od PatrikChrz 9. 5. 2008 10:00
Ale vždyť to je ono - tak "smlouva za přenechání členství v družstu". Je celkem jedno jak to nazveme, jestli "smlouvou o převodu", "dohodou o převodu členských práv", ...
Ve smlouvě může a nemusí být uvedena částka za kterou se členství převádí (já jí tam nemám), i to má svá pro a proti. Co je družstvu do toho, za kolik jsem koupil byt, v případě cizího člověka je to asi lepší - pokud by např. někdy později chtěl převod zpochybnit např. tím, že úkon byl učiněn v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek.
Jak už jsem psal, byt v družstvu má oproti bytu v osobním vlastnictví výhody a nevýhody. Pokud jde o případ 1 družstvo = 1 dům, je dle mého názoru výhodnější družstvo (snadnější správa, jednotliví nájemníci se v případě problémů (neplacení, "rušení soužití", ..) dají mnohem lépe "usměrnit" - pořád nad nimi visí hrozba vyloučení družstva, rychlejší, snadnější a levnější převod bytu, atd.).
Ale má i svoje nevýhody. Bez souhlasu družstva není možné udělat ani drobnou rekonstrukci (protože veškeré zařízení je v majetku družstva), bez souhlasu družstva není možné byt pronajímat, dalo by se to přirovnat k postavení nájemníka. Na družstevní byt je obtížnější získat úvěr / hypotéku, i když jsem se setkal i s takovými nabídkami, ale jsou méně výhodné než na byt v osobním vlastnictví. Družstevník ručí za hospodaření družstva celým svým vkladem a samozřejmě i tím bytem (protože ten je součástí majetku družstva).
Pokud jde ale o moloch typu LBD, který spravuje desítky i stovky domů, šel bych raději do osobního vlastnictví. V těchto mastodontech obvykle funguje tzv. křížové financování - všichni splácejí úvěř na rekonstrukci střechy domu ve kterém bydlí předseda, atd.
My jsme byli malé družstvo a myslím, že je to jen nevýhoda, že se byty rozdělily do osobního vlastnictví, bohužel většina družstevníků si to přála, tak se s tím nedalo nic dělat. Zatím to vypadá, že nám to přinese jen náklady. Třeba cca 3 dny poté, co došlo k převodu do osobního vlastnictví se už na jednom z bytů v katastru nemovitostí objevila exekuce!
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.