@TommasCZ:
Také bych nerad měnil banku (mám ČSOB a tedy hypo u ČSOB Hypoteční a jsem s ní v pohodě), ale dle mého mínění (aspoň tedy mezi odpovědnými pracovníky centrály Hypoteční banky) ono hodně poznají, zda se klient na trhu vyzná. Já už absolvoval refixaci u nich dvakrát, vždy jsem to řešil přímo e-mailem na centrálu (určitě ne osobně na pobočce, kde mají pravomoci mnohdy pramalé) a vždy jsme dospěli k dohodě takové, že bych si jinde nepomohl. Důležité je se ozvat včas (před prvním refixem jsem se ozval 6 měsíců, před druhým rok a půl, protože se čekal růst sazeb - u HB to jde až dva roky předem). Napsal jsem jim svou analýzu trhu (kolik dle veřejných zdrojů nabízejí pro mou aktuální situaci jiné banky přímo, ale i nepřímo třeba skrz společnosti typu Golem finance a jejich kalkulačky), dále jsem vždy zmínil i tržní index Hypoindex (průměr hypoték) s faktem, že jsem vždy byl sazbou nejhůře na něm, či spíše pod ním (na něm poprvé s prvním fixem, pak postupně s rozevíráním nůžek LTV dolů/mzda nahoru pod). Dále tedy i to, že oproti minulé refixaci mi vzrostla mzda (na kolik s tím, že si to ostatně mohou na mém ČSOB účtu sami ověřit) a současně mi kleslo LTV zbývající části hypo pod XX%... No možná je to můj pocit, ale když někdo odpovědný z centrály, komu e-mail předají, si to takto pročte, tak ho ani nenapadne nabízet fake vysokou sazbu, jakou běžně nabízejí těm, co se před refixem neozvou vůbec, nebo ozvou pasivně bez vlastní představy a obrazu trhu. V podstatě naposledy ten rok a půl předem (léto 2020) to bylo super, před celkem jasným zvýšením sazeb jsem šel z původních 1,99 jen na 2,29% při fixu opět 7 let, což stejně jako minule bylo pod Hypoindexem a stejné či mírně nižší než můj předložený obraz trhu a jeho průměrná/nejlepší nabídka pro srovnatelné údaje. Takže mám od prosince 2022 do prosince 2029 klid s touto rozumnou sazbou i díky načasování vyjednávání. Když bych čekal až do podzimu 2022 na jejich nabídku (či sám začal až takto pozdě jednat), bylo by to tak o 2-3% horší, pokud se nemýlím, jak rychlý byl pak vývoj up.
Tedy - nebát se ozvat brzy, asertivně, ale NE lživě (uvést sazbu konkurence nereálnou, vycucanou z prstu), oni tam nejsou blbí a poznají, kdo skutečně přehled má a kdo si vymýšlí pohádky
. A aspoň u ČSOB HB je fakt lepší oslovit přímo centrálu e-mailem, to pak jde rovnou zodpovědným a hned se dá dohodnout na dodatku (kdo má aktivní ČSOB Hypoteční zónu, podepíše ho pak klidně online), a ne někde na pobočce, kde by to stejně museli posílat nahoru ke schválení.