Stavební spoření a hypotéky

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrholecR 23. 1. 2022 21:56

2019 měl možná státní podporu ještě na starší smlouvě. I tak by přišel o dvě státní podpory, takže 4 000 Kč. Teď už bych tu smlouvu nechal doběhnout do konce vázací doby 6 let. Ale posílat jenom 20 tis. ročně, nic víc.
Jinak Lišku bych si nikdy neuzavřel, za mě nejhorší stavební spořitelna. Úrokové sazby dlouhodobě nejnižší, k tomu ta prasárna s rozdělením na základní úrok pouze 0,6 % a bonusový úrok (naopak může být výhodné při využití úvěru, ale toho využívá minimum lidí). Poplatek za vedení si v lednu strhnout rovnou za celý rok dopředu... Nejpřísnější podmínky pro zkrácení výpovědní doby.
Jinak v listopadu a prosinci stavební spořitelny reagovaly na ČNB a zvýšily úrok na nových smlouvách kromě jediné. Hádejte, kdo nezvýšil? :)
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2022 08:59

Sám stavebko u ČSOB (dříve ČMSS) stavební spořitelny (tedy lidově Lišky) mám také a důvod je mimo jiné to, že do jejich stavebka lze připisovat body z věrnostního programu ČSOB Svět odměn. Kdo je klientem ČSOB/PS a pro tyto body nemá jiné využití, není to špatné řešení (a roční náklady i výše úroků byla při mém zřízení v květnu 2016 cca stejná, těch 1,2% dokonce patřilo k vyšším, některé v té době měly jen 1%). Navíc se stav a další základní údaje zobrazují přímo v appce ČSOB Smart i v IB, není třeba extra někde vytvářet účet jako u mnohých jiných stav. spořitelen.
K tomu ročnímu poplatku: není to tak úplně pravda v prvním roce - pokud je smlouva zřízena až ve druhém pololetí, tedy nejdřív 1.7., je za tento první rok naúčtována jen polovina ročního poplatku. A tím se poplatkově cca srovná s jinými.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrholecR 24. 1. 2022 10:30

Když si založím stavebko v prosinci, strhne mně ČSOB 180 Kč, MONETA 27 Kč, Raiffeisen max. 27 Kč (přepočet za každý den trvání smlouvy), Modrá pyramida 25 Kč (přepočet za měsíc trvání smlouvy). Jenom Buřinka je ještě horší, 325 Kč na rok dopředu. Tolik ke srovnání s jinými.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod m4rkus 24. 1. 2022 10:41

DrholecR píše:2019 měl možná státní podporu ještě na starší smlouvě. I tak by přišel o dvě státní podpory, takže 4 000 Kč. Teď už bych tu smlouvu nechal doběhnout do konce vázací doby 6 let. Ale posílat jenom 20 tis. ročně, nic víc.
Jinak Lišku bych si nikdy neuzavřel, za mě nejhorší stavební spořitelna. Úrokové sazby dlouhodobě nejnižší, k tomu ta prasárna s rozdělením na základní úrok pouze 0,6 % a bonusový úrok (naopak může být výhodné při využití úvěru, ale toho využívá minimum lidí). Poplatek za vedení si v lednu strhnout rovnou za celý rok dopředu... Nejpřísnější podmínky pro zkrácení výpovědní doby.
Jinak v listopadu a prosinci stavební spořitelny reagovaly na ČNB a zvýšily úrok na nových smlouvách kromě jediné. Hádejte, kdo nezvýšil? :)

Dekuji za radu. Necham to dobehkout. Mate pravdu, prisel bych o 4000kc, puvodne jsem pocital jen se 2k. Bral jsem to tak, ze kdyz bych ty penize vybral, zarovnal na 100k a dal nyni na sporicinucet, mel bych vynos vyssi a penize kdykoliv k mani. Takze to necham byt. A s liskou pak skoncim nadobro.
m4rkus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.D 24. 1. 2022 10:45

Když teď vypovím SS, můžu během 3měsíční výpovědní lhůty vložit ještě 20k kvůli nároku na letošní státní podporu?
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2022 10:47

Ano. :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ladisg 24. 1. 2022 11:23

Mam stavebko u CSOB a doted jsem daval cely rocni vklad najednou treba v lednu. Nyni je situace diky vysokym urokum na sporicim uctu jina a premyslim, ze bych tam ty penize poslal zase najednou, ale az v prosinci. Nekde jsem cetl, ze by se melo sporit pravidelne, coz by se CSOB nemuselo libit, ze jim to dam az ke konci roku. Na statni podporu to vliv asi nema ze, staci kdyz tam ty penize budou par dnu.
ladisg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2022 11:28

@ladisg:
Pokud máš smlouvu s úrokem typu "0,6% základ plus 0,6% bonus" jako třeba moje mamka, pak by to vadilo. Tam je právě ta podmínka pravidelného spoření (každý měsíc určité minimální procento z cílové částky, či napřed předplacení více měsíců), nelze opožděně. Tedy lze, ale bonusovou část úroku bys na konci šestiletého cyklu nedostal a to je znát. Pokud máš ve smlouvě úrok jen jeden bez bonus části jako třeba já (tedy spíše staršího data založení, ale ne nutně, ty akce Liška různě měnila), pak není problém.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ladisg 24. 1. 2022 12:12

minarjo - dekuju, mam prave smlouvu 0,6 + 0,4 bonus. No mame ji 4 x(rodina). No myslim, ze je lepsi ty 0,4 % ozelet a nechat ty penize lezet do prosince treba v Trinity(vim ze dalsi roky pujdou uroky na sporacich dolu, ale i tak to bude asi porad vyhodnejsi a sbirat jen statni podpory u stavebka + tech pevnych 0,6% od nich). Co jsem tak ted proletel podminky smlouvy, nic jineho by to snad ohrozit nemelo, krome nepripsani tech 0,4% za tech 6 let.
ladisg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2022 12:13

@DrholecR:
Takže tvůj argument proti Lišce je tedy zejména v poplatku prvního roku (180 Kč Liška vs. do 30 Kč jinde kromě Buřinky, vše za situace, když je založeno v prosinci). To chápu, ale hodně lidí jsou klienty ČSOB a nemají pro body Světa odměn jiné využití (ty blbosti z katalogu vesměs za moc nestojí), pro ty výhoda uplatnění bodů toto převáží. Třeba já ze Světa odměn do stavebka ČSOB poslal body v hodnotě už cca 2500 Kč, které by jinak nebylo moc jak využít. Toto bohužel do srovnání žádný web neuvede, no.
A v době, kdy jsem stavebko zakládal, tak fakt pár stavebních spořitelen měla úrok horší, většina pak stejný. ČSOB (tehdy ještě ČMSS) vycházela ve srovnávači na stavebky.cz tuším třetí nejlepší, když započtu i ty body Světa odměn, pak myslím, že by byla první. Ale ano, uznávám, že to platí jen pro klienty této banky, kteří nějaké ty body nashromáždí za platby kartou atd., ne pro širokou veřejnost. A že se to každou chvíli mění (zejména úroky, poplatky jsou vesměs stabilní, a např. poplatek při online založení už je snad nulový i v jiných spořitelnách než ČSOB, ne?)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2022 13:35

Pokud máš smlouvu s úrokem typu "0,6% základ plus 0,6% bonus" jako třeba moje mamka, pak by to vadilo. Tam je právě ta podmínka pravidelného spoření (každý měsíc určité minimální procento z cílové částky, či napřed předplacení více měsíců), nelze opožděně

Muzes poslat link na takove podminky “akce”? Modra mela toto, ale byla tam veta o tom, ze to lze splnit i v prosinci.

Pravý Tomáš Marný píše:Aby ses u téhle stavební spořitelny nedočkal podobného překvapení...
https://www.penize.cz/stavebni-sporeni/ ... y-ztratila

To by dostal zakonny urok z prodleni, ten je nyni 8% + REPO, tedy 12% ne?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod swisst 24. 1. 2022 14:15

Dr.D píše:Když teď vypovím SS, můžu během 3měsíční výpovědní lhůty vložit ještě 20k kvůli nároku na letošní státní podporu?

Ano, během výpovědní doby smlouva normálně běží https://www.stavebky.cz/jak-na-vypoved- ... m-sporeni/

Jen si zkontrolujte, jestli skutečně potřebujete vložit celých 20 000 Kč. Pokud jste podobně spořil i v předchozích letech, mohlo se tam pár tisíc nastřádat z úroků. I když - pokud ty peníze máte, je to jistota. A za chvíli je máte zpět.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr.D 24. 1. 2022 14:19

Díky, ten článek jsem četl, ale radši si to tu ověřuji :-) Vím, že přesně 20 nemusím, ale na tu chvíli je to celkem jedno, to už mě nevytrhne :-)
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ladisg 24. 1. 2022 14:22

vpe - je to Bonusovy program Aktiv plus u CMSS, ted jsem to na netu narychlo nenasel, cetl jsem to dnes v papirovem provedeni. Podminka pro ty bonusove % je sporit kazdy mesic, nebo naraz dopredu, jak psal minarjo.
ladisg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 24. 1. 2022 14:37

Tak to nevím, někde jsem četl, že mu jako odškodnění vrátili poplatky za vedení účtu za dobu trvání smlouvy.
Pravý Tomáš Marný
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka