PatrikChrz píše:Tak jinak. Hajzl v bance nemůže napáchat větší škodu, než hajzl se ke klientovi dostane přes vnucení se přes telefon nebo rovnou zazvoněním u dveří.
Naopak ten co se k němu vnutí tak má šanci ho oškubat více, než ten v bance.
-- 3. 3. 2011 19:17 --
A jinak ano - vycházím i z mých vlastních zkušeností. Jak jsem psal. Zatímco na přepážce jsem za celá ta dlouhá léta dostal jednu - a navíc poměrně nesmělou - nabídku, jinými kanály toho ke mě chodí daleko víc.
To jsou tak ukrutné sprosté lži jak vyšité. Studuji druhým rokem ESF MU, jsem poradce Fincentra a před dvěma týdny jsem byl v brněnské KB s jedním docentem, kde jsme zjistili, že má "úžasný" termínovaný účet s roční obnovou za 1,3 %, když ING konto má 1,75 % a peníze každý den k dispozici. Pak má zajištěný fond od KB Akcent, kde po dvou letech vydělal tak akorát na poplatek 6 %, který tehdá platil, zatímco jiné i velmi konzervativní fondy za tu dobu vydělávali kolem 10 %. A co víc, jejich investiční poradce mu na základě marketingového letáku chtěl nacpat "velmi výhodné uložený peněz" Vital Life s garantovaným vkladem, což je vlastně převlečené investiční životní pojištění s jednorázovým vkladem se zajištěním pouze investované části prostředků po 3-8 letech (dle situace) a velké srážky při výběru do 4. roku po založení. Nemusím snad moc dodávat, že klient pojištění nepotřeboval, kromě toho lhali o tom, že má u nich investiční dotazník, který on však podle svých slov nikdy nevyplňoval a když mně vyplňoval 3, vyšel jinak než to co oni mu doporučovali (dělal jsem mu pro jistotu různé tři a tak věděl o jeho potřebách více - například to, že z důvodu pokročilého věku a nemoci potřebuje horizont do 3 let, protoze je docela klidně možné a pravděpodobné, že by se po delší době těch peněz už ani nedožil). Ne, oni prostě potřebují za měsíc prodat novou edici svých báječných produktů v rámci upisovacího období.
A z takovýchto rad, jak jsou prodejci jedné instituce většinou automaticky lepší než finanční poradci, je mi skutečně na blití. Já mám zkušeností dost na to, abych si to mohl dovolit říct. Bankovní pracovníci musí plnit plány, dokonce dneska cpou produkty (musí) už i kdejakému důchodci na poště a zdržují tím velkou frontu lidí za ním, není v jejich zájmu studovat nabídky konkurence a i když ví, že jsou lepší, není vůbec v jejich zájmu je doporučit a posílat jinam a přijít o zákazníka. Naopak finanční poradce má prostor a podmínky k tomu klienta v klidu poznat, provést analýzu potřeb a nabízet klientovi to nejlepší napříč celým trhem. Nazývat bankovní pracovníky poradci je stejně tak neuvěřitelně hloupé jako se tvářit, že výběr z jednoho typu možnosti je vůbec nějaký výběr a že se tam vůbec může vytvořit prostor pro jakoukoliv jinou radu než "doporučuji tohle, protože nic jiného stejně nemám i když to jinde může být lepší".
Hajzl v bance má naopak prostor oškubat klienta mnohem větší, protože je schován za instituci a budovu, do které je klient zvyklý léta chodit a bezhlavě mu věří, když se sám klient ve financích moc neorientuje. Finanční poradce musí vytvořit velkou přidanou hodnotu, aby si klient vypracované řešení vůbec vzal a dávalo pro něj smysl. Často se u toho potí mnoho hodin nebo dnů. Vážně si tu někdo myslí takové blbosti, že bankovní prodejce má vůbec čas a motivaci se takto komplexně o klienta vůbec starat?
Jinak je to vždycky o lidech. Tak jako je dobrý i špatný lékař, dobrý či špatný zuběř, dobrý či špatný kadeřník/truhlář/zedník... Já osobně trpím tím, když vidím ve své branži lidi bez ohledu na firmu, kteří pročli pár několikahodinovýma školeníma a chtějí radit lidem o penězích, když sami té konstrukci produktů a finančímu trhu nerozumí. Natožpak nějaké mikro a makroekonomii. Kvalitní univerzitní studium ekonomického směru bych po poradci vyžadoval. To ale drtivá většina nemá a tvrdí, že o vysokoškolské znalosti nejde, že jde o zkušenosti z praxe. Když jsem naposledy třeba viděl, co napáchala jedna poradkyně s třemi roky praxe, tvrdím, že jde o obojí. Jak o ekonomické a finanční znalosti tak o praxi a zkušenosti s institucemi a produkty.