PHM

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 21. 11. 2023 09:21

Jenže není E10 jako E10, splnění této normy lze dosáhnout i přidáváním ETBE, které nemá žádné negativní účinky.
Je to tak u Vervy 100, jak to má obyč benzín (efecta 95) nevím, třeba někdo upřesní.
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 11. 2023 09:27

Efecta 95 to téměř jistě tak mít nebude. Ale, v Německu či třeba na Slovensku je E10 už dlouhé roky a nemám pocit, že by to byl problém.

Btw:
Vaculík vs. 100oktanové benziny: Za více peněz více výkonu? A co ta biosložka?
https://youtu.be/ABQHW9CB594?si=rzmSnpj25pmmlyXz
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rendy00 21. 11. 2023 09:35

Jisté problémy jsou, přicpané karburátory u motorek, "vyžraný" a zoxidovaný hliník u téhož, údajně to naleptává, narušuje a způsobuje křehnutí u některých gumových hadic atd.
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ... 21. 11. 2023 09:37

Hmm, pres leto autem moc nejezdim, takze na jare abych zacal tankovat Vervu100 u Benziny, kdyz mi bude auto pres letni mesice jen stat? Nebo bude stacit N98 u TankOno?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rendy00 21. 11. 2023 09:48

Když bude benzín v nádrži dlouho, tak určitě Vervu 100, ale to platí už dlouho, tam jde o stabilitu toho benzínu, rychle degraduje, pokud není dobře aditivovaný. A bioslosložka tu degradaci urychluje.
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod peter23p 21. 11. 2023 09:50

Optimal 95 od Eurooilu obsahuje nějaká aditiva co tyhle důsledky omezují a navíc berou benzín přímo od ČEPRA a někde se uvádí že tam je nižší podíl biosložky aby se mohl skladovat ve hmotných rezervách.

U auta které moc nejezdí tankuji 100oktan na OMV kde biosložka v téhle etanolové podobně vůbec není.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod ... 21. 11. 2023 12:06

Cepro nejspis doplnuje a obmenuje naftu a benzin ve skladech statnich hmotnych rezerv, to ale znamena, ze po nekolika mesicich az letech uskladnenou naftu a benzin ze skladu statnich hmotnych rezerv prodava motoristum pres cerpaci stanice Eurooil, sice tam nema bioslozky, ale budou vyprchale i additiva. Protoze jsem mel driv auto na LPG, tak vim, ze stacilo benzin nechat v nadrzi jen par mesicu a uz melo auto problem se startovanim.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rendy00 21. 11. 2023 12:37

Nafta - tady bych se stárnutí vůbec nebál, koupil jsem z dražby 8 let odstavené auto (E60 530d) a chytlo na první dobrou, žádné nezvyklé projevy jsem nepozoroval.

Benzín - ten degraduje mnohem rychleji než nafta, nicméně jedno z aut (E46 330Ci) mi stojí celou zimu a nikdy se startováním ani náznak problému. Nicméně může to být díky tomu, že tankuji výhradně vervu.
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MP007 6. 1. 2024 19:18

Co se týká Euro Oilu a pohonných hmot ze státních rezerv, nedávno byl článek o tom, že paliva v rezervách aditiva nemají, ale dostávají se jen občasně do některých benzinek, kde se stejně smíchají se standardním palivem. Takže by si člověk musel u konkrétní benzinky E-O zjistit, že zrovna mají doplněn benzín pocházející ze státních rezerv (prý to lze dohledat v nějaké jejich mobilní aplikaci) a ještě doufat, že v zásobníku v té době neměli moc paliva s biosložkou, který by jeho kvalitu snížil ;-)
MP007
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 6. 1. 2024 19:42

Radeji snad benzin s bioslozkou nez bez additiv.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tmx643 27. 3. 2024 09:45

Po slevě to je 37,91 za aditivovaný benzín, takže rozdíl koruna. A hlavně Ono bude brzy taky zdražovat, velkoobchodní cena letí nahoru a tankarta má ceny vždy velmi rychle upravené (ať už cena stoupá, nebo klesá), zatímco pumpy doprodávají za staré nákupní ceny - https://www.ceproas.cz/produkty-a-sluzby/ceny
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod jir.vesely 27. 3. 2024 10:41

Je to tak. Když se zdražuje, tak jsou levnější pumpy, když naopak, tak pravidelně bývá tankarta dokonce levnější než Ono. O aditivacích a rozdílech v benzínu se tady toho napsalo už dost a myslím, že to lidi spíš nezajímá než zajímá. To už je každého volba. Já ty ceny dost sledoval první asi půl rok, co jsem tu Tankartu měl. Teď už jenom občas, když si vzpomenu. Tankuju jenom na benzině a jenom Vervu 100 do všech svých vozidel. Kdekoliv a s jistotou, že ta cena bude dobrá, i když ne nejnižší. Na Tank Ono jsem dřív občas jezdil, ale několikrát mě tam tak vytrestaly ty fronty, že mi to za to nestojí. Ne za ušetřený pade na nádrži.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 27. 3. 2024 10:47

Aditiva, to je taková pohádka. Ty PHM berou všichni stejný od stejných dodavatelů.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod retron 27. 3. 2024 11:01

to ano, krom 98+ ta je ze zahraničí, ale aditiva (VIF) tam buď přidá nebo ne
retron
Přeborník

Další stránka