Vývoj cen bytů v ČR (pro individuální pronajímatele)

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 13. 3. 2022 13:44

Takze pipacum za kasami a za kulatym preclikem brzy odzvoni. Jestli dopad bude pozitivni, tak v jakem horizontu odhadujes? Ja ho vidim az za dlouho, v kratkodobem horizontu se zasekne sekerka statniho dluhu jeste hodne hluboko.

Pokud jsem videl ty autobusy (nejaci aktiviste shaneli autobusy a navazeli je do CR, vedle toho ze byl problem je zaplnit), tak to byli lide 60+ nebo matky s velmi malymi detmi. Kde z toho chcet generovat HDP?

Jeden “prinos” pro nas asi bude plosne zvyseni najemneho a negativum pak skokove zvyseni nakladu na Prispevek na bydleni. Uz jste letos zvedali najemne? A budete zvedat?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 3. 2022 13:49

No on budoucí profesor historie nebere moc ani u nás. :)
Platy jsou na Ukrajině velmi nízké, řádově třeba 4-5x nižší než u nás. Na druhou stranu ceny jsou tam super nízké. Někdo tu psal, že nové byty v Kyjevě byly za 20-25 tisíc Kč za metr, benzín tam stál vždy o třetinu méně než u nás, atd.

Například osobní bankéř Ukrajina - průměr ani ne 10000 Kč.
https://www.paylab.com/ua/salaryinfo/ba ... rrency=EUR

Uklízečka ČR - průměr 20000 Kč.
https://www.platy.cz/platy/pomocne-prac ... rrency=EUR

Náklady na život v ČR jsou výrazně vyšší. Takže to není úplně lákavé.

Je to zhruba jako když jdete z ČR pracovat do UK, máte 3x vyšší plat na té dané pozici, ale je velmi těžké tam dělat dobře placenou práci. A v odborné práci v ČR máte téměř to samé v ČR, jako v neodborné v UK.

Žena byla 9 let v Londýně, takže vím, kde se tam dodnes pohybují platy v HoReCa. Běžný zaměstnanec má 1500 - 2000 EUR, přičemž má nějakou znalost jazyka. Třeba asistent managera v nějakém lepším fastfoodu (Pret A Manger, ITSU) má nějakých 2500-3000 EUR.
https://gb.paylab.com/salaryinfo/touris ... rrency=EUR

Pak přijde do ČR a jako třeba účetní má 2000 EUR. Budeš lépe žít za 2500 EUR v Británii, nebo za 2000 EUR v ČR?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 13. 3. 2022 14:05

V tom případě by bylo pro důchodce z ČR finančně výhodné přestěhovat se se svým důchodem na Ukrajinu asi.
:hm
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 3. 2022 14:19

No to určitě. Tak Němci, Britové, Finové, ti běžně odchází do Španělska / Portugalska, protože s nějakými 1500 EUR měsíčně tam skvěle žijí.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ripper6 13. 3. 2022 15:25

tmx643 píše:Pak přijde do ČR a jako třeba účetní má 2000 EUR. Budeš lépe žít za 2500 EUR v Británii, nebo za 2000 EUR v ČR?

To by i odpovidalo, ale nesli ty platy dost nahoru? Mam za to ze i uklizecka / prodavacka ma ted vic v Londyne a treba Irskem Dublinu nebo dela porad za stejne penize? :)
Roce 2009...
Irsko, Dublin
znami dostaval 2000 EUR / mesic za cisteni trubek ruzne po fastfoodech, cisteni vejtahu v obchodnim centru.
Kdyz mu zamestnavatel zavolal ve 23h, musel tam letet. Rikal ze cestovat ani moc nemuze, penize sice mel ale musel byt vecne k dispozici.
Uklizecka Tesco Dublin mela dle zakona 1400Eur jako zaklad co rikal. Dalsi tam cekal 2 roky na to aby mohl vykladat auta, kamiony za 2000 Eur mesicne.

Londyne me rekl zase jiny ze na stavbe ma 850 GBP celkem za mesic (vim plati se tam tydne).
Se me nezda ze by dnes meli porad +- stejne. Takze bych cekal ze zatim co v Praze bude mit nekdo na odborne pozici 2000 Eur, tak tam pokladni vydela nekde v Dublinu treba 3 - 4000 Eur.
Jinak Ukrajinci zde asi maj uznane vzdelani, jak jsem potom chodi zubari nebo lekari? :) Kdyby se jim nic neuznalo, tak by jen uklizeli :)

Kamarad jako programator chtel vecne od Australie ale legalne a bez jazyku se mu asi ten sen rozplynul. Nevim zda by mu uznali VS. Nektery ale lidi me psali, prosimte, prijed do Australie normalne, za tejden mas 20 000czk v prepoctu a pohoda :)

Pak zalezi ceny bytu a najem. Dublinu stal pokojicek roce 2009 cca 350 Eur (celkem za mesic). Jen MHD ale tak stala 100 Eur za mesic a dost jsem se divil. U nas staci na MHD 143 Eur na rok :D
Treba do CR sla i Americanka, protoze rika ze je to tady ultra cheap, nevim jak bude mluvit po zdrazeni vseho :D Rikala treba byt na Vinohradech jen 500 Euro mesicne (treba ji to uz zdrazilo) jak je to ultra cheap! :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Valnik 13. 3. 2022 16:01

To ripper6: Ctes to po sobe? To se neda, rovnou Tvoje prispevky preskakuji a myslim, ze nejsem sam. Je to jako opravovat diktat po zakovi zvlastni skoly.
Valnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yowie 13. 3. 2022 16:39

vpe: Jestli to bylo na mě, tak já psal v dlouhodobém horizontu. Ale těch ukrajinských dětí a náctiletých, co jsem potkal jen včera, to mě docela naplnilo optimismem. Maminy můžou pracovat hned, děti dodělají školy a nastoupí do procesu, podle mě to může být přesně to, co tahle země teď potřebovala, s až nezdravým trhem práce atp., pořád se říkalo, nejsou lidi, tak teď už jsou.

Jinak jo, nájmy jdou nahoru brutálně, mluvím za Prahu. Jak to sleduji, tak už si některé byty a pokoje pamatuji a jde to fest. Třeba pokoj v Košířích za 7600 naposledy, ne tak dávno, teď už 8500. Jeden týpek někde na forech psal, že volal na garsonku inzerovanou v bezrealitky.cz za 14k se vším a paní mu na ne tak starý inzerát odpověděla, že cena už je stará, že je velký zájem, tak že už to je za 17k...

Jako kdo je v Praze někde dobře zaháčkovanej v nájmu, tak ať si toho hledí a drží si to, když se vrhne na trh teď nebo v následujících měsících, tak málo, jako předtím, už rozhodně platit nebude a co se pokojů týká, tak dost možná ještě s nižším komfortem = více lidí v bytě.

A hlavně upřímnou soustrast začátkem podzimu studentům a mladým pracujícím po prázdninách, co budou hledat v Praze. To je vždycky peak poptávek a jestli to takhle půjde dál, tak 8-9k se bude platit i za pokoj ve starém paneláku na okraji Prahy. Do toho ještě energie...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ripper6 13. 3. 2022 16:46

yowie: dnes se prej pracuje na Home Office do prace uz mlady nechodi protoze mlady ty cestujou a pracujou od Bungalowu :D
Praze - covid, pandemie, dalsi mutace cluby a podniky to bude stejne zavreny tudiz nebudou mit dle info duvod :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yowie 13. 3. 2022 17:02

Tak Covid, to uvidíme, jak to bude dál. Home office má hodně lidí, ale ne všichni, u spousty profesí, hlavně těch méně kvalifikovaných, které taky nejvíce chybí, to prostě nejde. Tam by se mohli uplatnit ti aktuálně práce schopní a za pár let postupně ty děti i na lepších pozicích, podle toho, jak si tady dodělají vzdělání.

Speciální operace asi skončí brzy, jinak se Rusko naprosto zničí. Když jsem viděl ty záběry těch ruských plechovek do šrotu, jak já bych chtěl mít na Ukrajině kovošrot a dva traktory k tomu... :-) S postupem bojů si říkám, že to nejlepší na ruské armádě až doteď byla její propaganda, koukal jsem na ty jejich seriály o vojenské technice atp. A pak na Ukrajinu najede banda bažantů natěsno v plechovkách z 80. let.... :-) Jediné štěstí, že zaútočili na Ukrajinu a ne na Polsko, Poláci by je vypráskali jak psy. A pak dalších 10 let by byli velmoc ve vývozu oceli, protože zpracovat všechny ty ohořelé staré plechovky chvíli potrvá.

A těch nácků je tam velice málo, neskákej na lep ruské propagandě. Oni by dokázali najít nějakého pomateného skinheada i u nás a označit nás tak všechny za nácky.
Naposledy upravil yowie dne 13. 3. 2022 17:07, celkově upraveno 1
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 14. 3. 2022 10:32

Bandera nic nevyhlazoval, když v té době seděl, to byl politik. Vyhlazoval tenhle a jiní https://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_%C5%A0uchevy%C4%8D

Každopádně cca před rokem se hovořilo o nákupu nemovitostí v cizině, ať už Bulharsko nebo i Kiev? Znáte někoho, kdo si tam koupil byt(y) a jak jim o nese?

-- 14. 3. 2022 10:32 --

yowie píše:vpe: Jestli to bylo na mě, tak já psal v dlouhodobém horizontu.

za hodinku bude povídat o tom ministryně https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozs ... omaci_lisv

Otázky kladete zde: https://www.idnes.cz/zpravy/odpovedi/ka ... kce=otazky
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod outlier 14. 3. 2022 11:17

tmx643 píše:
Žena byla 9 let v Londýně, takže vím, kde se tam dodnes pohybují platy v HoReCa. Běžný zaměstnanec má 1500 - 2000 EUR, přičemž má nějakou znalost jazyka. Třeba asistent managera v nějakém lepším fastfoodu (Pret A Manger, ITSU) má nějakých 2500-3000 EUR.
https://gb.paylab.com/salaryinfo/touris ... rrency=EUR

Nájem v Londýně je za srovnatelný byt cca 3x vyšší než v Praze, potraviny tak 2x dražší (pokud nemáte blízko Aldi). Podle mě se drtivé většině lidí, která tam je, Londýn už nevyplatí. Pokud tam nejste v nějaké globální firmě s velkými platy. Vyplatí se tak na učení jazyka nebo získání zkušeností, ale co se týče kvality života, tak to už dávno ne.

Jinak tohle nám důchodovou reformu nevyřeší, protože oni při vezou i důchodce. Hlavní ekonomický efekt bude asi tlak na snižování platů, protože budou ochotni dělat za míň.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod peliculiar 14. 3. 2022 16:19

jjrr píše:Tak hlavně tu stoupne spotřeba cigaret a tvrdého alkoholu, jak já úkáčka znám. Také bude vyšší majetková a násilná kriminalita a víc dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Ale nějaká výhoda tu je, oni umí tvrdě pracovat, narozdíl třeba od arabských migrantů a většinou nejedou v drogách.

Pro tvou informaci, tvrdý alkohol je nejenže droga, ale statisticky je mnohem destruktivnější než tvrdé drogy. To, že je alkohol zde legální, neznamená, že neničí životy, ba právě naopak ...

yowie píše:Byty? To je otázka, Ukrajina je ekonomicky teď už zcela na kolenou, ne, že by to bylo nějak dobré předtím. Viděl jsem článek o bytech v Kyjevě, taky tam měli boom, kdy prý v roce 2020 stál m2 v Kyjevě průměrně 900 dolarů, v roce 2021 už pak 1100 dolarů, tedy se pohybovali v rozmezí dejme tomu 20-25k za m2 v hlavním městě. V článku se psalo, že na tak drahé byty většina Ukrajinců nemá a že vláda má nějaký program na jejich podporu, něco jako levná hypotéka, ale ani na to většina Ukrajinců nedosáhne. A teď teda přijedou sem a budou v Praze kupovat byty za 100 - 150k za m2? Jak? Z čeho?

Proč by hned něli uprchlíci kupovat byty? V ČR není problém s dostupností bydlení, ale s dostupností VLASTNÍHO bydlení.
To není totéž. Vždyt už jsme to tu v minulosti řešili ...

Valnik píše:Offtopic to ripper6: Nauč se psát správně česky. Omlouvám se, ale Tvoje příspěvky se nedají číst, předem díky aspoň za interpunkci.
saabik píše:Nevím jak šišlají Ukrajinci. Ale jestli je tvůj verbální projev stejně kvalitní jako ten psaný, pak raději toho šišlajícího Ukrajince.
Valnik píše:To ripper6: Ctes to po sobe? To se neda, rovnou Tvoje prispevky preskakuji a myslim, ze nejsem sam. Je to jako opravovat diktat po zakovi zvlastni skoly.

Pozdě ...
ripper6 píše:
peliculiar píše:
jjrr píše:Králíkárna musí být peklo pro lidi, co předtím žili v RD, ale jestli někdo žije v králikárně od narození, tak mu hluk sousedů nevadí, je na to zvyklý, že slyší dupání dětí, splachování WC, sprchování, štěkání čoklů, hádky sousedů i jejich divoký sex. :D
ripper6 píše:jjrr: to bys koukal co lidem to vadi a co jsem tak cetl a jsou to casto klidne mlady lidi ve veku 28 - 35 let a z RD to uz nevim.

@ ripper6: Čtu tu tvé příspěvky už docela dlouho, často mám problém pochopit, co jimi chceš říct.
Například ta věta výše ... není výjimkou, ale spíš pravdilem. :-)

Jinak si myslím, že tvé příspěvky mají informační hodnotu, ale často mám problém ji dekódovat ... Počítám, že v tom nejsem zdaleka sám.

To se da vysvetlit. Ano to delam, prectu, ale Cestina neni lehkej jazyk a ma s tim hodne lidi problem i rozenych. Ja nejsem uplne Cech a tak mozna muzou nektere vety, slovni spojeni mit jinou skladbu nez je zvykem.
Naposledy upravil peliculiar dne 15. 3. 2022 00:21, celkově upraveno 3
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka