od Lukas.M 15. 3. 2010 18:36
Dobrý den, chtěl bych požádat o radu.
a)Je mi 24 let, jsem dosti naivní, převzal jsem stavebko od rodičů na cílovou částku 300K Kč, s minálním měsíčním vkladem t.j. 1500kč měsíčně. Teď je to nějak v polovině.
b)Také jsem se minulý týden zůčastnil sezení se ZFP poradcem, šel jsem tam nepřipraven a s tím že mě bude chtít informovat o možnosti získání státních dotacích a daňových úlev. Zřejmě i něco nabídnout. Slečna byla profesionálka ve svém oboru, poradce rozhoně nebyla, ale velmi šikovná prodejkyně. Nic nového mi neřekla jen mi cpala pod nos ochromující čísla, byl sem ochromen nikoli ohromen. Proto nemám rád tyhle osobní schůzky se zástupci finančního institutu. Je snad už pravidlem, že vždy se snaží využít mé nevědomosti a něco mi podstrčit. Naučil jsem se proto vždy zeptat se jestli má nabízený produkt nějakou nevýhodu a zeptat se na konkurenci, takhle skoro vždy poznám zdali se jedná o objektivního prodce nebo o prachsprostého obchoďáka. Dotazem na konkurenci jsem ji ochromil já, využil příležitosti a utekl pryč.
c)Avšak jsem se dál zajímal o zfp. Je toho napsáno hodně, o jejich manipulačním přístupu, a o jejich pověstných kombinacích ,které jsou nastaveny na vytěžení co největích provizí, nemám pochyb. Mám ale pochyb o jednotlivých produktech. Měl jsem připraveno spoustu otázek na spoustu z nich jsem si už zodpovědel, sbíráním informací po internetu a od aktivních, mrtvejch či odchozich ZFPáků. (přelouskal jsem i celé tohle vlákno, které trvá několik let a je zde krásně vidět rozvoj a životní cyklus jednoho ZFPčlena)
d)V případě že s nimi uzavřu třeba stavebko, tak nabídka na pobočce je snad totožná s nabídkou zfp(u jedné konkrétní spořitelny). Samozřejmě rozdíl mezi produkty je ve výši poplatků na provoz účtu a provizi. Ale ve výsledku je součet těchto nákladů totožný. V zfp, ale dostanu část této provize zpět. Tím pádem mám během 1.-2. roku menší splátky než u pobočkové smlouvy se stejným výsledkem na konci.
e)Jak moc je víše uvedená úvaha špatná a jak moc bych zplakal nad vejdělkem? Mě jde o jejich produkty....dnes jsou podobné či srovnatelné s ostatními, jen s tou výhodou, že ze začátku budu mít provizi. V případě potřeby ižp či pp, není lepší se obrátit na ZFP, že by to vyšlo levnějc na stejným výsledku? Jde jen o jeden jediný produkt, žádné kombo.
f)Pár let zpět se stávala, že nebyla proplacena provize. Teď v poslední době se už žádné zprávy o neproplácení provizí neobjevují, pokud ovšem jejich commando je už neodstranilo. Jsou teď s výplatou provizí nějaké problémy?
g)S touto souvislostí, má někdo informace o tom zdali spor ZFP vs AXA dopadl ?
h)ZFPa se honosí akreditací ministerstva škosltví, znamená to, že má nárok na školní granty? Má někdo info o tom zdali ZFPA tyto granty čerpá, ať už české nebo granty eu? Má někdo přehled o tom jaká je souvislost mezi ZFP a OSSFP ČR?
i)Dále by mě zajímalo( resp odpověď je logická, ale pro jistotu), v případě převodu již existující smlouvy zaplatím nějaký poplatek (zřejmě storno) a ještě k tomu budu muset ZNOVU zaplatit tu počáteční (získatelskou ? ) provizi ?
j)Taky mě zajímá jejich smlouva, hrozí tam pokutou za porušení jednoho bodu od 15 K - 1 M Kč, v případě porušení více bodů se pokuty mohou sčítat a tyto spory řeší ZFP zvolený rozhodčí bez možnosti odvolání se k soudu. Je težké ji třeba nechtěně porušit ? Např uzavřu smlouvy pro celou rodinu, a po čase zjistím, že jsem udělal chybu, že konkurent má lepší nabídku a že ty smlouvy, v okruhu mých blízkých, které jsem uzavřel, odvedu od ZFP pryč. Hrozí mi tímto pokuta ?
k)V případě že jsou mé uváhy v podstatě správné, tak stávající stavebko si mám zřejmě nechat a nešahat na něj. Jestli někdy budu potřebovat druh produktu nabízený ZFP, tak si pořídit sponzorské číslo a dostat část provize (tedy část nákladů) zpět, nebo doporučit je známému s varováním, aby si vzal skutečně jen to pro co si půjde a nic navíc.
l)Byl bych rád kdyby mi někdo kdo má zkušenosti(ale ne víc jak 2 roky staré, teď je situace jiná, tedy zajímá mě rok 2008-2010) řekl, jestli na základě mých dotazů, má cenu se ZFP někdy spolupracovat, nebo radši ruce pryč? (aktivne prodávat nechci, a chci mit svobodu se kdykoli zvednout a jit pryč) A když někdo zareaguje a dá si práci s případným vyvrácením konkrétní otázky, budu velice rád.
P.S. chápu že bod g) a h) je trochu mimo mísu, ale pro mě to je něco co bych rád vědel než bych s nimi navázal spolupráci. Jestli je to skutečně společnost s čistým štítem(bez pochybností, že by porušovala zákon).