Pomilionté, kdy konečně přijde krize?

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2022 14:11

Rendy00: jj, přesně. Ono to povídání o drahém materiálu a práci, to je v podstatě PRko. Asi před rokem jsem slyšel podcast s nějakou slečnou, která ma stavební firmu a dělala nějaké řadovky a tam z ní asi vylezlo víc, než chtěla. Když říkala, že náklady na jednu jsou 3 míče a prodávají za 5... A v těch 3 míčích jsou řemeslníci i materiál. Čili marže obrovská... Ale kdo by si nevydělal, když před každou řadovkou až donedávna stál zástup jelit s levnou hypotékou a ještě se přeplácejí v aukci... :-)

Jirka.2: Naše diskuze mi připadá obdobná tomu, jako jsem se před rokem s některými bavil o cenách bytů. Tehdy panovalo skálopevné přesvědčení, že když to šlo tak nahoru, že to půjde ještě výš a pořád. Když jsem říkal, že je to bublina jak vyšitá, spousta lidí se mi smála a dál věřili, že už nikdy levněji nekoupi a podobným nesmyslům. Zrovna poslouchám podcast realiťáka z Brna a ten prý už vidí některé paneláky v Brně s cenou o 40% nižší, než loni... Ale dodnes, někteří, se kterými jsem tehdy diskutoval, si to jaksi odmítají připustit.

Že nebudou zedníci? Tomu snad sám nevěříš. Kde jsou peníze, tam jsou zedníci. Třeba z Ukrajiny sem uteklo už skoro půl milionu lidí, čím déle bude trvat válka, tím spíš tu zůstanou. Chlapi částečně odjeli bojovat, ale přišly maminy s hromadou dětí. Ty děti budou za pár let v pracovním procesu. Ti chytřeší budou dělat IT, to před válkou na Ukrajině frčelo dost a ti méně zdatní na studium budou řemeslníci a zedníci. Proč? Protože tady se budou mít o dost lépe, než v kompletně zničených městech. A i kdyby všichni odešli, což nepodporují dlouhodobá sociologická data, tak vzpomeňme třeba na Německo, Izrael, nějaká Saudská království. Všechno relativně bohaté země, kde se lidem nechce makat, no tak se tam ti zedníci dovezou. Do Německa si dovezli miliony Turků, v Izraeli teď velké infrastrukturní projekty staví Číňané a do těch království se zase na stavební práce vozí levní Indové a Bangladéšané... Někoho dovezeme, dostane lopatu, lžíci a pojede... Mě je vlastně šumafuk, jestli mi reko nebo novostavbu postaví Čech, Ukrajinec, nebo Palestinec... Taky nezapomeň, že ti Ukrajinci si budou muset na rekonstrukce někde vydělat. Ono se to nepostaví samo. A ten model tu už byl předtím, že Ukrajinec makal tady, vydělal za pár měsíců, pak si vzal měsíc volna a ty prachy prostavěl na Ukrajině a jel zase zpátky vydělávat dál. Určitě bych se nenechal ukolébat nějakou výlučností své profese, pýcha předchází pád, jak se říká. A každý je nahraditelný, obzvlášť ve stavebnictví, kde třeba kamarád, než by čekal na řemeslníky, tak postavil obytný zahradní domek podle stavařských návodů z youtube. Když bude zle, bude nezaměstnanost, lidi si zase rukávy vyhrnou, obzvlášť u něčeho, co se z velké části dá naučit za pár hodin a je to spíš o fyzické práci a hlídání vodováhy, než o nějakém letitém studiu...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rendy00 9. 11. 2022 14:37

Jirka.2 píše:
Snížení marže ok, dobrý. Ale že půjdou do mínusu je hodně odvážný tvrzení, já myslel že ty firmy jsou ke generování zisku a ono ne, jsou pro dotování nízkopříjmových :-D To teda budu taky kupovat olej do auta dráž než ho budu prodávat zákazníkovi jo? Jedete pecky kluci :-D

Jako že žádná firma nikdy nic neprodávala se ztrátou? Ale noták...

Když máš jako developer stovky zaúvěrovaných bytů které ti visí v inzerci, do toho se třeba zvedá úrok úvěru, nemáš cash, dostáváš se do platební neschopnosti..... Co ti zbyde? Zlevnit a v extrémním případě raději něco prodat se ztrátou a doufat, že se to stabilizuje...

yowie - hod link na podcast prosím :)
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2022 14:51

Rendy00: Ještě to má super název: "Milionové zisky, staň se drobným developerem..." :-) Aged like milk, pro ty, kteří nestihli prodat včas... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=PWwPKk8RvPI
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 11. 2022 14:54

Jirka.2 píše:Tmx: tam to bude platit hlavně EU. Proč by zlevnil na 700 když může za 3000 do D...

Takže EU dá každému, komu rusáci zničili dům, 100000 EUR na ruku, aby si postavil nový? To asi ne...
EU dá možná bezúročné půjčky na obnovu infrastruktury. Evropské firmy odkoupí trosky závodů a vystaví tam nové haly, ale běžní lidé si na to budou muset vydělat sami. A nejlépe prací v cizině, jak to tam ostatně fungovalo i před válkou.

A jak vidíš, v Německu nejsou ani teď, takže možná to není jen o nominální částce.

Ty jsi myšlením uvíznul ve stavu, kdy je o tvou práci takový zájem, že si můžeš vybírat a odmítat a zvyšovat cenu dál a dál. A vůbec si nepřipouštíš, že může zájem opadnout, budeš mít půlku práce a ještě budeš muset zlevnit, aby si měl aspoň tu půlku... A můžeš dokonce mít tak málo práce, že nezvládneš poplatit náklady a zkrachuješ. I to může snadno nastat v ekonomické krizi. Bohatí budou dávat auta do autorizáku, chudí budou co nejvíc šetřit, opravovat si sami, když nebudou muset auto rovnou prodat... Jako asi k tomu nedojde, ale pravděpodobnost je asi tak stejná, jako že i za rok budeš mít stále plný kalendář a budeš si účtovat o 20 % víc...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rendy00 9. 11. 2022 15:03

yowie píše:Rendy00: Ještě to má super název: "Milionové zisky, staň se drobným developerem..." :-) Aged like milk, pro ty, kteří nestihli prodat včas... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=PWwPKk8RvPI

Já myslel ten druhý podcast, toho brněnského realitáka...
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2022 15:08

Rendy00: Tak to je tady. Ještě se tam dohadují, jestli už jsme na dně, nebo ne a jak dlouho to bude trvat.

https://www.youtube.com/watch?v=T3Cxz6o8F0g

Jinak ještě hodně dobré aktuální info od Mirka Jonáše tady:

https://www.youtube.com/watch?v=GFsmJWfm5Ak

Raifka v Brně za září prodala 0 hypoték a podobné bomby...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 9. 11. 2022 16:05

Ten tam keca dobry bomby :-) Ale kdyz ma denne stovky nabidek z chatbotu, tak jiste muze vracet 30% ceny (priklad prodavajici chce 3 mega on nabidne 1 milion, tak je jasne ze z tech stovek chatbotu par zoufalcu za mesic chytne za 50% ale to se netyka nas drobnych a ze neco ted nakupuje tomu moc neverim).

A ten mod taky dobry greenhorn jak tam vytasil predelanej sklep, to ze tam v atelieru nejde zridit trvaly pobyt nezminil ani jeden. K cemu takovy ne-byt na pronajem :hm
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<- Investown bonus 500-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni 11% pa)
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za registraci
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Jirka.2 9. 11. 2022 16:27

yowie píše:Že nebudou zedníci? Tomu snad sám nevěříš. Kde jsou peníze, tam jsou zedníci.
No vidíš, ted si to sám napsal. Tam kde peníze nebudou, nebudou ani zedníci ;-) Zbytek je zbytečné komentovat, povíme si to za pár let kdo měl pravdu ;-)

Rendy00 píše:Jako že žádná firma nikdy nic neprodávala se ztrátou? Ale noták...

Když máš jako developer stovky zaúvěrovaných bytů které ti visí v inzerci, do toho se třeba zvedá úrok úvěru, nemáš cash, dostáváš se do platební neschopnosti..... Co ti zbyde? Zlevnit a v extrémním případě raději něco prodat se ztrátou a doufat, že se to stabilizuje...

Ale to se bavíš o prodeji již postavených, nebo rozpracovaných bytů. Ale nové stavby se ztrátou samozřejmě nikdo dotovat nebude, to se na to raději vykašle.

tmx643 píše:Takže EU dá každému, komu rusáci zničili dům, 100000 EUR na ruku, aby si postavil nový? To asi ne...
EU dá možná bezúročné půjčky na obnovu infrastruktury. Evropské firmy odkoupí trosky závodů a vystaví tam nové haly, ale běžní lidé si na to budou muset vydělat sami. A nejlépe prací v cizině, jak to tam ostatně fungovalo i před válkou.

A jak vidíš, v Německu nejsou ani teď, takže možná to není jen o nominální částce.

Ty jsi myšlením uvíznul ve stavu, kdy je o tvou práci takový zájem, že si můžeš vybírat a odmítat a zvyšovat cenu dál a dál. A vůbec si nepřipouštíš, že může zájem opadnout, budeš mít půlku práce a ještě budeš muset zlevnit, aby si měl aspoň tu půlku... A můžeš dokonce mít tak málo práce, že nezvládneš poplatit náklady a zkrachuješ. I to může snadno nastat v ekonomické krizi. Bohatí budou dávat auta do autorizáku, chudí budou co nejvíc šetřit, opravovat si sami, když nebudou muset auto rovnou prodat... Jako asi k tomu nedojde, ale pravděpodobnost je asi tak stejná, jako že i za rok budeš mít stále plný kalendář a budeš si účtovat o 20 % víc...

Část jich tam samozřejmě odejde makat, nebo jak si to konkrétně představuješ? Že se jim to tam postaví všechno samo? Infrastruktura se bude stavět sama?
Jak že nejsou v německu? Samozřejmě že tam jsou, ale jsou i tady, protože si tu slušně vydělají, až tu nebudou slušně vydělávat tak je tu jaksi nic nedrží. Já jsem nikde neuvízl, naopak v tomhle mám troufnu si říct větší přehled než ty. Když mi o 50% klesne poptávka po práci tak prvních 30% pokrejou odmítnuté zakázky protože nestíhám, zbylých 20% poklesu s radostí uvítám protože budu moct konečně taky trávit trochu času odpočinkem, nebo s rodinou. Že budu zlevnovat kvůli tomu že si lidi začnou dávat auta do autorizáku se fakt nebojím, to spíš naopak o to víc lidi budou šetřit a dávat auta ke mě. S tou pravděpodobností že příští rok budu mít o 20% vyšší ceny a přesto plný kalendář si dej bacha, letos jsem zhruba o těch 20% zdražil a kalendář je kupodivu stále plný. ;-)
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2022 16:33

vpe: jj, myslím, že na svém fcbk říkal, že se jim často ozývají lidi ještě s nesmyslnou cenou, že jak říkáš, moc nekupují a nechají dojet fixy hypoték atp., potom mnohdy teprve bude veselo. Ale mít na někoho kontakt, kdo chce teď prodat za nesmysl není špatné. Za dva roky, až ho to dožene komplet, tak už pak prodá za cokoliv...

A jasně, za takové ceny asi nekoupíme, ale obecný trend je dolů. Jinak btw. v tom videu z Remaxu má týpek graf, že prý rozdíl mezi nabídkovými a realizovanými cenami je aktuálně 17%.... Takže když někdo inzeruje něco za 5, tak tam přijdeš, a že bereš za 4.... :-)

Jinak ten byt mi nepřišel jako ten předělanej sklep. Tohle je podle mě pořád byt, ale hlavně v Praze loni touhle dobou těch sklepů bylo hafo, Někdo tam nabouchal záchod, sprchu, pár metrů kachliček a mikrolinku a prodával "garsonku" za 3 mil... Tím mi btw. argumentovala i jedna dle svých slov "protřelá investorka", že se v Praze dá pořád koupit levně. Tak jsem se jí s těmi sklepy tehdy docela vysmál. Nedávno ve stejné investiční skupině prosila ta samá osoba fin. poradce o refinancování, ale že potřebuje výjimku, protože nemá dostatečné příjmy atp... :-)

Já místo nákupů raději rozjel komplet reko, pronajme se do konce roku a pak budu vyhlížet něco dalšího, nemusí to být hned, ideálně třeba za rok až dva, když popadají ceny ještě víc a úroky se začnou vracet do reality. Asi zopakuji scénář z prvního bytu. Koupit na dně trhu klidně s o něco vyšším úrokem, než koupit za stádem vyhypovanou nesmyslnou cenu něco a pak se divit, že úroky pod 2% nevydrží navěky a že ten byt, co jsem koupil za 7, najednou stojí 5....

-- 9. 11. 2022 15:50 --

Jirka.2: Jestli jsi četl pozorně můj příspěvek o něco výš, kde jsem psal, že z řadovky za 5 mil. měl developer 2 mil. zisku, tak ti musí být jasné, že hlavní problém předražených nemovitostí asi nebyl borec, co tam někde lepí cihly k sobě a jeho plat. Ten byl i v případě té řadovky zaplacen a docela slušně, jinak by to nedělal a zaplacen nějak bude i v budoucnu, jen asi marže těch pánů a dam, co mu chodí říkat, co má dělat, budou jaksi jiné....

Ceny materiálů a zdražování práce... To jsem viděl jeden podcast z Prahy, kde to rozebírali a byl tam i zástupce developera. Jen to video bylo dlouhé 50 minut a týpek se neuhlídal, takže v jedné části plakal, jak je drahý materiál a práce a o pár desítek minut později z něj vyklouzlo, že ta jeho developerská firma meziročně zdvojnásobila zisk...

Jinými slovy, všechno je na nic, státní správa neumožňuje stavět, hromady razítek, všechno je dražší, a proto vyděláváme stále více.... :-)

Jde ti to dohromady?
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka.2 9. 11. 2022 17:05

Však jo, to se shodneme, snížení marže je klidně možné. Já reagoval na to snižování platů ve stavebnictví. Akorát to snížení marže udělá max těch 20 procent. Jenže pokud budou muset být domy bezemisní, tak to zase hravě spolkne...
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2022 17:42

Jirka.2: jj, spolkne, ale vrátí se ti to, dost možná násobně, tím, že se ti nestane to, co zde také uváděné paní, že za vytápění jejího "hradu" jí přijde rozpis záloh s měsíční zálohou odpovídající jejímu důchodu...

A já ty zkušenosti z velmi solidně zateplené budovy mám. Tam se prostě postahoval výkon radiátorů na polovinu a mohlo se i víc, protože tam prostě není třeba topit.

Co vymyslet víc, než budovu, kde topíš opravdu jen v největších mrazech, anebo zkrátka jen vařením a kde jako ten důchodce i s důchodem klidně dožiju v pohodě, aniž by mě to zruinovalo. Nic víc, než tohle, prostě není. Jinými slovy, nikdo ti nemůže naúčtovat něco, co nepotřebuješ a nespotřebuješ.

A za to, že něco takového postavím, jsem ochoten připlatit, protože ve finále se to až tak neprodraží. Naberou se dotace, jestli izoluju desítkou nebo pětadvacítkou, tak tam stejně musí přijít týpek, postavit lešení a přilepit tu izolaci a udělat fasádu tak jako tak, takže ten lepší materiál ve finále už takové zvýšení ceny neudělá. Jasně, rekuperace, TČ apod. stojí víc, ale v dnešní situaci je opět ta návratnost poměrně rychlá. Podstatně rychlejší, než dřív.

Mě to připadá jako strach z nového a kdybychom to dotáhli ad absurdum, tak si říkám, proč vlastně nějaký prapra člověk vůbec opouštěl jeskyni a začal stavět nějaké chýše nebo dřevěné domky, když všechno staré je tak super.

Jinak btw. v tom Remax videu, co jsem sem dával, tak tvrdí, že prodej domů se zastavil úplně... Jednoznačně především kvůli energiím. Čili se nebojím, že by se to nepromítlo do chování kupujících. A btw. domy jsou drahé a byly drahé v posledních letech, přesto se stavělo jako o život. Já taky uvažoval o koupi něčeho staršího, jsem strašně rád, že jsem to neudělal.... Řešit energie a chodit pro dávky, to rád přenechám jiným...

Jinak co koukám na menší RD od stavebních firem, tak mi ty ceny nějak děsivé nepřipadají, přitom aktuální podmínky splňovat musí, to je myslím min. PENB B a lepší atp. To mi spíš připadá děsivější koupit za o něco nižší cenu něco dvakrát většího a pak odesílat 200k ročně za plyn... Takhle bohatý opravdu nejsem...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 9. 11. 2022 21:56

Neprisel jako sklep? Sleduj ten strop - nosniky tam, navic v textu cetl “atelier”. Okna do dvora utopeny, to byla puvodne tipuju uhelna / kotelna… Tady to zjevne neslo prekolaudovat na byt kvuli svetlu a vlhkosti.

A nejde tam parkovat - ta silnice to je II. mestsky okruh a do dvora se neda vjet, ve vedlejsich domech jsem byl.

Ps: co asi dela kupec Krejcirovy vily :-) Kde bude brat na energie :-)

Pps: nektery auto…. Jsou neskutecny zlodeji, 5x drazsi nez autorizak :tleskani ne kvůli cenám, ale kvůli podvodům, snaží se tě na účtovat něco co vůbec neudělali - např. po mě chtěl za výměnu bočního okýnka 2000 za práci prej 2 hodiny, tak jsme to udělali za 20 min. na dvoře, to je ještě ten lepší případ, řekne férově co chce, daleko horší případy jsou, co ti tvrději opravu řídící jednotce a pak zjistíš, že jenom na prožili kontakty na svorkovnici za 10 000 kč

a ze jsi o 20% zdrazil to je fajn, pri 20% inflaci to sis teda moc nepomohl. A teď můžeme diskutovat o tom, jestli je za hodinu práce Šmudly v dílně 1000 Kč adekvátní nebo přemrštěná cena ? Neboli 8000 za den.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Jirka.2 9. 11. 2022 22:23

Nechci ti brát iluze, ale autorizák je tragédie. Mají supr čupr vybavení, nemám problém přiznat že lepší než já, ale tím to končí. Ti kluci tam dělají za almužnu, takže až na výjimky to jsou bud úplně levý tragédi, nebo to doháněji jinak- prodávají bokem olej a díly co ti naúčtují atd, víc bych to asi nerozváděl. Znám jich pár slušných a dobrých(mechošů) ale ty spočítám na jedné ruce.
Však jsem promítl právě tu inflaci. A tobě v práci přidali alespon za tu inflaci? Jinak jestli myslíš že dělám za litr tak se podívej do trenek jestli tam něco nemáš šmudlo 8-)
A myslím že kupec Krejčířovy vily asi energie moc řešit nemusí ;-)
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 9. 11. 2022 22:38

Vybaveni mit musi, na to dohlizi importer. Myslel jsem to jinak, ukony ti musi naučtovat dle casovych jednotek danych vyrobcem, v sazbe, kterou ma vyvesenou v provozovne, kde treba rozvody garazista v tomto case na urcita auta casto neda. Ale to jsme tady ve spatnym vlaknu.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod aaischa 10. 11. 2022 10:45

Eu bude pozadu ale v usa již na redditu v dividend investorech vídám denně že nekoho vyhodily a hleda praci(IT) a nabidky ma o 20-30k usd níž než to kde ho vyhodili.. Prevazne vyhozeni z google, verizon, meta a dalších..
aaischa
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka