SVJ - dálkové odečty vody a tepla

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 17. 1. 2025 11:12

Asi máte pravdu, píše se to pak pod tím, že to nelze zkrátit.

Ad finta s fyzickým vyzvednutím výpisu - kde ale ta data získáte? Pokud už je bude dodavatel měsíčně zasílat (což jsou ty zvýšené náklady), tak pak se vyhnete pouze zvýšené administrativě, ne?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elinor 17. 1. 2025 12:16

Už nyní máme máme na vodoměrech radiový modul a můžeme odečítat pochůzkou, resp. cca 2/3 vodoměrů se mi odečtou z obyváku a zbytek, že se projdu po chodbách. Výstup dat v excelu. Dodavatelé měřidel ale pro dálkové odečty počítají, že budou odečítat dálkově pomocí sběrnic a to něco stojí.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rendy00 17. 1. 2025 13:17

Rozumím, můžete mi prosím napsat, jaké řešení používáte?
(jde mi o to, aby u nás SVJ nezavedlo dálkový odečet, kde nebude ta možnost "samoodečtu" pomocí rádiového modulu, umím si představit, že ENBRA bude chtít, aby ty data šla pouze přímo k nim a pak si nechá tučně zaplatit za měsíční přeposílání...)
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elinor 17. 1. 2025 17:33

Máme už pátým rokem vodoměry maddalena s radiovým modulem a USB receiver takový https://www.enolgas.com/sites/default/f ... k=dxejsJas
Ale v takovém designu se už asi nedělá. Budeme zjišťovat, jestli umí odečítat taky ITN a zda by byl odečet pochůzkou možný a reálný a splňoval podmínku dálkových odečtů.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelxcz 18. 1. 2025 08:30

Jako člen výboru bych osobně preferoval takové řešení, které bude kompletně v režii dodavatele, který k tomu bude mít vybudovaný potřebný aparát. Bude to samozřejmě něco stát, ale bude to z pohledu výboru bezúdržbové a "zaručeno", že je to oficiálně správně. Už jsem se v našem paneláku vyléčil z toho, abychom na sebe jako výbor přebírali nějakou další zodpovědnost, jen proto, aby ostatní ušetřili stokorunu.
Většina lidí v domě vůbec neocení, že někdo každý měsíc lítá po baráku, odečítá vodoměry, vyrábí excelové tabulky, řeší, jak je dopravit k příjemcům, aby každému bytu ušetřil dvě piva za měsíc.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 18. 1. 2025 08:51

pavelxcz: souhlas. A rozhodně nikdo nemůže řici, že to není péče řádného hospodáře, protože člen výboru za to opravdu není placen. A pokud by měl být, tak náklady reálně mohou dosahovat větších částek.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 1. 2025 16:55

Zajimave, ze v te smernici, co daval odkaz Rop, pisi, ze informace o spotrebe teple vody ma byt pro konecne uzivatele zdarma a vy za to chcete dobrovolne platit? Platby konecmych uzivatelu ta smernice pripousti pouze za vyuctovani individualni spotreby, ne za mereni individualni spotreby.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 1. 2025 18:48

Mám dotaz :
kdo je konečný uživatel, který to má mít zdarma ?
A do to má platit, když to má být zdarma ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod elinor 18. 1. 2025 19:29

Taky si všimněte, že v té směrnici EU, že se odečty poskytují. V zákoně o službách je doručuje. Myslím, že poskytuje by mohlo být i to, že budou měřidla přístupná konečným uživatelům a čitelná. Nechápu smysl dálkových odečtů, když si to lidi můžou sami přečíst ve stupačce a na topení.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 1. 2025 19:46

pulmann píše:Mám dotaz :

Logicky by naklady mel hradit vlastnik meridla.
Konecny uzivatel je konecny odberatel teple vody.
Naposledy upravil aaaa dne 18. 1. 2025 19:53, celkově upraveno 1
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod elinor 18. 1. 2025 19:52

Náklady na odečty patří do nákladů spojených se správou domu. S výjimkou zasílání v listinné
podobě, náklady na jejich zasílání jdou k tíži příjemce služeb. Tak je to alespoň ve výkladu MMR, bod 16 https://mmr.gov.cz/getmedia/224540f8-97 ... x?ext=.pdf
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 1. 2025 20:00

Asi jsou vlastnici budovy zaroven vlastniky meridel?
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod elinor 18. 1. 2025 20:45

Myslím, že měřidla patří do společných částí. Tak jako tak to zaplatí vlastník bytu.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 1. 2025 21:29

V jednom z mych bytu je to tak, ze meridlo porizuje SVJ a prechazi do vlastnictvi jednotky. Ale jestli je to dobre nevim. V dalsim to nastesti nikdo neresi.

Ten dokument je vtipny. Posledni odstavec bodu 7 je vylozene z blazince
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 1. 2025 21:59

Což je v podstatě jedna a ta samá osoba.

aaaa píše:
pulmann píše:Mám dotaz :

Logicky by naklady mel hradit vlastnik meridla.
Konecny uzivatel je konecny odberatel teple vody.
pulmann
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka