Rendy00: jj, přesně. Ono to povídání o drahém materiálu a práci, to je v podstatě PRko. Asi před rokem jsem slyšel podcast s nějakou slečnou, která ma stavební firmu a dělala nějaké řadovky a tam z ní asi vylezlo víc, než chtěla. Když říkala, že náklady na jednu jsou 3 míče a prodávají za 5... A v těch 3 míčích jsou řemeslníci i materiál. Čili marže obrovská... Ale kdo by si nevydělal, když před každou řadovkou až donedávna stál zástup jelit s levnou hypotékou a ještě se přeplácejí v aukci...
Jirka.2: Naše diskuze mi připadá obdobná tomu, jako jsem se před rokem s některými bavil o cenách bytů. Tehdy panovalo skálopevné přesvědčení, že když to šlo tak nahoru, že to půjde ještě výš a pořád. Když jsem říkal, že je to bublina jak vyšitá, spousta lidí se mi smála a dál věřili, že už nikdy levněji nekoupi a podobným nesmyslům. Zrovna poslouchám podcast realiťáka z Brna a ten prý už vidí některé paneláky v Brně s cenou o 40% nižší, než loni... Ale dodnes, někteří, se kterými jsem tehdy diskutoval, si to jaksi odmítají připustit.
Že nebudou zedníci? Tomu snad sám nevěříš. Kde jsou peníze, tam jsou zedníci. Třeba z Ukrajiny sem uteklo už skoro půl milionu lidí, čím déle bude trvat válka, tím spíš tu zůstanou. Chlapi částečně odjeli bojovat, ale přišly maminy s hromadou dětí. Ty děti budou za pár let v pracovním procesu. Ti chytřeší budou dělat IT, to před válkou na Ukrajině frčelo dost a ti méně zdatní na studium budou řemeslníci a zedníci. Proč? Protože tady se budou mít o dost lépe, než v kompletně zničených městech. A i kdyby všichni odešli, což nepodporují dlouhodobá sociologická data, tak vzpomeňme třeba na Německo, Izrael, nějaká Saudská království. Všechno relativně bohaté země, kde se lidem nechce makat, no tak se tam ti zedníci dovezou. Do Německa si dovezli miliony Turků, v Izraeli teď velké infrastrukturní projekty staví Číňané a do těch království se zase na stavební práce vozí levní Indové a Bangladéšané... Někoho dovezeme, dostane lopatu, lžíci a pojede... Mě je vlastně šumafuk, jestli mi reko nebo novostavbu postaví Čech, Ukrajinec, nebo Palestinec... Taky nezapomeň, že ti Ukrajinci si budou muset na rekonstrukce někde vydělat. Ono se to nepostaví samo. A ten model tu už byl předtím, že Ukrajinec makal tady, vydělal za pár měsíců, pak si vzal měsíc volna a ty prachy prostavěl na Ukrajině a jel zase zpátky vydělávat dál. Určitě bych se nenechal ukolébat nějakou výlučností své profese, pýcha předchází pád, jak se říká. A každý je nahraditelný, obzvlášť ve stavebnictví, kde třeba kamarád, než by čekal na řemeslníky, tak postavil obytný zahradní domek podle stavařských návodů z youtube. Když bude zle, bude nezaměstnanost, lidi si zase rukávy vyhrnou, obzvlášť u něčeho, co se z velké části dá naučit za pár hodin a je to spíš o fyzické práci a hlídání vodováhy, než o nějakém letitém studiu...