Offsetová hypotéka

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xxiro 6. 7. 2020 17:51

vpe píše:A prokalkuloval sis do tve transakce zbytecne naklady KN (zapis a nasledny vymaz): 4000,- a asi i poplatek za LV
Oceneni: 2-4000 Kc (kolik jsi platil)


S tímhle jsem počítal.

vpe píše:Zejmena kdyz pises o predcasnem splaceni? To je dnes mozne nejpozdeji do 4 let (kazdy rok minimalne 25%) uz uplne vsude bez poplatku...


Záleží jak kde, některé banky počítají 25% ročně z nesplacené jistiny (tady to vychází o kousek víc jak 4 roky, protože výše maximální mimořádné splátky se snižuje), jiné zase 25% z čerpaného úvěru. Moneta umožňuje po 6 měsících od poslední minořádné splátky a teoreticky je možné ji splatit po 2,5 letech.

U Airbank plánuji využívat chytrou rezervu a vkládat tam volné prostředky. Poté podle situace buď splatím hypotéku, nebo vytáhnu peníze z chytré rezervy a použiji jako základ pro koupi jiné nemovitosti. Záležet bude na okolnostech, co bude vycházet líp.

vpe píše:Zajimavy je, ze jsi kupoval s najemcem na neurcito, to se zohlednilo v snizene prodejni cene? A ten najemce pak se te vyhody dobrovolne zbavil.


S tím jsem musel počítat a zohlednil jsem to v nabídnuté ceně. Před tím, než jsem podal nabídku jsem se s nájemníkem sešel, zeptal se ho, proč se vzdal předkupního práva na byt a jak to vidí dál. Pokud bych z jeho strany už v této chvíli vycítil možné problémy, pravděpodobně bych do toho nešel.

Když moji nabídku zastupitelstvo schválilo, informoval jsem nájemce a domluvili se jak by to mohlo být dál. Na této schůzce mi řekl, že se bude možná stěhovat v už průběhu léta. Proto byl pak ochotný akceptovat smlouvu na dobu určitou, která končí až v prosinci. Záměr obce prodat byt ho donutil k tomu, aby řešil svou bytovou situaci. Já na něj nechtěl tlačit, protože by se to pak mohlo obrátit proti mě a snažil se s ním jednat korektně. Jen jsem mu vysvětlil svou situaci ohledně nájemní smlouvy a dokázali jsme spolu najít řešení akceptovatelné pro obě strany. A on si taky uvědomoval, že by tento byt mohl koupit místo mě někdo jiný, kdo by vůči němu uplatňoval o poznání tvrdší postup a bude se ho snažit vypakovat z bytu co nejdřív. Řekl mi, že je rád, že kupcem jsem právě já.

Obci jsem už jen oznámil, že se mi s ním podařilo domluvit a následně se podepsal dodatek k nájemní smlouvě.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mimonik 6. 7. 2020 18:26

Neni to 25% z nesplacene jistiny, ale z puvodni vyse uveru, dle noveho zakona o spotrebitelskem uveru.
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xxiro 6. 7. 2020 19:32

Schválně jsem se na to v několika bankách ptal, a někde si zákon vykládají tak, jinde zas onak. Opravdu to nemají všude stejně.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mimonik 6. 7. 2020 22:27

Sorry, ale na tomhle se neda nic vylozit nejednoznacne. A banka, ktera by to nechtela dodrzet by se u CNB se zlou potazala. Celkova vyse je jasny termin.
(3) Věřitel nesmí požadovat náhradu nákladů za předčasné splacení podle odstavce 2, pokud předčasné splacení bylo provedeno
f) u spotřebitelského úvěru na bydlení do 25 % celkové výše spotřebitelského úvěru během 1 měsíce přede dnem výročí uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení.
Mimonik
Nadšenec

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků