Vývoj cen bytů v ČR (pro individuální pronajímatele)

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 17. 1. 2024 19:11

Jak to staveli vime, kultovni dilko to zachycuje zde

nejen scena v hospode :-)

Kuriozni je, ze talentovana reziserka toho krasneho dilka sama bydlela ve vilce za 1,2 mega na dnesni ceny tak 150 mega?) nekde ve Troji? https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-c ... korun.html

Zadny uviverzalni navod neni, clovek se ma prizpusobit situaci :-) Pokud to zdedis tak OK, nekdo prece tech 100 tisic bytu postavenych za 10 let v dobe nejvetsiho boomu Praze a spoustu dalsich, musi zdedit, jsme tu jen na navsteve, nebo ne? Rec sla o tom, ze kupovat panel mini byt treba ten co je ve videu, za 7 mega pro prumerne vydelavajiciho je lehce receno demence.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mikkeline 17. 1. 2024 22:19

Tak ještě jednou, co podle tebe má ten průměrně vydělávající (nebo mírně nadprůměrně, cca 60 tis.) člověk dělat?

Jestli ti ten byt přišel malej, tak v tom je problém, prostě se stavěly malé byty. Nebo pokoje 8 m2. Těhle 3+kk je všude plno, inzerují se za 5,5 - 6 mil. A mají okna na jednu stranu, typicky východ nebo západ.
Ty větší byty byly za odměnu, takže tam narazíš na nějakého donašeče a různé osoby, které věrně sloužily minulému režimu nebo hodně poškozené, kterým třeba zbořili dům, kde bydleli.

Ve velkých pěkných bytech bydlí na severu (nejen tam) Cikáni. Proč je tam vystěhovali nepochopím.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 18. 1. 2024 12:52

vpe píše:Jak se vyjadruje v 2:55 k zarubnim mi to prijde ze to uz jsou nepuvodni zasupovaci (kvuli mistu) zarubne nebo se pletu prazaci?.

Koukal jsem na to video a co rika remeslnik.
Podle te kritiky a vysvetleni, coz ocenim pac ted trochu chapu jak to ma bejt a co se tim myslim.
By cumel u me, to by asi s nim seklo :D
Rika tam o byte po rekonstrukci viz zde
https://youtu.be/YGDJZhgGBqU?si=RRwgu9wRsi2beNti&t=421
a zminuje prchovy kout, ze ma plisen a ze to odvetravani je tam nahore.

Dotaz: proc nekdo da spatne odvetravani? :-) Tam nahoru?
U me v koupelne treba zadne odvetravani nexistuje, je to pouze jen okno na starou puvodni mosaznou kliku.
Musel bych tak permanente poustet zimu a pouze vetrat tim.
Zachod to ma reseno jeste hur, ma to male okno uplne vzadu ve vyklenku. Nejde se tam ani dostat. Musel by clovek splhat pres zachod, nasledne vlezt celej do toho dlouheho vyklenku, potom natahnout ruku aby to vubec otevrel :D Vetrani je tak temer nemozne.

Pokud byse byt mel pronajmal za trzni cenu, musel by majitel nejen menit a resit betonove stare podlahy, ale zaroven vysekat zachod, vysekat koupelnu a udelat tomu normalni vetrani.
I kdyz je na trhu hlad, tak byt v takovem stavu za nizsi najemne by lidi brali.

Lino mam presne to pan trefil :-D Lino mam v jednom pokoji, koupelna ma lino.
Zachod mam taky jen ledovej beton, vyresil to koberecek.

A ty zarubne? Ty mam ty silne puvodni stare drevene to je tak z roku pred 1989 :D Dvere to je spis takova drevotriska, to staci vykopnout. Tesneni trochu z toho opadava :-)
Tedy dle fotek co vidim, ten byt by musel nekdo za pul mega kompletne udelat rekontrukci, aby to sedelo dle nabidek na trhu :-)
Mozna proto se toleruji psi, v dome ma hodne lidi psa nebo kocku a je to uplne bezny :-)

Ve sve podstate, by ani snad zdrazovat bydleni nemeli, v pripade reseni ceny najmu by za horsi byt dle trhu mela byt sleva :-)

-- 18. 1. 2024 11:58 --

VPE presto dekuji za to video, alespon ted jsem si vic uvedomil co je v byte spatne z pohledu stavby a co dela problem a proc je na kachlickach plisen, ktera se nekdy ocisti a nekdy ne :D
Tady nepomuze ani prilis odvlhcovac vzduchu, muj byt je celkove z pohledu stavby davno za zenitem a musel byse prebourat. Tedy i kdyz vymaluji, komplet vse, tak nikdy to nebude ok, protoze se bude tvorit tu a tam nekde plisen diky stavbe bytu.

Uz driv prvne, kdy jsem chtel malovat svepomoci, jsem zjistil ze je temer nerealne pro nezkuseneho cloveka se vubec dostat na nektere mista. Videl jsem ty filmy, kde maluji valeckem, to zde ani nejde.

-- 18. 1. 2024 12:00 --

Ty zarubne zde to je videt treba, nasel jsem starsi foto
https://i.postimg.cc/KjVqFy87/IMG-20200 ... 557435.jpg
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 18. 1. 2024 13:57

Ripere my se zde bavime o panelakach a ne cinzakach 100 letych, tehdy se lidi myli zinkou a lavorem, vis? :-)

Kazdopadne si je vetsina moc idealizuje, byly sizeny, kradlo se, byly neflexibilni co do vyuziti (i verejneho) prostoru:

-- 18. 1. 2024 13:23 --

Mikkeline píše:Tak ještě jednou, co podle tebe má ten průměrně vydělávající (nebo mírně nadprůměrně, cca 60 tis.) člověk dělat?

Jak to myslíš? Jako rady do života nebo co? Tím že kupujou králíkárny tak ceny drží nahoře. No asi to většině vyhovuje tak ať si dělají co chtějí. Investor to za tyhle prachy nekoupí, není blázen.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mikkeline 18. 1. 2024 22:49

vpe: Tak poněkud je odsuzuješ, že bydlí v paneláku, co by podle tebe měli dělat? Kde a jak bydlí ti lidi se statisícovými platy? Myslels v nájmu? A co koupí investor? Mně tedy byt jako investice nepřijde nijak dobrý nápad, ale nepřijde mi chytrý ani prodej, jsou-li v rodině děti. Zajímavější už může být pro investora koupě bytů v zahraničí, ale neznám tamní náklady, mně se to fakt netýká.

-- 18. 1. 2024 22:03 --

vpe píše:Kazdopadne si je vetsina moc idealizuje, byly sizeny, kradlo se, byly neflexibilni co do vyuziti (i verejneho) prostoru:

Myslíš, že si ve velkém odváželi domů pytle cementu? Nějaký se jistě ztratil, ale oni jeli podle norem a bylo jim jedno, co to stojí. Třeba umakartová jádra byla dražší než normální, ale byla rychlejší. Dnes se krade a šidí, aby se snížily náklady. Ve všem jsou různé ekosměsi, nechtěla bych v tom bydlet, nezávadnost po desítkách let není známa a není mi známo, že by se nějak sledovalo, co se kde použilo. Tedy on se málokdo zeptá, jestli jsou někde nějaké příměsi. Klidně se můžeme dočkat dalšího průšvihu jako je azbest. Na to je třeba fakt hodně dávat pozor, aby v bytě nebyl azbest, to jsem zapomněla zmínit.
V tom videu kecá, poslední se dokončovalo Jihozápadní město, táta mě bral s sebou do Prahy, když tam jezdil na kontroly a bylo to už pár let po revoluci.
Flexibilnost - tam asi záleží, co si pod tím představuješ, paneláky jsou flexibilní co do délky. A byly normy na počet jeslí, školek, škol, potravin, ostatních obchodů a zdravotních středisek. Vzhled velmi kazila norma počet bytů/osob na určitou plochu.

ripper6 píše:Dotaz: proc nekdo da spatne odvetravani? :-) Tam nahoru?

Hlavně to odvětrávání je dnes nefunční.
Byla tam vana a nad ní odvětrávání. Dali sprcháč na druhou stranu. Ve sprcháči se plísním daří bez ohledu na odvětrávání no a zateplené domy s kvalitními neprodyšnými okny plesniví více.

-- 18. 1. 2024 22:16 --

ripper6 píše:Uz driv prvne, kdy jsem chtel malovat svepomoci, jsem zjistil ze je temer nerealne pro nezkuseneho cloveka se vubec dostat na nektere mista. Videl jsem ty filmy, kde maluji valeckem, to zde ani nejde.
[/quote]

Ale no tak, válečkem umím vymalovat i já :-) ach ta mladá generace.
Bohužel nezvládám vrtat do panelu, to je blbý.

Jinak jsi vyjmenoval přesně ty důvody, proč bych ve starém cihlovém domě v centru bydlet nechtěla. Ale zase chápu, musí to být fajn, projít se každý večer historickým centrem, líbilo by se mi to moc. Ale ten vzduch už ne. taky proto je dost sídlišť na kopci.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 20. 1. 2024 06:52

Nikoho neodsuzuju ze ji mouku, poukazuju na to ze kdyz je mouky malo, tak … zacnou skupovat mouku (whatever) a tim sponovat jejich cenu a pak breci, ze je draha mouka. Staci, ze nakupuji za draho.

To vi kazdy investor, ze je to v prde… kdyz na drazbu / aukci prijde nekdo, kdo tam chce bydlet (protoze se necha strhnout a prihodi klidne vic neznje bezna trzni cena). Takhle to bylo mysleny, zenti co sponuji ceny bytu jsou blazni, kteri maji FOMO.

Ve druhem odstavci - ze se normy dodrzovaly at to stoji co to stoji? Ze se nekradlo? Spousta jich z nakradeneho postavila vilky a ve spouste filmu si z toho delaji srandu jak se kradlo kdeco https://youtu.be/E6cLDF03-GQ :-) To jsi jen nepochopila - dokoncovalo se co se NAPROJEKTOVALO za komara, po 1989 uz se nove panelaky neprojektovaly, i kdyz se dostavovaly nekde jeste v 1997… S fabrikou na byty (obdoba panelaku) vyrukoval Babis v predvolebni knize - ja si jen myslim, ze nemovitosti je nadbytek a ze problem je jinde.

Zdravotni nezavadnost se dnes hlida vic nez tehdy, treba fasadni polystyren take pred 15 lety byl pry toxicky a pak se to nejak v tichosti vyresilo :-)

Nezvladas vrtat? A mas vrtacku s priklepem https://www.eberry.cz/fdv-200501-e-prik ... -fieldmann + vidiovy vrtaky https://www.proteco-naradi.cz/dilna-a-s ... 655896?s=5

Malovat (rychlo) valeckem jde na kvalitni povrch, to pravda v cinzaku neni, tam bude nekolikamilimetrova vrstva maleb po tech 100 letech
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ... 20. 1. 2024 07:54

Cirkev bude nakupovat v tomto roce az tisic bytu, ma na to pripraveny minimalne 2 miliardy, o kolik to zvedne ceny? Asi to skupuje po celych bytovych domech rovnou od developeru.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cirkev-vsadila-na-reality-farare-bude-zivit-z-najmu-40457633
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 20. 1. 2024 08:18

Podle odhadů arcibiskupství by mělo 566 bytů vydělat zhruba 160 milionů korun hrubého ročně.

To je cisty vydelek skoro 24000 mes. z bytu i po odecteni spravy, energii… nekrestansky ceny anebo mysli trzby?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ... 20. 1. 2024 09:21

...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Mikkeline 20. 1. 2024 09:31

... píše:Cirkev bude nakupovat v tomto roce az tisic bytu, ma na to pripraveny minimalne 2 miliardy, o kolik to zvedne ceny? Asi to skupuje po celych bytovych domech rovnou od developeru.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cirkev-vsadila-na-reality-farare-bude-zivit-z-najmu-40457633

Milovice si vybrali blbě. Jsou plné azbestu.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ... 20. 1. 2024 09:34

Milovice je takova nocleharna pro lidi pracujici v Praze, takze si vybrali dobre. A azbest uz vitr odfoukl asi nekam na Sumavu.
https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/milovice-azbest-kontrolni-mereni-policie-cr-stredocesky-kraj-khs-hygiena-2023060.html
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Mikkeline 20. 1. 2024 17:30

vpe píše:Zdravotni nezavadnost se dnes hlida vic nez tehdy, treba fasadni polystyren take pred 15 lety byl pry toxicky a pak se to nejak v tichosti vyresilo :-)

:lol:

Nevyřešilo se, mizí dál. Spíš se o tom přestalo mluvit. Ale na podrobnosti bych se ti musela zeptat.

Bohužel zdr. nezávadnost se nehlídá vůbec, mnohé normy byly zrušeny. Představa pasiváku, kam si koupí nový nábytek, ve kterém je téměř vždy formaldehyd (zcela legálně) a dýchají to pořád dokola je dost nechutná.

Nemám pocit, že by někdo skupoval paneláky, ten byt nabízený v inzerátu tam visí dodnes.

-- 20. 1. 2024 16:46 --

... píše:Milovice je takova nocleharna pro lidi pracujici v Praze, takze si vybrali dobre. A azbest uz vitr odfoukl asi nekam na Sumavu.
https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/milovice-azbest-kontrolni-mereni-policie-cr-stredocesky-kraj-khs-hygiena-2023060.html

Tady je jiný pohled:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/li ... 160941_epo

Likvidace azbestu jako nebezpečného odpadu je tak drahá, že to stavební firmy odloží kdekoliv kde se dá, jen v těch Milovicích se toho našlo nějak hodně. Jako ono to moc nevadí, pokud se v tom nikdo nehrabe. Třeba spousta domů má azbestovou střechu. Vyměnit jí je fakt drahé, pokud někdo trvá na dodržování bezpečné manipulace s azbestem (dělníci to nejsou).

Jen je třeba ten byt prohlídnout, jestli tam něco z azbestu není, jednu dobu se to používalo dost. A ještě změřit radon, některé panelové soustavy jsou z něj podezřívány. Stejně nikdy úplně nedohledáš, co do toho betonu namíchali, tehdy ani dnes.

-- 20. 1. 2024 16:50 --

... píše:Milovice je takova nocleharna pro lidi pracujici v Praze, takze si vybrali dobre. A azbest uz vitr odfoukl asi nekam na Sumavu.

Mi to moc dobrá noclehárna nepřipadá, to už bych radši šla do Teplic nebo Ústí, to je taky hodina. Navíc tamní složení obyvatelstva - no nic, Praze to prospělo.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 20. 1. 2024 19:42

To se teda zeptej. Co vim ja tak se chemie EPS polystyrenu pred 15 lety zmenila a jiz to nema byt toxic. Drive nekteri ezo lide rikali, ze jim to vadi.

Mizi? Pod UV zarenim mizi leccos. A sivák má rekuperací, ne? Tam už se hlídá i PPM / CO2 tak by snad měla být kvalitní mikroklima…

Jo a v CR je spousta radioaktivnich staveb, ja bych bez dozimetru nekupoval :-)

https://www.radonovyprogram.cz/fileadmi ... anek_G.pdf neboli-drive se to moc nesledovalo ani nedodrzovalo, muzes si to tam precist. Dnes po utesneni plastovymi okny, polystyrenem, zmene uzivani staveb (hodne lidi sedi doma na ***** - drive chodili do prace, ven) to ma vetsi zdravotni vliv. Polocas rozpadu je 1600 let…

V České republice se podle posledního sčítání nachází 860 000 neobydlených bytů, ukázala analýza ministerstva pro místní rozvoj. To vycházelo z dat posledního sčítání lidu. V porovnání se situaci na českém trhu před třiceti lety je jich dvojnásobek.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/n ... nomika_ven
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 1. 2024 14:09

Mikkeline píše:Ve sprcháči se plísním daří bez ohledu na odvětrávání no a zateplené domy s kvalitními neprodyšnými okny plesniví více.

Jinak jsi vyjmenoval přesně ty důvody, proč bych ve starém cihlovém domě v centru bydlet nechtěla. Ale zase chápu, musí to být fajn, projít se každý večer historickým centrem,

aha to je presne to, ted jsi to napsala. Mladej clovek co se nastehuje, bydli leta, potom byt za ty roky nejaky majitel poradne zatepli. On nevi ze by mel vetrat najednou jinak, takze se mu zacnou tvorit plisne :-l
Jsem s tim nikdy nemel problem, az pak po letech koukam, co je to tam kde na zdi? Kde se to vzalo :-))
Zacal jsem pak premejslet a uz to zacinalo davat smysl... puvodni stare drevene vokna co byli v hezkem stavu, museli jit pryc. Potom dalsi sekani, vrtani a ze se dela zatepleni domu a co penez to stalo.
Neresis, pustis ty lidi, udelaj praci. Vsimnes to az za nejaky rok, ze v byte se neco deje jinak.

Nejde o prochazku historickym centrem. Pokud mas nekde jinak "vyhodny najem" tak se stehovat za mesto za drazsi najem nechces ;-) Pokud cestujes, tak je pro tebe dulezity mit dobre spojeni na nadrazi a dobre spojeni do prace (kdyz pracujes zase v sirsim centru mesta). Takto to mam do prace cca 14minut tramvaji, kousek na nadrazi.
Kamaradka je treba v Hostiku, pro me uplne ***** sveta, protoze za ni jet tak to tam jedu tejden.

Panelak taky neni terno, stacilo me to videt u lidi, vse je tam slyset, hrozne tenke zdi a vic to pusobi jako kralikarna. Super na internet, optika v centru je, ale zalezi v jak kterem vchode, jaky je majitel. U nas je prastary, takze povi na vse ze vsichni jsou podvodnici, ze to je vse v poradku a dobry :-)) Takze internet jsem si musel svepomoci doresit a kdyz jsem vrtal diru, tak samozrejme bez reseni s majitelem.
Tady to funguje jeste po staru, zadne takove ty souhlasi se prilis neresi. Chces psa, koupis psa, postavis do bytu.

-- 21. 1. 2024 13:29 --

Mikkeline píše:Mi to moc dobrá noclehárna nepřipadá, to už bych radši šla do Teplic nebo Ústí, to je taky hodina. Navíc tamní složení obyvatelstva - no nic, Praze to prospělo.

A plny smazek, Usti mam kamaradku co ma byt po rodicich. Radsi platila v Praze byt za 17-18 tisic.
Jen ted uz asi muze pracovat na dalku, takze to mozna v Praze vzda.

Jinak ano, dnes uz se to ani nevyplati. Koukal jsem treba na Sydney.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... Comparison

Apartment (1 bedroom) Outside of Centre
Praha vs Sydney
18,333.33 Kč (1,221.19 A$) vs 35,088.84 Kč (2,337.29 A$)

Average Monthly Net Salary (After Tax)
Praha vs Sydney
40,963.12 Kč (2,728.58 A$) vs 88,270.75 Kč (5,879.77 A$)

kdyz vyjede Prazak s tim udanym platem, tak je to dobra socka :-))
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 21. 1. 2024 15:02

Majitel, kteří netuší, že 99% tajemníků netuší, jak se má správně větrat :-) takový majitel to asi zdědil, lehce nabyl…
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka