Těhle systémů existuje řada. Některé jsou více-méně férové, některé jsou vyloženě zlodějina.
Na dovolené jsem se seznámil s jednou Američankou, která byla členem takového systému a moc si to pochvalovala. Měla slevu na ubytování v hotelu (stejném, v jakém jsem bydlel já) a ještě dostala lepší pokoj.
Na druhou stranu to znamená kupovat si samostatně letenku, což může někdy vyjít dráže, než celý zájezd přes cestovku - a jindy zase o hodně levněji. V některých těhle systémech je problém zabookovat termín na poslední chvíli v hlavní sezóně (počet míst je omezen), takže se to blbě kombinuje s akčními letenkami.
Některé systémy vyžadují ještě udržovací poplatky, které to dost prodražují, jiné fungují jen pár let (dokud nabírají klienty) a pak zaniknou.
Já mám zkušenost jak s kupováním zájezdu s cestovkou (jezdím s německými), tak létání na vlastní pěst (no to vlastní není úplně přesné, vždy se přidám k někomu, kdo to zařídí, viď avathare, xls a další
) s rezervací hotelu přes Internet, telefon nebo ad hoc na místě, kam zrovna dojedeme.
Všechno má své pro a proti a nelze paušálně říct, co je lepší. Dovolenkové systémy jsou dobré pro bohaté důchodce, co mají spoustu času a na dovolenou mohou kdykoliv a jezdí často a rádi. Naopak pro single zaměstnané, kteří si budují kariéru moc výhodné nejsou. U rodin s dětmi je to někde mezi, opět záleží na jejich finančním postavení, pokud vyjdou tak tak, tak to pro ně moc není, pokud mají dost peněz, tak zase slevy moc neřeší.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.