Faktury a nezletilí

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod niveses 31. 1. 2014 17:49

Ahoj/Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s vystavováním faktur nezletilými.

Je mi 17 let a přivydělávám si vytvářením webových stránek. Mohu tedy vystavit fakturu jako "normální občan"? Lze na fakturu napsat, že se jedná o autorský zákon a proto mě nezajímá DPH?

Další otázka je k autorskému zákonu. Kolik mohu touto cestou vydělat, abych neřešil daň z příjmu? Zdravotní a sociální platit díky statutu student platit nemusím.

Pokud je výše uvedené blbost jak si co nejlépe externě vydělávat? Pokaždé je klient někdo jiný, takže podepisovat smlouvo o dílo atp. je zdlouhavé. Myslím tím např. Webtrh.

Děkuji a přeji příjemný den.
Naposledy upravil niveses dne 31. 1. 2014 22:22, celkově upraveno 1
niveses
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HoBiCZ 31. 1. 2014 18:02

Přesně toto také potřebuji vědět...
HoBiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 2. 2014 09:01

Třeba mě někdo opraví, ale fakturu snad může vystavit jen podnikatel,ne? Nejsi-li podnikatel (což asi nejsi), nemůžeš žádnou fakturu vystavovat.

Nějaký doklad musí vystavit ten, kdo ti bude platit. Např. s tebou uzavře nějaký druh pracovní smlouvy a na základě toho tě vyplatí. Případně tu smlouvu o dílo a dokážu si ještě představit to řešit kupní smlouvou (prostě vytvoříš hotové stránky a ty pak někomu prodáš), i když to bude fakt vypadat divně.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod HoBiCZ 1. 2. 2014 10:33

Pro studenty mladší 18cti let bude asi nejlepší udělat si živnostenský list pod záštitou rodiče. Sice je tam nutné požádat soud o povolení, ale bude to asi nejlepší možnost... :-)
HoBiCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod niveses 1. 2. 2014 17:01

Takže výsledek jaký jsem očekával. :-)
Buď zažádat soudně nebo počkat do 18 let.

Děkuji
niveses
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod brzdil987 1. 2. 2014 23:20

A vyplati se ti delat zivnostak ? Jestli udelas jeden web mesicne, tak se ti to nevyplati...
brzdil987
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod paty07 8. 12. 2014 22:45

Jestli máš 18 za pár tak se na to vykašli, několik webů pořeš kupní smlouvou a pak už si zařídíš živnosťák :)
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod helenaoparilova 14. 4. 2015 16:02

Fakturu může vystavit i FO, tedy nejen firma, ale i jedinec, jediná záměna je že nebudete uvádet IČ ale RČ...
helenaoparilova
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 14. 4. 2015 16:50

Není důvod psát na fakturu rodné číslo, pokud zaměstnavatel/odběratel neodvádí daň za zaměstnance/dodavatele.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod danuselokovicova 16. 4. 2015 13:25

přesně tak :)
danuselokovicova
Kolemjdoucí