Koupě družstevního bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 5. 2015 11:17

Jedna z výhod družstevního bytu je jeho "nedohledatelnost". Pokud tam nemáš trvalé bydliště, nebo si tam nenecháš posílat poštu, tak nikdo (například exekutor) nezjistí, že byt máš.
Také převod není zatížen daní z převodu nemovitostí, je to otázka jen ověření podpisů na obecním úřadě.

Problémoví nájemníci se dají snáze přehlasovat a teoreticky jim i hrozí vyloučení družstva - tedy mohou přijít o byt pouze za cenu členského podílu. To u SVJ musí na spoustu věcí být souhlas tzv. Kvalifikované většiny, takže stačí když se domluví nějaké dva, tři byty v domě a mohou paralizovat chod celého SVJ.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod astrapa 14. 5. 2015 11:28

Nechystá se náhodou veřejná evidence družstevních podílů? Něco takového proběhlo médii.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod paty07 16. 5. 2015 14:13

Může mi exekutor vzít družstevní byt, když vlastně není můj?
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Noxik 16. 5. 2015 14:49

Byt tezko, kdyz patri druzstvu, ale podil ve druzstvu by zabavit mohl.
Noxik
Diskutér

Odeslat příspěvekod spokk 26. 8. 2015 16:02

PatrikChrz píše:
M2M píše:Členství v družstvu budu platit 11900Kč - je v tom členství a nějaké poplatky.

Ta částka se mi nezdá, na členský vklad je to přecejen trochu málo, i ve starých družstvech to bylo mezi 20 a 50 000 Kč. Nestáváš se totiž novým členem družstva (stejně jako členství "starého" družstevníka nezaniká), pouze se převádí členství z jednoho na druhého. Některá družstva se snaží takto "vydírat" potenciální nové nabyvatele, ale nemají na to právo. Jak jsem psal, převod členství nepodléhá žádnému souhlasu družstva, pouze se dává na vědomí, takže družstvu bys neměl platit ani korunu. Beru, pokud by si účtovali nějaký drobný administrativní poplatek (max. pár stovek), ale 11 900 je fakt úlet. Já jsem neplatil nic.
Pokud chtějí takto vysokou sumu, měli by jí zdůvodnit a vyčíslit skutečné náklady a ne nějaké "paušály". Navíc to hovoří o tom, že to družstvo asi nebude zrovna nejlépe spravované, když si dovolí takovéto "kiksy".

Dobrý den, pane Chrzi. Omlouvám se, že reaguji na takto starý příspěvek, nicméně chtěla bych se zeptat na Váš názor a poprosit Vás o radu ohledně zmíněných poplatků. Chystáme se teď jsem chtěla napsat: koupit družstevní byt :-), tedy "uzavřít dohodu o převodu členských práv". Se současným "převodcem" jsme se domluvili na prodejní ceně bytu 1000 000Kč. Byt je ve vlastnictví družstva v Náchodě. Za "členství" v Družstvu (dle Stanov) zaplatíme Družstvu 6000,- bez DPH, za "Změnu" členských práv se pak Družstvu zaplatí dalších 29 000 bez DPH. Tato druhá cena je stanovena s ohledem na lokalitu, jak jsem se na Družstvu v Náchodě dozvěděla, a má ji zaplatit současný převodce, ale byl by hloupý, kdyby si "prodejní cenu bytu" o toto nenavýšil. (Není hloupý.:-) Chci se zeptat, protože jsem se ptala i na jiných družstvech, např. v Dobrušce (kde se jedná při "Změně" o částku nikoli 29 000,- ale 6000,- a to vč. DPH), jak je to možné a jestli na to má Družstvo právo, nebo by byla nějaká možnost, jak tento poplatek snížit. Celkem se totiž jedná téměř o 43 000,- Družstvu... Sice chápu, že se Změnou jsou spjaté administrativní úkony atd. ale částka mi přijde opravdu přehnaná. Jde s tím něco dělat?
spokk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 8. 2015 16:46

Dobrý den,

také se mi to zdá divné. Zatímco u ostatních družstev (výrobních, spotřebních) je možné různě podmiňovat a omezovat možnosti převodu družstevního podílu, pro bytová družstva platí § 736, který říká, že:

(1) Převoditelnost družstevního podílu člena bytového družstva nelze omezit ani vyloučit, pokud má být nabyvatelem osoba, která splňuje podmínky stanov pro přijetí za člena bytového družstva.

A teď otázka nejmíň za dva bludišťáky, jestli takový poplatek, který evidentně neodpovídá případným nákladům družstva toto neporušuje. A stejný poplatek budou platit vaše děti, až budou byt převádět na sebe?

Máte několik možností:
1) nedělat vlny a zaplatit - s tím, že chcete hlavně bydlet a ne být rovnou za problémovou partaj
2) zaplatit a později žádat soudně peníze zpět protože byly zaplaceny v rozporu s dobrými mravy, atd. Pokud poplatek oficiálně platí převádějící, tak s ním uzavřít smlouvu o postoupení pohledávky.
3) pouze dát na družstvo úředně ověřenou smlouvu o převodu členského podílu a dělat mrtvého brouka (převod členského podílu družstvo neschvaluje, pouze se mu dává na vědomí). Po nějaké době, když např. odmítne změnit jméno na vyúčtování, tak se toho domáhat soudně, neboť k převodu členských práv již došlo (družstvo do toho nemá co mluvit)

2) a 3) by chtělo poradit s někým, kdo s tím má reálnou zkušenost, asi nějaký právník, který se zabývá touto oblastí práva, možná by mohly pomoci i některé bezplatné právní porady zabývající se třeba spory v oblasti bydlení.

Já bych se velmi rozmýšlel, jestli bych podíl spojený s nájmem bytu v takovém družstvu kupoval, protože tyto problémy mohou být jen špičkou ledovce a ve skutečnosti to tam může být mnohem horší, tato praxe v družstvu, dle mého názoru, svědčí spíše o tom, že tam bude problém se na čemkoliv domluvit, družstvo bude určitě chtít i vysokou provizi z případného pro či podnájmu a bude se jednotlivé obyvatele snažit maximálně omezovat. Nevím, jak je cena bytu výhodná či ne, ale abych do něčeho takového šel, musela by být nejméně o třetinu nižší, než druhá nejvýhodnější nabídka.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod resolut 12. 2. 2016 20:11

Zdravím, prosím o radu. Chci si vzit hypoteku na koupi bytu. Bude to bez realitky. Cena bude 580 000,-. Byt je nyni jeste v druzstevnim vlastnictvi. Majitel chce usetrit za dan z prodeje nemovitosti a tak nechce byt nejdrive prevezt do OV a az pak prodat. Ale udelat to takto: Je jiz pry splacena anuita a byt je mozno do OV prevezt. Majitel to chce udelat tak, ze sepiseme predkupni smlouvu (smlouvu o smlouve budouci?) a pote prevede byt na me. Druzstvo by mi melo vydat potvrzeni diky kteremu mi da banka hypoteku (bez ruceni jinou nemovitosti) i kdyz jeste byt neni v OV, ale byl by az koncem cervna 2016. Druzstvo prevadi byty do OV 2x rocne. Dnes jsem byl zjistovat moznosti v UniCredit a v Raiffeisen. Chtel bych to takto: vlastni prostredky 90 000,-. cena bytu 580 000,- splatnost 30 let. UniCredit vychazi 2,09% urok, LTV do 85 % (bez pojisteni schopnosti splacet - jiz jsem cetl clanek zde na foru od pana V. Svorby). V UCB mi rikali ze toto mozne neni, kdyz nebude cim rucit (vysvetloval jsem ze dodam potvrzeni z druzstva, ze byt mi prevedeou do OV v 6/2016. Na tomto druzstvu to tak pry bezne delaji. V raiffeisen mi rekli ze ano, ale tam mi vychazi horsi urok (do 90% LTV je to 2,99%). Mam zkusit jinou pracovnici UCB, nebo je mozne ze UCB to takto opravdu neudela?? diky za rady
resolut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 12. 2. 2016 22:57

UCB to neumí a RB zřejmě také ne, i když vám řekli, že to umí...

Zkuste KB nebo ČS.
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod resolut 13. 2. 2016 00:33

A mate nejakou radu, jak mam poznat, ze to umi, kdyz reknou ze umi? V te RB to byla ostrilena pani od rany, ktere uz probehlo pod rukama asi hodne lidi, dela i v nejake realitce...a rikala to dost jiste, ze je to tak bezna praxe proste... Tak cemu ja mam potom verit i u ostatnich? jak to overit??
resolut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod osobne2 13. 2. 2016 06:50

Ver zkusenym zde na foru.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 13. 2. 2016 09:07

První věc je metodika dané banky.
Druhá věc jsou výjimky z metodiky. Na výjimku může jít teoreticky všechno, ale prakticky to je podstatně horší.
vladimir.svorba
Nadšenec

Odeslat příspěvekod resolut 13. 2. 2016 09:46

Samozrejme ze verim zkusenym zde na foru. Ale toto mi nic nereklo. Vite treba nejake konkretni pripady, ze takto koupe bytu probehla? Setkal jste se s tim? Proc myslite ze RB toto nedela? Resil jste to u nich nekdy? Jak vite ze KB a CS toto dela? Resil jste to u nich nekdy? Vite, kde bych se o tomto neco mohl docist?

-- 13. 2. 2016 10:25 --

A jinak, nevím jestli jsem vas nemystifikoval tim, ze jsem napsal Raiffeisen bank. Mel jsem namysli RSTS - Raiffeisen stavebni sporitelnu. Konkretne HYPO splatku. https://www.rsts.cz/hyposplatka/
resolut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod avathar 13. 2. 2016 12:46

Zkusil bych poptat čs, vzal bych nejkratší moznou dobu. Refinancoval bych po převedení do ov.
avathar
Diskutér

Odeslat příspěvekod resolut 13. 2. 2016 13:39

Poptal jsem ČS i KB. Oba rikaji to same jako RSTS. Ze je moznost prevezt do OV behem jednoho roku od poskytnuti uveru. V tydnu to zkusim zas znova obehnout + zkusim jineho poradce z te RSTS co mi rekne. To se tu opravdu nenajde nikdo kdo dobre zna RSTS a jejich postupy?

-- 13. 2. 2016 13:45 --

co potom ještě předhypoteční úvěr od UCB např na 1 rok fixace a potom po roce refinancovat na normal hypo (az bude byt v OV?)
resolut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 13. 2. 2016 14:25

RB a RSTS jsou dvě naprosto rozdílné instituce.

BTW, kde jste v sobotu dopoledne poptal ČS a KB?
vladimir.svorba
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka