Má smysl podnikat v Amway?

Vše o této přímé formě prodeje

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Me 5. 5. 2005 10:49

D&B is a business reporting agency. It writes reports on businesses for other businesses. The D&B rating is a credit appraisal of the company.

The standard D&B rating is composed of 2 parts.

The first is an estimate of the financial strength of the company based on their net worth.

The ratings for estimated financial strenth are as follows:

5A - $50,000,000+
4A - $10,000,000 to 49,999,999
3A - $1,000,000 to $9,999,999
2A - $750,000 to $999,999
1A - $500,000 to $649,999
BA - $300,000 to $499,999
BB - $200,000 to $299,999
CB - $125,000 to $199,999
CC - $75,000 to $124,999
DC - $50,000 to $74,999
DD - $35,000 to $49,999
EE - $20,000 to $34,999
FF - $10,000 to $19,999
GG - $5,000 to $9,999
HH - Less than $5,000

There is also a second part to the rating. It is a credit appraisal of the company. This information is based on a review of the financial position, history of the company, its operations, any legal activity, the company's banking relationship, it's debt handling and its relationship with other suppliers.

The information is gathered by interviews, records of payment performance, and examination of courthouse records for the publicly filed documents on suits, judgements, liens, bulk sales and discontinuancies.

A high credit appraisal is a 1
A good credit appraisal is a 2
A fair credit appraisal is a 3
and a limited credit appraisal is a 4

D&B can also issue an estimated appraisal and is also in 2 parts.

1R - estimated net worth is above $125,000
2R - estimated net worth is below $125,000 but greater than $50,000

With this rating there is not enough information to provide a standard rating. The credit appraisal is a 2 - Good a 3 - Fair or a 4 - Limited.
There are other companies that do not really fit into the business catagories as outlined by D&B and they can be rated by the number of employees. For example an ER1 rating is 1,000+ employees and an ER8 is only one employee.

There are 3 other ratings that might appear. "INV" means that there isn't any current information on file, and if you want to know about the company and investigation should be requested. A "FB" means that the company is a foreign branch. Usually the credit manager would then request an international report on the head office. A "--" means that there is not enough information available to classify the company.
Me

Odeslat příspěvekod Ota Šturz 5. 5. 2005 11:20

Anonymous píše:Business Regulation 3: Use of Dun & Bradstreet Reports Is Prohibited
Dun & Bradstreet financial reports and ratings are not to be used in the course of sponsoring new distributors. All Dun & Bradstreet financial reports and ratings are confidential, reserved for the exclusive use of subscribers. Using such reports and ratings in sponsoring could result in Dun & Bradstreet refusing to rate Amway in the future.

bohužel v českém manuálu jsem nic takové nenašel, připouštím, že v jiných zemích tomu tak být může
Ota Šturz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ota Šturz 5. 5. 2005 11:40

to Anonym(s):
já nikdy netrdil, že v Amway chci získat příjem jako Dexter Yager. (obávám se, že vy se mu vzdalujete ještě více)
Vůbec netvrdím, že Amway je jediný zdroj mých příjmů. Mám rozdělané i jiné podnikatelské aktivity a další jsou v plánu.
Amway může nabídnout zajímavý příjem, který je spolehlivý. (pro všechny, kdo se strefují do ratingu - rating jsem zmiňoval v souvislosti jak je spolehlivé, že dostanete zaplaceno za to, co uděláte. Všem, kteří si myslí, že dobrý rating = dobrý zisk doporučuji doplnit informace, od upline jsem slyšel, že Amway má rating AAA+, neověřoval jsem si to, jelikož věřím tomu, že Amway odměny platí (ono by byla hloupost neplatit))
Pokud jste četl minulé fórum, tak jsem tam psal, že s Amway začínám (zatím jsem hlavně studoval teorii a sestavoval seznam)

ono je rozdíl jestli ukážete 1, 10, 100 nebo 1000 plánů

Btw pokud víte o nějákém rubínovi, co toho poté nechal tak mu prosím dejte můj e-mail a řekněte ať mi napíše
Ota Šturz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Návštěvník 13. 5. 2005 11:24

Všude se píše o tom, že distributor je NPV (nezávislý vlastník podnikání) a v materiálech distributorů je napsáno, že se nesmí říkat, že jde o zaměstnance.

Pokud o tom ale přemýšlím, tak NPV má spíše znaky zaměstnance než podnikatele:

-NPV si nemůže definovat vlastní systém, jak bude "jeho firma" fungovat. To definuje pouze Amway a žádný NPV to nemůže ovlivnit. Pokud udělá Amway změny v systému, má to samozřejmě dopad na všechny NPV, pokud se to nějakému jednotlivci nelíbí, má prostě smůlu.
-Amway posílá plat NPV, kde základní mzda je nulová a plat tak tvoří jen bonus.
-NPV nemá ani podíl ve společnosti Amway.

Ačkoli se tomu říká "nezávislý vlastník podnikání", není rozhodně nezávislý a o podnikání taky nejde.

Pokud budu zaměstnanec nějaké firmy na pozici obchodníka a bude moje mzda rovna nule a bonus odvozený jen od toho co prodám a od toho co prodají mí lidi, tak budu taky Nezávislý vlastník podnikání?

Co si o tom myslíte?
Gold
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Me 13. 5. 2005 12:47

Anonymous píše:Všude se píše o tom, že distributor je NPV (nezávislý vlastník podnikání) a v materiálech distributorů je napsáno, že se nesmí říkat, že jde o zaměstnance.

Pokud o tom ale přemýšlím, tak NPV má spíše znaky zaměstnance než podnikatele:

-NPV si nemůže definovat vlastní systém, jak bude "jeho firma" fungovat. To definuje pouze Amway a žádný NPV to nemůže ovlivnit. Pokud udělá Amway změny v systému, má to samozřejmě dopad na všechny NPV, pokud se to nějakému jednotlivci nelíbí, má prostě smůlu.
-Amway posílá plat NPV, kde základní mzda je nulová a plat tak tvoří jen bonus.
-NPV nemá ani podíl ve společnosti Amway.

Ačkoli se tomu říká "nezávislý vlastník podnikání", není rozhodně nezávislý a o podnikání taky nejde.

Pokud budu zaměstnanec nějaké firmy na pozici obchodníka a bude moje mzda rovna nule a bonus odvozený jen od toho co prodám a od toho co prodají mí lidi, tak budu taky Nezávislý vlastník podnikání?

Co si o tom myslíte?
Goldj/quote]

Je tu pár maličkostí, které dělají velký rozdíl:

- Amway sama v systému nemůže dělat žádné změny, pokud to neodsouhlasí IBOA International (http://www.iboai.com), dříve AWA (American Way Association - do r. 1966), posléze ADA (Amway Distributor's Association - do r. 1999). Ta slouží jako prostředek komunikace mezi firmou a jejími distributory. Do této rady jsou voleni vysoce postavení distributoři a za celých 46 let existence společnosti Amway se nestalo, že by změny, které byly navrženy, byly namířeny proti distributorům. Pokud by se o něco takového firma pokusila, byla by sama proti sobě a toto rozhodnutí by neprošlo přes IBOA Int.

- NVP od Amway nedostává plat, ale provizi za služby. NVP je skutečně nezávislý vlastník podnikání. Jeho jednání je pouze upraveno Obchodními zásadami a Etickým kodexem, aby se omezilo poškozování dobrého jména firmy nečestným jednáním. Podobné obchodní zásady mají vytvořeny všechny firmy.

- Amway je soukromá firma, takže NVP opravdu nemají podíl ve společnosti. To ovšem neznamená, že se s nimi firma nedělí o odměny.

- Pokud byste byl zaměstnancem nějaké společnosti a ta by Vám stanovila nulový plat, dopustila by se protiprávního jednání.
Me

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 21. 5. 2005 18:10

Amway ma system odmen pro podnikatele, kteri pro ni pracuji. To ma kazda firma, ne? Ten system je MLM, ale to neni o tom, jakym systemem zivnostnik podnika. Tezko mi Amway zakaze zamestnat sekretarku, pronajmout si kancelar v centru mesta atd., pokud na to mam a chci to tak. distributor ma vlastni zivnostak, na zaklade ktereho podnika. Nulova odmena neexistuje. Distributor na 0% ma odmenu ve forme rabatu na prodanych vyrobcich. To je normalni v kazee branzi. Ten dalsi system odmen muzete chapat jako jakysy system mnozstevnich slev. Ty jsou take v podnikani normalni. Cim se to tedy jeste lisi od klasickeho podnikani, krom toho, ze jiny cukrar mi s mou cukrarnou ve stejne ulici nepomuze, amwayak ze stejneho systemu ano (je za to odmenen)?

Je to normalni podnikani, u nas nezvykle, ale ne protipravni ci podvodne. V USA se ujal pro jejich lenost. Nechaji si vyrobky dopravit domu a kdyz neni kvalitni, tak ho vyhodi. Tech par centu ci dolaru... My jdem radsi do kamenneho obchodu a navic to pro nas neni tak levne... Proto nevidim prilis budoucnost tohoto podnikani ruzove. Leda by se ceska spolecnost nedejboze silne amerikanizovala...
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Návštěvník 23. 5. 2005 23:33

Huraaaa, konecne, super... vsichni TAM!!!! Vy jste uz opravdu k smichu!!! :) :) :)

Nepripada Vam tak trochu, ze se chovate jako maly decka? Mne tedy urcite a myslim, ze nejsem sam... A ze uhadnu kdo tam tu brozurku poslal ;-) Ze by Anonym, ktery na to upozornil zde?

Jezisi marja, tak proste nemate firmu Amway radi a je to ne? Co z toho delate takovou vedu? Vytvarite stranky, ktery urazi firmu o ktere nevite zhola nic a myslite si jaci jste machri? Hmmm wow... Myslim, ze kazdej inteligentni clovek stejne neda na Vas, ale radsi si precte nejaky diskuse, kde se dozvi mnoho pravdivejsich veci od lidi kteri s tim maji zkusenosti (at aktivne, nebo v minulosti) a nebudou davat na nekoho kdo je tak trapnej, ze si musi udelat web se samymi vtipky a nesmyslnymi informacemi kvuli tomu, aby o nem bylo slyset. Nebo si to vubec okoukne v realu sam.

Co je jako na ty brozure tak svetobornyho, ze si kazdy ma udelat obrazek na firmu Amway??

Za prve to nema naprosto nic spolecneho s firmou samotnou a za druhe co v ni najdete? V kostce... Informace jak komunikvat na urovni s lidmi, rady pro lidi co s Amway zacinaji a nemaji tuseni jak zacit, informace jak se pocitaji odmeny, atd.. atd...

Plno veci se tam tyka Amway systemu odmenovani, na kterem neni nic spatneho a naopak lidem vysvetli jak to opravdu funguje (lepsi nez od Vas) ;-) I kdyz by to chtelo prve videt marketingovy plan firmy. A rady jak kontaktovat, vystupovat apod. berete jako jak?? :) Staci se kouknout k nekomu vzdelanejsimu do knihovnicky a najdete tam plno knizek od profiku od etikety az po podnikani, kde je naprosto to same!!! Takze jako fakt nechapu co na tom kdo ma videt cokoli spatneho...

Hold nejaky lidi jsou trochu zabrzdenejsi a snazi se davat najevo svou omezenost, kdyz nikomu kolem nepreji uspech (tomu kdo by chtel samozrejme)...

S pozdravem Pavel V.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 5. 2005 07:58

Pavel V. neviděl jsem nikdy, že by jakákoliv firma uvedla, že není dobrá, protože má to a to špatné ať jdu ke konkurenci. Naopak všichni jsou nejlepší a kdo je teda nejlepší.
Zkušenosti či solidnost firmy si ověříte právě zcela mimo firmu a ne u ní. Jejich lidi Vám nikdy neřeknou, co je tam špatně. Stejně jako nákup televize. Jdete do krámu a zeptáte se na zkušenosti s výrobkem rpodavače?? Nebo dodavatele?? Nebo majitele obchodu?? Ani náhodou, myjí jen zájem prodat, je jedno komu a je jedno co. Já se jdu zeptat k opravářům televizorů, kolikrát tam tento typ měli, jak je spolehlivý a jaké jsou drahoty v náhradních dílech. A pak mohu říci, že ten a ten model té a té televize nestojí za nic. Je to z praxe a ze zkušenosti lidí, kteří si jej koupili.
To samé platí o všem, a třeba i o Amway. To samé co nabízejí koupím za zlomek ceny a mnohem kvalitnější, ale musím jít ven, že? Pokud je lenost tak veliká, kupují se drahé bezcenné věci. Ať je to vysavač, mixér, nádobí nebo Amway. Na ničem jiném to založeno není.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SP 24. 5. 2005 08:26

Anonymous píše:Pavel V. neviděl jsem nikdy, že by jakákoliv firma uvedla, že není dobrá, protože má to a to špatné ať jdu ke konkurenci. Naopak všichni jsou nejlepší a kdo je teda nejlepší.
Zkušenosti či solidnost firmy si ověříte právě zcela mimo firmu a ne u ní. Jejich lidi Vám nikdy neřeknou, co je tam špatně. Stejně jako nákup televize. Jdete do krámu a zeptáte se na zkušenosti s výrobkem rpodavače?? Nebo dodavatele?? Nebo majitele obchodu?? Ani náhodou, myjí jen zájem prodat, je jedno komu a je jedno co. Já se jdu zeptat k opravářům televizorů, kolikrát tam tento typ měli, jak je spolehlivý a jaké jsou drahoty v náhradních dílech. A pak mohu říci, že ten a ten model té a té televize nestojí za nic. Je to z praxe a ze zkušenosti lidí, kteří si jej koupili.
To samé platí o všem, a třeba i o Amway. To samé co nabízejí koupím za zlomek ceny a mnohem kvalitnější, ale musím jít ven, že? Pokud je lenost tak veliká, kupují se drahé bezcenné věci. Ať je to vysavač, mixér, nádobí nebo Amway. Na ničem jiném to založeno není.i/quote]

Vskutku zajímavá myšlenka. Jenže jste zapomněl dodat, že pokud se půjdu poradit s někým mimo firmu, měl bych se jít poradit s někým, kdo o tom něco ví a kdo je navíc nezávislý. Jinak totiž riskujete, že Vaše informace budou zkreslené. A takových lidí, kteří o tomto podnikání něco vědí a jsou nezávislí, bohužel moc není. Je spousta těch, kteří si myslí, že vědí a ti pak šíří své domněnky na internetu. Dokonce si troufám tvrdit, že pokud se s někým máte jít poradit, jsou to lidé, kteří jsou v daném oboru úspěšní. Takové sice nelze považovat za nezávislé, ale jejich rada pro Vás bude daleko cennější než výlevy ztroskotanců, kteří si to "zkusili" (rozuměj zaregistrovali se) a pak čekali, kdy se jejich obchod sám rozjede (Soupravo, dělej něco :D ). Jaké si myslíte, že dostanete rady od lidí, kteří v oboru, kterému se hodláte věnovat, neuspěli?
Proto je dobré naučit se rozpoznávat, kde končí pravda a kde už si lidé začínají své zkušenosti s firmou trochu přibarvovat.
O cenách produktů se nebudu rozepisovat. Kdyby jejich cena nebyla konkurenceschopná, pak by tento obchod s největší pravděpodobností nevydržel fungovat 45 let, nemyslíte?
A jen tak mimochodem, kdybych chtěl být jedovatý, tak Vám řeknu, že podle Vašeho uvažování, by Vám i opravář v servisu měl doporučit televizor, který je poruchový, protože ten je zase živ z toho, co opraví. :D Naopak, prodejce sice má zájem prodat, ale moc dobře si uvědomuje, že pokud Vám doporučí špatně, už si u něj nikdy nic nekoupíte. A to už neberu v potaz starosti s vyřizováním reklamací. Takže v tomto bodě jste opravdu trochu mimo. Trochu hodně. :wink:
SP

Odeslat příspěvekod SP 24. 5. 2005 09:21

Anonymous píše:Pavel V. neviděl jsem nikdy, že by jakákoliv firma uvedla, že není dobrá, protože má to a to špatné ať jdu ke konkurenci. Naopak všichni jsou nejlepší a kdo je teda nejlepší.
To samé platí o všem, a třeba i o Amway. To samé co nabízejí koupím za zlomek ceny a mnohem kvalitnější, ale musím jít ven, že? Pokud je lenost tak veliká, kupují se drahé bezcenné věci. Ať je to vysavač, mixér, nádobí nebo Amway. Na ničem jiném to založeno není.i/quote]

A ještě jedna věc. Píšete, že "To samé co nabízejí koupím za zlomek ceny a mnohem kvalitnější". V tom případě bych byl rád, abyste své tvrzení doložil na konkrétním případě. Vezměme si např. často uváděný SA8 Premium, který patří do kategorie kompaktních pracích prostředků, je bezfosfátový, perfektně rozpustný ve vodě (nejsou problémy s inkrustací) a skvěle pere. Pokud tvrdíte, že to samé, ale mnohem kvalitnější, koupíte jinde, napište, prosím, kde se dá sehnat kompaktní prací prostředek, jak se přesně jmenuje a na kolik vychází jedna dávka. Děkuji.
SP

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 5. 2005 09:28

Naprostou souhlasim s SP. Nenapsal bych to asi tak paradne jako on, ale presne TAKHLE by mel premyslet kazdy, co si o cemkoli shani informace. Jinak ten marketingovy plan co tam je jsem videl jiz davno a na to jsem v minulem prispevku reagoval tim, jak jsem psal, ze na te strance jsou same "vtipy" ;-) Ty nazory pod kazdym obrazkem jsou tak ubohe, ze by je dokazal vyvratit naprosto kazdy "neamwayak".

Pavel V.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 5. 2005 11:13

to SP:
To co Vám teď napíšu, nechci aby to vypadalo, že jsem nějaký žalobníček, ale o určitých praktikách některých distributorů byste měl vědět. O těchto praktikách jsem se dozvěděl nedávno.
Na konci měsíce se body nulují a Amwayáci tzv. "honí body" ke konci měsíce. Vy asi víte co mám na mysli tím-"honí body". ALE toto "honění bodů" u jednoho distributora vypadá následovně. Zmíněný distributor obvolá několik svých downline a jednotlivě všem sdělí, že distributoři Amway pořádají sbírku na pomoc(děts. domovů, ústavů pro postižené apod.)formou výrobků tzn., že každý distributor by měl zakoupením nějaké drobnosti přispět na dobrou věc, neboť tyto výrobky skončí ve zmíněných institucích, pro které se sbírka pořádá. Ve skutečnosti se však žádná sbírka nepořádá a dotyčný distributor, který si tu sbírku vymyslel, kombinovanou objednávkou objedná spoustu drobností od svých downline a to ne kvůli charitě, ale kvůli navýšení obratu ve své skupině ke konci měsíce. Výrobky pak přijdou na jeho adresu a zůstanou u něj doma a ne někde v dětském domově. Výrobky samozřejmě zaplatí napalení downlini. Já vím, že mi odpovíte, že na základě chování jednoho distributora nelze soudit všechny, ale měl byste vědět, že dotyčný distributor s takovými praktikami je právě Váš downline a dotyčný distributor právě tuto diskuzi sleduje a čte si tento příspěvek, protože o tomto fóru ví, ale sám do něj nepřispívá.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 5. 2005 12:38

Anonymous píše:to SP:
To co Vám teď napíšu, nechci aby to vypadalo, že jsem nějaký žalobníček, ale o určitých praktikách některých distributorů byste měl vědět. O těchto praktikách jsem se dozvěděl nedávno.
Na konci měsíce se body nulují a Amwayáci tzv. "honí body" ke konci měsíce. Vy asi víte co mám na mysli tím-"honí body". ALE toto "honění bodů" u jednoho distributora vypadá následovně. Zmíněný distributor obvolá několik svých downline a jednotlivě všem sdělí, že distributoři Amway pořádají sbírku na pomoc(děts. domovů, ústavů pro postižené apod.)formou výrobků tzn., že každý distributor by měl zakoupením nějaké drobnosti přispět na dobrou věc, neboť tyto výrobky skončí ve zmíněných institucích, pro které se sbírka pořádá. Ve skutečnosti se však žádná sbírka nepořádá a dotyčný distributor, který si tu sbírku vymyslel, kombinovanou objednávkou objedná spoustu drobností od svých downline a to ne kvůli charitě, ale kvůli navýšení obratu ve své skupině ke konci měsíce. Výrobky pak přijdou na jeho adresu a zůstanou u něj doma a ne někde v dětském domově. Výrobky samozřejmě zaplatí napalení downlini. Já vím, že mi odpovíte, že na základě chování jednoho distributora nelze soudit všechny, ale měl byste vědět, že dotyčný distributor s takovými praktikami je právě Váš downline a dotyčný distributor právě tuto diskuzi sleduje a čte si tento příspěvek, protože o tomto fóru ví, ale sám do něj nepřispívá.p/quote]

Pokud k tomuto případu opravdu došlo a víte o jakého distributora se jednalo, měl byste o jeho chování informovat přímo firmu Amway ČR. Na obranu slušných distributorů musím zmínit, že cca jednou do roka (na Vánoce, příp. při výjimečných situacích jako např. přírodní katastrofy apod.) jednotlivé organizace opravdu pořádají sbírky. Pokud toho někdo zneužije způsobem, jaký zmiňujete, je to na pováženou. Nemohu Vaše tvrzení ani potvrdit ani vyvrátit - při počtu lidí, které mám v organizaci se samozřejmě může najít "černá ovce". Vzhledem k tomu, že píšete, že dotyčný člověk je z mé organizace, budu Vám vděčný, když mi sdělíte jeho jméno. Pokusím se zabezpečit, aby k něčemu podobnému již nedošlo.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 25. 5. 2005 10:01

Dotyčný distributor s nekalými praktikami, které jsem popsal v předešlém příspěvku, se jmenuje Lenka Procházková. Vy sám ji osobně znáte.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SP 25. 5. 2005 10:43

Anonymous píše:Dotyčný distributor s nekalými praktikami, které jsem popsal v předešlém příspěvku, se jmenuje Lenka Procházková. Vy sám ji osobně znáte.o/quote]

Tak to jste mě tedy opravdu překvapil. Tomu se mi ani nechce věřit. Spíše si myslím, že se jednalo o nedorozumění. Jsem si vědom toho, že koncem roku (konkrétně 31.12.2004) jsme s Lenkou volali několika lidem ohledně sbírky, která shodou okolností ten den končila a byla poslední možnost ještě doobjednat nějaké věci, protože začátkem roku 2005 se tato sbírka (spolu se zbožím vybraným na prosincovém semináři) předávala Domovu svaté rodiny v Liboci. Pokud Vám tedy Lenka volala během prosince, pak opravdu toto zboží šlo jako sponzorský dar do Domova svaté rodiny.
SP

Předchozí stránkaDalší stránka