[Pracovni úřad] Podpora v nezaměstnanosti

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod szkandi 8. 1. 2011 10:42

Ahoj,
ma pritelkyne dostala ke konci lonskeho roku (31.12.2010) vypoved dohodou. Dne 5.1.2011 byla na pracovnim urade se zaregistrovat, protoze splnuje podminku, ze mela odpracovano vice nez sest mesicu, ziskala 45% sve mzdy po dobu 5mesicu, coz je tedy ta podpora v nezamestanosti.

Nezahalela a hleda novou praci... Vcera - v patek 7.1.2011 byla na prvnim pracovnim pohovoru a vypada to slibne. Nicmene jsou zde jiste rozpaky. Otazka zni :

V pripade ze praci vezme (predpokladany nastup 1.2.2011) a nebude se libit, nebo ji v zaucni dobe vyhodi. Jak to bude s podporou ? Chapeme spravne, ze nedostane jiz nic ? Pevne verime, ze se tohle nestane, ale kdo vi... :eh

Diky.
* Futurama 4ever!
szkandi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 1. 2011 14:51

Podle mého názoru se ono opatření týká až "dlouhodobých nemakačenků", kteří odmítnou nabídku zprostředkovanou úřadem práce (nebo z takového místa bezdůvodně odejdou) a snad dokonce opakovaně.
Jestli si místo našla sama, neměl by nastat problém. Ovšem nevím, jak je to s případným výpočtem podpory pokud by z místa odešla. Myslím, že se počítá podle posledního místa - na čemž by mohla být bita, pokud je plat v novém místě výrazně nižší.
Každopádně bych doporučoval nastoupit (pokud to fakt není nějaká otročina skoro zadarmo) a dál hledat. Na pohovorech bude klidnější a sebevědomější (když už místo bude mít), což dělá strašně moc a přitom bude moct okamžitě nastoupit, když se najde něco jiného.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod szkandi 8. 1. 2011 14:58

Diky za odpoved. Plat na novem miste je vyssi nez na puvodnim, nicmene... nesplnuje podminku - odpracovanych alespon 6mesicu, kdyby ve zkusebni dobe odesla/vyhodili by ji.

Tim padem by podpora byla podle me nulova, to je prave, to, co se nam nedari zjistit.
* Futurama 4ever!
szkandi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 1. 2011 15:11

No platilo, že pro přiznání podpory musel člověk v posledních 3 letech odpracovat 12 měsíců, ne v posledním zaměstnání (ještě v roce 2010 to platilo).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod szkandi 8. 1. 2011 15:18

* Futurama 4ever!
szkandi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 1. 2011 15:22

Tak se to nezměnilo:

1) získal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců

2) Rozhodným obdobím pro splnění podmínek nároku na podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 3 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.

Pokud tedy v uplynulých 3 letech odpracovala alespoň rok, nárok na podporu má. A je jedno, kolik za tu dobu vystřídala zaměstnání.

-- 8. 1. 2011 15:25 --

Jediné, čeho by se měla "bát" je toto:

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a poté získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal dobu důchodového pojištění kratší než 3 měsíce, má nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po zbývající část podpůrčí doby

To říká, že pokud v novém zaměstnání nevydrží ani 3 měsíce, tak bude podporu dostávat o těch několik dní, co si vyčerpala po odchodu z minulého zaměstnání, méně.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod szkandi 8. 1. 2011 15:32

Diky moc ! Jeste bych se chtel zeptat, hraje zde nejakou roli - zda odejde ze zamestnani sama nebo ji vyhodi ?

Jde o praci, kterou si nasla sama - neni zprostredkovana pres urad prace.
* Futurama 4ever!
szkandi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 1. 2011 15:41

Mělo by to mít vliv na výši podpory - pokud odejde dobrovolně dostává tu nejnižší - 45 % hned od začátku
PatrikChrz
Administrátor