suram píše:Patrik: Tam je zvykem dávat velké dýško, aby ti tam příště nenaplivali.
Myslím, že přes poledne jsou docela zvyklí na "běžný pracující lid" . Co byli zavření a prodávali jen přes okýnko, tak hodně lidí platilo kartou přesně.
-- 27. 5. 2020 05:07 --
Pravý Tomáš Marný píše:Mám pocit, že pár jedinců by si někde mělo založit vlastní fórum "spolek kolenovrtů". Předpokládám, Patriku, že na Vánoce chodíš na rybí polífku zadarmo .
Já rybí polévku nerad
-- 27. 5. 2020 05:16 --
suram píše:Dýško lze dát i při platbě kartou..
https://www.novinky.cz/finance/clanek/vite-si-rady-se-spropitnym-ctyri-tipy-jak-na-ne-40271506
Tohle je sviňárna hned za DCC. Dost mi vadí, když mě obsluha vyzve "a teď můžete dát spropitné" , snažím se takovým restauracím vyhýbat (když budu chtít dát spropitné, tak ho dám, třeba i v hotovosti, ale rozhodně nechci, aby mě k tomu někdo vyzýval). Větší problém vidím ale v tom, že řada lidí neumí terminál ovládat, zejména v cizí zemi omylem zadají PIN a tak se staly případy, kdy nechtěně věnovali spropitné v tisících (třeba i dolarů).
Já mám rád jasné ceny a podle nich se rozhodnu, jestli danou restauraci navštívím. Ať si je klidně zvýší a z rozdílu odmění personál, ale fakt mi vadí různé stolovné (častá praxe v Itálii), couvert, povinné spropitné,...
Nebo ať to udělají obráceně, třeba jako bar 2to2 v Ostravě. Tam se platí za strávený čas a pití je za režijní cenu (když z panáků sliju láhev, dostanu se na cenu v běžném obchodě). Ideální, pokud chcete ochutnat nějaké dražší pití - láhev si kvůli tomu nekoupíte a když si dáte dva panáky v normálním baru, tak to si rovnou můžete jít koupit tu láhev . Škoda, že je to tak z ruky, byl jsem tam zatím jen dvakrát.