Koupě družstevního bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod M2M 20. 5. 2008 16:22

Bývalí majitel to ještě platit nemusel. Zaplatím a nechám to být. Už nic neudělám, byl jsem rád že to vše dobře dopadlo.
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 20. 5. 2008 20:13

Neřídí to družstvo taky nějaká estébácká svině jako OBD Kladno :roll: ?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 20. 5. 2008 21:46

Tomáš Marný: každé BD, které existovalo už za komunistů řídí svině, nebo všehoschopná svině...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Davy 6. 7. 2008 18:43

Mám dotaz. Četl jsem příspěvky a rozumím, že je potřeba sepsat "dohodu o převodu členských práv a povinností..."

PatrikChrz: částku jste neměl uvedenu v této dohodě. měl jste ji napsánu v jiné dohodě?

Jedná se mi o převod družstevního podílu z otce na syna. Bude to pravděpodobně bezúplatný převod. Je vůbec možné provést bezúplatný převod, ve smlouvě uvést že převod probíhá bezúplatně, nebo musí být uvedena nějaká částka, symbolická 1 Kč, nebo třeba 1000 Kč? Nebo to tam neuvádět vůbec?

Četl jsem, že soud rozhodl, že bezúplatný převod je vlastně darem, a tedy je potřeba zaplatit daň darovací. Vím ale, že teď od 1.1.2008 je změna v zákoně a daň darovací, dědická ani z příjmu se v tomto případě neplatí..?
Davy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 7. 2008 18:52

Davy: ne, částka nebyla uvedená nikde (šlo o známé).
Do smlouvy jde dát ledaccos, ale proč to tam dávat, když to tam být nemusí. Prostě otec převádí družstevní podíl na syna, tečka. Co je komu do toho za kolik?
Smysl by to mělo snad jen v případě více dětí. V případě dědictví by mohly děti, které nic nedostaly, žádat o započtení tohoto daru, říká se tomu "kolace". Pokud je ale dítě jen jedno, nebo rodiče vše podstatné rozdělí (spravedlivě :twisted: ) ještě za života, tak důvod není.
Tohle je jedna z výhod družstevního vlastnictví, tak proč se jí vzdávat :-)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Davy 6. 7. 2008 19:18

Takže pak nemusím řešit daně vůbec. :-) Jak jste psal, aby pak nevznikly pochybnosti, za jakých podmínek byla dohoda sepsána, a třeba úřady zpětně a s úroky nechtěly po nás daň, ať už darovací nebo z příjmu.?
Jinak jak jsem psal, vím, že od letošního roku jsou nějaké změny v zákoně. Je rozdíl, zda dohoda byla sepsána již tento rok 2008 nebo ke konci loňského roku 2007? (v té je uvedeno, že se jedná o bezúplatný převod, ale zatím nebyla předána družstvu, nebyl jsem si tím jist..)
Davy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod broucajz 11. 6. 2010 22:52

M2M píše:A musí se dojít k advokátovi nebo nemusí, prostě dám jí peníze a převede se to na mě, stačí to? Je lepší mít kupní smlouvu toho družstevního bytu?

Když jde o družstevní byt, nemůže existovat "kupní smlouva na tento byt".
broucajz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 13. 6. 2010 02:17

Nedá mě to, ale když čtu jak jsou různé družstva vypočítavé, tak jsem opravdu rád, že jsem připlatil za cihlu a osobní vlasnictví.
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 6. 2010 08:03

Jak se to vezme. Moloch typu LBD s několika domy a tisíci byty určitě nebrat. Ale 1 družstvo = 1 dům s dobře fungujícím představenstvem a aktivně se zapojujícími členy je nejlepší varianta. Jednak vychází levněji provoz (nevím proč, ale i daň z nemovitosti vychází levněji - upozorňoval nás na to i náš právník, který nám zařizoval převod z družstevního do osobního vlastnictví) a hlavně je bezproblémový převod (je to otázka 2 x 30 Kč za ověření podpisů na obecním úřadě), žádné odhady a daně z převodu nemovitostí. Pokud máte 10 bytů v osobním vlastnictví není problém si je všechny dohledat (pro exekutora, finanční úřad, novináře, mafii :),...). Ale když máte byty v osobním vlastnictví a nemáte tam trvalé bydliště, je téměř nemožné je dohledat.

Další výhodou je schopnost se v družstevním bytě lépe vypořádat s problémovými obyvateli. Neustále nad nimi visí "Damoklův meč" ve formě "vyloučení z družstva" (za cenu vyplacení členského vkladu). I když je k tomu třeba souhlas soudu (a ten ho hned tak nevydá) stále je to určitý "strašák". S problémovým sousedem v bytě v osobním vlastnictví neuděláte nic (maximálně zaplatí pár tisícikorun za přestupky).

Např. když si sousedka v bytě rozhodne zřítit "privátek", (nebo soused prodejnu čehokoliv, kdy k němu budou chodit spousty zákazníků, kteří budou "nadužívat" vybavení domu (výtah, schody)) může jí to družstvo zatrhnout. U bytu v osobním vlastnictví s tím neuděláte vůbec nic.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dr._lukas 13. 6. 2010 14:54

Patriku to je sice fajn, ale teď si představ zaplatíš za převod práv bytu třeba 1,5 mil. Prostě si nesedneš s pár sousedy, protože si rád pustíš hudbu na bednách Logitech Z-5500 a ne do sluchátek, ti sousedi jsou důchodci. Nebo jiný příklad bude tě v domě někdo neskutečně s-át a tak ho pošleš do oněch míst, opět si tento zasran umí oběhat stoleté nájemníky domu a půjdou proti tobě. S pár sousedy nevycházím v baráku ani já, protože jsou to jednoduše ti zasránové, ale mají smůlu byt je můj :-D

Na druhou stranu mám ložnici nad jedinou garsonkou, kde bydlí totální vychlastanec, který rád řve do zdi kolem druhé, třetí ráno nebo pouští ve tři ráno Zagorku :D Párkrát stačilo na něj zavolat policii, dát podnět na Magistrát a po zaplacení pokuty se uklidnil. Asi si spočítal, že zase není tak bohatý, aby platil tisícovku Magistrátu každý měsíc :-*
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 13. 6. 2010 21:29

PatrikChrz: no s tou lustraci to neni az takova prekazka - co treba sluzby? Ty si taky nahlasis na nekoho jinyho?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 13. 6. 2010 22:16

dr._lukas píše:Nedá mě to, ale když čtu jak jsou různé družstva vypočítavé,

Např. OBD Kladno má za předsedu soudruha kapitána Státní bezpečnosti - co bys od takového hajzla asi očekával?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 6. 2010 23:36

S474N píše:PatrikChrz: no s tou lustraci to neni az takova prekazka - co treba sluzby? Ty si taky nahlasis na nekoho jinyho?

Pokud si pamatuji, tak v době, kdy jsme byli družstvo se nahlašoval pouze počet osob bydlících v bytě, nic jiného. Všechno pak platilo družstvo, které náklady rozpočítávalo právě podle počtu nahlášených osob.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 14. 6. 2010 11:47

A treba internet sis taky hlasil pres druzstvo?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 6. 2010 11:50

Jo tyhle služby myslíš (já měl na mysli např. odvoz odpadu). No zrovna Internet mám na zaměstnavatele :D
Ale beru - elektroměr, plynoměr - ale ty lze přece nahlásit na někoho jiného (rodiče, známé,....).
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka