Vývoj cen bytů v ČR (pro individuální pronajímatele)

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 5. 2. 2024 11:25

Chceš-li "věřit", jdi do kostela... Věřit a vědět, většině to splývá, že?

A přitom strčit to na S&P500 vyžaduje jen 20 hodin samostudia, jak se vyjádřil Mr. Koběrský (myslím za paywalem) :-D Ale když chceš vědět hloubkově, tak to jsou stovky nebo víc ...

Přitom sám z Patreonu bere snad 4 mega měsičně (má jich tam snad 8 tisíc platičů), prostě lidi jsou líný hloupý tedy spíš pohodlný no ... A ne každému je zhůry dáno...

Prů... je, když v podstatě člověk před důchodem (45+) a bez zkušenosti začne experimentovat s tím, co mu někde přistálo> Protože nejvíc se naučíš na chybách. A pak tihle, jen kejhají po regulaci, přitom si za to mohou sami. Chtějí to ZADARMO. nechápou, že prodejce prodává to, z čeho má TOP provizi.
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni +11% pa)
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za registraci
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 5. 2. 2024 15:36

Tady to vyresili drsne :D
Jen mam otazkou, kdo je zpetne vezme do najmu s deckama? Nekdo psal ze se blbe shani nejaky rozumny najem, pokud lidi maji deti.

Říkají si Sardinky. Pětičlenná rodina vyměnila velký pronájem za své 1+1.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... 1-1-244733
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ninaa 6. 2. 2024 08:46

@ripper6: Já jsem si prohlédla jejich IG.
Mají 3 kluky, což je klika, protože kdyby měli př. 2 kluky a holku, tak by to bylo IMHO problematičtější, žít jako sardinky. Kluky mají dost velké, nejstaršímu je 14, zbylí dva už taky chodí do školy.

Problém s nájmem v Praze může mít samoživitelka s dětmi - když jí vypadne příjem, přestane platit nájem a tomu se každý pronajímatel snaží vyhnout.
Rodina s dětmi, kde oba rodiče pracují, je pro pronajímatele naopak vítaná, obě strany mají zájem na dlouhodobém nájmu. Problémem jsou zvířata.

Jinak pán je filmař - proto začali s tím IG. Bydlení v nájmu v jejich oblíbených Dejvicích určitě najdou, kdyby bydlení ve vlastním nebylo únosné, to je to poslední, čeho bych se na jejich místě bála.
Také mají rodiče s domem a zahradou mimo Prahu, takže mají kam jezdit na víkendy, odložit kluky na prázdniny apod.
Nejstaršímu je 14, takže ten se bude muset rychle osamostatnit - byť s částečnou finanční podporou od rodičů, a to vidím jako veliké plus. Kluci se nebudou snažit využívat rodičovský hotel, co to půjde, ale budou se snažit rychleji osamostatnit a jít třeba do spolubydlení.
Takže já to vidím optimisticky. Časem pro manžele, až kluci vylétnou z hnízda, bude byt velký dost a budou moci hostit návštěvy :-)
Byt jim zařizují architekti a je fakt, že různé vychytávky mohou být skvělou inspirací i do větších bytů, takže se na ně občas kouknu, jak jim to zařídili.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 7. 2. 2024 10:10

Ninaa: jo takto, to potom jo :)

-- 7. 2. 2024 09:10 --

Takových neplatičů je ale podle výsledků analýzy v obecné populaci 0,3 procenta a pronajímatelům je tedy v 99,7 procentech případů nájem zaplacen. V praxi by tedy šlo o nízké tisíce neplatících nájemníků v celé zemi.

„Podíl nájemníků, kteří mají prodlení v platbě nájemného, je celkově velmi nízký. Platební morálka nájemníků je několikanásobně lepší, než je v ekonomice obecně...

V detailu se nikdy s platbou nájemného nezpozdilo 85 procent oslovených nájemníků. Necelých pět procent respondentů potom uvedlo prodlení v posledních 12 měsících.

Je potřeba, aby se posílila pozice nájemců, kteří chtějí v bytech bydlet dlouhodobě a své povinnosti si plní

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... kum-245146
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 12. 2. 2024 07:05

Ninaa Souhlasim, to jsou vzdy starosti tech, co tomu nerozumi. Jen to je shocking, generuje to ctenost …

Ripper S temi samozivitelkami to je tak, kdyz maji vsech 5 pohromade, tak samy navrhnou max. kauci, tvori rezervy a kdyz jsou sikovne, tak… Nesmi to byt ale luza z azylaku, ktera neni schopna vcas zaplatit jediny mesic.

Problem s najemniky je se zmr… typu netahlo ci levicacka fet…, podivejte se na posledni Mate Slovo s Jilkovou a ta doktorandka FSV, ktera si soucasne zalozila nejakou ligu proti pronajimatelum :-)) tak to je na pest a je jasne videt proc ty dva nikdo nechce, jak se odkopali uz v zivym vysilani a jaky maji deme… nazory. Hruza. To si pust misto cteni levicackych HaloNovinek SeznamZprav :-)

-- 12. 2. 2024 06:10 --

Rendy00 píše: něčem ve smyslu "životní moudrosti", kterou Ti kouč (díky svým vlastním zkušenostem a studiu v širokém rozsahu) předá/pomůže objevit? To asi může.

Ale ty k tomu dáváš rovnítko s úspěchem, to tam není, řekl bych to asi tak, že kouč může pomoci využít větší část tvého potenciálu (než kolik by jsi využil bez něj)

* Mrkni tady https://youtu.be/U9HGv-WHXh4?t=1h10m45s - 2 minuty casu. Rekl bych to stejně. koukam to video uz ma skoro 1M views :-)

Bo kdyz nemas tu odolnost proti chybam, tak proste odpadnes. Ne kazdy ma na to objevovat kolo a zkouset 400x do zblbnuti, prikladne jeden 25 letej (mohu dohledat) rekl tak mesic zpatky, ze prvni schuzka dojednat mu zabralacca 350 telefonatu nez nekoho premluvil na tu schůzku. Popisoval tam i jak to pak probehlo. Ze se schazel snad 13x. Dnes uz na schuzku asi ani nejezdi a ma kolik, 15 mega za rok… ten

Zkratka moje uvaha je, kolik lidi odpadne na ceste, nez simto vybulshituje, vypiluje svuj postup, nez kdyby si zaplatili mentora a jednoduse to obesli viz *
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mikkeline 13. 2. 2024 16:26

vpe píše: Kdysi byly hypotéky za 20%

Pamatuji si to matně, ale byly. A dostal ji málokdo. K tomu regulovaný trh s byty a tržní ceny v poměru k platu mnohem horší než dnes.
Bylo tedy výhodnější byt koupit než pronajímat, ale to už musel mít člověk uspořeno a to hodně.
Průměrný plat cca 15 000.
Krátce před rokem 2000 byla inflace kolem 10% a nic se neřešilo. Nebylo zas tak moc co řešit, úspory už byly inflací znehodnoceny pár let předtím.

Ano teď pár let, tedy spíše hodně let to bylo lepší, ale to proto, že Babiš pustil peníze, když chce Fiala politiku opačnou, to je řevu - ale zajímavé, že zadlužování republiky voličům tak vadí (mně to moc nevadí, pořád to není až tak moc). Přitom v porovnání s dobou, kdy byly hypotéky 20%, se nikomu fakt nic neděje. Chudí bydleli na vesnicích a snažili se svépomocí domy rodičů předělat na dvougenerační a mnohým děti vyrostli dřív než dostavěli.

Tohle je jen zpovykaná generace, která si myslí, že má na všechno právo. Srážka s realitou asi teprve bude hodně bolet. Tohle je jen úvod, komu to myslí, přizpůsobil se.

Praha vždycky byla pro bohaté a vyvolené. A to i v podobě garsonky v paneláku na odlehlém sídlišti či kumbálu pro služky se záchodem na chodbě. A bude to tak zase.

-- 13. 2. 2024 15:34 --

ripper6 píše:Takových neplatičů je ale podle výsledků analýzy v obecné populaci 0,3 procenta a pronajímatelům je tedy v 99,7 procentech případů nájem zaplacen. V praxi by tedy šlo o nízké tisíce neplatících nájemníků v celé zemi.

To mně pobavilo.
Já zase neznám pronajímatele, kterému by všichni platili a nelikvidovali byty. Chvíli platí, pak přijde přeplatek a vánoce a nemoc a :-) a při odstěhování ten byt dolikvidují už jen ze vzteku, že ho nikdy nebudou mít.
A taky jsem dělala průzkumy :-) řekni mi, co chceš, aby vyšlo.

-- 13. 2. 2024 15:41 --

vpe píše: to časové okno, kdy reálně můžeš něco, je daleko kratší

Tohle je strašně legrační číst od chlapa :hm . Mám děti po 10 letech a tak jim tedy věnuji 35 let života, z toho 20 let intenzivně. Nenapadlo by mě si na to stěžovat, já jsem tím šťastná.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 13. 2. 2024 16:48

Chce se mi rici, lidi kteri radne plati az do konce je jen 10%. 90% proste vypadne na neplaceni, dluhy, nebo si chce konec odbydlet z kauce (cimz popira smysl kauce).
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 14. 2. 2024 10:25

vpe píše:Problem s najemniky je se zmr… typu netahlo ci levicacka fet…, podivejte se na posledni Mate Slovo s Jilkovou a ta doktorandka FSV, ktera si soucasne zalozila nejakou ligu proti pronajimatelum :-)) tak to je na pest a je jasne videt proc ty dva nikdo nechce,

Jo uz jsem to videl, ta byla drsna :D Potom tam resili romove, bylo videt jak se to snazili hned utnout.
U nas v dome teda jsou poctivi, nevim zda je to vyjimka, ale plati radne a jeste si koupili novou televizi :-)
Bartos to tam hezky vysvetlil, jak ty najmy chce dat doporadku a co s tim udela :-)
Proste ze posilni vic prava najemniku :-)
U tech smluv na dobu urcitou, v USA to taky existuje ze je proveri cloveka, musi mit kredit skore a nekde je jen smlouva na pul roku.

Ja zase nechapu proc? Bartos tam zminil, ze prece kdyz jdou lidi do prace, tak maji casto smlouvu na 1 rok na dobu urcitou. Je mozne je vyzkouset, pak jeste prodlouzit o 1 rok dobu urcitou.
To je dostatecna doba :-)
Tudiz i u najmu by to melo byt, 1 rok, pak jeste 1 rok a pak byse mohli davat smlouvy na alespon 3 roky :-)

Nevidim tam problem, toho cloveka uz jako majitel poznas, vis jak plati, jak tam je ;-)
Nerikej me, ze clovek co tam normalne bydli, prespi, podivat se na TV, jde do prace, tak za 1 rok znici byt, ze jsou urvane dvere, vytrhana elektrika, znicena vana - sprchac.
Kdysi jsme se taky stehovali, bez zvirat, dal jsem na zem koberec, takze ani podlahu jsem znicit nemohl.
Vanu jsem pouzil normalne, vetsinou sel ven nebo do prace. Takze projdutim po byte, prespanim to opravdu nemuzu hned znicit. Jasne za 30 let uz se to krapet vybydli, kdyz tam byla pred tim nejaky roky sousedka.
Navic ta tam hulila, takze ja s ni menil byt.
Spravne tu dobu, byse to muselo nafotit, udelat popis stavu bytu, to ale nebylo. Majitelka jen prijela, podivala se tam a rekla ze je byt v poradku. Jen ze vymeni vanu a zachod.

U segry to byl jiny pripad, ta nemela 1 zvire, ale posadila do bytu klidne 3x psa, kocku. Tam to po nejakem roce uz bylo opravdu v dezolatnim stavu. Jenze segra byla spis vyjimka, nikde u lidi jsem to uz nikdy nevidel. To byla doba jeste po roce 1989. Najem v dome, cihla, podlaha takovej ten beton vsude, v pokoji drevena stara podlaha, prosklene dvere. Ta se s tim neparala, vlcak by ty dvere rozmlatil, takze vzala se znamim prkna, dvere zatloukla prknama, na okna protoze to bylo v prizemi zasekali 3 kovove trubky do zdi.
Ano mela to jak pred zombi apokalypsou, ale majitel co i prijel neco podepsat, prej nic na to moc nerikal :-D

Jen jsou ruzne zivotni etapy, takze ano muze treba casem poridit si psa nebo kocku a ty to ani nemusis vedet a muze byt hned problem. Ty mu to budes chtet nacenit vic, on nebude tolik chtet, protoze bude vedet, ze to zakon nezakazuje. Zpetne je to snad nevymahatelne.

Ja co se bavil naposledy s pravnikem, rikal me ze neni pravda ze majitel z bytu nemuze najemnika dostat (u doby neurcite). Rikal ze cloveka lze vystehovat, jen samozrejme kdyz navic plati tak, dokaze to natahnout u soudu klidne na dva roky a trochu toho majitele potrapit :-)

-- 14. 2. 2024 09:28 --

vpe píše:Chce se mi rici, lidi kteri radne plati az do konce je jen 10%. 90% proste vypadne na neplaceni, dluhy, nebo si chce konec odbydlet z kauce (cimz popira smysl kauce).

Vidis a ja platim radne uz 20 let, kauci ofiko zadnou nemam, mam starou smlouvu kde nic neni a presto tak nejak dodrzuju vse :-)
A i ten kamarad, ten nekde prisel, platil trzni najem a v byte max chvilku u PC, spani a byl venku. Jako hoch byse mohl zdat podezrelej, ale pokoj mel skoro jen na prespani. Idealni najemnik :-)
Jen ho to trochu taky trapilo, rikal ze ma od realitky smlouvu na jeden rok, takze mu ji nemusi prodlouzit, proto si nic ani nema cenu kupovat. Pokud by mel to treba na pet let, asi by mluvil jinak.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 2. 2024 12:55

vpe píše:
* Mrkni tady https://youtu.be/U9HGv-WHXh4?t=1h10m45s - 2 minuty casu. Rekl bych to stejně. koukam to video uz ma skoro 1M views :-)

Zkratka moje uvaha je, kolik lidi odpadne na ceste, nez simto vybulshituje, vypiluje svuj postup, nez kdyby si zaplatili mentora a jednoduse to obesli viz *

To co tam říká je bezesporu pravda, nicméně to jsou většinou věci, které chceš zkonzultovat, na které se zeptáš, necháš si poradit.
To je na pár setkání s někým zkušenějším (ne nutně koučem, ale klidně, pokud je z podobného oboru), pokud jsi tohle myslel tím koučem, tak Ok, to jsme se nepochopili.

Jenže ted je moderní mít svého "kouče", který vlastně nemá ani zkušenosti z Tvého oboru (ale ví, jak Tě vést k seberozvoji, že :D ), pravidelně se s ním scházet, poslouchat jeho plky. Ne chodit si pro radu s konkrétními dotazy za někým, kdo si tím samým prošel (takový člověk totiž většinou nedělá kouče....).

A taky je to dost individuální, Mára tam například mluví o tom, že je fajn získat "zadarmo" skill jak vést schůzku s klienty, ale ne každý tohle potřebuje, ne ke každému podnikání patří schůzky...
Někde potřebuješ třeba technické znalosti, tam je ti kouč k ničemu. A když zase potřebuješ soft-skills tak jsou knihy, kurzy, školy... i o těch obchodních schůzkách bude spousta studijního materiálu.

Na ten rozhovor s maníkem co potřeboval stovky telefonátů na první schůzku se rád podívám, klidně pošli odkaz jestli ho máš po ruce :)
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 2. 2024 17:26

K tématu vlákna: https://denikn.cz/1351657/hypoteky-nezl ... developer/

Já to mám teda zamknuté, nevím, zda to může předplatitel odemknout i pro někoho jiného, jako na jiných portálech? :)
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 15. 2. 2024 21:57

Rendy00: uz jdou dolu, uz muzou lidi nabrat ty hypoteky :)

https://www.finance.cz/novinky/air-bank ... -internetu
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 20. 2. 2024 22:33

https://www.facebook.com/share/r/n7VbrMT6j3rSGjNW/ Demolice paneláku? Jak tam ty bagry na vrchy paneláku asi dostali
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 2. 2024 14:24

VPE: tak muzes i nacenit panske navstevy :D
Sice nevim v pripade soudu, jak by jsi uspel u naceneni kralika, pejska, kocky ci panske navstevy ale budis :)

Zájem lidí bydlet v nájmu otevírá cestu pronajímatelům k prosazování nezákonných požadavků. Výjimkou tak není zákaz návštěv nebo požadavky na úhradu vybavení bytu.

„Majitelé kladli důraz na zákaz návštěv, zejména těch pánských. Zdůvodňovali požadavek naším věkem.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 22. 2. 2024 10:16

Majitele bytu, lidi s hypotekou... ty zaplacou teda krute.

Tady vysvetleni co je ceka v case 32:30:
https://youtu.be/whuRerA2STY?si=mhvwv87pk5beMwQv&t=1950
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 23. 2. 2024 08:12

Nevim jak chces nacenovat navstevy, i kdybys je byl schopen prokazovat. To je spise psychologicke ujednani.

Co se tyka naceneni “bydleni” domaciho zviratka, tak s ohledem na to, ze

1/ to bylo predem smluvne ujednano, tedy odsouhlaseno zajemcem
2/ je to zcela obvykle naceneni at jiz v pronajmech treba chat a chalup i ubytovanich v hotelich, domnivam se, ze to vymahatelne je v pohode, za predpokladu, ze to bude jak prokazat…

Ad: “Podle Sdružení nájemníků navíc mnoho pronajímatelů stále po nájemcích požaduje úhradu plateb do fondu oprav, za správu a pojištění domu, …”

- to je pri pronajmu nezakonne, i protoze se jedna o danove ucinny vydaj pronajimatele, spravne se tato platba presunuje do najemneho!

“… vybavení bytu nebo úhradu plateb za stavební úpravy v domě nebo za revize zařízení.”

- nevim co mysli vybavenim bytu a stavebnimi upravami (to zalezi o co jde a kdo si to vynutil a proc), revize? Nevim o tom, ze zakon nařizuje nejake revize pro byty k bydleni, vyjma kominu (kominik) - a tam samozrejme plati najemce, pokud uziva komin.

Pokud mysli “revize” treba plynoveho kotle, to je pozadavek ciste vyrobce toho kotle kvuli zaruce a ne legislativy. Podle meho nazoru to je na DOHODE, kdo to plati. Pokud se ve smlouve nedohodnou, neni pravdepodobne povinnost najemce tyto revize hradit.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka