Koupě družstevního bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Davy 16. 2. 2011 16:16

Nene, co ja vim tak na druzstvu se nic neplati, max. naka stovka. Nevim, jestli to druzstvu vubec oznamil. Byla to rukou sepsana naka smlouva, penize na ruku.. Bylo to prodano, tedy vlastne preveden najem druheme druzstevnikovi z jinyho domu.Ale v ty smlouve bylo uvedeno jako prodej garaze...
Davy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 2. 2011 18:37

Tohle by byla nejspíš otázka na ROPa. Pokud vím, tak nyní se daň darovací mezi příbuznými v řadě přímé neplatí. Každopádně v té smlouvě vůbec nemusí být uvedena nejen částka, ale ani to, zda jde o převod úplatný nebo bezúplatný.

S tím zasláním s 3 letým zpožděním - no to by mě taky docela zajímalo. Podle mě došlo k převodu skutečně okamžikem podpisu příslušné smlouvy a družstvu se to mělo dát pouze na vědomí a že se to dá později? To by na to snad nemělo mít vliv, ne?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Davy 23. 2. 2011 14:14

Tak byl jsem na finančáku a je to takto. Jak jsem psal, do konce roku 2007 se platila daň darovací, respektive se platí stále, ale od 1. ledna 2008 jsou osoby zařazené v 1. a 2. skupině, tedy např. příbuzní v řadě přímé, osvobozeni, pokud nabytí majetku dochází mezi nimi. Do roku 2007 by se musela daň zaplatit, v tomto případě prý nějaké 1% z 1.000.000.
V mém případě je ve smlouvě z konce r.2007 uvedeno, že převodce převádí členský podíl na nabyvatele beúplatně. Pokud by tam byla třeba 1Kč, prý je to okatý a obcházení zákona, a stejně by se to vypočítávalo nějakým odhadem, který bych musel doložit, nebo nebo nějakým vyúčtováním z družstva. Je jedno, že na družstvu je cena bytu v původních cenách z 50tých let nějakých 50.000.
Ta smlouva, že je sepsána a úředně ověřena, kdybych jí teď dal na družstvo, prý by platila stejně asi až od teď, ale nevim nevim. ?

Jinak je tam také povinnost být členem družstva 5let, nebo mít 2 roky trvalé bydliště v bytě,nebo do 1roka použít prostředky na koupi nebo řešení jiného bydlení, pak je nějaké osvobození od placení daně z příjmu.

V mém případě jde tedy max. o daň darovací.

Daň z prodeje nemovistosti se na družstevní bydlení asi vůbec nevztahuje.

Jak se vůbec stát dozví o převodu družstevního podílu?? a případně jestli šlo o bezúplatný převod, a tedy zaplacení či nezaplacení darovací daně, nebo úplatný převod, a tedy případné zaplacení daně z příjmu?
Davy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 2. 2011 14:37

O prevodu druzstevniho podilu se stat dozvi, jen, kdyz te nekdo naprasi.
Jinak v te smlouve se vubec nemusi uvadet, za kolik byl podil preveden - mrkni na moji smlouvu na zacatku diskuse.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Davy 23. 2. 2011 15:38

Jojo, to vím, teď bych to tam už neuvedl a teď by vše už bylo v poho, táta je už víc jak 5let nájemníkem, od 2008 je to bez darovací daně. Spíš mi šlo o to, jestli použít tu dohodu z konce roku 2007, kdy byl 2,5roku nájemníkem a kdybych to teď dal družstvu, jestli by se to bralo jako převod teď, nebo zpětně s datem z r.2007 a tedy asi i doplacení daně darovací.

Asi to udělám znovu, bude to nejjednoduší, "nejčistší".

To, že je někde na úřadě v knize zaevidováno ověření dohody o převodu asi nevadí ne?

A co se týká té garáže, když šlo o převod také s užíváním garáže, kde otec byl mezi nabytím a prodejem nájemníkem kratší dobu než těch 5 let, tak ty 3000,- byly asi daň z příjmu, tedy správně.?
Davy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 11. 2011 14:34

PatrikChrz píše:V určitých případech může skutečně dojít ke zrušení členství v družstvu (a tím zániku práva k užívání bytu), musí to být se svolením soudu a to v případě, že "nájemník" porušuje pravidla k užívání bytu, neplatí řádně stanovené poplatky,... . Mezi ono porušování práv čistě teoreticky patří i pokud byt řádně neužívá - např. pokud ho pronajímá, družstvo by ho pak mohlo chtít pro nějakého svého nebydlícího člena i když ti už se dnes moc nevyskytují, myslím si ale, že v tomto případě by asi soud ke zrušení členství nesvolil i když teoreticky to možné je.
Pokud by došlo ke zrušení členství, družstvo by vyplatilo pouze členský vklad - který zejména ve starších družstvech je třeba jen několik desítek tisíc.

Tak jsem si rikal, ze takova moznost je spise teoreticka a ono houby :(
http://finance.idnes.cz/

-- 24. 11. 2011 13:36 --

http://finance.idnes.cz/koupil-druzstev ... viteze_bab
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zdibrid 24. 11. 2011 15:38

docela zvláštní je vyjádření Rychetského tlupy k ústavnosti souvisejících odstavců § 711.
http://www.pravnipredpisy.cz/predpisy/ZAKONY/2006/280006/Sb_280006_------_.php

ve smyslu "zákon necháme jak je, ale na družstevní byty se jím (pokud chcete) nemusíte doslovně řídit" :oboze
Zdibrid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 24. 11. 2011 16:54

Zdibrid: pořád tvrdím, že to co se tady předvádí jako družstevní bydlení je v tomhle kocourkově zákonů tak přehnaný risk, že jsou reálně jenom 2 možnosti bydlení. Osobní vlastnictví a čistý nájem (podnájem). Stačilo mi co jsem viděl v SBD jednoho města na ostravsku abych už nikdy nechtěl družstevní byt který nelze ihned převést do OV.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Senty 11. 11. 2012 22:51

A můžeš nám říct které bytové družstvo to bylo nebo alespoň ze kterého města?
Senty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 11. 2012 09:38

Jisteze muzu. SBD Havirov.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Senty 12. 11. 2012 20:26

Tak to je super,protože právě uvažuji nad družstevním bytě v Havířově.A co tam nebylo v pořádku?Nevíš jestli je to jediné bytové družstvo v Havířově?
Senty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 11. 2012 22:26

vím a rozhodně to nebudu řešit veřejně do fóra. V pořádku tam není prakticky nic. Není jediné, jenom největší protože má ve správě něco přes 12000 bytů. Pak je ještě BD centrum (domy kolem Elánu) a asi 5 malých družstev každé jeden dům co vznikly privatizací. Např dům u nemocnice, Josefa Hory a tak.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Senty 13. 11. 2012 23:03

Mohl bys mi prosím napsat přes SZ něco bliššího o SDB Havířov.Jako možného člena tohoto družstva mně to velice zajímá.Díky
Senty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mfilip2 16. 11. 2012 23:18

Dobrý den, můžete mě prosím někdo znalý stručně doporučit na co se zaměřit, ptát se a případně prověřit při koupi družstevního bytu? Hledám byt ke koupi a zalíbila se mi jedna novostavba (2009) v DV, tak co si mám pohlídat až půjdu na prohlídku. Díky
mfilip2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vecerapl 13. 2. 2013 13:56

Budeme si kupovat družstevní byt od paní, tak že se její členství převede na nás s tím, že máme podmínku - převést pak být do OV. Bohužel paní nemá splacenou anuitu ... v řádu několika tisíc. Chtěl bych se zeptat, zda-li je nějaký zákon, který by nám umožnil přinutit pani tuto její anuitu doplatit (zaplatit).
vecerapl
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka