od PatrikChrz 26. 8. 2015 16:46
Dobrý den,
také se mi to zdá divné. Zatímco u ostatních družstev (výrobních, spotřebních) je možné různě podmiňovat a omezovat možnosti převodu družstevního podílu, pro bytová družstva platí § 736, který říká, že:
(1) Převoditelnost družstevního podílu člena bytového družstva nelze omezit ani vyloučit, pokud má být nabyvatelem osoba, která splňuje podmínky stanov pro přijetí za člena bytového družstva.
A teď otázka nejmíň za dva bludišťáky, jestli takový poplatek, který evidentně neodpovídá případným nákladům družstva toto neporušuje. A stejný poplatek budou platit vaše děti, až budou byt převádět na sebe?
Máte několik možností:
1) nedělat vlny a zaplatit - s tím, že chcete hlavně bydlet a ne být rovnou za problémovou partaj
2) zaplatit a později žádat soudně peníze zpět protože byly zaplaceny v rozporu s dobrými mravy, atd. Pokud poplatek oficiálně platí převádějící, tak s ním uzavřít smlouvu o postoupení pohledávky.
3) pouze dát na družstvo úředně ověřenou smlouvu o převodu členského podílu a dělat mrtvého brouka (převod členského podílu družstvo neschvaluje, pouze se mu dává na vědomí). Po nějaké době, když např. odmítne změnit jméno na vyúčtování, tak se toho domáhat soudně, neboť k převodu členských práv již došlo (družstvo do toho nemá co mluvit)
2) a 3) by chtělo poradit s někým, kdo s tím má reálnou zkušenost, asi nějaký právník, který se zabývá touto oblastí práva, možná by mohly pomoci i některé bezplatné právní porady zabývající se třeba spory v oblasti bydlení.
Já bych se velmi rozmýšlel, jestli bych podíl spojený s nájmem bytu v takovém družstvu kupoval, protože tyto problémy mohou být jen špičkou ledovce a ve skutečnosti to tam může být mnohem horší, tato praxe v družstvu, dle mého názoru, svědčí spíše o tom, že tam bude problém se na čemkoliv domluvit, družstvo bude určitě chtít i vysokou provizi z případného pro či podnájmu a bude se jednotlivé obyvatele snažit maximálně omezovat. Nevím, jak je cena bytu výhodná či ne, ale abych do něčeho takového šel, musela by být nejméně o třetinu nižší, než druhá nejvýhodnější nabídka.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.