, kterým se mění moje nákupní cena ruské ropy s tím, jak v USA zdražují dětské plínky. Tak ten jsem opravdu na mysli neměl.

Takže jste měl na mysli stagnaci reálného kurzu koruny k euru podle metodiky ČNB.

radecekh píše:xls:
Už skoro dva roky se kurz koruny hýbe maximálně o padesátník.

Reálný? K euru?

radecekh píše:Když byly na Rusko uvaleny v roce 2014 sankce, byly to právě jejich devizové rezervy, které zajistily, že se ekonomika nezhroutila a kurz rublu klesl jen na necelou polovinu své původní hodnoty a nezhroutil se úplně.

Kurz rublu a čeho? Já měl pocit, že oslabování nominálního kurzu měny je podle vás vždycky prospěšné. Aspoň tak na mě působí vaše teorie. V čem to tomu Rusku teda mohlo ublížit?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod nobo.dy 12. 5. 2019 05:50

Za politiku CNB platime nizsi zivotni urovni, mena je umele znehodnocena, kdyby to CNB neposrala intervencermi, uz jsme tu mohli davno mit kurz 10 Kc za 1 USD.
nobo.dy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 12. 5. 2019 08:21

jednadva píše:Takže jste měl na mysli stagnaci reálného kurzu koruny k euru podle metodiky ČNB.
Reálný? K euru?

Vy jste z těch svých ekonomických učebnic totálně zmagorovatěl. Kurz koruny neurčuje žádná metodika, ale skutečná cena, za kterou jste schopen tu cizí měnu za koruny nakoupit. A ta cena eura se vážně nezmění jen proto, že ve Španělsku zdražil sunar nebo v Itálii zlevnila zmrzlina.

jednadva píše:Kurz rublu a čeho? Já měl pocit, že oslabování nominálního kurzu měny je podle vás vždycky prospěšné. Aspoň tak na mě působí vaše teorie. V čem to tomu Rusku teda mohlo ublížit?

Kurz rublu a čehokoliv, co není zrovna Venezuelský bolívar.
O tom, že by bylo oslabování kurzu vždy prospěšné, jsem určitě nenapsal ani slovo. Je prospěšné pro exportní ekonomiky, což jsme my i Rusko. O tom Rusku jsem ale psal v souvislosti s devizovými rezervami, které se jim hodily, protože dokázaly ochránit ekonomiku před těmi drsnými krátkodobými dopady. Ono je sice hezké, že exportní podniky měly najednou 2x vyšší tržby, ale z hlediska státu se to projevilo až s ročním zpožděním, kdy možná odvedly větší daně. Ale krátkodobé dopady se objevily hned. Cena zahraničního zboží vzrostla na dvojnásobek, na dvojnásobek vzrostly i splátky zahraničních půjček a to se projevilo hned. Kdyby Rusko ty devizové rezervy nemělo, byl by ten výkyv kurzu výraznější, a s tím by byly i výraznější dopady.
Ostatně stačí se podívat na to, jak se kurz rublu vyvíjel. Po uvalení sankcí prudce klesal až na tu cca polovinu a od té doby se už zase spíše vyvíjí podle aktuálních cen ropy a zemního plynu na světových trzích. Během toho poklesu ruská centrální banka utratila většinu svých devizových rezerv na to, aby ten pokles brzdila. Dneska kurz stagnuje či spíš roste a to přesto, že ruská centrální banka naopak své devizové rezervy navyšuje.
A pročpak je asi navyšuje? Pravděpodobně proto, že si myslí, že je to užitečné. A to je celá pointa, kterou jsem svým minulým povídáním o devizových rezervách měl na mysli.

-- 12. 5. 2019 08:26 --

nobo.dy píše:Za politiku CNB platime nizsi zivotni urovni, mena je umele znehodnocena, kdyby to CNB neposrala intervencermi, uz jsme tu mohli davno mit kurz 10 Kc za 1 USD.

Ale ano, samozřejmě jsme tu mohli mít kurz dolaru za 10 Kč. Jen se mýlíte v tom, že by to znamenalo vyšší životní úroveň. Kdyby byl kurz dolaru 10 Kč, tak průměrná mzda není 32 tisíc, ale třeba jen 15 tisíc. A vy se budete mít ve skutečnosti hůř.
Ekonomika jsou spojené nádoby. Nemůžete pořád předpokládat, že pokud změníte jednu veličinu, ostatní zůstanou tak, jak byly. Ale to je evidentně nad vaše chápání.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod nobo.dy 12. 5. 2019 08:29

Jak je navysuje? Prodava ucelove Ruble za Eura nebo USD? To tezko, zadna intervence proti Rublu se nekona. Rusko prodava ropu za Eura a USD, protoze sankce jsou jen naoko, na ropu ne, pak to nema kde utratit a konci to nucene v devizove rezerve.
nobo.dy
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků