Hypotéka (když mám čím ručit)

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MalaMyska 26. 10. 2024 13:28

Ahoj všem,

Osvětlím situaci, bohužel nám umřela babička která vlastnila byt 76m² a zdědila ho moje maminka (babička neměla závěť).
V pěkném domě (Celkem 24 bytů) ale ten byt nikdy nijak nebyl rekonstruován a potřebuje opravdu celkovou rekonstrukci.
Moje maminka se s babičkou nestýkala a já se o babičku hodně starala.

Já a moje maminka jsme v podnájmu.
Tak jsme se dohodli, že byt si vezmu já a mojí mamince koupím na hypotéku nějaký menší byt.
36-44m² v rozmezí 2 000 000 Kč až 2 400 000 Kč

Hodnota toho bytu 76m² i ve stavu v jakém je bude určitě minimálně 2 500 000 Kč
A já bych si chtěla půjčit ideálně celou částku a ručit budu tím bytem po babičce.

Když bych si chtěla půjčit 2 000 000 a budu ručit bytem za 2 500 000 Kč jaký podle vás mohu dostat úrok?

Abych se nenechala napálit a nepodepsala něco čeho bych pak litovala :-[

-- 26. 10. 2024 14:44 --

Moneta půjčuje za určitých podmínek 3,79% na (5 let)

tedy 3,79% veřejně přiznává, že půjčuje když ví, že má člověk čím ručit a například má hypotéku ještě pojištěnou pro neschopnost splácet.

tak počítám, že 2 000 000Kč x 3,79% (75800) = 2 758 000Kč

2 758 000Kč / 360 měsíců (30 let budu splácet) = 7661 Kč měsíčně

Tohle by pro mě bylo přijatelné ale pochybuji, že dostanu těch 3,79%
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 26. 10. 2024 16:35

Půjčka 2 mio na úrok 3,79 % a 30 let je měsíční splátka 9 308 Kč. Doporučuji zopakovat si základní algebru. Výpočet výše nejde takto použít. Lze využít i kalkulačku:
https://www.penize.cz/kalkulacky/hypote ... ka-vypocet

Marketingový údaj od 3,79 % je pouze velmi specifický údaj, který v reálu neplatí. Z logiky věci nikdo nepůjčí jen tak pod náklady na tu půjčku.
Doporučuji spíše počítat se sazbou přes 4 %. Včetně pojištění klidně k pěti...
Dále je potřeba dosáhnout na pravidla hypotéky - dostatečný příjem (bonita), půjčka by měla být pod 80 (resp 90) % ceny zástavy. atd...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod MalaMyska 26. 10. 2024 18:44

Tak jsem to spočítala nějak špatně a proto zde píšu abych věděla co a jak se počítá a mám očekávat.

Nemusíte být hned na mě hnusný, přesto děkuji za informace.
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrumSession 27. 10. 2024 15:23

Očekává se, že na jaře budou nižší % na hypo. Tak je vhodné sledovat zasdeání čnb a predikce, jak budou hýbat s úročením. A k tomu diskusi třeba zde viewtopic.php?f=316&t=1326660&start=540

Tak pokud to nehoří, pár měsíců bych posečkal a měl čas na výběr bytu v blízké lokalitě (v únoru jsou ceny obvykle dole) a hypo (nejlépe přes poradce (shání objemy), umí vyjednat lepší podm. než v bance (pro klienta "z ulice"). V jakém okrese či městě se nemo nachází? Někde bych mohl doporučit speciallist-u/ku. Buď se dohmluvíte nebo ne.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod MalaMyska 28. 10. 2024 12:07

Mocinky děkuji za radu, že bych měla počkat :-)

Jinak poslána SZ.

Přece jenom hypotéka je rozhodnutí na celý život a nechtěla bych udělat hned nějakou blbost :-)
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 28. 10. 2024 13:20

Jen je otázka, jak to bude na jaře s cenami bytů. Zda dále neporostou. Čím nižší sazba na hypo bude, tak tím vyšší poptávka po bytech by mohla být. Což by mohlo dále zvednout cenu bytů. Takže ta úvaha je trochu dvojsečná. Lze to řešit i tak, že koupit hned, fixovat na krátkou dobu (třeba dva roky) a po roce a něco refixovat.

Nejlepší je nechat si nacenit hypo klidně u nějakého tzv. poradce, pak dojít do své banky, ukázat nabídku od tzv. poradce a zkusit zda by banka neměla konkurenční nabídku.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrholecR 28. 10. 2024 23:33

Nevím jestli teď Moneta měnila sazby, ale na jejich webu vidím nejnižší sazby od 4,09 % s pojištěním schopnosti splácet. Sazba je sjednocená pro fix 3 i 5 let, takže určitě vybrat na kratší 3 roky, když se očekává další pokles.
Bez pojištění schopnosti je sazba +0,2 procentního bodu nahoru. A také s LTV nad 55 % (poměr výše úvěru a hodnoty nemovitosti) je +0,2 procentního bodu nahoru. Ve Vašem případě by tedy byt musel mít hodnotu 3,7 mil. Kč. Dohromady bez pojištění se tedy dostáváme na reálnou sazbu 4,49 % a splátku 10.122 Kč na 30 let. Na druhou stranu odhady nemovitostí s účelem rekonstrukce se počítají na cenu budoucí, takže klidně na to budoucí LTV do 55 % dostanete. To je potom dotaz už do Monety, jestli úrokovou sazbu stanovují podle aktuální nebo budoucí hodnoty LTV.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swisst 29. 10. 2024 10:10

Zkuste nějakého solidního poradce (Golem, Broker Trust). Ti mají přehled co se kde nabízí a znají rozdíl mezi reklamou a realitou. A jsou taky zadarmo.

Jenom tu MONETu si musíte skouknout sama, protože MONETA s poradci nespolupracuje. A samotného by mne zajímalo, nakolik je jejich reklama pravdivá.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 29. 10. 2024 12:57

Nevím, co přesně na reklamě Monety by nemělo být pravdivé? Každopádně za poslední měsíc zdražil úrokový swap o zhruba 0,5 procentního bodu, takže zdražení hypotéky u Monety o 0,3 % je způsobené tímto a možná ještě bude další následovat. Stejně tak jako asi zdraží ostatní (nebo minimálně nezlevní, když jsou nyní drazí).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod MalaMyska 29. 10. 2024 23:06

DrholecR píše:Nevím jestli teď Moneta měnila sazby, ale na jejich webu vidím nejnižší sazby od 4,09 % s pojištěním schopnosti splácet. Sazba je sjednocená pro fix 3 i 5 let, takže určitě vybrat na kratší 3 roky, když se očekává další pokles.
Bez pojištění schopnosti je sazba +0,2 procentního bodu nahoru. A také s LTV nad 55 % (poměr výše úvěru a hodnoty nemovitosti) je +0,2 procentního bodu nahoru. Ve Vašem případě by tedy byt musel mít hodnotu 3,7 mil. Kč. Dohromady bez pojištění se tedy dostáváme na reálnou sazbu 4,49 % a splátku 10.122 Kč na 30 let. Na druhou stranu odhady nemovitostí s účelem rekonstrukce se počítají na cenu budoucí, takže klidně na to budoucí LTV do 55 % dostanete. To je potom dotaz už do Monety, jestli úrokovou sazbu stanovují podle aktuální nebo budoucí hodnoty LTV.
Máte pravdu podražili ]:-<

Chtěla bych se dostat aspoň pod 4%

Myslela jsem si, že když mám čím ručit, že to bude o dost výhodnější pro mě :-D
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 30. 10. 2024 08:46

Pod 4 se nedostanou ani ti, kteří si půjčují málo a mají skvělý skoring.
S Vaším příjmem 420k/rok spíš budete na hraně akceptovatelnosti. O to hůř, pokud žijete sama. A ručit musíte mít čím vždy. Bez ručení Vám nikdo nepůjčí. Nebo si myslíte, že banka půjčí tolik peněz bez ručení?
Chtělo by to trochu krok zpět do reality.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér