Stavební spoření a hypotéky

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tmx643 5. 4. 2024 20:46

Seznam medium jsou blogy. Tam si každý může psát co chce. Nejsou to novináři.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 4. 2024 21:04

Díky za info, toto médium jsem neznal (v příspěvku výše novináři odstraněni :) )
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 5. 4. 2024 21:08

minarjo: a co takhle si ten zákon přečíst místo těhle keců?
§ 5 odst. 13 zákona č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření:
(13) Ukončení smlouvy pro nezletilého účastníka se považuje za běžnou záležitost při správě jmění dítěte, dojde-li k němu po uplynutí doby stanovené v § 12 odst. 2 písm. a); nesouhlasí-li s ukončením smlouvy pro nezletilého účastníka všichni jeho zákonní zástupci, vyžaduje se souhlas soudu.

saabik: Dokud neuvidím rozsudek, tak to považuji za bulvární nafouklotinu.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 4. 2024 07:19

asi tak no...mozna na tom blogu neco pravdy je, ale asi ne uplne, jinak by nam zdelili o jakou sporitelnu jde...mne to prijde takova hystericka reakce a i kdybyk necemu podobnemu prislo, staci otevrit detsky ucet, napr. s bonusem v CSOB, prevest penize ze stavebka, proti tomu nemuze nikdo argumentovat a pote lze s penezi volne nakladat...
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod tocassido 7. 4. 2024 23:18

Ahoj, kde se dá dostat u hypotéky při 90% LTV na 4,49? Nebo máte lepší nabídku?
tocassido
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod swisst 12. 4. 2024 16:52

saabik píše:https://medium.seznam.cz/clanek/zuzana-raulova-chteli-jsme-dceri-vybrat-stavebni-sporeni-skoncili-jsme-jako-zlocinci-pred-soudem-i-s-ni-53600?utm_campaign=abtest251_radio_sluzby_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1

Něco mi ušlo? Myslel jsem, že po 6 letech už žádný soud není třeba.

Ten příběh je hodně spletitý. V podstatě všichni jeho účastníci nějakým způsobem pochybili. Tady je to rozklíčované, nebudu to opisovat: https://www.linkedin.com/posts/kielar_c ... er_desktop
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 123123123 12. 4. 2024 18:01

Ono se slo většinou tomu opatrovnickému soudu vyhnout, založit dítěti běžný účet a v žadosti o ukončení nebo výpovědi stavebního spoření nechat peníze převést na jeho účet, stavební spořitelny proti tomu většinou neprotestovaly, neboť byly z obliga, nehrozil jim soud o náhradu škody, neboť poslaly peníze dítěti a ne rodičům.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 12. 4. 2024 21:31

swisst píše:
saabik píše:https://medium.seznam.cz/clanek/zuzana-raulova-chteli-jsme-dceri-vybrat-stavebni-sporeni-skoncili-jsme-jako-zlocinci-pred-soudem-i-s-ni-53600?utm_campaign=abtest251_radio_sluzby_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1

Něco mi ušlo? Myslel jsem, že po 6 letech už žádný soud není třeba.

Ten příběh je hodně spletitý. V podstatě všichni jeho účastníci nějakým způsobem pochybili. Tady je to rozklíčované, nebudu to opisovat: https://www.linkedin.com/posts/kielar_c ... er_desktop

Píše tam "Takhle nějak to asi bylo", takže to jsou zase jen bláboly a domněnky :roll:
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 12. 4. 2024 22:22

Ale ta konstrukce v podstatě jinak být nemohla než řetězcem pochybení, která jsou uvedena. Navíc ten původní článek je de facto blog, plný nepřesností.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 12. 4. 2024 23:21

Mě ten původní článek (blog) přijde jakoby byl z dřívější doby a teď ho někdo opět vytáhl a neuvědomil si, že během let se spousta věcí změnila.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod 123123123 13. 4. 2024 08:11

Ono se zas tak moc věcí nezměnilo, sice došlo změnou zákona o stavebním spoření k vyšší ochraně stavebních spořitelen před žalobami dětí, ale i tak mohou děti žalovat své rodiče podle toho, jak jejich peníze utratili. Setkal jsem se i s trestním oznámením dcery na otce kvůli obdobnému sporu. Jak jde o prachy, neznají někteří jedinci příbuzné.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Prcek 14. 4. 2024 15:33

Zaujala mě nabídka prodeje nových bytů v developerském projektu v Brně, kde nabízí garantovanou hypotéku 2,49 % s fixací na tři roky. Přemýšlím, v čem je háček, když dnes jsou sazby minimálně dvojnásobné.

https://www.hady.cz/cs/garantovana-hypoteka
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 14. 4. 2024 15:51

Doplácí to developer.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 14. 4. 2024 16:08

Konkrétní podmínky zde jsem nečetl, ale obecně v tom nemusí být háček. Když někdo udělá akci "zimní pneu ke každému autu zdarma", tak jen zadotuje z marže na autě ty pneu. Z marže z prodeje bytu se dá zadotovat úroková sazba. Důvodů může být několik:
1) Aby to někoho zaujalo - reklama
2) Aby kupující snáze dosáhl na hypotéku, protože mu bude stačit na první 3 roky splátek menší příjem. Samozřejmě jej to potom dožene.
3) Pokud to stavěla nějaká větší společnost, tak potřebuje pro investory či banky (úvěry, dluhopisové financování, akcionáři apod.) ukázat, že její skladové zásoby =byty mají větší hodnotu. Skladové zásoby mají větší hodnotu, ona snadněji získá úvěr. Dotaci úroku vykáže jako jiný náklad (reklamní apod.). Nebo z nějakého důvodu potřebuje vykázat větší cenu za m2 plochy. Například u větších pronajímatelů komerčních prostor je z obdobných důvodu běžné, že chtějí nájemci dát vyšší cenu a poskytnou mu pár měsíců nájmu zdarma. Nájemce to v součtu vyjde stejně, ale pronajímatelé mohou někde prezentovat vyšší jednotkové ceny.
intfo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Honza20 1. 5. 2024 08:59

Měl bych na vás jen dotaz. Aktuálně přemýšlím o hypotéce na byt, který bude postaven až za dva roky. Jakou byste aktuálně volili délku fixace?
Zároveň jsem narazil na Youtube na jednoho hypotečního poradce, který tam říká, že některé banky umožňují i během fixace snížení úrokových sazeb. Máte s tím někdo zkušenost, případně jaké banky to jsou? Já jsem vůbec netušil, že tohle vůbec lze.
Díky
---> HP EliteBook 8540w
---> LCD TV Samsung LE32R86BD
---> Peugeot 206 Black edition
Honza20
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka