Porovnání nákladů Praha vs. Pardubice

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Strnisko 9. 9. 2012 13:59

Kamarád dojíždí každý den do Prahy z Pardubic už několik let. Pořád se bojí se tam přestěhovat, přitom mu nic nebrání, je svobodný a bez závazků. Já mu pořád říkám, že náklady v Praze nejsou větší než v Pardubicích oproti nárůstu platu na skoro dvojnásobek.
Tady jsem to zkusil vypočítat:
1) plat jako IT specialista by měl v Pardubicích 35 tisíc hrubého, v Praze má 65 tisíc hrubého.
2) roční jízdenka v praze Open card stojí 4750,- tj. měsíčně 395,- Kč. Pardubická karta stojí 4090,- ročně tj. 340,- Kč. To považuju za celkem srovnatelnou cenu, ale nesrovnatelně více služeb dostane za tu cenu v Praze.
3) oběd menu v poledne v restauraci ho vyjde na 120,- Kč stejně jako v Pardubicích
4) obchody jako Globus, Kaufland atd. jsou v Praze taky a mají úplně stejné ceny jako jinde v republice
5) náklady za energie právě úplně všechny neznám, ale třeba kubík vody v Pardubicích stojí 77,- Kč což v Praze bude stejné a možná i méně. Počítám, že vytápění v panelovém bytě bude rovněž srovnatelné. Elektřina a plyn také.
6) Současné náklady na dojíždění vlakem jsou 22 500,- za roční jízdenku vlakem v první třídě neomezeně na vzdálenost, tzv. in-gold karta. tj. měsíčně 1875,- Kč. Tento náklad by mu měsíčně tedy zmizel, kdyby se přestěhoval.

Navrhoval jsem mu prodat jeho panelový byt v Pardubicích 2+1 za nějakých 1,3 mil. a koupit si v Praze na metru Ládví 2+kk za nějakých 1,7 mil. Jinde by sehnal i levněji, ale on chce na metru a blízko a bez přestupu na vlakové hlavní nádraží.

Teď bych jenom potřeboval, aby sem napsal nějaký "echt" pražák, jestli jsem právě na něco nezapomněl a jestli není nějaký jiný velký měsíční či roční výdaj.
Jde mi i o to, že v Praze je mnohem více ženských a měl by tak větší šance se seznámit. Pardubice jsou přece jen takové malé město a neměl tu zatím štěstí. Díky.
Strnisko
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2012 14:20

Ta elektřina bude v Praze asi o něco dražší - vzhledem k tomu, že většina vedení v Praze je v zemi, účtuje si PREdi vyšší distribuční poplatek (je jedno, jakého bude mít dodavatele silové elektřiny, poplatek za distribuci je na území Prahy jednotný), ale to jsou haléře, to nehraje roli.
Vodné a stočné v hlavě nemám, nicméně moje SIPO je zde:
najem.png

Jsou v tom zálohy na teplo, vodu, popelnice, výtah, úklid domu, příspěvek do fondu oprav,....
Kromě toho jednou za 1/4 roku platím zálohu -tuším- 140 Kč za plyn a zvlášť platím elektřinu
pre.png
pre.png (5.38 ) Zobrazeno 15664 krát
.
Hodně ale záleží na tom, v jakém stavu je dům a jak je veden. Mám známé, co platí jen do fondu oprav i 5 tisíc měsíčně. Nejhorší jsou molochy typu LBD s několika sty domy, kde se peníze naprosto neprůhledně přelévají a mizí. Ideální varianta je, pokud 1 dům = 1 družstvo, nebo 1 SVJ.

Jinak těm 1,7 mil za 2+kk u metra mě přijde docela málo, asi to bude hodně malý byt, bez balkonu (hodně bych se přimlouval za balkon, nebo ještě lépe lodžii na sušení prádla), ale i tak. To je asi nějaké hodně neatraktivní místo, ne (přízemí, poslední patro,..?), nebo dům či byt v ne zrovna dobrém stavu, ne?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kamey 9. 9. 2012 14:42

No, porovnávat tvoje výdaje s kýmkoli bych si tedy netroufla. Nezapomeň, že se na TV chodíš koukat k sousedům a noťas i mobil nabíjíš po kavárnách :D. 2+1 v opraveném, ale starším paneláku si dovedu dost dobře i v Praze dneska představit. Ceny elektřiny a plynu jsem nevyhledávala, ale třeba u vodnéhoa stočného vím na 100%, že jsou ceny v Praze nižší než kdekoli jinde v republice, a fakt se jen domnívám, že u plynu a elektřiny to bude podobné. Ceny v obchoďácích podobné, někdy i v Praze nižší než jinde. Ve srovnání s platy si dovolím napsat, že žít v Praze je dneska už výhodnější, než v Pardubicích - ty jsou totiž zřejmě pupkem téhle republiky, protože ceny tu jsou dost vysoké a u nájmů vůbec nechápu proč...
kamey
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2012 14:57

No televizi od vypnutí analogu nemám, to je pravda, ale mám TV tuner do notebooku i když se na tu televizi dívám čím dál tím méně, nějak mě přijde, že to stojí čím dál víc za starou bačkoru.
A mobily i notebook si nabíjím doma! Po kavárnách jsem chodil, když jsem neměl doma Internet.
Prostě postupně se snažím "normalizovat" mé výdaje, abych pomohl naší ekonomice. Občas si kupím něco pro radost, zajdu do divadla (třeba kamarádka měla, jako studentka hudební školy, vstupenky za 20 Kč do Státní opery, takže jsme spolu byli na Popelce (balet), teď jí to zdražili na 50 Kč, ale zase za tu cenu může jít i do Národního divadla, tak asi zase spolu půjdeme.

-- 9. 9. 2012 15:58 --

No ale zase mám jen 1 pokojový byt, takže zmíněné 2+kk bude mít přece jen o něco vyšší náklady.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mikicz 9. 9. 2012 15:04

normální 2+1 obývaný 2 normálními lidmi je nákladově cca 2800/měsíc. SIPO skenovat nebudu, byt je na proseku, 5m pěšky od metra
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2012 15:14

No vidíš a já jsem tady za škudlila. Při přepočtu na pokoje a lidi bydlíte za plus mínus stejně jako já :).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrasz 9. 9. 2012 15:29

Strmisko určitě ho náklady na život v Praze nevyjdou o moc dráž, než v Pardubicích.
Zvlášť pokud dojíždí každý den.Navíc je to rozhodování jednodušší, když je sám. On čas má taky hodnotu někdy větší, než samotné prachy. Mám kámoše v Pardubicích, který přemýšlí o tomtéž (on má rodinu).
Co se týká ceny bytu, tak v téhle ceně by to bylo tak max 1+kk. Na 2+kk, tak mega přihodit...

Pokud tam má vazby a nechce se úplně "odstřihnout" tak může kvartýr v Pardubkách pronajmout a z toho financovat buď splátky hypo anebo nájem v "City".

Patriku jsi teda odvážný, když tu tak natvrdo napastuješ svojí adresu. :-)
Ondrasz
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod libol 9. 9. 2012 16:11

Proč? Teď tipaři vědí, že na této adrese je nejcennější ten zámek - co při vstupu rozlomí ;-) Patrik se již rozšoupává, tak kdo ví jak je to s tou zásobou chlastu.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 9. 9. 2012 16:27

Po stránce nákladů může být bydlení v Praze hrubým odhadem o cca 10-15% nákladnější než v krajském městě, dost záleží na standartu jaký požaduje a na lokalitě (cena nemo, nájmy) . Tj. pokud se tedy nespokojí s low levelem na přežití, i když i to lze po nějakou dobu akceptovat. Např. na rozkoukání se.
Jednoduš to lze charakterizovat asi tak, že v Praze je všeho více. Toho dobrého a příjemného ale i toho horšího...

Např. vyšší příjmy (náročnější práce) - vyšší výdaje (drahý relax a refreshment), dostupná doprava - busy i auta jezdí často a čudí v okolí, stress, smog, krátká zima, leckdo kouká čím jezdíš, jak se oblékáš, kam chodíš, co děláš, kdes byl na dovče...

V obchodech je vyšší nabídka - ceny se ale přelévají, v jednom období jsem srovnával Č.Lípa, Pardubice, Plzeň, Praha po roce bylo vše jinak, přišlo mi to, že obchodníci zkoušeli (a zkoušejí), co kunšafti jsou ochotní zaplatit a snaží se tlačit ceny výše.

Srovnávat kvalitu života podle nákladů není úplně nejlepší kritérium. Důležitější je Well Beeing a pokud je někdo někde nespokojený, tak hledá změnu.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 9. 2012 16:33

..., leckdo kouká čím jezdíš, jak se oblékáš, kam chodíš, co děláš, kdes byl na dovče...

Tak zrovna tohle bych řekl, že v Praze je lepší. Je tu mnohem větší anonymita, když nechceš, nemusíš se prakticky s nikým bavit (na vesnici to dost dobře nejde), lidi tě totálně ignorují - což na druhou stranu může být nevýhoda v tom seznamování :-|
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Strnisko 9. 9. 2012 21:05

Patriku díky za tu složenku. Nedalo mi to, abych se nepodíval kde bydlíte :)
Ten byt je třeba tento, asi 200 metrů od metra Ládví:
http://www.sreality.cz/detail/prodej/byt/2+kk/praha-kobylisy-hlavacova/3031978588
Ale počítám vždy, že ukecám nějakou slevu nejméně 50 tisíc, spíš víc. Ceny na internetu jsou virtuální.
Jinak z té zastávky metra jsou ještě v dosahu tyto:
[url]http://www.sreality.cz/search?category_type_cb=1&category_main_cb=1&sub[]=4&sub[]=5&price_min=1700000&price_max=1800000&region=kobylisy&distance=0&rg[]=10&dt[]=5008&building_type[]=5&usable_area-min=40&usable_area-max=&floor_number-min=4&floor_number-max=&age=0&extension=1&sort=1&perPage=10&hideRegions=0&discount=-1[/url]
Aha, ten odkaz to asi nezvládlo, ale jde vykopírovat.
Strnisko
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drozden 10. 9. 2012 20:14

Nez zacit kupovat byt na Kobylisich, to bych si tam nejdriv vyzkousel par mesicu bydlet jenom v najmu. Obecne skoda toho pozadavku metra C, ponevadz snad krome stareho Chodova a Podoli u Prazskeho povstani neni v dochazkove vzdalenosti jeho stanic zadna hezka ctvrt :-)

Z hlediska nakladu se oproti Pardubicim nema moc ceho bat, snad jen kdyby chtel bydlet nekde pobliz centra, tak muze mit jako najemnik problem s parkovanim; jako vlastnik je to ale otazka par stovek. Co se zabavy tyce, tak hospody a podobne jsou pochopitelne obecne o neco drazsi a stejne tak naklady na sportoviste jsou v Praze o dost vyssi nez mimo (nevim jak primo v Pardubicich, ale ceny v Hradci me vzdy mile prekvapi) - od posiloven, pres squash az po bowling. Nicmene v celkovych mesicnich nakladech to bude nejspise v radu stovek, ne tisicu.

A nezavisle na lokalite bych dobre zvazoval, zda v soucasnosti vubec v Praze neco kupovat - alespon co jsem videl ja, tak jsou ceny v pomeru k najmum nesmyslne vysoko.
drozden
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 11. 9. 2012 08:06

Kobylisy a Ďáblicích patří k těm více zeleným čtvrtím. Jen čím vyšší patro tím více je večer slyšet Liberecká (D8). Takže si to chce vyzkoušet. Jo a v Kobylisy bydlí kobylky a v Ďáblicích ďáblice, takže je to dobrá volba třeba proti Hrdlořezům, Harfě, Strašnicím nebo Bubny. Nejlepší volbou ovšem budou Štěrboholy... :mrgreen: 8-P
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ripper6 29. 2. 2016 19:55

PatrikChrz píše:Ta elektřina bude v Praze asi o něco dražší - vzhledem k tomu, že většina vedení v Praze je v zemi, účtuje si PREdi vyšší distribuční poplatek (je jedno, jakého bude mít dodavatele silové elektřiny, poplatek za distribuci je na území Prahy jednotný), ale to jsou haléře, to nehraje roli.
Vodné a stočné v hlavě nemám, nicméně moje SIPO je zde:
najem.png

Jsou v tom zálohy na teplo, vodu, popelnice, výtah, úklid domu, příspěvek do fondu oprav,....
Kromě toho jednou za 1/4 roku platím zálohu -tuším- 140 Kč za plyn a zvlášť platím elektřinu
pre.png
.
Hodně ale záleží na tom, v jakém stavu je dům a jak je veden. Mám známé, co platí jen do fondu oprav i 5 tisíc měsíčně. Nejhorší jsou molochy typu LBD s několika sty domy, kde se peníze naprosto neprůhledně přelévají a mizí. Ideální varianta je, pokud 1 dům = 1 družstvo, nebo 1 SVJ.

Jinak těm 1,7 mil za 2+kk u metra mě přijde docela málo, asi to bude hodně malý byt, bez balkonu (hodně bych se přimlouval za balkon, nebo ještě lépe lodžii na sušení prádla), ale i tak. To je asi nějaké hodně neatraktivní místo, ne (přízemí, poslední patro,..?), nebo dům či byt v ne zrovna dobrém stavu, ne?

Hezka cena, to vubec dnes jeste +- mozny? To je tvuj byt v osobnim vlastnictvi? :)
Moje ex plati za byt v Krci, druzstevni ale nyni v osobku celkem lehce pres 6000czk.
Presto tak nizka zaloha a el to by teda nestacilo.
Je fakt ze to ma dve mensi mistnosti, vetsi obyvaci pokoj ale i tak. Tohle je fakt nizka cena, jak je mozny ze ten plyn je tak nizko? To ma UT topeni? Elektrika (za 450)?

Ja platil za najem v centru cca 2000czk, ale energie to dost zvedaj 2x wav - 1300czk plyn, nejvic me dela elektrika a to se na hranici 1000czk nemam sanci dostat. Je fakt ze porad neco jede non stop.
Pokud je ale byt urcen k meditaci a nebo tam clovek s pritelkou sedi u svicky a vse je vypnuty potom ty zalohy moc velky neni treba mit ;-)
To kdysi uz delala babicka, splachovala zachod belikem aby usetrila a potom se ptali jestli v byte jeste nekdo bydli :-D
ripper6
Poslední varování


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků