Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 17. 3. 2020 15:25

Stepano> Už o tom velmi dlouho teoreticky uvažuji. Mám už čerstvé účty u Fio, Degira i Lynxu, naštěstí jsem to neuspěchal a nenastoupil na špičce :-)

Tohle je opravdu potřeba hodně nastudovat, nedá se říct „akcie“ nebo „podílové fondy“. Investičních instrumentů je hodně, výběr záleží na mnoha okolnostech. Co je vaším cílem, jak dlouhá má být investice, do jakého rizika chcete jít... Pro jeho snížení je navíc naprosto nutná diverzifikace, rozhodit prostředky do mnoha různých směrů.

Svoji část portfolia, kterou pustím na akciový trh, pravděpodobně rozdělím do několika fondů ETF. Nepůjdu rozhodně do konkrétních akcií, na jejich správu nemám znalosti ani nervy. Ale ještě vybírám jaké ETF, na jaké burze, v jaké měně...

Tohle ale nepatří sem do tématu spořicích účtů. Na fóru je aktivní sekce Investování: forum-312/Investovani.html
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod noi2 17. 3. 2020 15:54

Já US indexový ETF přes Interactive Brokers (konkrétně QQQ). Ale vzhledem k EU regulaci to nejde napřímo, takže se musí koupit přes výpis ITM PUT opce s blízkou expirací. A to jde jen v násobku 100 ks. Takže to není na malé investice.
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dr._lukas 17. 3. 2020 18:20

Než dávat peníze za TV, tak spíš uvažuji, že si koupím trezor a uložím ty prachy doma. Nerad bych spořil, jak debil xlet a pak je podaroval státu, protože na nic nebude. A opravdu nebudu sponzorovat ty, co si neuměli léta urvat od huby, třeba platili minimum na zálohách a daních, aby dnes natáhli ruku a čekali na zázrak.
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wit.cz 17. 3. 2020 18:26

Na takový tady máme pádivou inflaci.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 3. 2020 20:02

@Lenka_2:
(Nejen) mnou zakoupené akcie - tedy konkrétně dané akciové firmy, dividendoví aristokrati, nedělají vůbec nic zlého! Stále dané léty prověřené firmy vyplácí dividendy, které už X desítek let meziročně zvyšovaly nebo zachovaly, a to i při daleko vážnějších a delších krizích ekonomiky než je současný virus. Průměrná dividenda napříč akciemi ze skupiny aristokratů bude v horším případě třeba 1-3 roky zachovaná, tedy stagnovat bez růstu jako při krizi 2008, pak zase poroste každoročně výrazně nad inflaci, jak to už prověřilo několik desetiletí, pohoda. Takže pro nás dlouhodobé dividendové investory se neděje vůbec nic (protože nás fakt nezajímá tolik, kolik akcie stojí, ale kolik z nich ročně chodí na dividendě). Tedy současný pokles lze využít k výhodným příkupům dalších akcií, podobně jako když by třeba ceny bytů na pronájem byly najednou za polovic. I u bytů na pronájem zajímá investora zisk z nájmu vůči nákupní ceně, ne kolísání ceny již koupeného domu či bytu v čase. Zde u akcií na dividendy, které nejsou kupované proto, abych je prodal, je to v principu fakt stejné jako u bytů kupovaných na pronájem, navíc bez starostí s nájemníky a údržbou nemovitosti. Ale jinak víc o tom v části fóra Investování, jak píše Marek L.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Lenka_2 17. 3. 2020 21:24

minarjo píše:dividendoví aristokrati, nedělají vůbec nic zlého!

Tak to byl vtip dne.
SPDAEEP.jpg


Ale jo, dividendové investory vlastně cena vůbec nezajímá. Jenomže dividenda se vyplácí ze zisku. A podle EK letos Evropa klesne o procento. Bude velký úspěch, skončí-li některá firma aspoň na černé nule. Ne že dividendy budou stagnovat, dividendy žádné nebudou.
Promokódy v profilu.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 17. 3. 2020 22:49

.
Přílohy
2CDA7541-5295-4F9E-AB27-826788141B07.jpeg
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 3. 2020 00:03

První část grafu mám jasně ukazuje, že i za 40 let lze vydělat úplné houno. Tolik času už mnozí nemají...
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 18. 3. 2020 00:27

Tehdy jeste byly penize kryte zlatem :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 3. 2020 08:45

No, mně ten graf potvrzuje domněnku, že je to celé fakticky letadlo závislé jen na tom, že lidi po válce nechutně zbohatli a někam ty prachy vrážet musej. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milan405 18. 3. 2020 09:10

Kdyz uz se tu resi i TV ... chci si zalozit novy u JT a vidim volbu "Vyplata uroku - 1. k jistine 2. k beznemu uctu". Muze mi nekdo rici, jaky je mezitim rozdil? Druha varianta je asi jasna, po skonceni mi automaticky celou castku vyplati na bezny ucet, ale co je ta prvni volba? Diky
Milan405
Návštěvník

Odeslat příspěvekod suram 18. 3. 2020 10:21

Že ti úrok vyplatí na TV.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 3. 2020 10:54

@Lenka_2 a ostatní, podobně smýšlející, stále nepochopila ten základ, ach jo. Tedy napíšu to jinak, snad pochopitelně, a to pro zamyšlení, zda v těchto dnech kromě spoření nezvážit i nějaké akcie, jako více volatilní, ale dlouhodobě výrazně výnosnější nástroj (je ale pro ty, kterým se dělá špatně z poklesů).
KURZ, neboli cena akcie, měnící se neustále během dne na burzách, dlouhodobého dividendového investora v dlouhém horizontu nezajímá, nezajímá, nezajímá! Napíšu to raději 3x, aby se neomílala stále cena :). Protože jak uvedl @vpe ve svém grafu, v dlouhém horizontu cenové skoky mají minimální váhu. To je rozdíl dlouhodobý divi investor x trader. Fakt je dobrá parafráze s cenou investičního bytu kupovaného na zisk z nájmu. Tam cena je důležitá jen v okamžiku nákupu, pak už trvale ne. A to jen k určení, za kolik let se, při průměrné valorizaci nájmu, pořizovací cena zaplatí. Nebo naopak, kolik % z kupní ceny čistý nájem ročně z investice vrátí. Toto procento u divi akcií, nazývané dividendový výnos, je u divi akcií běžně 2-7% a je to jedno z hlavních, co nás zajímá (nesmí být zase extra velký, to už by mohlo značit firmu v problémech). Stejně jako u investičního bytu kupovaného na zisk z nájmu, ani zde nemůže být důležitá cena, protože k prodeji domu/akcie nedojde. Nákupem vlastně směním hotovost za trvalé držení třeba 20ks akcií aristokrata typu Johnson & Johnson a pak už mě v budoucnu graf ceny nezajímá. Pokles ceny mohu využít k nákupu dalších kusů, díky poklesu bude dividendový výnos vyšší, tedy nákupní cena se vrátí za výrazně méně let. A ano, zajímají mě samosebou zisky a vývoj dividendy, který s nimi souvisí. Ale zde fakt platí, že tyto firmy, akcioví aristokraté, ustály daleko horší krize (někteří i druhou světovou válku, všichni pak .com bublinu 2000, hypoteční krizi 2008-9 atd.) a dividendy NESNÍŽILY (jinak by mezi aristokraty nebyly), protože měly výplatní poměr dividendy k ziskům s bezpečnou rezervou (třeba 70% ze zisku šlo každoročně na dividendy, zbytek na rezervy a investice/rozvoj firmy). Proto je pokles ekonomiky (a tím i pokles zisku na několik let) opakovaně nepoložil. Dividenda třeba 2-3 roky byla místo růstu stejná, což nevadí (stále nad inflaci), výplatní poměr se dočasně krizí přiblížil ke 100%, nebo tuto hodnotu i krátce překročil (výplata dividendy nějakou dobu zčásti z rezerv minulých let), ale po odeznění potíží opět růst. Jde o to vybírat fakt kvalitu, akcií máme tisíce, ale kvalitních, desetiletími prověřených, je jen pár desítek. A nejsou to ty, které musely dividendu snižovat, nechat se odkoupit a podobně, jsou to ti aristokraté :).

Když to přirovnám je spořícímu účtu, když jsme v jeho vlákně: je to, jako by úrok na SÚ byl většinu let 2-5% nad inflaci (běžný dividendový výnos), navíc během let rostl a při krizi dočasně růst pozastavil (žádná nula jak straší Lenka_2, jen pozastavení růstu, třeba na úrovni výnosu 3%). I s tím pozastavením to vždy v minulosti inflaci a spořicí účty (či podobné produkty) pokořilo. Takže jen stačí odhlédnout od ceny nákupu vůči aktuální a koukat jen na výnosy. Když se takový balík akcií předá budoucím generacím v rámci rodiny, ti mohou pokračovat, žádný prodej není třeba v podstatě nikdy. Maximálně přesun od méně výnosné (už méně perspektivní) akcie k jiné, vývojem lepší.
Malý příklad: divi výnos významné celosvětové společnosti BHP group (britsko-australská firma, těžba zejména nerostných surovin po celém světě) byl donedávna kolem 5%, teď díky poklesu je 10%. To už je extrémní příklad, zde to není aristokrat a dividenda může být dočasně snížena (v nedávné minulosti poklesla na cca 3 roky na polovinu), ale i v tomto případě to bude výrazně nad jakékoliv spoření.. Jen je fakt třeba uvažovat v horizontu nad 10-20 let a neřešit poklesy ceny akcie - ostatní by byli poklesem ceny od ledna cca na polovinu zbytečně zděšení, ale právě tento pokles z paniky investorů umožňuje dlouhodobě vydělávat v dalších desítkách let :). Podobných případů (i stabilnějších, mezi aristokraty) je teď mnoho.
Naposledy upravil minarjo dne 18. 3. 2020 11:05, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 18. 3. 2020 10:59

Milan405 píše:Kdyz uz se tu resi i TV ... chci si zalozit novy u JT a vidim volbu "Vyplata uroku - 1. k jistine 2. k beznemu uctu". Muze mi nekdo rici, jaky je mezitim rozdil?
Pokud se úročí víc období, 1. zvýší TV a tedy později vyplácené úroky, 2. je pošle mimo TV, takže budou hned k dispozici, ale později vyplácené úroky budou (o trošičku) nižší.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 3. 2020 11:01

Mám pocit, že i kdybys napsal příspěvek na 2 strany, tak nám to nevysvětlíš. :)
Já tedy např. nejsem schopen se na investici dívat jinak než komplexně - vnímat jak cenu na trhu, tak vyplacenou dividendu. Prostě posuzuji celkový výnos (změna ceny na trhu+vyplacené dividendy) oproti celkovým nákladům (kupní cena+poplatky). Upřímně řečeno, dividenda mě moc nezajímá, jsem raději, když se výnosy reinvestují (pokud je to smysluplné). Navíc při výplatě dividendy (uvažuji české akcie) přijdu o část výnosu díky dani, zisk z prodeje danit za určitých okolností nemusím (toto platilo hlavně tehdy když byl časový test 6 měsíců). Ale každý máme na svět jiný pohled a každý máme nějakou úchylku. :)
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků