Prima zbytečné vlákno vhodné ke všeobecné diskuzi

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod LaNov 20. 12. 2022 23:06

DFin píše:Třeba proto, aby si v klidu uklidili. Zápotocký ještě večer před měnou prohlašoval, že se není čeho bát.

Takže konspirace, jo? :/ Mrzí mě, že jsem vůbec reagoval, pokud někdo takto uvažuje, tak je ztracený případ, i když mě mohlo varovat už kousek výše ve vláknu "EU svou diletantskou Green politikou a energetickou závislostí" (zelená politika EU není diletanská kvůli tomu ,že nevěděla, že Rusko začne válku). Tak kéž vás někdo neoškube (zkušenost velí, že lidé tohoto ražení jsou mimořádně náchylní podlehnout podvodníkům).
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 12. 2022 07:35

Nakonec, do toho, co udělá s vlastními penězi, nemáme co kecat. :) To, nevěděla, že Rusko začne válku, je omluva spíše blbá. Tak jako by měl každý investor vědět, že nemá strkat všechna vejce do jednoho košíku, měl by to vědět i zodpovědný politik. Stejně tak je sice myšlenka GD v zásadě správná, ale provedení ideální není (minimálně na úrovni některých zemí). Tedy podle mého názoru.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod yowie 21. 12. 2022 11:50

jj, je pravda, že měla být určitá diverzifikace energetických zdrojů. Jenže to by ještě před pár lety znamenalo, že když koupíš z jiné země, bude to dražší, než z Ruska. Na což by spousta lidí v EU, ještě netušíce o budoucí válce, asi dost nadávala.

Jinak dezoláti ještě nadávat na GD budou a hodně. Jestli jste si tu někdo četli plán Fit for 55, bych se nedivil, kdyby Vrábel za pár let dělal demonstrace s vesničany, kteří se odmítají vzdát pálení uhlí... :lol:

Už během několika let bude mnoho nemovitostí u nás neprodejných a nepronajmutelných, protože nebudou mít odpovídající PENB, takže to nebude dům, ale něco jako přímotop de iure, podobně jako staré žárovky už nejsou žárovky ale zdroje tepla. To bude teprve veselo, zateplovat se bude jako o život, soláry atp. atp. Jinak smůla, i milionová nemovitost, ale nezateplená, bude neprodejná, nebo max. za cenu pozemku...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 12. 2022 12:52

Takhle ... Myslím, že diverzifikaci (případně částečnou soběstačnost, plná je reálně neproveditelná ve všem) si politik musí rozumně obhájit. Rozumní občané to pochopí a ti ostatní stejně budou nadávat furt. A ta energetická diverzifikace v mých očích neznamená jen to, že místo v Rusku koupím ropu, plyn někde jinde, ale že např. dovedu vyrobit levnou elektřinu (včetně obnovitelných zdrojů), bezhlavě nezavírám jaderky (což jsou zdroje relativně čisté), ale ani uhelky (pokud v nich ovšem opět netopím uhlím z Ruska) ... a jak jsem kolenovrt, tak první věc jsou úspory ... Jo, to se teď možná snažime dělat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod vlkoslav 21. 12. 2022 16:05

Tak zelený úděl je prima, jó? Myslel jsem, že je to tu samý kolenovrt, to jsem nevěděl, že se tu najdou tací, co budou tleskat vlastnímu okrádání.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod yowie 21. 12. 2022 16:33

vlkoslav: No právě proto, že je někdo kolenovrt, tak si raději zajde pro dotaci, updatuje své bydlení a pak nebude muset nulám z SPD posílat fotky svých nových měsíčních záloh na plyn, které přesahují jeho důchod...

Bohužel ti, kteří by to měli udělat jako první, to nechápou, takže pro dotace si nejdřív chodí ti bohatší, kteří umějí počítat a dopočítat se, že se jim třeba FV na rodinném domě dneska vrátí do pár let i bez dotace, natož ještě s dotací, kterou platí z velké části ty trumpety, které žijí v nezateplených domech v cenách energií. A budou platit ještě víc, protože na cenu uhlí, plynu atp. se ještě v letech 2027-28 navážou povolenky, takže to ještě všechno skokově podraží...

A když to vidí nějaký kolenovrt, tak první co udělá, že si sáhne na peníze od těch chudáků a zařídí se tak, že tyto drahé zdroje energie bude potřebovat minimálně nebo vůbec. Mám byt s PENB B. Tam není třeba topit ani v těchto mrazech. Zapneš počítač = topíš, když si do toho ještě uvaříš něco, tak už musíš větrat, jakej je tam hic.

To sis myslel, že tady je nějaké bratrstvo přátel uhláku, kteří léto tráví tím, že střídavě štípají dřevo a střídavě přehazují uhlí z hromady na hromadu?

Dnešní nejmodernější stavby jsou už tak efektivní, že v nich ani nemusí být žádný zdroj tepla. Vytopíš to tam sám svou přítomností a používáním PC, zesilovače a běžných spotřebičů....
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlkoslav 21. 12. 2022 16:58

Mně je celkem jedno, co si ve svým volným čase děláš, ale rád bych, aby sis to dělal za svý :roll:
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod yowie 21. 12. 2022 17:28

vlkoslav: No teď to platíme všichni v energiích, a zatím především podniky v povolenkách a bude se to víc a víc překlápět do toho, že kdo čudí a drtí přírodu, ten platí, za mě naprosto v pořádku. U podniků už to tak je dekády a zatím to nikomu nevadilo...

Šanci si na to sáhnout máme všichni stejné, když budeme něco dělat.

Mě dojímají ty příspěvky, co se občas objevují na profilech SPD poslanců, jak babička s 14k důchodem má platit 15k měsíčně za plyn. Jednou tam nechal Pitomio i adresu, tak jsem si říkal, kouknu, co je to za dům. Samozřejmě, asi 250m2, babička tam žije sama v dvougeneračním nezatepleném domě... Nic nechce dělat, nic nechce měnit, chce tam žít sama dál. Kdyby to aspoň pronajala...

No a tahle paní si pak chodí pro dávky, v tomto případě poměrně vysoké, které ji platíš ty i já....

To je v pořádku?
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 12. 2022 18:22

No, ono není jednoduché odstěhovat se ve stáří z domu, ve kterém jsi dlouhodobě žil. Máš k němu určitý citový vztah. (A ne každý kolenovrt vyráží pro dotace. :) )
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Ninaa 21. 12. 2022 18:57

Já bych zas ráda viděla ty dvě rodiny, co si pronajmou dvougenerační starý nezateplený barák.
Protopit majlant a jako bonus mít nižší míru soukromí, jak to v těch dvougeneračních domech bývá, to fakt chceš.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 21. 12. 2022 19:06

Je to tvrdé, ale bohužel yowie má pravdu. Proč se spolupodílet ? Pokud jí to někdo zadotuje ze svého - jeho věc - ale proč všichni daňoví poplatníci ?
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod yndezit 21. 12. 2022 19:11

No tak a teď sis odpověděl, a najdi schůdné řešení ještě, dík.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vasek06 21. 12. 2022 19:48

Schůdné řešení ? Každý sám za svoje .
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ninaa 21. 12. 2022 20:11

@Vasek06: Pokud místo babky bude bydlet OSVČ s paušální daní, tak se pro účely příspěvku na bydlení bere fiktivní příjem, což je polovina průměrné mzdy. Takže požádá-li, dosáhne na příspěvek na bydlení zrovna tak.
Nebude mít však příjem jako babka14000 důchodu, skutečný příjem bude mít 80 tis Kč měsíčně, dejme tomu, že 30 tis Kč budou jeho skutečné měsíční náklady, takže má reálně 50 tis Kč. A příspěvek na bydlení mu budou platit daňoví poplatnící také.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yowie 22. 12. 2022 10:14

drkarel: Já to chápu a ano, je to tvrdé, ale co se nám jako společnosti vyplatí víc? Odteď babičce až do smrti doplácet na neefektivitu jejího obrovského baráku, nebo s tím barákem něco udělat?

A chápu, že ona je na to nejspíš stará, ale třeba má rodinu. Já bych v takovém případě třeba klidně přepsal barák na příbuzného, který ho výměnou za to zmodernizuje, zateplí atp., s tím, že tam budu mít dožití a hotovo.

Nebo má třeba víc dědiců, kteří už teď vědí, že zhruba za 6 let ten barák tak jak je, bude kvůli Fit for 55 stejně neprodejný, protože nebude splňova ani minimální požadavky na PENB. Vědí, že jednou to bude jejich a mají dvě možnosti. Zdědit neprodejný dům, který má cenu pozemku minus demolice, anebo ho babičce zateplí a zrevitalizují a zdědí majetek v hodnotě několika milionů. Co je lepší?
yowie
Nadšenec

Další stránka