Zajímavý článek, který ale nic neřeší, pán učeně blábolí, připadá mi, že kope víc za nájem, protože hypo mu přijde víc riskantní a nebezpečné. Já taky byl dřív spíš pro nájem, když je příliš drahé, můžete se poohlídnout jinde po levnějším. Ale co když je pak člověk v důchodu, a nemůže si nájem dovolit a utáhnout?
Takže co? Nájem ne, hypo ne. Nejbezpečnější je asi celoživotně bydlet s rodiči, ale ne všude to jde z prostorových důvodů a ne všude to taky může fungovat vztahově. Ale to není trend kapitalismu, já si myslím, že už za komančů chtělo dost lidi bydlet ve svým, bez rodičů, chtěli mít soukromí. Já kdysi četl rozhovor s nějakým manažerem stavební spořitelny, který tvrdil, že tím, že je dnes tak málo mladých ochotno bydlet se svými rodiči, se vytrácí rodinná solidarita. Já si to úplně nemyslím. Co když dvougenerační soužití nefunguje? To má dotyčný člověk bydlet s rodiči i přes rozpory? Důležité je, abych se pak dokázal o rodiče postarat, a to, že s nima nebydlím, přece neznamená, že mi na nich nezáleží nebo že jsem nesolidární.
- v případě hypotéky se může stát, že ji nebudu schopný splácet (ztráta zaměstnání, růst sazeb, nečekaná událost)
- to platí i v případě nájmu, ale tam je prostor trošku manévrovat, barák s hypo taky můžu prodat, ale je to složitější.. Nájem budu platit celý život.
- bydlení s rodiči. Tam to nemusí klapat, hádky, spory. Takže všechno má riziko.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)