Jak dostavět dům - hypoteka vyčerpaná

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Modeer 17. 12. 2020 23:49

Dobrý večer, prosím o názor. S mužem jsme si vzali hypotéku na cca 4,5 mil. Dům máme rozestavený, ale hypotéku už téměř vyčerpanou, tzn že dům bude nedostavěný (nebo dostavěný, ale jen jako provizorium), a právě k tomu dokončení stavby nám bude chybět cca 700 tis Kč. A ted nevíme, co dál. Já vlastním byt v hodnotě cca 3.5 mil, hypotéku bych na něj měla platit ještě 4 roky. Pronajímám ho, ale příjem z toho v podstatě žádný, platí mi to právě tu hypotéku. Manžel vlastní byt s jeho matkou na půl, bez hypotéky, jeho matka v bytě bydlí, takže se nepronajímá. Já momentálně na mateřské dovolené. Potřebuji poradit, co dělat. Hypotéku nám momentálně zřejmě nenavýší, protože jsem na mateřské a hlavně ty splátky už by na nás byly příliš vysoké, takže to by byl stejně špatný nápad. Máme v rezervě cca 300 tis, ale na tyhle peníze jsme nechtěli vůbec sahat a stejně by to bylo málo. Napadá mě jedině tedy prodat muj byt, za ty peníze dostavet barák a za zbytek pořídit jiný byt, který bych pronajímala. Co si o tom myslíte? Byl někdo v podobné situaci? Ptám se také proto, že mi každý říká, že prodávat nyní byt je hloupost. Tak nevim, co dělat. Na jednu stranu se mi nechce bydlet v rozestaveném domě, na druhé straně si řikám, že pokud je prodej bytů nyní tak nevýhodný, tak bych se pár let přemohla a v tom provizoriu snad i bydlela..... Nevím no. Proto prosím o názory. děkuji!
Modeer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hgfdsa 18. 12. 2020 00:11

Prodej bytu je nyní výhodný, akorát že nákup jiného bytu bude nevýhodný. V tom případě lepší si nechat ten současný. Záleži, co je třeba nutné za 700000 dostavét. Střechu, okna, rozvody, topení, nebo bazén, saunu? Bez něčeho bydlet lze, bez něčeho těžko.
hgfdsa
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xls 18. 12. 2020 00:56

Je otázka, jakou cenu má mít další byt a ten pronajímat a zároveň táhnout hypotéku na dům. V podstatě 2 řešení:
1) Bydlet v částečně nedodělaném a byt si nechat.
2) By prodat, za utržené peníze dostavět.

Osobě bych byl pro tu 2. variantu, ceny jsou teď nahoře. A zbylé peníze bych využil na něco jiného než nákup dalšího bytu na pronajímání (alespoň v nejbližší době, kdy to podle mě moc nedává smysl).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 12. 2020 07:55

Také bych se přikláněl k tomu prodat byt a za utržené peníze doplatit hypotéku. Na druhou stranu jestli nyní máš spolehlivého nájemníka a do doplacení zbývají jen 4 roky, asi bych počkal, protože prodej bytu zatíženého hypotékou bude asi administrativně složitější a nejspíše to bude generovat nějaké náklady.

Jak moc je nedostavěný dům (ne)obyvatelný, nestačilo by těch 300 tisíc k nějakému rozumnému zprovoznění? Na navýšení hypotéky bych se minimálně zeptal, dotaz nic nestojí.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saabik 18. 12. 2020 08:02

Vaše upnutí na nutnost mít byt a investičně ho pronajímat je zbytečné. Dá se žít i bez pronajímání. Nenechte se zblbnout dnešním stavem společnosti, že kdo nemá nic na pronájem, není normální.

Bezpečnější je prodat byt, dostavět vaše bydlení a až se vaše finanční situace stabilizuje, třeba za 5, 10 let, si klidně něco můžete pořídit. Nic vám neuteče. Vždy bude možnost něco koupit, za aktuální situace. O nic nepřicházíte!
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 12. 2020 08:25

Také bych prodal byt. Nyní je ideální čas, půjde to úplně samo i s nájemníkem. Jasně, je možné, že ceny bytů dál porostou, a vy si už nikdy srovnatelný byt nepořídíte, ale 1) to není vůbec jisté, třeba ho za 5 let pořídíte zrovna o 700000 levněji, 2) s pronajímáním bytu jsou spojená rizika, rozhodně to není dokonalá investice, 3) jsou jiné investice, které nesou víc.
Takže určitě bych se neupínal k tomu bytu. Nyní potřebujete peníze, tak zpeněžíte svou investici. Časem budete zase investovat, ať už do čehokoliv.

Dům se nejvíc využije nyní, když jste doma. Až budou děti celý den ve škole, na kroužcích, s kamarády, tak už ani dům vlastně potřebovat nebudete. Takže čekat třeba 8 let na dostavbu mi přijde nesmysl.
Navíc by to mohlo dost škodit vztahu, až bude manžel slyšet každý den po příchodu z práce "dodělej prosím tě aspoň toto"...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod blackwork 18. 12. 2020 09:36

PatrikChrz píše: protože prodej bytu zatíženého hypotékou bude asi administrativně složitější a nejspíše to bude generovat nějaké náklady.



Náklady možná ano, ale neviděl bych v tom problém, pokud bude kupován na hypo tak si banky posílají platby mezi sebou ne ...
blackwork
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audiobullys 18. 12. 2020 09:52

U banky kde je byt si ocenit hodnotu a vzít si hypotéku na 700k či 1 mil což je opravdu hodně malá částka. Pokud banka odmítne tak jít jinam a za půl roku vám to daj bez keců jinde.
Jsou investorky na mateřské a maj 3k od státu a hypo na 3.byt na pronájem jim banka dá.
Všechno jde když se chce.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod hgfdsa 18. 12. 2020 10:31

Na byt už přece jednu hypotéku má. ;-)
hgfdsa
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xxiro 18. 12. 2020 11:05

Bylo by dobré říct, co všechno Vám chybí na dokončení stavby. Z příspěvku usuzuji, že hrubou stavbu už máte hotovou a zbývá dokončit interiér.

Nebude stačit, když použijete část peněz z rezervy, aby se udělalo to nejnutnější a zbytek v průběhu následujících let postupně dokončit?

Je možné, že některé práce byste si mohli s manželem dokončit svépomocí. Někdy jen stačí danou věc konzultovat s kamarádem - řemeslníkem/odborníkem, který dané věci rozumí a poradí vám jak postupovat a občas si ho zavoláte, ať vám to omrkne pokud si nejste jistí, když vyvstane nějaký problém. Řemeslníky si domluvíte pouze na práce, které budou mimo vaše možnosti a vyžadují odbornost a zručnost. Tím byste mohli ušetřit hodně peněz.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 18. 12. 2020 14:47

Nebo se odloží třeba dokončení 2. patra - dost klasická situace.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DrholecR 18. 12. 2020 18:05

Tchýně vyplatí Vašeho manžela z druhé poloviny bytu za hotové nebo na hypotéku. Pak záleží, kolik má roků a jaký má příjem. Nebo Vám prostě tchýně půjčí jenom tak. Třeba má naspořené peníze, o kterých ani nevíte.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod audiobullys 18. 12. 2020 21:55

Však u hypotéky splatné za 4 roky bude poměr tak 20 procent hodnoty nemovitosti půjčení a je prostor k navyseni hypotéky o nakych 700k za dobrou sazbu pod 2.0 procenta
Na nemovitosti můžeš mít treba 2 3 4 hypotéky
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Modeer 20. 12. 2020 00:17

Dobrý večer, děkuji všem za názory. Odložení dostavby druhého patra jsem samozřejmě hned zvážili, ale i když to uděláme, a budeme chtít mít obyvatelný alespon ten spodek, tak by nás to prostě vyšlo na cca 600tis. Původně jsem psala 700tis, ale dneska jsme si sedli nad rozpočet a něco osekali a vyšlo by to na 600tis, aby se tam dalo jakž takž bydlet. Jak jsem psala, v rezervě máme 300tis + 200 tis bychom si pujčili od tchyně, ale to velmi neradi, i když máme poměrně dobré vztahy. Pokud bychom těch 300tis na dostavbu použili, uplně se vydáme z veškerých peněz a to jak asi každý uzná, je totální blbost. Takže asi nezbyde než byt opravdu prodat. Víceméně jsem ho chtěla držet právě kvuli pronájmu, že by ztoho byl do budoucna takový malý příjem, ale jak tu píšete, asi nemá zase tak moc smysl se na to upínat. Potřebujeme žít ted a tady. Psala jsem tedy do banky, kolik by mě to stálo to doplatit a asi tam i zavolam a řeknu, že to je z důvodu prodeje bytu. Tchyně manžela nevyplatí, na to nemá a hypotéku nedostane.

-- 20. 12. 2020 01:19 --

blackwork píše:
PatrikChrz píše: protože prodej bytu zatíženého hypotékou bude asi administrativně složitější a nejspíše to bude generovat nějaké náklady.



Náklady možná ano, ale neviděl bych v tom problém, pokud bude kupován na hypo tak si banky posílají platby mezi sebou ne ...


Nevíte, jestli lidi se zatížené hypotékou prodávají dobře? Já bych do toho sama asi nikdy nešla, kdybych věděla, že na ten byt vázne hypotéka.......

-- 20. 12. 2020 01:21 --

Ještě bych dodala, že navýšení hypotéky jsme nakonec vyloučili, to by pro nás mohlo být trochu vražedné - už by to na nás bylo moc.
Modeer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vasek06 20. 12. 2020 13:34

Když jsem dostavoval středně velký dům - cca před 10 lety - financovaný z vlastních a hypo - taky mi pochyběla menší částka na dodělání plotu okolo pozemku a nějaké úpravy terénu. Tehdy mi pracovník stav. úřadu před kolaudací řekl - když na něco nemám peníze, tak to nedělám - tím myslel, když nemám na kompletní dostavbu dle stav. plánů, tak se do toho nepouštím. Nebudu polemizovat, jestli měl nebo neměl pravdu, ale v současnosti bych se velice dobře rozmyslel, jak moc se zadlužím. Znám spoustu lidí ze svého okolí, kteří by nad tím vůbec nepřemýšleli, ale to je jejich věc. Vzhledem k současné situaci coro 19, ohromné zadlužení státu, předpokládaný krach spousty firem, nezaměstnanost atd. bych si to velmi dobře rozmyslel jakékoliv zadlužení, které nepotřebuji - a to jsem životní optimista. Hypo je běh na dlouhou trať, ted to vypda fajn, bude to tak vypadat za 10 let, a dál ? Ale je fakt, že to bude problém toho dytyčného a ne můj.
Vasek06
Nadšenec

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků