Kolenovrt

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Delitzsch 7. 5. 2023 20:23

regin píše:Mimochodem, co je to vlastně kolenovrt? To má být někdo, kdo by si pro malou částku nechal vrtat (tedy poškodit) koleno? Já osobně si neumím představit částku, za kterou bych byl ochoten nechat si takhle zničit zdraví.
Kolenovrt = ten, kdo si nechá pro korunu koleno vrtat; lakomec, hamoun, držgrešle, chamtil. Slovo existuje v češtině už dlouho, použil ho např. Jan Werich (Fimfárum, 1960).
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod regin 7. 5. 2023 20:44

Definici si najdu, jen jí nerozumím. Tedy pokud se pojmem "vrtat koleno" myslí poškodit koleno, tedy zdraví. Své zdraví mám rád, jsem lakomý a nikomu bych ho nedal. Ani zdraví, ani koleno. ;)

Proto mi označení kolenovrt nesedí na někoho, kdo si založí účet, aby měl o setinku větší úrok a o 5 Kč měsíčně víc (třeba právě MaxBanku místo Trinity), nebo aby dostal 500 Kč jednorázovou odměnu za to založení. To klidně udělám, to mne stojí jen trochu času (tedy pochopitelně, pokud to jde online). Ale nechat si "vrtat koleno"? To ani náhodou.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ninaa 7. 5. 2023 23:46

@regin: A když se o někom řekne, že si "dává do nosu", tak víš, že si někde dopřává sakra dobrý jídlo a pití - a určitě ne pomocí nosní sondy.
Tahle rčení, která se běžně užívají, se např. nikdy nedají přeložit doslova do cizí řeči, protože by z toho vzešel nesmysl. Říká se tomu, pokud si to správně pamatuji, idiom.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 5. 2023 06:45

regin: A nadsázka jsi někdy slyšel? Být Tebou bych si prachy dal na nejhůře úročený účet, náhoda je blbec a najde se ještě někdo další, co taky vezme to rčení vážně ... :)
drkarel
Inventář