Koncesionářské poplatky ČT a ČRo

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jichaj 3. 5. 2025 22:04

aaaa píše:I nase kriminalka ma auta na leasing a po par letech je obmenuji novymi na leasing, nikdy je nekoupi. Autoradia tam urcite maji, dnes uz se snad auta bez autoradii ani nevyrabi.

vyrabi, nové Citroeny C3 v zakladni variante nemaji tuner, ale repraky jo..přes bluetooth se pak da prehravat cokoli
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod dr._lukas 15. 5. 2025 23:40

Je třeba se jako nový koncesionář nahlásit ještě dneska nebo stačí v průběhu května či od 1.6.?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod dr._lukas 16. 5. 2025 00:50

Edit: radši jsem se přihlásil, i když s tímto faktickým zdaněním internetu naprosto nesouhlasím..ale hrdinství za ty pokuty nestojí :-(
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 5. 2025 07:15

A ty jsi dosud neplatil proc?

Ja premyslim, ze se casem odhlasim, nemaji sanci zjistit, ze mam zarizeni schopne prijimat televizni porady a radio, oni maji ze zakona pristup pouze do databazi dodavatelu elektriny, nemaji sanci zjistit ani to, zda mam nebo nemam pripojeni k internetu.
Naposledy upravil aaaa dne 16. 5. 2025 15:11, celkově upraveno 1
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 5. 2025 13:44

Podrobněji :roll:
Od května TV poplatky jinak
TV (i R) poplatek teď nově hradí každá domácnost, která vlastní nebo užívá jakékoli zařízení schopné přijímat televizní vysílání, např. televizi, mobil, tablet, počítač apod. Výše poplatku je 150 Kč/m (a 55 Kč/m), nezávisle na počtu osob v domácnosti i počtu přístrojů.
https://www.e15.cz/koncesionarske-popla ... prihlaseni

a návod krok za krokem pro Firmy :roll: :hm
https://www.finmag.cz/finance/471675-zv ... -za-krokem

https://poplatky.ceskatelevize.cz/zmena-zakona
https://poplatek.rozhlas.cz/
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 16. 5. 2025 14:52

Nerozumím jedné věci, jelikož si předplácím na celý rok dopředu, vždy v lednu, proč mám teď doplácet 120Kč v červnu. Předpokládám, že těch 120Kč bude televizi chybět až v prosinci. Takže mě buď vyzvou nedo doplatím v prosinci.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 16. 5. 2025 17:22

Doplácet to musíš proto, že to tak schválil Parlament ČR a účinnost je od 1.5.2025.

Splatnost TV i rozhlasového poplatku je vždy k 15. dni daného měsíce, nikoliv na konci roku. Povinnost uhradit květnový poplatek v nové výši byla do 15.5.2025.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 16. 5. 2025 18:53

Ty jsi nepochopil co píšu. Mám zaplacený celý rok už od ledna. A na odkaze https://poplatky.ceskatelevize.cz/zmena-zakona je napsáno, že pokud platím ročně v lednu, tak je doplatek splatný až v červnu. A já se táži, proč v červnu, když 120Kč bude na mém účtu chybět až v prosinci.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelxcz 16. 5. 2025 19:05

Protože oni tu roční platbu si přiřadí do jednotlivých měsíců, takže od května jim tam každý měsíc začne chybět 15 Kč. Předpokládám, že to přiřazení roční platby do jednotlivých měsíců budou mít popsáno někde drobným písmem v nějakých obchodních podmínkách :-).
Maximálně by se asi dalo uhádat, že jim to budeš doplácet měsíčně po 15 Kč.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 16. 5. 2025 19:49

petrmegac: Už jsem to pochopil, jak to myslíš, a omlouvám se, že jsem myšlenku nechytil hned od začátku. :-)

Zákon definuje pouze měsíční splatnost do 15. dne aktuálního měsíce. Cokoliv platím dopředu za víc měsíců, například ročně, tak mi vlastně z pohledu zákona vzniká přeplatek. Pokud jsem v lednu zaplatil 1620 Kč, pak na konci jednotlivých měsíců mám přeplatek:

- leden 1485 Kč
- únor 1350 Kč
- březen 1215 Kč
- duben 1080 Kč
- květen 930 Kč
- červen 780 Kč
- červenec 630 Kč
- srpen 480 Kč
- září 330 Kč
- říjen 180 Kč
- listopad 30 Kč

Kdo zaplatil v lednu 1620 Kč, tak z pohledu zákona musí České televizi doplatit 120 Kč do 15.12.2025. Pokud ČT chce ty peníze dřív, tak špatně pracuje se splatností. Co se stane, když mám v ČT nastavené roční placení (dopředu) a roční platbu nepošlu? ČT pravděpodobně hned v prvním měsíci spočte nedoplatek 12*150=1800 Kč, zatímco reálný nedoplatek podle zákona bude jen 150 Kč. Tohle prostě nemá zákonný základ, spíš je to taková jejich snaha nenápadně z lidí tahat peníze dřív.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 17. 5. 2025 08:15

Jasan vpoho, asi jsem to napoprvé napsal trochu divně. Ale ve finále jsi došel ke stejnému názoru jako já. Mám takový pocit, že chcou ty peníze hned, neb po volbách jim hrozí, že jim to může být zase skrouhnuté.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 5. 2025 09:29

No Babis sice slibil, ze koncesionarske poplatky zrusi uplne, ale to bude trvat nekolik mesicu az let, zadny zakon neni hned, take neni jiste, ze Babis volby vyhraje, na zruseni koncesionarskych poplatku jeste v tomto roce bych nevsadil ani zlamanou gresli, muzes je v klidu uhradit.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 17. 5. 2025 15:17

První zákony nové vlády budou moci nabýt účinnosti 1. 7. 2026 - ale to musí být rychle sestavena vláda, rychle jí dána důvěra a hlavně nová vláda to musí mít připravené v paragrafovém znění.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod wit.cz 17. 5. 2025 15:28

A hlavně musí přejít někteří od slovu k činům... Sáblíková by mohla vyprávět :-D
wit.cz
Přeborník

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 5. 2025 20:11

No fialova vlada zajistila ucinnost zakona uz 1.5., asi tam byl pred volbami nalehavy pravni zajem?
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka