Spoření na důchod - jak, kolik?

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Kolik si měsíčně spoříte na důchod?
Je mi pod 20, spořím 0 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 20, spořím do 500Kč 1 %  2%  [ 1 ]
Je mi pod 20, spořím do 1500Kč 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 20, spořím do 3000Kč 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 20, spořím víc 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 30, spořím 0 7 %  15%  [ 7 ]
Je mi pod 30, spořím do 500Kč 2 %  4%  [ 2 ]
Je mi pod 30, spořím do 1500Kč 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 30, spořím do 3000Kč 0 %  0%  [ 0 ]
Je mi pod 30, spořím víc 1 %  2%  [ 1 ]
Je mi pod 40, spořím 0 7 %  15%  [ 7 ]
Je mi pod 40, spořím do 500Kč 9 %  20%  [ 9 ]
Je mi pod 40, spořím do 1500Kč 5 %  11%  [ 5 ]
Je mi pod 40, spořím do 3000Kč 2 %  4%  [ 2 ]
Je mi pod 40, spořím víc 3 %  6%  [ 3 ]
Je mi pod 50, spořím 0 2 %  4%  [ 2 ]
Je mi pod 50, spořím do 500Kč 1 %  2%  [ 1 ]
Je mi pod 50, spořím do 1500Kč 2 %  4%  [ 2 ]
Je mi pod 50, spořím do 3000Kč 1 %  2%  [ 1 ]
Je mi pod 50, spořím víc 1 %  2%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 44

Odeslat příspěvekod karf 18. 5. 2012 14:05

Ze všech stran se na nás valí mediální masáž o nutnosti všechny vydělané peníze celý život svěřovat penzijním fondům, abychom s příchodem důchodu v 80ti letech měli alespoň na rohlíky :D
Ptám se tedy, jak si spoříte, zda využíváte penzijní připojištění, spořící/termínované účty, akcie, spoléháte na stát, jaká je vaše cílová částka, kolik spoříte měsíčně...?
Naposledy upravil karf dne 18. 5. 2012 21:34, celkově upraveno 1
karf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 18. 5. 2012 14:40

Těžko říct :-D
Platím daně, takže spoléhám na stát, že mi něco v důchodu dá.
Mám nějaký akcie, ale aspoň část výnosu bych si chtěl užít i dřív, než budu polykat prášky.
A tak je to zhruba se vším. Konkrétně přímo na důchod mám penzijní připojištění a KŽP, ale to jen díky tomu, že to platí zaměstnavatel. Když platit nebude, zřejmě oboje zruším.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 5. 2012 15:10

Já cíleně na důchod nespořím. Prostě to, co z měsíčního příjmu neutratím, přesunu na nějaký ten spořicí účet a občas založím nějaký ten termíňák. Na stát v důchodu nespoléhám, zatím to vypadá, že budu moci "odejít do důchodu" kdy budu chtít a pokud se něco v mém životě nezmění, tak bych ho rád trávil někde v teplých krajích. Kdy se rozhodnu odejít do důchodu a kam bude záležet hlavně na tom jak zajímavou (finančně i náplní) práci budu v té době vykonávat. Zatím nic moc, takže to vidím, že tak cca během 10 let bych uvažoval o tom odstěhování.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod spokojenaslepice 18. 5. 2012 16:14

karf píše:Ze všech stran se na nás valí mediální masáž o nutnosti všechny vydělané peníze celý život svěřovat penzijním fondům, abychom s příchodem důchodu v 80ti letech měli alespoň na rohlíky :D
Ptám se tedy, jak si spoříte, zda využíváte penzijní připojištění, spořící/termínované účty, akcie, spoléháte na stát, jaká je vaše cílová částka, kolik spoříte měsíčně...?


Lidi řeší hlavně to, co je pálí teď nebo v blízké budoucnosti. Na důchod spoří, investuje kde kdo, ale většinou jde o fakticky zanedbatelné platby (300 Kč měsíčně), které jsou úplně k ničemu. Na druhou stranu je to obecný postoj, stejným způsobem lidi neřeší zdraví (prevence), pěkně si počkají, až je bolest tu či onde přinutí se zajímat o sebe sama.
spokojenaslepice
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 18. 5. 2012 16:19

Ono hlavně ve světle toho, že ani není jasný, jak skončí i v krátkodobém horizontu EUR, nemluvě o CZK, a jejich budoucích hodnotách nemá dle mého názoru cenu se důchodem moc zabývat. Za produktivního života stejně potřebujete dělat, financovat děti, pokud možno vlastní bydlení, vzdělání, pak třeba nějaké investice, atd. No a pokud se z toho dřív nezmrcnete, tak byste měli mít tak v 60 všechno poplacený a mít k dispozici nějaký majetek. A určitě lepší, když to bude třeba barák nebo pár bytů než nějakých pár šmudláků, které jste si od 20 utrhávali od huby a cpali do nějakého penzijního fondu, který vám je v lepším případě "zhodnotil" pod úrovní inflace, v horším je už dávno vytunelovali nebo nějaký socani znárodnili.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Noxik 18. 5. 2012 18:25

Ona ta medialni masaz ma patrne za cil vnutit lidem predstavu ze sporeni na penzi = penzijni fond a nikdy nic jineho, aby nekoho nahodou nenapadla ta kacirska myslenka sporit si sam. Osobne vyhlizim akcie CEZu, az a jestli budou kolem 500 a dale byhc rad neco mel ve zlatych a stribrnych mincich. Jinak dlouhodobe sporit v inflacni mene je nesmysl, ale to nam bohuzel media nereknou.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dropino 18. 5. 2012 20:02

V anketě je chybka, mezi podpadesátníky je i podtřicítka. Prosím opravit ať můžu hlasovat ;-]
Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci
dropino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karf 18. 5. 2012 21:35

dropino píše:V anketě je chybka, mezi podpadesátníky je i podtřicítka. Prosím opravit ať můžu hlasovat ;-]

opraveno :oops: :-)
karf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bigboban 20. 5. 2012 11:59

(Jen) spořit na důchod je totální kravina. Zjednodušeně musí člověk udělat toto:



1) Zajistit se na důchod - a to je především bydlení, ideálně hodně úsporné bydlení
2) Splatit všechny dluhy (hypo)
3) Mít děti, hodně dětí, ty zajistit, nechat studovat
... dlouho nic
999) Spořit na důchod nějaká numera - ty "peníze" co spoříte do fondů nejsou nic jiného než numera, jedničky a nuly někde v počítačích bank, prostě NIC!

K čemu vám bude v důchodu milion, dva miliony (dle výpočtů fondů) když se za to za 30 let pořídí třeba jeden zájezd do chorvatska??

Samozřejmě pokud splnítě body 1-3 výše doporučil bych vytunit to bydlení (zateplení, úsporná opatření na teplo, vodu, atd). Pokud i tak budete mít "zbytečné" peníze pak koupit pár dalších nemovitostí, iděálně pozemky, pole. Ať na tom bude ekonomika jak chce, orat, sklízet bude potřeba vždy. A to platí i o bydlení - tedy nákup dobrého bytu/domku není taky špatné zajištění.

Akcie/zlato/stříbro/komodity - to bych bral jen velice okrajově, až přijde nějaká krize může to mít reálnou tržní hodnotu klidně nula.

A odpověď na úvodní otázku? Spořím 1500 - maximum kdy mi zaměstnavatel přihodí to samé plus 230 kaček od státu příští rok. To jde ne? :-)
bigboban
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pepanian 20. 5. 2012 17:03

bigboban: až přijde nějaká krize (např. totální kolaps, válka apod), tak chci vidět, k čemu Ti bude to co jsi výše napsal. Naopak zlato a stříbro bude to, co bude na ceně stoupat a bude směnitelné za jídlo, zbraně a cokoli dalšího. Na pozemky a byty se Ti každý vy... a Ty budeš rád, že je opustíš a budeš utíkat, co Ti bude dech stačit... chytrolíne...
Pepanian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikicz 20. 5. 2012 17:13

Pepanian: a je to tu zase... myslím že diskusi na téma zlato, zbraně, krize a směnitelnost tu už byla tolikrát, že bych ji znovu neotevíral. A když, tak v původním vlákně.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kitrab 20. 5. 2012 21:25

bigboban: hezky sepsáno, vypadáš na Kalouskova kolegu.
ještě že 98% populace má zbytečné peníze na nákup nemovitostí, pozemků, drahých kovů a pod. :) obzvlášť v tomto státě kašparů.
realita bude tak nějak někde jinde ... 50% populaci si nekoupí ani 1 bydlení za produktivní věk, ne tak více :)
ale na druhou stranu jejich problém, že chcípnou hlady, případně jich bude tolik, že se přijdou najíst k těm co ty nemovitosti budou mít :).
kitrab
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Thom 20. 5. 2012 22:54

Kdyby byl Kalouskovo kolega, tak by to vypadalo asi takto:
1. Penzijní fond (2. pilíř)
2. Penzijní fond (3. pilíř)
3. Další fondy :)
Pak možná kupovat státní dluhopisy. ... a hlavně nemít děti bo ty stojí za život několik milionů, které člověk nemůže dát do fondů :pozor

Teď vážně:
Zajistit si vlastní nepříliš finančně náročné bydlení je samozřejmě priorita.

Úspory samozřejmě taky, ale s penzijkem bych to nepřeháněl. Využít státní příspěvek, případně kdo může, tak zaměstnavatele a sjednat co nejdřív, dokud je možnost mít po 15 letech výsluhovou penzi. Tu využít, ale neprožrat, nýbrž buď nějak rozumně investovat (kvůli diverzifikaci, prostě vložit někam jinam) nebo tím třeba splatit hypotéku.

A pokud možno, spíš dříve než později založit rodinu bo mít po 50ce doma teenagera je spíš pro milovníky adrenalinových sportů a před 60kou ho ještě podporovat na VŠ taky. Jinak místo druhé mízy může přijít první infarkt a našetřit něco na důchod už se pak taky nemusí stihnout... 8-)

Jen mám obavu, že díky naší okupaci posledních příček v porodnosti na světě může přijít nějaká politická šílenost. Válka snad ne, ale druhej únor 48 možná jo. A to si pak s fondama, akciema a dost možná i nemovitostma budem moct ..., až nám to stát zabaví a v horším případě vzpomínat v krimu, jak jsme si mohli užít, kdybysme to radši prožrali... :shock:
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod kitrab 21. 5. 2012 13:30

:) jj napsal jsi to správně a souhlas s tebou, výše jsem si dělal srandu.
idealka je vlastní bydlení a investice rozložit od majetku, přes komodity, finanční trhy až po hotovost.

Jak píšeš otázka co nás čeká, kdo nám co ukrade, znárodní případně válka zničí :).
Před 50 nebo 80 lety nikdo netušil co bude dnes, a vzhledem k čím dál rychlejšímu vývoji nikdo neodhaduje co bude za 30 nebo 50 let :)

Ale určitě platí pravidlo, kdo je připraven není překvapen a případně má možnost se přizpůsobit situaci.

Kdo má nula nemá žádnou šanci.
kitrab
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 21. 5. 2012 13:32

kitrab: ono bohuzel to spise vypada tak, ze kdo ma nula, tak ten dostane takove pridavky, prispevky a kdovi co jeste a ve finale se ma lepe nez ten, co cely zivot drel.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků